Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
29 Δεκεμβρίου 2024, 03:41:28

Αποστολέας Θέμα: Η Ευρώπη "μας".  (Αναγνώστηκε 1562 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

10 Δεκεμβρίου 2011, 10:55:33
Αναγνώστηκε 1562 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01.12.2011
Του συγγραφέα Νίκου Δήμου.


Όταν κάποιος ξένος αμφισβητήσει την Ευρωπαϊκή ταυτότητα της Ελλάδας (όπως έκανε πρόσφατα η Γαλλική εφημερίδα Le Monde) αντιδρούμε οξύθυμα. Τι πάει να πει: αν είμαστε Ευρωπαϊκή χώρα; Εμείς βάλαμε τα θεμέλια της Ευρώπης! Ακόμα και η λέξη Ευρώπη, δική μας είναι!

Όταν όμως μιλάμε μεταξύ μας, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα. Τι περιεχόμενο δίνουμε στην λέξη (και έννοια) Ευρώπη; Πόσο νιώθουμε Ευρωπαίοι; Και – το πιο σημαντικό – πόσο θέλουμε να είμαστε Ευρωπαίοι;

Ας αρχίσουμε από τη γλώσσα (που είναι και σκέψη). Μιλάμε για την Ευρώπη σαν να ήταν κάτι ξεχωριστό από μας – μία άλλη ήπειρος. Λέμε: «ο Τάδε σπούδασε στην Ευρώπη», «θα πάω στην Ευρώπη», ή: «στην Ευρώπη διαχειρίζονται σωστά τα σκουπίδια».

Σκέπτεστε ένα Γάλλο να λέει ότι σπούδασε στην Ευρώπη, επειδή φοίτησε σε Γερμανικό πανεπιστήμιο; Έναν Ολλανδό να λέει ότι θα πάει στην Ευρώπη επειδή θα επισκεφθεί το Παρίσι;

Η μόνη στιγμή που νιώθουμε ακραιφνώς ευρωπαίοι είναι όταν μας αμφισβητούν αυτή την ιδιότητα. Ωστόσο είναι φυσιολογικό να μην αισθανόμαστε Ευρωπαίοι, μια και ελάχιστα πράγματα μας συνδέουν με την πολιτισμική αυτή οντότητα. Όλα τα κινήματα που διαμόρφωσαν την σημερινή Ευρώπη δεν πέρασαν από αυτό τον τόπο: Σχολαστικός μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μεταρρύθμιση, αστική τάξη και κοινωνία πολιτών, Διαφωτισμός, Γαλλική Επανάσταση… Από την φεουδαρχία (Βυζαντινών, Τούρκων και Ελλήνων τσιφλικάδων) προσγειωθήκαμε ξαφνικά στην νεοτερικότητα μέσα στον 20ο αιώνα.

Ούτε είναι σίγουρο πως θέλουμε να ανήκουμε εκεί. Υπάρχει μία σχιζοειδής σχέση αγάπης - μίσους, θαυμασμού - καχυποψίας, μίμησης - απόρριψης, με την Δύση. Αιώνες εκκλησιαστικής προπαγάνδας και λαϊκίστικης κολακείας έχουν εκθρέψει ένα πανίσχυρο αντί-δυτικό κίνημα, που σε εποχές κρίσης γιγαντώνεται. Αυτή τη στιγμή οι πιο αντιπαθείς άνθρωποι στην Ελλάδα είναι οι ηγέτες της Δυτικής Ευρώπης. Με την κλασική μας συνήθεια τους φορτώνουμε όλα μας τα ανομήματα και τους καθιστούμε αποδιοπομπαίους τράγους.

Είναι εύκολο να αγανακτούμε όταν αμφισβητούν την ευρωπαϊκή μας συνείδηση – αλλά μήπως θα έπρεπε να ψάξουμε πιο βαθιά; Μήπως αιτία και της σημερινής μας κρίσης είναι ότι δεν μπορέσαμε (ή δεν θελήσαμε) να γίνουμε Ευρώπη; Δηλαδή να οργανώσουμε ένα αποτελεσματικό, κοσμικό, ορθολογικό κράτος με σωστούς θεσμούς και μηχανισμούς;


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
2 Απαντήσεις
27563 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 26 Οκτωβρίου 2008, 20:41:40
από Τ.Μαλλές
3 Απαντήσεις
91035 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Φεβρουαρίου 2019, 20:58:03
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
26888 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
2 Απαντήσεις
5139 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Μαΐου 2010, 20:36:24
από anastasios theodoridis
0 Απαντήσεις
54908 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2011, 14:40:05
από Argirios Argiriou