Γενικά > Γενική συζήτηση
Όχι άλλον "εμφύλιο"
medicus:
"Πολιτικοί" ιατροί εναντίον "στρατιωτικών" ιατρών.
"ΕΣΥ" ιατροί εναντίον "ΙΚΑ" ιατρών εναντίον "ιδιωτών" ιατρών.
"Ειδικοί" ιατροί εναντίον "αγροτικών" ιατρών εναντίον "ανειδίκευτων" ιατρών.
"Πανεπιστημιακοί" ιατροί εναντίον "μη ακαδημαϊκών" ιατρών.
"Παλιοί" ιατροί εναντίον "νέων" ιατρών.
"Μπλε" ιατροί εναντίον "πράσινων" ιατρών εναντίον "κόκκινων" ιατρών.
"Συνδικαλιστές" ιατροί εναντίον "εργαζόμενων" ιατρών.
"Έλληνες" ιατροί εναντίον "του εξωτερικού" ιατρών.
"Χειρουργοί" ιατροί εναντίον "παθολόγων" ιατρών εναντίον "εργαστηριακών" ιατρών.
"Πρωτότυποι" ιατροί εναντίον "γενόσημων" ιατρών.
"Πόλης" ιατροί εναντίον "επαρχίας" ιατρών.
">2ης γενιάς" ιατροί εναντίον "αυτοδημιούργητων" ιατρών.
...και χίλιοι δυο άλλοι καθημερινοί "εμφύλιοι". Ας τους σταματήσουμε και να εστιάσουμε στον κοινό παράγοντα που είναι αυτή η μικρή, μα με τόσο μεγάλη αξία, λέξη "ΙΑΤΡΟΣ". Είμαστε σαν ένας παγκόσμιος στρατός που υπερασπίζεται το ανθρώπινο γένος. Ο καθένας από το πόστο του και με την ίδια αξία. Όσο προσθέτουμε "ταμπέλες" δίπλα στη λέξη "ΙΑΤΡΟΣ" τόσο πληθαίνουν και διευρύνονται τα ρήγματα που θα μας προκαλέσουν ανεπανόρθωτο κακό. Μόνο ως "ιατροί"(χωρίς πρόσθετα) μπορούμε να διεκδικήσουμε. Έχουμε καταντήσει φανατικότεροι όλων και αυτοκαταστρεφόμαστε. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τίποτα καλό δεν βγαίνει από έναν εμφύλιο πόλεμο. Τουλάχιστον, την ύστατη στιγμή, ας το καταλάβουμε(εγώ πρώτος) και σίγουρα μετά θα μπορέσουμε να βρούμε και τρόπους διαμαρτυρίας και ορθές λύσεις.
Ευχαριστώ και καλημέρα σε όλους. :)
medicus:
Και ενώ ο εμφύλιος ανάμεσα σε "ιατρικές" φατρίες καλά κρατεί, ήρθε να προστεθεί και ο εμφύλιος ανάμεσα σε ιατρούς και φαρμακοποιούς. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι "αδύναμοι" και "σάπιοι" κρίκοι υπάρχουν και στις δύο πλευρές(ιατροί-φαρμακοποιοί); Ο μόνος "δυνατός" κρίκος είναι η έριδα, που καλά κρατεί και ποτέ δεν "σαπίζει". Οποιοδήποτε πρόβλημα βασίζεται στον εγωισμό δεν πρόκειται να βρει λύση, ούτε τώρα ούτε ποτέ.
ΘΟΥΚΥΔΙΔΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ(περί εμφυλίου)
Βιβλίο 3. Κεφάλαιο 82
…
Οι εμφύλιες συγκρούσεις έφεραν μεγάλες κι αμέτρητες συμφορές στις πολιτείες, συμφορές που γίνονται και θα γίνονται πάντα όσο δεν αλλάζει η φύση του ανθρώπου, συμφορές που μπορεί να είναι βαρύτερες ή ελαφρότερες κι έχουν διαφορετική μορφή ανάλογα με τις περιστάσεις. Σε καιρό ειρήνης και όταν ευημερεί ο κόσμος και οι πολιτείες, οι άνθρωποι είναι ήρεμοι γιατί δεν τους πιέζουν ανάγκες φοβερές. Αλλά όταν έρθει ο πόλεμος που φέρνει στους ανθρώπους την καθημερινή στέρηση, γίνεται δάσκαλος της βίας κι ερεθίζει τα πνεύματα του πλήθους σύμφωνα με τις καταστάσεις που δημιουργεί.
...
Για να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους άλλαζαν ακόμα και την σημασία των λέξεων. Η παράλογη τόλμη θεωρήθηκε ανδρεία και αφοσίωση στο κόμμα, η προσωπική διστακτικότητα θεωρήθηκε δειλία που κρύβεται πίσω από εύλογες προφάσεις και η σωφροσύνη προσωπίδα της ανανδρίας. Η παραφορά θεωρήθηκε ανδρική αρετή, ενώ η τάση να εξετάζονται προσεκτικά όλες οι όψεις ενός ζητήματος θεωρήθηκε πρόφαση για υπεκφυγή.
