Συγχωνεύσεις και στην πρωτοβάθμια
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Συγχωνεύσεις μονάδων και στην εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάζει το υπουργείο Υγείας.
Η ένταξη των δομών του ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ, έχει προκαλέσει ένα σημαντικό περίσσευμα δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Πολλές από αυτές δεν διαθέτουν το αναγκαίο προσωπικό ή διαθέτουν πολύ περισσότερους απ΄ όσους απαιτούνται.
Ένα πολυϊατρείο του ΙΚΑ μπορεί να λειτουργεί σε απόσταση 200 μέτρων από ένα Κέντρο Υγείας και να διαθέτει παθολόγους ή καρδιολόγους, τους οποίους δεν έχει το Κέντρο Υγείας.
Ενδέχεται, επίσης, να διαθέτει άριστο απεικονιστικό ή εργαστηριακό εξοπλισμό, τον οποίο δεν διαθέτει το Κέντρο Υγείας.
Σε πολλές περιπτώσεις, δαπανώνται μεγάλα ποσά για ενοίκια, όταν σε πολύ μικρή απόσταση λειτουργεί άλλη δημόσια μονάδα, σε ιδιόκτητο κτίριο.
Η χώρα μας διαθέτει περίπου 2.000 δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Πολυϊατρεία), οι οποίες θα μπορούσαν – υπό προϋποθέσεις – να μειωθούν στις 1.000, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς να χάσει κανείς τη δουλειά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος έχει παραλάβει μία έκθεση – καταγραφής της σημερινής κατάστασης, με απώτερο στόχο να υπάρξουν συγχωνεύσεις.
Οι συνεργάτες του υπουργού εκτιμούν ότι η συγχώνευση μπορεί να γίνει εύκολα, με την προϋπόθεση ότι θα ‘εκπαιδευτούν’ οι πολίτες στο να εξυπηρετούνται από τις νέες δομές.
Στοιχεία
Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν ενδεικτικά στοιχεία από διάφορους νομούς της χώρας. Στο νομό Ιωαννίνων – σημειώνουν – λειτουργούν δύο νοσοκομεία, δύο μονάδες του ΕΟΠΥΥ και έξι Κέντρα Υγείας.
Ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει στην περιοχή δύο μισθωμένα και ένα ιδιόκτητο κτίριο: Το ένα από τα μισθωμένα κτίρια έχει εμβαδόν 442 τετραγωνικών μέτρων (οδός Πυρσινέλλα 4).
Κοστίζει στον Οργανισμό 4.500 ευρώ το μήνα και είναι κτίριο όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΥΠΑΔ, του ΤΥΔΚΥ και του ΟΑΕΕ, που σήμερα ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ.
Σε κοντινή απόσταση – στην οδό Παύλου Μελά 34 – υπάρχει ένα τεράστιο κτίριο, εμβαδού 4.015,5 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο είναι ιδιόκτητο (Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας).
Μία τρίτη μονάδα λειτουργεί στο Μέτσοβο, σε κτίριο 183 τετραγωνικών, το οποίο κοστίζει μηνιαίως 1.882,85 ευρώ.
Το επιχείρημα των συγχωνεύσεων ενισχύεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής. Το σύνολο των χρονίως πασχόντων είναι 55.332 άτομα, ενώ ο συνολικός πληθυσμός είναι πάνω από 161.000 άτομα.
Ανάλογες περιπτώσεις εντοπίζονται σε ολόκληρη τη χώρα και η συγχώνευσή τους εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει μεγάλο οικονομικό και λειτουργικό όφελος.
Οι μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης διαθέτουν, επίσης, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο μπορεί να προσφέρει καλύτερα σε μικρότερο αριθμό μονάδων.
Οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας εξέτασαν τις εν λόγω περιοχές, όπου λειτουργούν 55 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.
Στα Κέντρα Υγείας, απασχολούνται 2.071 γιατροί, 2.317 νοσηλευτές, 920 διοικητικοί υπάλληλοι, 143 άτομα επιστημονικό μη ιατρικό προσωπικό, 531 άτομα παραϊατρικό προσωπικό, 399 άτομα τεχνικό προσωπικό και 511 λοιπό προσωπικό.
Αξιόλογος αριθμός ατόμων (3.172) απασχολείται και στα Περιφερειακά Ιατρεία: 683 ‘αγροτικοί γιατροί, 824 γενικοί γιατροί – επιμελητές β’ , 125 νοσηλευτές και 33 μαίες.
Πανσπερμία
Στην Ελλάδα, παρατηρείται πανσπερμία δομών εξωνοσοκομειακής περίθαλψης.
Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία, πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ ή των δήμων, συνθέτουν ένα πρωτόγνωρο – για τα διεθνή δεδομένα – μωσαϊκό.
Η κατάσταση άλλαξε – διοικητικά τουλάχιστον – με τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ, στον οποίον εντάχθηκαν (από τον Ιανουάριο του 2012) όλες οι δομές που διέθεταν τα Ταμεία που τον απαρτίζουν (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ. ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ).
Στην πράξη, το ‘χάος’ εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς οι παλαιές μονάδες λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά με νέα πινακίδα (ΕΟΠΥΥ).
Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι στη χώρα μας λειτουργούν σήμερα 200 Κέντρα Υγείας, περισσότερα από 1.400 περιφερειακά ιατρεία και 40 πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία.
Λειτουργούν, επίσης, τα 300 πρώην πολυϊατρεία του ΙΚΑ, τα οποία ονομάζονται πλέον πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. Μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας διαθέτουν και ορισμένοι δήμοι. Πρόκειται κυρίως για κλινικές ή μονάδες πρόνοιας.
Στη Γαλλία, η πρωτοβάθμια παρέχεται από αυτοαπασχολούμενους ιατρούς, οδοντιάτρους, βοηθητικό ιατρικό προσωπικό και σε μικρότερο βαθμό στα νοσοκομεία. Στη Γερμανία, παρέχεται από επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών και των οδοντιάτρων.
Στη Δανία, παρέχεται από δημοτικές υπηρεσίες Υγείας και από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες υγείας.
Στην Ισπανία, έχει δημόσιο χαρακτήρα ως προς τη χρηματοδότηση και τη λήψη των αποφάσεων και στην Ιταλία παρέχεται από γενικούς ιατρούς και παιδίατρους, οι οποίοι είναι ανεξάρτητα συμβαλλόμενοι με το ΕΣΥ.
Πηγή: Ιατρονέτ
Ας δούμε ένα παραδειγμα .
Το ΠΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΕχει 2 ιατρούς ΕΣΥ για τους οποίους πληρώνει 2000 ευρω τον μήνα έκαστο ήτοι 4000ευρω το μήνα συνολικά.
Πληρώνει ενοίκιο 288ευρω τον μήνα . Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Δηλαδή συνολικά 4288 ευρω τον μήνα χωρις λογαριασμούς ΔΕΚΟ , αναλώσιμα κτλ.
Απο το esy.net προκύπτει μέση μηνιαία επισκεψιμότητα περι τα 370 άτομα.
Με κόστος για τον ΕΟΠΥΥ περι τα 3700 ευρώ.
Αξίζει τα λεφτά του το συγκεκριμένο ΠΙ?