Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες

H ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ “Health at a glance”

<< < (2/2)

Argirios Argiriou:
Το επικαιροποιημένο (Νοέμβριος 2015) Health at a Glance
(τα στοιχεία ως συνήθως είναι μιας διετίας πίσω, δηλαδή στην συγκεκριμένη έκθεση είναι του 2013)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Health at a glance 2017, OECD.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Argirios Argiriou:
Health at a Glance 2019
OECD Indicators

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
Η Κατάσταση της Υγείας στην ΕΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Προφίλ Υγείας 2019.

Συνολικά, στην Ελλάδα μόνο το 61 % των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη προέρχεται από δημόσιες πηγές ( 5ο μικρότερο στην ΕΕ-28), ενώ το 35 % χρηματοδοτείται απευθείας από τα νοικοκυριά (το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ). Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε ανάμεσα στο 28 % το 2010, που ήταν το χαμηλότερο σημείο, έως το 37 % το 2014, που ήταν το υψηλότερο σημείο. Τα υψηλά επίπεδα επιμερισμού του κόστους πηγάζουν σε μεγάλο βαθμό από την προκλητή ζήτηση (ζήτηση που υποκινείται από την προσφορά) και οφείλονται κυρίως στις συμμετοχές των ασφαλισμένων για τα φάρμακα και στις άμεσες πληρωμές για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στη δέσμη παροχών, επισκέψεις σε ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτική περίθαλψη, καθώς και οδοντιατρική περίθαλψη. Επιπλέον, οι άτυπες πληρωμές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των άμεσων ιδιωτικών πληρωμών, γεγονός που εγείρει σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την ισότητα και τα εμπόδια πρόσβασης στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης (WHO, Regional Office for Europe, 2018). Η προαιρετική ασφάλιση υγείας διαδραματίζει μόνον ήσσονος σημασίας ρόλο και αντιπροσώπευε το 4 % των συνολικών δαπανών υγείας το 2017.

Το 2017 η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αυτοναναφερόμενων μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ (μετά την Εσθονία), αφού ένα στα δέκα νοικοκυριά ανέφερε ότι δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειαζόταν. Μη καλυπτόμενες ανάγκες αναφέρθηκαν επίσης από σχεδόν ένα στα πέντε νοικοκυριά στο φτωχότερο πεμπτημόριο εισοδήματος, αλλά μόλις από το 3 % των πλουσιότερων νοικοκυριών, γεγονός που αποκαλύπτει το μεγαλύτερο χάσμα όσον αφορά την εισοδηματική ανισότητα στην Ευρώπη. Μια πιο θετική εξέλιξη είναι ότι το 2017 ήταν το πρώτο έτος κατά το οποίο το συνολικό επίπεδο μη καλυπτόμενων αναγκών σημείωσε πτώση, ύστερα από συνεχή αύξηση για έξι συναπτά έτη.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

GirousisN:
3 χρόνια μετά και είναι λες και δεν πέρασε μια μέρα…..

Συνεχίζουμε να είμαστε από τις τελευταίες χώρες σε ποσοστό δαπανών υγειονομικής περίθαλψης απο κρατικές πηγές (61%).
Κερδίσαμε 1,1 χρόνο προσδόκιμου ζωής τη δεκαετία των μνημονίων (2010-2019) και χάσαμε 1,4 χρόνια λόγω της πανδημίας τη διετία 2019-2021, το υψηλότερο από όλη τη Δυτ. Ευρώπη, που αν μη τι άλλο δείχνει εν τέλει και την « επιτυχημένη» διαχείριση της τελευταίας.
Αν πάμε τώρα σε ποσοστά δαπανών για ΠΦΥ και πρόληψη μπορείτε να μαντέψτε τη θέση που βρισκόμαστε….

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση