Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Ένα μόνο σύνθημα: Ελεύθερο ιατρείο στους ιατρούς του ΕΣΥ
Harper:
Δε θα συνεχισω αυτο το ping pong.Ομολογω πως ΤΗ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΣΤΙΓΜΗ εχω αρνητικα συναισθηματα για σενα οποτε κάθε περαιτερω τοποθετηση θα μας κανει να κινουμαστε στον ιδιο φαυλο κυκλο.Μπορεις να πιστευεις για μενα ο,τι θες οπως και εγω για σενα...
deleteduser:
Επειδη εχω δουλέψει και στο δημοσιο και στον ιδιωτικο τομέα.
Στην ιδια μασχάλη δεν χωράνε δυο καρπούζια. Ουτε χρονικά ούτε ιδιοσυγκρασιακά. Αργά ή γρήγορα το ένα θα συμπιεστεί εις βάρους του άλλου. Αναγκαστικά το ένα από τα δύο θα "τσαλιαστεί" που λεμε και στο χωριο μου. Και προφανώς αυτό θα ειναι το δημόσιο όπου δεν υπάρχει ανταποδοτικότητας αμοιβής - απόδοσης και ενασχόλησης. Και θα παραμεινει η πρωινή απασχόληση πύλη εισόδου της απογευματινης και μόνο. Για όσους αμφιβαλουν ας απευθυνθούν στο ΙΚΑ της γειτονιας τους.
Δημήτρης Μακρέας:
Αντιγράφω από μέηλ, συναδέλφου ιδιώτη πνευμονολόγου,μέλους του ΔΣ Ιατρ. συλ/γου, το οποίο έφτασε μέσω των επαφών του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
Ολόκληρο το μέηλ και τα στοιχεί είναι στη διάθεση των συντονιστών.
"Απέναντι σε όλες τις παραπάνω πρακτικές, το Ιατρικό Σώμα θα έπρεπε να βρίσκεται συντεταγμένο και αντίθετο, αρνούμενο την συνεργασία του με ένα Σύστημα που θα το εξαθλιώσει και θα το αλλοτριώσει. Έδειξε βέβαια αντιστάσεις αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Θα έπρεπε οι γιατροί, και πρώτοι αυτοί που δέχτηκαν να συνεργαστούν κάτω από αυτές τις συνθήκες με τον ΕΟΠΥΥ, να διαφυλάξουν την ιατρική τους υπόσταση, τις κοινωνικές τους ευαισθησίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την δική τους και των ασφαλισμένων τους. Το έκαναν; Υπάρχουν πολλοί που το έκαναν. Αλλά δυστυχώς, μετά από 50 ημέρες λειτουργίας του Συστήματος, ξέρω πολλούς ασφαλισμένους οι οποίοι αφού πήγαν σε γιατρό συνεργαζόμενο με τον ΕΟΠΥΥ εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν 10€ ή 20€ για να γράψουν μια απλή επαναλαμβανόμενη μηνιαία συνταγή φαρμάκου. Άλλοι άκουσαν από τον συνεργαζόμενο γιατρό να τους λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ τους καλύπτει μόνο για την συνταγογράφηση και αν θέλουν και εξέταση πρέπει να πληρώσουν. Άλλοι πάλι ενώ είναι οι 11οι ή οι 12οι της ημέρας να αναγκάζονται να πληρώσουν παρανόμως. Άλλοι να ακούν τον συνεργαζόμενο γιατρό να τους εξηγεί ότι θα εξετάσει με τον ΕΟΠΥΥ τον ασφαλισμένο που κάθεται στην αναμονή δίπλα τους δωρεάν γιατί «είναι πελάτης τους» ενώ οι ίδιοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Δυστυχώς οι καταγγελίες αυτές είναι ακόμη μόνο προφορικές γιατί στην αντίθετη περίπτωση είναι υποχρέωση του Ιατρικού Συλλόγου να αντιμετωπίσει αμείλικτα τον συνάδελφο που μόνο συναδελφικά δεν φέρεται. Στην «πιάτσα» δημιουργείται η γενική παραδοχή ότι «αν θέλεις να γράψεις φάρμακα πληρώνεις 10 ή 20 €». Γενικά υπάρχει μια νοσηρή περιρρέουσα κατάσταση γύρω από την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης που οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν, εφ’ όσον υπέγραψαν την αίτηση συνεργασίας με το Ταμείο. Μια νοσηρή κατάσταση η οποία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει ο κάθε Υπουργός Υγείας ή πρόεδρος ΕΟΠΥΥ ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή ακόμη σκληρότερων, περισσότερο ανάλγητων και απεχθέστερων για το Ιατρικό Σώμα μέτρων για την παροχή Υγείας."
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΑντιγράφω από μέηλ, συναδέλφου ιδιώτη πνευμονολόγου,μέλους του ΔΣ Ιατρ. συλ/γου, το οποίο έφτασε μέσω των επαφών του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
Ολόκληρο το μέηλ και τα στοιχεί είναι στη διάθεση των συντονιστών.
"Απέναντι σε όλες τις παραπάνω πρακτικές, το Ιατρικό Σώμα θα έπρεπε να βρίσκεται συντεταγμένο και αντίθετο, αρνούμενο την συνεργασία του με ένα Σύστημα που θα το εξαθλιώσει και θα το αλλοτριώσει. Έδειξε βέβαια αντιστάσεις αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Θα έπρεπε οι γιατροί, και πρώτοι αυτοί που δέχτηκαν να συνεργαστούν κάτω από αυτές τις συνθήκες με τον ΕΟΠΥΥ, να διαφυλάξουν την ιατρική τους υπόσταση, τις κοινωνικές τους ευαισθησίες και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την δική τους και των ασφαλισμένων τους. Το έκαναν; Υπάρχουν πολλοί που το έκαναν. Αλλά δυστυχώς, μετά από 50 ημέρες λειτουργίας του Συστήματος, ξέρω πολλούς ασφαλισμένους οι οποίοι αφού πήγαν σε γιατρό συνεργαζόμενο με τον ΕΟΠΥΥ εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν 10€ ή 20€ για να γράψουν μια απλή επαναλαμβανόμενη μηνιαία συνταγή φαρμάκου. Άλλοι άκουσαν από τον συνεργαζόμενο γιατρό να τους λέει ότι ο ΕΟΠΥΥ τους καλύπτει μόνο για την συνταγογράφηση και αν θέλουν και εξέταση πρέπει να πληρώσουν. Άλλοι πάλι ενώ είναι οι 11οι ή οι 12οι της ημέρας να αναγκάζονται να πληρώσουν παρανόμως. Άλλοι να ακούν τον συνεργαζόμενο γιατρό να τους εξηγεί ότι θα εξετάσει με τον ΕΟΠΥΥ τον ασφαλισμένο που κάθεται στην αναμονή δίπλα τους δωρεάν γιατί «είναι πελάτης τους» ενώ οι ίδιοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Δυστυχώς οι καταγγελίες αυτές είναι ακόμη μόνο προφορικές γιατί στην αντίθετη περίπτωση είναι υποχρέωση του Ιατρικού Συλλόγου να αντιμετωπίσει αμείλικτα τον συνάδελφο που μόνο συναδελφικά δεν φέρεται. Στην «πιάτσα» δημιουργείται η γενική παραδοχή ότι «αν θέλεις να γράψεις φάρμακα πληρώνεις 10 ή 20 €». Γενικά υπάρχει μια νοσηρή περιρρέουσα κατάσταση γύρω από την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης που οι συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ έχουν υποχρέωση να εφαρμόσουν, εφ’ όσον υπέγραψαν την αίτηση συνεργασίας με το Ταμείο. Μια νοσηρή κατάσταση η οποία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει ο κάθε Υπουργός Υγείας ή πρόεδρος ΕΟΠΥΥ ως πολιορκητικό κριό για την εφαρμογή ακόμη σκληρότερων, περισσότερο ανάλγητων και απεχθέστερων για το Ιατρικό Σώμα μέτρων για την παροχή Υγείας."
--- Τέλος παράθεσης ---
Eπιτρέψτε μου λοιπόν να πώ κι εγώ δυο λόγια καθώς η τροποποίηση του τίτλου αγγίζει κι εμένα.
Χωρίς να το παίρνω προσωπικά (γνώμες λέμε, άλλωστε), μπορώ να ξεκινήσω με το ότι συμφωνώ με την κατάσταση που περιγράφει ο συνάδελφος. Θα μπορούσα να πώ κι άλλα, αλλά ήδη έχω δείξει κάκιστη διαγωγή στον Ι.Σ. Ξάνθης σε σχέση με το ευφυές σχέδιο του ΕΟΠΥΥ οπότε καλύτερα να τα καταπιώ προς χάριν της δημοκρατίας και της πολυφωνίας.
Αυτό όμως που σίγουρα πρέπει να τονίσω είναι ότι από εδώ και πέρα θα πρέπει ως ιατρικό σώμα, αλλά και ως άτομα, να ξανασκεφτούμε τι σήμαινε αυτή η κακοστημένη, άκομψη, εσπευσμένη, άπειρη κ.λ.π. (θα μπορούσα να γράφω τουλάχιστο τρεις γραμμές επιθετικούς προσδιορισμούς) απόπειρα του κομματοκρατούμενου και συμφεροντοκίνητου Π.Ι.Σ. να προβάλει αντίσταση σε αυτό που ζούμε.
Ποτέ δεν είναι αργά. Έτσι κι αλλιώς τώρα έχουμε αρκετά βιώματα για να μπορούμε να αποφασίσουμε μόνοι μας - μεγάλα παιδιά είμαστε άλλωστε. Και επιχειρήματα του τύπου "μα θα μου κόψει ο Λοβέρδος τη συνταγογράφηση" προσωπικά μου ακούγονται σαν το "μαμά ο Κωστάκης μου πήρε το γλειφιτζούρι μου". Επίσης επιχειρήματα του τύπου "συμπονάω τους συμπολίτες μου και γι' αυτό θέλω να συνεισφέρω στη δωρεάν υγεία" είναι αστεία καθώς όλοι ξέρουμε ότι χωρίς γιατρούς (που έχουν εξασφαλίσει τα στοιχειώδη) καμία υγεία δεν υπάρχει - και πολύ φυσικότερο δωρεάν. Αν λοιπόν θέλει κάποιος πέρα από το πολύπαθο ΕΣΥ να δραστηριοποιηθεί σε κοινωνικές δράσεις, πιστεύω ότι έχει όλο το ελεύθερο να το κάνει. Και ακόμη καλύτερα, αν δε θέλει να φαίνεται, ας κάνει έργο εν κρυπτώ.
Τέλος, σχετικά με τα ιατρεία του ΕΣΥ. Για μιαν ακόμη φορά θα πώ ότι το καλύτερο είναι να ξεχωρίσουν κράτος (ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ) και ιδιώτες (χωρίς συμβάσεις, μόνο με ελεύθερη συνταγογράφηση). Αν όμως δεν μπορεί να γίνει, λόγω ανικανότητας του κράτους, πρέπει να δοθούν ίσες ευκαιρίες στους συναδέλφους - δηλαδή όλοι να μπορούν να υπηρετήσουν σε διττό ρόλο. Το ποιος θα είναι αυτός, σε ποιο θεσμικό πλαίσιο θα κινείται και πώς θα φορολογείται, ας το ψάξουν οι "σοφοί".
medicus:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος...το καλύτερο είναι να ξεχωρίσουν κράτος (ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ) και ιδιώτες (χωρίς συμβάσεις, μόνο με ελεύθερη συνταγογράφηση).
--- Τέλος παράθεσης ---
1.000.000 "συμφωνώ" !!!
Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση