Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
14 Νοεμβρίου 2024, 08:27:53

Αποστολέας Θέμα: Δικαιούμαστε οδοιπορικά ή/και υπηρεσιακό μέσο για μετακίνηση για εφημέρευση;  (Αναγνώστηκε 4790 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

31 Μαΐου 2011, 20:47:11
Αναγνώστηκε 4790 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Υπηρετούμε στο ΕΣΥ και καλούμαστε να εφημερεύσουμε σε Κ.Υ. ή Νοσοκομείο που απέχει 10, 20, 30, 40 χιλιόμετρα από την έδρα της οργανικής μας θέσης.
Νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε οδοιπορικά για τη μετακίνησή μας προς και από το κέντρο εφημέρευσης;
Και για να το προχωρήσω παραπάνω, δικαιούμαστε να ζητήσουμε η μετακίνησή μας να γίνει με μέριμνα του φορέα που μας καλεί να εφημερεύσουμε;
Νομίζω ότι εφόσον αφορά υπηρεσιακή μετακίνηση έχει βάση.
Μπορούμε να στείλουμε ένα έγγραφο και να λέμε:
"Κύριοι, θα βρίσκομαι στην έδρα του ιατρείου μου μέχρι τη λήξη του προβλεπόμενου ωραρίου. Εφόσον καλούμε στη συνέχεια να εφημερεύσω στην υπηρεσία σας, και αυτό αποτελεί μετακίνηση για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την έγκαιρη μετακίνησή μου προς  και από το νοσηλευτικό ίδρυμα στο οποίο με καλείτε να εφημερεύσω."
Κάποιος θα μου πει: "Εδώ δεν έχουμε να φάμε κι εσύ ζητάς ραπανάκια για την όρεξη;" Σαφώς και δεν πιστεύω ότι πρόκειται να πάρω οδοιπορικά (αν και δεν είμαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιώ το ιδιωτικό μου μεταφορικό μέσο) ούτε να μεταφερθώ με αυτοκίνητο της υπηρεσία ή με ταξί!
Πιστεύω όμως ότι είναι ένας "ενδιαφέρον" τρόπος ώστε να βραχυκυκλώσουμε μια μετακίνησή μας σε φορέα που δεν επιθυμούμε να εφημερεύσουμε!  ;) Τι λένε οι πιο έμπειροι;

Τι λέτε και για την περίπτωση που καλούμαστε να εφημερεύσουμε Σάββατο και αργία οπότε στην περίπτωση αυτή ξεκινούμε από το σπίτι μας και επιστρέφουμε στο σπίτι μας ή στο ιατρείο μας; Μπορεί να "εφαρμοστεί" κι εκεί;

31 Μαΐου 2011, 23:14:19
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Υπηρετούμε στο ΕΣΥ και καλούμαστε να εφημερεύσουμε σε Κ.Υ. ή Νοσοκομείο που απέχει 10, 20, 30, 40 χιλιόμετρα από την έδρα της οργανικής μας θέσης.
Νομιμοποιούμαστε να ζητήσουμε οδοιπορικά για τη μετακίνησή μας προς και από το κέντρο εφημέρευσης;
...
Τι λέτε και για την περίπτωση που καλούμαστε να εφημερεύσουμε Σάββατο και αργία οπότε στην περίπτωση αυτή ξεκινούμε από το σπίτι μας και επιστρέφουμε στο σπίτι μας ή στο ιατρείο μας; Μπορεί να "εφαρμοστεί" κι εκεί;

Nαι, το δικό μας ΚΥ είναι ένα από τα μάλλον λιγοστά που αποζημιώνει τον εφημερεύοντα ιατρό για τις μετακινήσεις του προς και από τον τόπο εφημερίας με σημείο αναφοράς την έδρα του.
Συγκεκριμένα, υπάρχει λίστα όπου αναγράφεται η χιλιομετρική απόσταση που απέχει κάθε ΠΙ σε σχέση με το ΚΥ.
Τα συνολικά χιλιόμετρα (πήγαινε+έλα) αθροίζονται και πολλαπλασιάζονται επί 0.115 ευρώ ανά χιλιόμετρο και το συνολικό ποσό πιστώνεται στον μετακινούμενο ιατρό. Αργεί μεν κάνα χρόνο, αλλά πάντως πιστώνεται.
Aν μάλιστα η απόσταση ΠΙ-ΚΥ είναι μεγαλύτερη από 40 χλμ σε μία κατεύθυνση (δλδ όχι αθροιστικά πήγαινε-έλα), τότε προστίθενται επιπλέον 10 ευρώ για την κάθε μετακίνηση.
Το ίδιο ισχύει και για τις μετακινήσεις των Σαββατοκυριάκων, με σημείο αφετηρίας πάντοτε την έδρα του κάθε ιατρού.

Παραδείγματα

- Αν η έδρα σου απέχει 50 χλμ από τον τόπο εφημέρευσής σου, τότε για κάθε μετάβασή σου προς εφημέρευση, δικαιούσαι (και λαμβάνεις):
 (50+50) x 0.115 = 11.5 euro. Συν 10 euro λόγω απόστασης μεγαλύτερης των 40 χλμ (50>40), ίσον τελικό ποσό 21.5 euro.

- Aν η έδρα σου απέχει 25 χλμ, δικαιούσαι (25+25) x 0.115 = 5.75 euro. 

Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά της "αποζημίωσης" είναι μικρότερα από αυτά που δαπανά ο μετακινούμενος ιατρός στην πραγματικότητα.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουνίου 2011, 12:57:50 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

1 Ιουνίου 2011, 12:48:58
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά και απορώ γιατί εφαρμόζεται μόνο σε λίγα Κ.Υ. στην Ελλάδα. Που οφείλεται αυτό; Σε άγνοια; Σε απροθυμία των διοικητικών υπαλλήλων των Κ.Υ. που υποθέτω επιφορτίζονται με τη γραφειοκρατική διαδικασία; Σε απροθυμία των διοικήσεων των νοσοκομείων;

0,115 ευρώ ανά χιλιόμετρο; Δηλ στα 100 χιλιόμετρα 11,5 ευρώ. Με 1,8 ευρώ η βενζίνη ανά λίτρο μας κάνει 6,3 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα. Περιέργως, το βρίσκω σχετικά κοντά στην κατανάλωση ενός μέτριου οχήματος.

Κι αν δεν έχω ιδιωτικό όχημα ή έχει βλάβη ή σε τελική ανάλυση δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω; (δε νομίζω να με υποχρεώνει κανείς)
Εδώ τι γίνεται;

1 Ιουνίου 2011, 13:27:12
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Μην ξεχνάμε ότι όσο πιο πολλά χιλιόμετρα "γράφει" το αυτοκίνητο, τόσο πιο πολλές αβαρίες και βλάβες βγάζει, ενώ και τα σέρβις έρχονται συχνότερα.

Υπάρχει ένα σκεπτικό που λέει: "Έρχομαι στην έδρα μου, στην ώρα μου, μπαστακώνομαι εκεί και ελάτε να με πάρετε". Ένα άλλο λέει "Εσύ που με εντέλλεις να μετακινηθώ, δάνεισέ μου 15 ευρώ να βάλω τώρα βενζίνη, και όταν πληρωθώ οδοιπορικά, θα σ' τα επιστρέψω". Άλλη μια τεχνική κλεφτοπόλεμου είναι η αναρρωτική τη μέρα της μετακίνησης, ενώ αν τα έχεις καλά με το Σωματείο των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νομού σου, παίζει και φωτογραφική προκήρυξη 24ωρης κυλιόμενης απεργίας, που δίνει τη δυνατότητα στον μετακινούμενο ιατρό να απεργήσει τη μέρα της μετακίνησής του.

Ξέχασα να πω ότι το μάξιμουμ των μετακινήσεων που καλύπτονται για έναν ιατρό, είναι 10 ανά μήνα. Πέραν τούτου, τυχόν επιπλέον μετακινήσεις (π.χ. 11η, 12η κ.λπ) δεν αποζημιώνονται και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να αμυνθούμε έναντι τυχόν αυθαιρεσιών. Αν παρ'όλα αυτά υποβληθούμε σε πέραν των 10 μετακινήσεις, καλό είναι να ζητούμε να μας αποζημιώσουν οπωσδήποτε τις πιο μακρινές.

Λεόντιες αποζημιώσεις για μετακινήσεις, παίρνουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, όπου εκτός από τα οδοιπορικά, επιδαψιλεύονται και με παχυλά εκτός έδρας. Συχνά δε μάλιστα, πληρώνονται και για μετακινήσεις-μαϊμού. Αλλά είπαμε: ο γιατρός (και δη του ΕΣΥ) είναι ο μόνιμος, εύκολος στόχος.
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Ιουνίου 2011, 13:57:16 από Ο διακοσμητής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

3 Ιανουαρίου 2012, 09:24:45
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Richard


Καλημέρα!

Μήπως υπάρχει ο νόμος στον οποίο βασίζεται αυτή η μετακίνηση που περιγράφει ο "διακομιστής" προηγουμένως;

Ευχαριστώ!