Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 03:02:12

Αποστολέας Θέμα: Δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου και στους γιατρούς του ΕΣΥ  (Αναγνώστηκε 47170 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Ιουνίου 2011, 20:55:56
Απάντηση #15
Αποσυνδεδεμένος

alfie


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ολο και περισσότερα και ακόμα πιο πολλά καλείται, μέρα με τη μέρα, να πληρώσει ο πολίτης για τη λεγόμενη δημόσια υγεία. Η εμμονή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες υγείας είναι η αιτία λήψης αποφάσεων που αποδομούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Η νέα ιδέα Λοβέρδου για δυνατότητα ανοίγματος ιδιωτικών ιατρείων και από τους γιατρούς του ΕΣΥ, εκτός από τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών, είναι ακόμα ένα βήμα προς την εμπορευματοποίηση της υγείας, καταγγέλλουν οι γιατροί. Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία οδηγεί μια εικοσαετία πίσω, λένε.

«Πρόθυμος»

Τη στιγμή που εκκρεμούσε το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών, αφού ο υπουργός Υγείας έδινε παράταση πάνω στην παράταση για την εφαρμογή του νόμου της προκατόχου του, ο Ανδρέας Λοβέρδος με πρόταση νόμου θέλει να νομιμοποιήσει τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών και δηλώνει «πρόθυμος» να συζητήσει το θέμα της παροχής της ίδιας δυνατότητας και στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

«Η πρώτη παρέμβασή μας γίνεται στο χώρο της δυνατότητας των πανεπιστημιακών γιατρών να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα στις περιοχές όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως το ασκούν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό γεννά ένα θέμα, το οποίο είμαι πάρα πολύ πρόθυμος να κουβεντιάσω, δηλαδή το θέμα της παροχής δυνατότητας άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ» πρότεινε ο υπουργός και μαζί του έσπευσε να συμφωνήσει ο βουλευτής της Ν.Δ. και τομεάρχης Υγείας, Θ. Γιαννόπουλος.

Η Αριστερά

Μια τέτοια πρόβλεψη «ουσιαστικά διαλύει το ΕΣΥ, αφού βάζει ταφόπλακα στο σύστημα» είπε ο Χ. Χαραλάμπους εκ μέρους του ΚΚΕ. «Δεν μπορείτε σήμερα να μας φέρνετε ένα τέτοιο θέμα, χωρίς να είναι γραπτό και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τις μεταμοσχεύσεις και να μιλάμε και για αλλαγές δομικές στο ΕΣΥ, που κυριολεκτικά θα αλλάξουν τον δημόσιο χαρακτήρα του» αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχ. Κριτσωτάκης.

Στόχος, καταπώς φαίνεται, είναι όλοι οι γιατροί που υπηρετούν το λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας να μπορούν να διαθέτουν και ιδιωτικά ιατρεία:

- Οι γιατροί του ΙΚΑ είτε των νοσοκομείων του ΙΚΑ είτε των πολυϊατρείων, μπορούσαν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ συγχωνεύτηκαν με το ΕΣΥ, οι γιατροί των οποίων μπορούν να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία.

Το ιστορικό

- Οι πανεπιστημιακοί διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία, παρ' όλο που από το 1983 ψηφίστηκε ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ, ο οποίος προέβλεπε την πλήρη ένταξη των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ με προεδρικό διάταγμα, που δεν εκδόθηκε ποτέ. Το 2001 ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος προέβλεψε πάλι την ένταξη των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ. Εκείνοι αντιδρούν. Το θέμα πηγαίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επιβεβαιώνει ότι θα'πρεπε να ενταχτούν ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

Πάλι δεν γίνεται τίποτα και πέρσι η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου νομοθετικά προβλέπει το κλείσιμο των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών μέχρι τις 31/12/2010. Τότε όμως υπουργός ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δίνει τρεις παρατάσεις: την πρώτη τον Μάρτιο για ένα μήνα, τον Απρίλιο το ίδιο και τον Μάιο το ίδιο, ενώ τώρα με πρόταση νόμου δίνει στους πανεπιστημιακούς τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Ο υπουργός Υγείας είπε προχθές ότι είναι πολύ πρόθυμος να κουβεντιάσει τη δυνατότητα οι γιατροί τού ΕΣΥ να μπορούν να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Παρόμοια δυνατότητα είχε δοθεί με νόμο το 1992, με υπουργό Υγείας τον Γιώργο Σούρλα. Οσοι γιατροί ήθελαν να έχουν ιδιωτικά ιατρεία το δήλωναν και απασχολούνταν μερικώς στο ΕΣΥ -έπεφταν οι αποδοχές τους στο 60%. Τρία χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Γ. Σούρλας αναγνώρισε ότι ήταν μια αποτυχημένη απόφαση. Η μερική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών καταργήθηκε με νόμο το 1994 επί Δημήτρη Κρεμαστινού στη θέση του υπουργού Υγείας.

«Δύο 10ετίες πίσω»

«Το ζητούμενο πάντα ήταν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση με αξιοπρεπείς αποδοχές για όλους: γιατρούς του ΙΚΑ, του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να αφοσιωθώ στο έργο μου και βλέπω τον άρρωστο χωρίς πορτοφόλι. Τώρα, καταργώντας το θεσμό αυτό, ο υπουργός λέει στους γιατρούς πως από εμένα δεν θα πάρετε φράγκο ως κυβέρνηση/κράτος, θα μειωθούν οι αποδοχές σας και ορμάτε στον κόσμο. Εγώ όχι μόνο δεν θα σας δώσω χρήματα, αλλά θα αποδυναμώσω το θεσμό κι εσείς ό,τι οικονομική διεκδίκηση έχετε θα την εισπράξετε από τους ασθενείς» λέει στην «Ε» ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

«Το αποτέλεσμα» -προσθέτει- «θα είναι το μεγάλωμα της λίστας, η αύξηση και νομιμοποίηση του... φακελακίου, πελατειακές σχέσεις... Θα οδηγηθούμε δύο δεκαετίες πίσω, στο '80 και το '70, όπου ο έκανε ο καθένας ό,τι ήθελε. Το ίδιο το κράτος προάγει το εμπόριο. Γιατί κατηγορεί τους γιατρούς ότι τα παίρνουν από τον άρρωστο, αφού βγαίνει και λέει να τα παίρνουν οι γιατροί από τον άρρωστο; Και αυτοί που θα πληγούν θα είναι τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι κατώτερες βαθμίδες ιατρών και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν τον άρρωστο του γιατρού με το ιδιωτικό ιατρείο».

«Αδίστακτη», χαρακτηρίζει ο Ηλ. Σιώρας τη νέα πρόταση Λοβέρδου, η οποία, όπως αναφέρει, «προστίθεται σε μια σειρά απάνθρωπων μέτρων που έχει εφαρμόσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία με οποιοδήποτε κόστος. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η αξιοπρέπεια του γιατρού ούτε οι ανάγκες υγείας του ελληνικού λαού. Ηδη με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, αντί να πληρώνει το κράτος πληρώνει ο άρρωστος, είτε ο ίδιος είτε μέσω του Ταμείου του. Τώρα πάλι θα πληρώνει ο άρρωστος, είτε ο ίδιος είτε μέσα από το Ταμείο του στο ιδιωτικό ιατρείο του κάθε ιατρού. Πόσοι θα έχουν να πληρώσουν, δεδομένης της οικονομικής κρίσης;».

«Ερείπια το κοινωνικό κράτος»

«Αντί ο υπουργός Υγείας να κάνει αγώνα να στηρίξει ένα δημόσιο σύστημα υγείας, "αποκούμπι" στην περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης, να εξαλείψει την παραοικονομία, έρχεται και λέει θα σου δώσω ιδιωτικό ιατρείο για να νομιμοποιήσω την παραοικονομία», αναφέρει στην «Ε» ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ). «Θέλουν να διαλύσουν ολοσχερώς το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο κόσμος πλήρωσε τόσα χρόνια για ένα δημόσιο σύστημα υγείας και δεν θα υπάρχει σε λίγο ίχνος του. Ο υπουργός Υγείας ξημεροβραδιάζεται στα ερείπια του κοινωνικού κράτους, ανασκαλεύοντας και ξεπουλώντας ό,τι απέμεινε από το δημόσιο χαρακτήρα του.

»Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν δηλώσει κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι θεωρούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση ως βασικό συστατικό στοιχείο του ΕΣΥ και μάλιστα απαιτούν να ισχύσει και για τους πανεπιστημιακούς, καθώς και τους στρατιωτικούς γιατρούς.

»Καλούμε λοιπόν πολίτες και κοινωνικούς φορείς να προβάλουν σθεναρή αντίσταση στα σχέδια του κατεδαφιστή Α. Λοβέρδου και από κοινού με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ακυρώσουν τους ελεεινούς αυτούς σχεδιασμούς» προσθέτει.

«Οι γιατροί θα υπερασπιστούν την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ. Ο κ. Λοβέρδος είναι ασταμάτητος. Είναι ικανός να αποδεχτεί και να νομοθετήσει και το πιο απρόσμενο πράγμα» γράφει σε ανακοίνωση της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά: «Τώρα επέλεξε να επιτεθεί στην αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ιδιωτικού ιατρείου για τους γιατρούς τού ΕΣΥ.

»Η αποκλειστική απασχόληση αποτελεί το τελευταίο απομεινάρι δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και το υπερασπιζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση ο κ. υπουργός πρέπει να τηρήσει το νόμο που ο ίδιος είχε ψηφίσει σχετικά με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Ελπίζουμε η πρότασή του να μην υποκρύπτει εκτίμησή του για αδυναμία πληρωμής μισθών στο μέλλον. Μήπως με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να αποσυρθεί το κράτος από τη μισθοδοσία των νοσοκομειακών γιατρών και να τη φορτώσει στις πλάτες των πολιτών;».

«Ο λογιστής υπουργός»

«Ο λογιστής υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος» -τονίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε ανακοίνωσή του- «σε συνεργασία με πολιτικά δεκανίκια από άλλα κόμματα ξαναχτυπά και ξεπουλά ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ... Προτείνει δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου και στους ιατρούς τού ΕΣΥ, βάζοντας οριστικό τέλος στον δημόσιο χαρακτήρα του, αναγκάζοντας τους Ελληνες πολίτες να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη...

»Ο ΙΣΑ καταγγέλλει τον κ. Λοβέρδο και τους συνοδοιπόρους του ως συνεργούς και καλλιεργητές της παραοικονομίας και της διαπλοκής στο ΕΣΥ, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στη μετατροπή του ΕΣΥ σε Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, θεωρεί ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους ιατρούς στο ΕΣΥ, με αξιοπρεπείς αμοιβές, είναι καθοριστικό σημείο για την ορθή και διαφανή λειτουργία του και καλεί τον κ. Λοβέρδο να αλλάξει άμεσα την πολιτική απαξίωσης της δημόσιας υγείας και εξαθλίωσης των Ελλήνων ασθενών».

6 Ιουνίου 2011, 21:22:52
Απάντηση #16
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Oύτως ή άλλως η διαδικασία εκχώρησης νοσοκομείων και αργότερα πανεπιστημίων έχει ξεκινήσει. Το έμψυχο δυναμικό, αν δε θέλει να πουληθεί, θα πρέπει υπό τις παρούσες συνθήκες να επιλέξει το δύσκολο δρόμο της μοναξιάς. Σκοπός μας θα μπορούσε να είναι, αν μη τι άλλο, πώς θα επιβιώσουμε στον καινούριο "υγειονομικό χάρτη" και πώς θα παράξουμε κοινωνική πολιτική - εμείς, για να αποκαταστήσουμε και λιγάκι τη χαμένη μας υπόληψη. Δυστυχώς με τα ψίχουλα του Λοβέρδου δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Όσοι από εμάς είμαστε ρομαντικοί, μηδέ εξαιρουμένου και εμού ο οποίος υπηρέτησα δις τη νοσοκομειακή ιατρική (μία ως ΕΣΥ και μία ως πανεπιστήμιο) χωρίς να καταφέρω να συμβιβαστώ, καλό είναι να κάνουμε λιγάκι ψυχοθεραπεία. Οι τύποι είναι αδίστακτοι και έχουν βαλθεί να ξερριζώσουν ότι φτιάχτηκε τόσες δεκαετίες. Δεν έχουν ιερό και όσιο. Γι' αυτούς το δικαίωμα δωρεάν πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας ισοδυναμεί με αντεθνική ενέργεια. Απάτριδες.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

13 Ιουνίου 2011, 11:24:38
Απάντηση #17
Αποσυνδεδεμένος

dk


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Εργασιακές «ανακοπές» στο ΕΣΥ

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Με γιατρούς μερικής απασχόλησης, με συνεργαζόμενους από ιδιωτικά νοσοκομεία αλλά και με επέκταση του δικαιώματος διατήρησης ιατρείου σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς, φαίνεται πως προχωρεί η κυβέρνηση στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Ενα από τα σενάρια είναι να γίνουν συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης με ειδικότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες. Οι γιατροί αυτοί θα μπορεί να είναι και ιδιώτες. Ενα από τα σενάρια είναι να γίνουν συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης με ειδικότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες. Οι γιατροί αυτοί θα μπορεί να είναι και ιδιώτες. Μετά την παραχώρηση κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έρχονται και οι ανατροπές στις σχέσεις εργασίας του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων. Κατά τη συνήθη τακτική των υπουργών, ο Ανδρέας Λοβέρδος έριξε τη βόμβα των ιδιωτικών ιατρείων για να ανιχνεύσει το... κλίμα.

Τα σενάρια όμως που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πολλά. Εξετάζεται να γίνουν συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης με ειδικότητες που δεν θεωρούνται απαραίτητες. Οι γιατροί αυτοί θα μπορούν να είναι ιδιώτες και να καλύπτουν τις όποιες ανάγκες προκύπτουν στο ΕΣΥ.

Ενα άλλο σενάριο είναι όσοι σήμερα είναι ενταγμένοι στο σύστημα, να απασχολούνται σε δύο ή και τρία νοσοκομεία και να έχουν σχέση μόνιμης συνεργασίας μόνο με το ένα, ενώ στα υπόλοιπα να αμείβονται με βάση το ασκούμενο έργο. Μια άλλη σκέψη είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επικεφαλής των τμημάτων να κάνουν ουσιαστικά ιδιωτικό έργο μέσα στα νοσοκομεία, αξιοποιώντας, για τους δικούς τους ασθενείς, ορισμένα κρεβάτια που θα τους δοθούν.

Η πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου υποκρύπτει για πολλούς το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εισοδημάτων των νοσοκομειακών γιατρών αλλά και των προσλήψεων τα επόμενα χρόνια. Αλλος πιθανός στόχος ίσως είναι και η περιστολή της παραοικονομίας, που σήμερα κυμαίνεται κοντά στο 20% με 30% των συνολικών δαπανών. Μάλιστα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξε ότι το ενώ το 2006 τα φακελάκια άγγιξαν περίπου τα 2 δισ. ευρώ, το 2009 έφθασαν τα 3-3,5 δισ. ευρώ.

Ο καθηγητής Οργάνωσης και Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι θετικός στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών: «Θα μπορούσα να δω ένα τέτοιο μέτρο αν γίνονταν νέες συμβάσεις μη αποκλειστικής απασχόλησης», αναφέρει. «Να επιτραπεί το ιδιωτικό ιατρείο, αλλά να ενταχθούν αυτοί οι γιατροί σε μια νέα κατηγορία. Αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στα νοσοκομεία της επαρχίας. Δεν δικαιολογούνται εκεί οι σχέσεις πλήρους απασχόλησης αλλά μόνο μερικής. Το νοσοκομείο πρέπει να προκηρύσσει θέσεις πλήρους απασχόλησης σε ειδικότητες όπου υπάρχει ανάγκη. Οι απαραίτητοι (πλήρους απασχόλησης) είναι: οι καρδιολόγοι, οι χειρουργοί, οι παθολόγοι, οι γαστρεντερολόγοι. Τους οφθαλμιάτρους, για παράδειγμα, τους χρειάζεται κανείς περισσότερο για τις εφημερίες. Βέβαια στην Αθήνα δεν μπορεί να εφαρμοσθεί κάτι τέτοιο».

Σχετικά με το αν αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, ο καθηγητής Λιαρόπουλος απαντά: «Μιλάμε για μια εισαγωγή στοιχείων ιδιωτικής δραστηριότητας στο ΕΣΥ. Ολες οι χώρες της Ευρώπης το έχουν. Είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε αλυσοδεμένους τους γιατρούς και δεν τους επιτρέπουμε να κάνουν τίποτε άλλο. Είμαι επίσης υπέρ ένας ιδιώτης να βάζει έναν ασθενή του στο δημόσιο σύστημα. Κυρίως στην επαρχία».

Ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος τάσσεται επίσης υπέρ ενός μεικτού συστήματος. Οπως σημειώνει: «Το θέμα είναι ότι οι γιατροί πρέπει να έχουν κίνητρα και αμοιβές, γι' αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλος βαθμός ελευθερίας όσον αφορά τις κλινικές πρακτικές. Επίσης πρέπει να υπάρχει ελευθερία σχετικά με την εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Θα ήταν προτιμότερο να υπάρχει δεύτερη και τρίτη απασχόληση των γιατρών κλινικού, εκπαιδευτικού ή ερευνητικού χαρακτήρα και να γίνονται μη δεσμευτικές συμβάσεις με άλλα νοσοκομεία ή μονάδες.

Να δουλεύει για παράδειγμα σε δύο νοσοκομεία, στο ένα με μόνιμη σχέση και στο άλλο με μερική απασχόληση. Είναι επίσης προτιμότερο να είναι πλήρους απασχόλησης οι διευθύνοντες αλλά και όσοι δουλεύουν σε μονάδες αιχμής, όπως στις εντατικές».

Ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, επισημαίνει πως τα μεικτά συστήματα είναι η πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπως εξηγεί: «Πρέπει, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ανώτερη κλίμακα της ιατρικής να έχει τη δυνατότητα να ασκεί και ιδιωτική ιατρική. Αλλά να δοθεί αυτό το δικαίωμα στο πλαίσιο του νοσοκομείου γιατί έτσι θα ενισχυθεί και η δυνατότητα επιβίωσης του ΕΣΥ. Στους διευθυντές να δοθούν δηλαδή κάποια κρεβάτια. Και μάλιστα τώρα που θα γίνουν συμφωνίες με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούν να έχουν ιδιωτικούς ασθενείς. Προσφέρεις έτσι μια δυνατότητα για να προσελκύσεις περισσότερους πόρους στο νοσοκομείο και τη δυνατότητα αύξησης των μισθών, ενώ περιορίζεται και η παραοικονομία, τα φακελάκια».

Σχετικά με το αν έτσι οδηγούμαστε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση, ο κ. Τούντας αναφέρει: «Ασθενείς πολλών ταχυτήτων υπάρχουν έτσι κι αλλιώς. Αλλωστε η παραοικονομία αγγίζει το 20% με 30%. Τώρα το σύστημα είναι πιο κοινωνικά άνισο γιατί και ο φτωχός και ο πλούσιος καλύπτουν την παραοικονομία. Αν όμως δώσεις τη δυνατότητα να δώσουν το κάτι παραπάνω όσοι διαθέτουν για την άμεση εξυπηρέτησή τους, αμέσως διευκολύνονται τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν. Είναι εξάλλου λάθος να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση όταν έχουμε ήδη 40% ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία. Οι κινήσεις που ενισχύουν το ΕΣΥ είναι υπέρ του δημοσίου συστήματος και όχι του ιδιωτικού. Οσο καταρρέει το δημόσιο σύστημα τόσο θα ιδιωτικοποιείται».

13 Ιουνίου 2011, 11:35:44
Απάντηση #18
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
«Πρέπει, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ανώτερη κλίμακα της ιατρικής να έχει τη δυνατότητα να ασκεί και ιδιωτική ιατρική. Αλλά να δοθεί αυτό το δικαίωμα στο πλαίσιο του νοσοκομείου γιατί έτσι θα ενισχυθεί και η δυνατότητα επιβίωσης του ΕΣΥ. Στους διευθυντές να δοθούν δηλαδή κάποια κρεβάτια. Και μάλιστα τώρα που θα γίνουν συμφωνίες με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα μπορούν να έχουν ιδιωτικούς ασθενείς. Προσφέρεις έτσι μια δυνατότητα για να προσελκύσεις περισσότερους πόρους στο νοσοκομείο και τη δυνατότητα αύξησης των μισθών, ενώ περιορίζεται και η παραοικονομία, τα φακελάκια».

Αν όμως δώσεις τη δυνατότητα να δώσουν το κάτι παραπάνω όσοι διαθέτουν για την άμεση εξυπηρέτησή τους, αμέσως διευκολύνονται τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα που δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν.

Ήταν που ήταν προβληματική η κατάσταση, τώρα θα γίνει και με τη βούλα... Φανταστείτε το διευθυντοκεντρικό σύστημα με αυτή τη δύναμη επίσημα...
Όσον αφορά το δεύτερο στοιχείο, η επάρκεια του ΕΣΥ είναι τόσο τραγικά χαμηλή, ώστε όσο και αν πληρώσει η "αφρόκρεμα" δε θα περισσέψει τίποτε για τους πληβείους. Και σιγά μην πληρώσουν αυτοί που τα έχουν το Τζάνειο και το Παπανικολάου. Δε μιλάμε για τα επαρχιακά. Κουτόχορτο τρώμε;
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

4 Ιανουαρίου 2012, 19:07:12
Απάντηση #19
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
249 Απαντήσεις
479218 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 30 Ιουνίου 2024, 09:45:15
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
73424 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Ιουνίου 2008, 15:11:13
από Giansymos
0 Απαντήσεις
4683 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Μαΐου 2010, 09:20:20
από Argirios Argiriou
2 Απαντήσεις
21663 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 1 Σεπτεμβρίου 2014, 14:07:13
από Gatekeeper
2 Απαντήσεις
45812 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Οκτωβρίου 2020, 12:54:06
από Denominator