* Από τον Κων/νο Γιαννακόπουλο
Παρόλο που η αναστολή των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), είχε προαναγγελθεί έγκαιρα και απασχόλησε την κοινή γνώμη, η έναρξή της όμως από 1-12-2011 προκάλεσε έκδηλα αισθήματα αμηχανίας, όχι μόνο στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, αλλά και στους ίδιους τους γιατρούς.
Η απόφαση αυτή φυσικά δεν πάρθηκε αβασάνιστα. Αποτέλεσε προϊόν εμπεριστατωμένου διαλόγου στην Ιατρική Κοινότητα, κατά τον οποίο αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν όλες οι επιμέρους παράμετροι και προεκτάσεις που συνθέτουν το ζήτημα των ιατρικών συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, μετά μάλιστα από την ενσωμάτωσή του από 1ης-11-2011 στον ΕΟΠΥΥ, του οποίου το πλαίσιο λειτουργίας, δεν έχει ακόμα πλήρως διασαφηνιστεί με αποτέλεσμα οι συμβεβλημένοι γιατροί να βρίσκονται σε ανασφάλεια και πλήρη αβεβαιότητα.
Δεν είναι όμως εύκολο να συνειδητοποιηθεί ότι, ξαφνικά αλλάζει ένα σύστημα περίθαλψης, που είχε αποκτήσει εθιμικό χαρακτήρα μετά από δεκαετίες λειτουργίας και που, αφενός μεν διασφάλιζε την ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στα ιδιωτικά ιατρεία, αφετέρου δε στήριζε ικανοποιητικά το ιατρικό εισόδημα. Όποιος όμως παρακολουθεί στοιχειωδώς τα πολιτικοοικονομικά δρώμενα, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εξέλιξη είχε ήδη προαναγγελθεί και από την ίδια την Πολιτεία, με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις. Το νομοθετικό πλαίσιο όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα ορίζει σαφώς ότι ο ΟΠΑΔ έπαψε να υφίσταται, καθώς ενσωματώθηκε στον ΕΟΠΥΥ και ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα χρηματοδοτήσει τον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση των εκκαθαρισμένων οφειλών του ΟΠΑΔ μέχρι τις 31-12-2010. Η πραγματικότητα που ορθώνεται μπροστά στου γιατρούς είναι αμείλικτη: Ο ΟΠΑΔ έχει ουσιαστικά καταργηθεί και πίσω του άφησε χρέη, τα οποία διά νόμου δεν θα πληρωθούν. Προς ενίσχυση δε αυτού του νομοθετήματος, έρχεται και η περαιτέρω απαλλαγή του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου του ΟΠΑΔ από τα χρέη του, με τον διαβόητο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, που ορίζει με σαφήνεια την παραγραφή των πέραν του έτους υποχρεώσεών του.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι ο ΟΠΑΔ, κάτω από το βάρος της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αδυνατεί αν ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των συμβεβλημένων γιατρών και έχει καταστεί μη αξιόπιστος αντισυμβαλλόμενος. Για τον λόγο άλλωστε αυτόν έχουν ξεκινήσει πανελλαδικά δικαστικές διεκδικήσεις των χρωστούμενων. Επίσης, με το δεδομένο ότι ο ΟΠΑΔ οφείλει ήδη στους συμβεβλημένους γιατρούς δεδουλευμένα πάνω από ενάμιση χρόνο και εκ του Νόμου δεν πρόκειται να εγκριθούν δαπάνες τους λήγοντος ήδη έτους 2011, καθίσταται πλέον νομοτελειακή η αναστολή των ιατρικών συμβάσεων, καθόσον η διατήρησή τους δεν έχει πλέον κανένα αντίκρισμα στο ιατρικό εισόδημα.
Σύμφωνα με τις οδηγίες που εκδόθηκαν από τον Π.Ι.Σ., οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα καταβάλλουν προσωπικά τα ποσά που αναγνωρίζει το Δημόσιο, βάσει του κρατικού τιμολογίου, στους ιδιώτες γιατρούς που έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους, θα λαμβάνουν τα νόμιμα παραστατικά και θα τα υποβάλλουν στις κατά τόπους ΥΠΑΔ, προς εκκαθάριση και εξόφληση. Απ’ τη μία πλευρά αυτό θα έχει αναπόφευκτα σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, λόγω της ήδη δραματικής μείωσης των εισοδημάτων των ασφαλισμένων, απ’ την άλλη όμως πρέπει να γίνει γενικότερα αποδεκτό ότι η περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου, αλλά και των υπολοίπων Ασφαλιστικών Ταμείων, δεν μπορεί πλέον να στηρίζεται στην άνευ αμοιβής ιατρική εργασία.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, στην προσπάθειά τους να ανακόψουν αυτή την εξέλιξη, προκειμένου να αποφύγουν το κοινωνικό και πολιτικό κόστος, θα επιχειρήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να δυσφημήσουν το ιατρικό σώμα και να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Ενδεχομένως να υπάρξουν και αντίποινα του τύπου της πλήρους κατάργησης των συμβάσεων, του αποκλεισμού από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και της μη απόδοσης των δαπανών στους ασφαλισμένους.
Γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι όλα αυτά τα ενδεχόμενα μέτρα θα στρέφονται εναντίον των ασφαλισμένων, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη για την κατάσταση, θα στερηθούν ουσιαστικά τη δωρεάν περίθαλψη, που άλλωστε δικαιούνται και ήδη την έχουν προπληρώσει.
Εδώ πλέον έχουν τον λόγο οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, μέσω των Φορέων που τους εκπροσωπούν. Αν στην κρίσιμη αυτή περίσταση οι Φορείς εκπροσώπησης των Δ.Υ. και των Συνταξιούχων δεν παρέμβουν δυναμικά και με τους τρόπους που γνωρίζουν για να προστατεύσουν τα μέλη τους, τότε θα έχουν αυτοκαταργηθεί, συναινώντας ουσιαστικά στην δραματική υποβάθμιση του επιπέδου περίθαλψής των.
Εμείς πιστεύουμε πως οι ασφαλισμένοι έχουν συνειδητοποιήσει ήδη ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα ξεθεμελιώνεται και ότι οι κοινωνικές παροχές, η ισότητα στην περίθαλψη και το δικαίωμα στην ελεύθερη πρόσβαση στην Υγεία διαλύονται. Πιστεύουμε επίσης πως έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα της Υγείας στην Ελλάδα δεν είναι ο γιατρός, αλλά η κατάλυση κάθε έννοιας δικαίου στο όνομα της οικονομικής προσαρμογής. Γι’ αυτό προσδοκούμε πολλά απ’ αυτούς και ειδικότερα την έμπρακτη συμπαράστασή τους.
* Ο Κων/νος Γιαννακόπουλος, είναι πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος