Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Ένα μόνο σύνθημα: Ελεύθερο ιατρείο στους ιατρούς του ΕΣΥ

<< < (20/41) > >>

paracelsus:
Οι Αυστραλοί έχουν διαφορετικό σύστημα όπου οι περισσότεροι γενικοί ιατροί δουλεύουν ως ιδιώτες και απλώς σε απομακρυσμένες περιοχές καλύπτουν και επείγοντα στα τοπικά μικρά νοσοκομεία (οπού συχνά βοηθούν σε τομείς όπως αναισθησιολογία και μαιευτική). Τα νοσοκομεία μπορεί να είναι ιδιωτικά ή δημόσια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το πρωί κάνουν ιατρείο γενικής ιατρικής στο δημόσιο ΚΥ και το απόγευμα έχουν δικό τους ιδιωτικό ιατρείο γενικής ιατρικής. Όσον αφορά την άσκηση γενικής ιατρικής είτε δουλεύουν ως ιδιώτες (οι περισσότεροι) είτε ως ιατροί με σύμβαση με το δημόσιο. Εάν υπάρχει διπλό καθεστώς αυτό ίσως να αφορά μονο την κάλυψη των επειγόντων περιστατικών σε κάποια δημόσια νοσοκομεία απο γενικούς ιατρούς που δουλεύουν ως ιδιώτες σε GP clinics.

EzeΤΡΟΛ:
Μανιφέστο από το ygeianet:

Μετά τις εξελίξεις που υπήρξαν στο μέτωπο της παιδείας το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ εκτιμά πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως θα υπάρξει ανάλογη κυβερνητική επίθεση στο χώρο της υγείας το διάστημα του καλοκαιριού. Οι σποραδικές μετακινήσεις για την κάλυψη των χιλιάδων κενών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού επισημοποιηθούν με μανδύα νόμου, αμέσως θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας.
Πιθανή είναι και νέα απόπειρα μείωσης των βασικών μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ υπό το πρόσχημα παροχής δυνατότητας να ασκήσουν ιατρική σε ιδιωτικό ιατρείο, καταργώντας την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Εν γένει θα επιχειρηθεί πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με προσπάθεια να εγκατασταθεί η στάση πληρωμών στις εφημερίες ως μόνιμη πρακτική.
Για τούτο και η ΟΕΝΓΕ στην πρόσφατη απόφασή της καλεί τις & τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στις Ενώσεις τους και να διοργανωθεί μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση την Παρασκευή 7 Ιουνίου με σύνθημα:
θέτουμε φραγμό στη διάλυση της δημόσιας υγείας
 Ή εμείς
Ή αυτοί
 
Διαβάστε Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος το πλήρες κείμενο της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 26/05/2013)

Gatekeeper:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Gatekeeper:
Έρχεται το σχέδιο για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Τι θα προβλέπει για τους γιατρούς
Αύριο αναμένεται να παραλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ειδική επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε υπό τον καθηγητή Κ.Σουλιώτη, την πρόταση για την ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας.
Τι θα αλλάξει στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών
 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται αύριο να παραλάβει την πρόταση της ομάδος του καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, για ανασυγκρότηση όλων των μονάδων υγείας της χώρας. Το σχέδιο που θα ενοποιεί όλες της μονάδες(ΠΦΥ) δηλαδή πολυιατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και νέες συνθήκες εργασίας για τους 6500 γιατρούς του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ),τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας αλλά και τους συμβεβλημένους με αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη στο ιδιωτικό τους ιατρείο.
 
Ζήτημα που όπως αναφέρουν πληροφορίες απασχόλησε ιδιαιτέρως την επιστημονική επιτροπή καθώς σήμερα υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων στο σύστημα.
Υπάρχει το ιατρικό προσωπικό του πρώην ΙΚΑ που είναι με συμβάσεις, υπάρχουν οι μόνιμοι με ωράριο 5,5 ωρών και δυνατότητα και για ιατρείο αλλά και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας που απασχολούνται 8ωρο και είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης χωρίς δυνατότητα για ιδιωτικό ιατρείο. Και από την άλλη υπάρχουν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που παράσχουν επίσης υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.
 
Όπως όλα δείχνουν η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα αλλάξει πλήρως όλες τις εργασιακές σχέσεις του ιατρικού κλάδου ώστε να είναι ενιαίες και να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις, με ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους του δικαίωμα και για ιδιωτικό έργο.
 
Επίσης η πρόταση Σουλιώτη αναμένεται να περιλαμβάνει και 24ωρη λειτουργία των μονάδων υγείας γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι γιατροί να πρέπει πιθανότατα να έχουν συμβολή σε αυτό το νέο τρόπο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 
Στο μεταξύ όμως σφοδρή αντιπαράθεση στους κόλπους των γιατρών ξέσπασε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τόσο την επικείμενη ενοποίηση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), όσο και την κινητικότητα που έρχεται σε 10.000 εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι πιέσεις κάτω από το τραπέζι δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα από διάφορες πλευρές προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία όμως δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.
 
Από τη μία υπάρχουν οι γενικοί γιατροί της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής οι οποίοι προτείνουν να δημιουργηθεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού που θα έχει την ευθύνη του λεγόμενου  gatekeeping (σύστημα παραπομπής). Δηλαδή οι γενικοί γιατροί θα εξετάζουν αρχικά τους ασθενείς οι οποίοι για να επισκεφθούν γιατρό ειδικότητας θα πρέπει να παίρνουν το σχετικό παραπεμπτικό.
 
Όμως η πρόταση αυτή της επιστημονικής εταιρείας βρίσκει αντίθετους τους ιατρικούς συλλόγους και τις ενώσεις καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα νέο “μπλοκ” γιατρών που θα ελέγχει το σύνολο των ασθενών και θα τους κατευθύνει όπου και σε όποιον επιθυμεί.
Ένα άλλο αγκάθι στην πρόταση αυτή αποτελεί και ο μικρός αριθμός των γενικών γιατρών που διαθέτει η χώρα, με συνέπεια να μην μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση