Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΤα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (αυτά που βλέπετε να διαφημίζονται π.χ. Bisolvon, Dulcolax, Naprosyn gel, Otrivin, Painsaid, Ronal, Tantum Verde, Voltaren gel και άλλα πολλά που ευελπιστούμε να έρθουν στο άμεσο μέλλον) αποτελούν αντικείμενο μιας παρ’ ολίγον και ενδεχομένως μείζονος κυβερνητικής κρίσης! Αιτία η πρόθεση της Τρόικας, υπό την ισχυρή παρότρυνση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, να τα απελευθερώσει από το βραχνά της κρατικής διατίμησης και να επιτρέψει τη διάθεσή τους στο κοινό, μέσα και από άλλα κανάλια διανομής, όπως τα σουπερμάρκετ.
Για να ξεπεράσουμε το κλασικό πρόβλημα του παραδοσιακού συντεχνιακού και συνδικαλιστικού αυτισμού που χαρακτηρίζει την Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, επισημαίνουμε τα εξής: σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ΜΗΣΥΦΑ, από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ, από τη Νότια Αφρική μέχρι τον Καναδά και την Ιαπωνία, από το Μεξικό μέχρι την Κορέα, όπως και στις 26 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ (!!!), οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ είναι ελεύθερες, εκτός κρατικής διατίμησης. Στις μισές περίπου από αυτές τις χώρες, η διάθεση στο κοινό γίνεται και μέσα από άλλα, εκτός των φαρμακείων, κανάλια διανομής, είτε ελεύθερα είτε παρουσία φαρμακοποιού σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ή ακόμα και σε ανεξάρτητα καταστήματα που διαθέτουν ΜΗΣΥΦΑ και συμπληρώματα διατροφής.
Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, τα φαρμακεία αποτελούσαν και αποτελούν μια από τις πιο σκληρές συντεχνίες. Νόμοι και επί νόμων ρυθμίζουν τα πάντα, από το πόσα φαρμακεία θα ανοίξουν και που, πόσα τετραγωνικά θα είναι, αν μπορούν ή όχι να …μετακομίσουν, πόσο πουλάνε και πόσο αγοράζουν, πόση πίστωση πρέπει να έχουν, ποιες ακριβώς ώρες και ημέρες θα εργάζονται, ποια προϊόντα θα διαθέτουν κατ’ αποκλειστικότητα (ποιος δεν θυμάται τα βρεφικά γάλατα; Σήμερα οι γονείς τα αγοράζουν 15-25% φθηνότερα…) κι ένα σωρό άλλες λεπτομέρειες όπως π.χ. και πόση πίστωση οφείλουν να τους παρέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες που συνεργάζονται μαζί τους!!! Ούτε στην Αλβανία του Χότζα, ούτε στην Κούβα των Κάστρο βρίσκει πλέον κανείς τέτοιες ρυθμίσεις της αγοράς! Μόνο στο Βόρειο Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα και τη Νότια και Βόρεια Ελλάδα…
Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα κακομαθημένα αυτά παιδιά που τα θέλουν όλα στο χέρι, απέκλεισε τη διανομή ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων. Πολύ καλά! Κατανοητό μιας και έχουμε 11.000 φαρμακεία, τα μισά από τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν. Αλλά αυτοί αρνούνται ακόμα και την απελευθέρωση των τιμών! Θα ανέβουν, λένε, οι τιμές, θα ακριβύνουν τα σήμερα πολύ φθηνά ΜΗΣΥΦΑ. Πολύ ωραία! Έχετε ξανακούσει εσείς επαγγελματικό κλάδο να απειλεί θεούς και δαίμονες επειδή θα …κερδίσει περισσότερα; Μα αν δεν θέλουν να κερδίσουν περισσότερα και δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον «κοσμάκη», είναι πάρα πολύ απλό. Μπορούν να κάνουν όσες εκπτώσεις θέλουν, ο νόμος πλέον το επιτρέπει. Πλην όμως οι περισσότεροι δεν κάνουν ούτε δεκάρα έκπτωση…
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους οι κακομαθημένοι φαρμακοποιοί αρνούνται τόσο σθεναρά το αυτονόητο, αυτό που συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη πλην Ελλάδας; Να σας αποκαλύψω το μυστικό. Η νομοθεσία σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα ορίζει ότι ο φαρμακοποιός μπορεί να πουλάει χωρίς συνταγή μόνο ΜΗΣΥΦΑ ενώ για όλα τα άλλα φάρμακα απαιτείται ιατρική συνταγή, ιδιωτική ή ταμειακή. Τι κάνουν οι έλληνες φαρμακοποιοί; Χορηγούν τα πάντα χωρίς συνταγή, συστήνουν θεραπείες με δυο και τρία και τέσσερα φάρμακα και ο πελάτης, στη συνέχεια, φέρνει τη συνταγή, καλύπτοντας την παρανομία και επιβαρύνοντας τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ. Έτσι, δεν έχουν κανένα λόγο να ενδιαφέρονται για τα ΜΗΣΥΦΑ (αξίας 1-10 ευρώ, μέσος όρος λιανικής 3 ευρώ) αφού, στην πραγματικότητα, έχουν μετατρέψει σε ΜΗΣΥΦΑ όλο το φαρμακείο!!!
Και το απίστευτο, προκλητικό και υποκριτικό είναι ότι επικαλούνται την προστασία της δημόσιας υγείας και την …ασφάλεια των ασθενών! Όλοι γνωρίζουμε πως μπορείς να μπεις σε όποιο φαρμακείο θέλεις, να αγοράσεις ότι θέλεις και να φύγεις. Κανένας δεν σε ρωτάει για ποιον το θέλεις, τι έχει ο ασθενής, αν χρησιμοποιεί άλλα φάρμακα κοκ. Ασφάλεια μηδέν εν ολίγοις. Αλλά αν ο ίδιος πελάτης αγοράσει μια κρέμα για τα κουνούπια, ένα αντιόξινο, ένα παυσίπονο ή ένα σπρέι για τη μύτη από το σουπερμάρκετ, τότε …κινδυνεύει η ζωή του!!! Πόσοι άραγε …πέθαναν από τις καλμαλίνες, τα καλμόλ, τα αλγκόν, τις ασπιρίνες και τα ντεπόν που όλη η Ελλάδα αγοράζει από περίπτερα και μπακάλικα εδώ και 60-80 χρόνια; Και είναι προσβλητική η εικόνα του διανοητικά καθυστερημένοι καταναλωτή που προβάλλουν, ο οποίος χρησιμοποιεί αλόγιστα φάρμακα επειδή …έλκεται από τις προκλητικές συσκευασίες και τις πιθανές προσφορές των σουπερμάρκετ! Έλεος!
Ποιος είναι ο κίνδυνος που θέλουν να αποφύγουν οι φαρμακοποιοί; Γνωρίζουν ότι η διεύρυνση της γκάμας των ΜΗΣΥΦΑ θα συνοδευτεί με πλήρη και αυστηρή απαγόρευση χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, με ελάχιστες εξαιρέσεις κι αυτές υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό και για το λόγο αυτό άλλωστε, ΟΛΕΣ οι πολιτισμένες κοινωνίες επιτυγχάνουν σοβαρότατες μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης (για κάθε 1 ευρώ που ξοδεύεται σε ΜΗΣΥΦΑ, συνολικά 6 ευρώ εξοικονομεί το πολύπαθο σύστημα Υγείας!!!). Αλλά και ο ασθενής κερδίζει. Γιατί αν έχει ένα απλό πρόβλημα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα ΜΗΣΥΦΑ, αντί να πάει στο γιατρό, να πληρώσει τουλάχιστον 10 ευρώ, να χάσει μισή μέρα, να πληρώσει συμμετοχή στο φαρμακείο κοκ. Με τον τρόπο αυτό, επίσης, προστατεύεται η δημόσια Υγεία από την αλόγιστη χρήση φαρμάκων και μάλιστα αντιβιοτικών. Όπως είναι φυσικό, οι φαρμακοποιοί προτιμούν το σημερινό καθεστώς αυθαιρεσίας…
Το χειρότερο όμως είναι ότι για λόγους πολιτικού κόστους δυο υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας διστάζουν να επιβάλλουν τη νομιμότητα και το συμφέρον δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων, απέναντι σε μια απειλητική και τσαμπουκαλίδικη συντεχνία… Έτσι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις;
Του Μιχάλη Πιτσιλίδη
Mιχάλης
αντι-φμφ