Όποιος ήταν έξαλλος γινόταν ξακουστός, ενώ όποιος έφερνε αντιρρήσεις γινόταν ύποπτος. Όποιον επινοούσε κανένα τέχνασμα και πετύχαινε, τον θεωρούσαν σπουδαίο, κι όταν υποψιαζόταν σύγκαιρα και φανέρωνε τα σχέδια του αντιπάλου, τον θεωρούσαν ακόμα πιο σπουδαίο. Ενώ όποιος ήταν αρκετά προνοητικός, ώστε να μην χρειαστούν τέτοια μέσα, θεωρούσαν ότι διαλύει το κόμμα και ότι είναι τρομοκρατημένος από την αντίπαλη παράταξη.
Με μια λέξη, όποιος πρόφταινε να κάνη κακό πριν από τον άλλον, ήταν άξιος επαίνου, καθώς κι εκείνος που παρακινούσε στο κακό όποιον δεν είχε σκεφτεί να το κάνη.
Αλλά και η συγγένεια θεωρήθηκε χαλαρότερος δεσμός από την κομματική αλληλεγγύη, γιατί οι ομοϊδεάτες ήσαν έτοιμοι να επιχειρήσουν οτιδήποτε, χωρίς δισταγμό, και τούτο επειδή τα κόμματα δεν σχηματίστηκαν για να επιδιώξουν κοινή ωφέλεια με νόμιμα μέσα, αλλά, αντίθετα, για να ικανοποιήσουν την πλεονεξία τους παρανομώντας. Και η μεταξύ τους αλληλεγγύη βασιζόταν περισσότερο στην συνενοχή τους παρά στους όρκους τους στους θεούς.
Τις εύλογες προτάσεις των αντιπάλων τις δέχονταν με υστεροβουλία και όχι με ειλικρίνεια για να φυλαχτούν από ένα κακό αν οι άλλοι ήταν πιο δυνατοί. Και προτιμούσαν να εκδικηθούν για κάποιο κακό αντί να προσπαθήσουν να μην το πάθουν. Όταν έκαναν όρκους για κάποια συμφιλίωση, τους κρατούσαν τόσο μόνο όσο δεν είχαν την δύναμη να τους καταπατήσουν, μη έχοντας να περιμένουν βοήθεια από αλλού. Αλλά μόλις παρουσιαζόταν ευκαιρία, εκείνοι που πρώτοι είχαν ξαναβρεί το θάρρος τους, αν έβλεπαν ότι οι αντίπαλοί τους ήσαν αφύλαχτοι, τους χτυπούσαν κι ένοιωθαν μεγαλύτερη χαρά να τους βλάψουν εξαπατώντας τους, παρά χτυπώντας τους ανοιχτά. Θεωρούσαν ότι ο τρόπος αυτός όχι μόνο είναι πιο ασφαλής αλλά και βραβείο σε αγώνα δόλου. Γενικά είναι ευκολότερο να φαίνονται επιδέξιοι οι κακούργοι, παρά να θεωρούνται τίμιοι όσοι δεν είναι δόλιοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν το κακό και να θεωρούνται έξυπνοι, παρά να είναι καλοί και να τους λένε κουτούς.
Αιτία όλων αυτών είναι η φιλαρχία που έχει ρίζα την πλεονεξία και την φιλοδοξία που έσπρωχναν τις φατρίες ν’ αγωνίζωνται με λύσσα. Οι αρχηγοί των κομμάτων, στις διάφορες πολιτείες, πρόβαλλαν ωραία συνθήματα. Ισότητα των πολιτών από την μια μεριά, σωφροσύνη της αριστοκρατικής διοίκησης από την άλλη. Προσποιούνταν έτσι ότι υπηρετούν την πολιτεία, ενώ πραγματικά ήθελαν να ικανοποιήσουν προσωπικά συμφέροντα και αγωνίζονταν με κάθε τρόπο να νικήσουν τους αντιπάλους τους. Τούτο τους οδηγούσε να κάνουν τα φοβερώτερα πράγματα επιδιώκοντας να εκδικηθούν τους αντιπάλους τους, όχι ως το σημείο που επιτρέπει η δικαιοσύνη ή το συμφέρον της πολιτείας, αλλά κάνοντας τις αγριότερες πράξεις, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση του κόμματός τους. Καταδίκαζαν άνομα τους αντιπάλους τους ή άρπαζαν βίαια την εξουσία, έτοιμοι να κορέσουν το μίσος τους. Καμιά από τις δύο παρατάξεις δεν είχε κανέναν ηθικό φραγμό κι εκτιμούσε περισσότερο όσους κατόρθωναν να κρύβουν κάτω από ωραία λόγια φοβερές πράξεις. Όσοι πολίτες ήταν μετριοπαθείς θανατώνονταν από την μια ή την άλλη παράταξη, είτε επειδή είχαν αρνηθή να πάρουν μέρος στον αγώνα είτε επειδή η ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσαν να επιζήσουν προκαλούσε εναντίον τους τον φθόνο.
Zachariadis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςπολυ ωραια τα λες!
Κανω και μια εκτυπωση σε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος την φωτο σου!
Ευχαριστω πολυ!
--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω πως η έμμεση διαφήμιση αυτού του τύπου δεν επιτρέπεται στο φορουμ
medicus:
Κρίμα............. :'( :'( :'(
medicus:
Μακάρι εμείς οι Πολυ-διαβασμένοι, Ποικιλο-μορφωμένοι, Παντου-γυρισμένοι και Παντα-υπερόπτες ΙΑΤΡΟΙ να μπορούσαμε να μιμηθούμε για μία μόνο ημέρα τα "άλογα" όντα της φύσης!!!
Σίγουρα θα πετυχαίναμε πολλά(μα πάρα πολλά) περισσότερα...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση