Κοίτα να δεις που θα βρεθώ και απολογούμενος..... Ωστόσο ίσως οι εμπειρίες οι δικές μου στο στρατό ξηράς να είναι πολύ διαφορές από τα βύσματα του ναυτικού....
Μάλιστα άσχετα από τα ιατρικά, το μεγάλο βύσμα τρώει το μικρό λένε στο στρατό ξηράς, και όταν είσαι μικρό βύσμα... συγνώμη ναυτάκι, τότε σου έρχεται πιο άσχημα...
.... Οσο τους γνωρισα στο Ναυτικο πραγματικα τους λυπομουν για τη μιζερια και την καταντια τους. ...
Από την άλλη, η ετήσια εξέταση των στρατιωτικών εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντική γιατί κάποιοι άνθρωποι (εργαζόμενοι και αυτοί) είναι απαραίτητο να εκτελούν την δουλειά τους με ασφάλεια. Και δεν θα τους βάλω όλους στο σωρό. Με την ίδια λογική χρειαζόμαστε αυτή την στιγμή γιατρούς εργασίας και δεν υπάρχουν. Και τους χρειαζόμαστε για τους συνανθρώπους μας που δεν είναι στο στρατό. Και όσο κι αν σας φαίνεται αιρετικό, αυτοί θα σώσουν περισσότερους από το να έχουμε καρδιοχειρο
ύργους. Μπορεί να μην είναι οι κρατικοί γιατροί του ΕΣΥ, αλλά οι γιατροί εργασίας θα προσφέρουν υγεία, οι υπόλοιποι (μαζί και του ΕΣΥ) θα προσφέρουν περίθαλψη. Όσοι λοιπόν κόπτεστε για την δημόσια
υγεία και γκρινιάζετε καλό είναι να αναθεωρήσετε τον ατομισμό σας.
Αυτά που γράφω δεν δικαιολογούν τις βυσματικές εξειδικεύσεις που λαμβάνουν κάποιοι στρατιωτικοί ιατροί ή τις προκλητικές πρακτικές που κάποιοι ακολουθούν. Δυστυχώς άνθρωποι που εκμεταλλεύονται καταστάσεις, αθέμιτα ή μη, για να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, από την λήψη πτυχίου μέχρι τις εξειδικεύσεις και τα διδακτορικά, αυτό είναι κάτι που υπάρχει παντού, και στο στρατό και στο ΕΣΥ και στο Πανεπιστήμιο και φτάνει μέχρι και το μέγιστο της ιεραρχίας σε αυτή τη χώρα (δεν κρατώ μόνο το κουταλάκι μαζί μου...)
Τώρα οι σημερινοί στρατιωτικοί γιατροί που σπουδάζουν τώρα δεν ξέρω τι σόι είναι. Παλαιότερα όμως, δύο είδη ανθρώπων πηγαίναν στρατιωτική ιατρική:
α) Αυτοί που είχαν βύσμα εντός του στρατού και έλπιζαν σε διακριτική μεταχείριση σε ειδικότητες & μετεκπαιδεύσεις.
β) Αυτοί που ήθελαν να σπουδάσουν ιατρική αλλά δεν είχαν οικογενειακώς τα φράγκα για να σπουδάσουν και να ανοίξουν ιατρείο.
Προσωπικά, αν συγκρίνω την πρώτη γενιά του ΕΣΥ με την αντίστοιχη χρονολογική γενιά των στρατιωτικών ιατρών, με λίγες εξαιρέσεις, οι πρώτοι είναι πιο ανήθικοι.