Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
22 Δεκεμβρίου 2024, 09:59:47

Αποστολέας Θέμα: Θεραπεία της ψώρας.  (Αναγνώστηκε 26263 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

20 Ιανουαρίου 2012, 17:27:23
Αναγνώστηκε 26263 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Η ψώρα είναι άκρως μεταδοτική νόσος .Οφείλεται στο άκαρι της ψώρας .Τα ακάρεα είναι μια ομάδα παρασίτων που ανήκουν στα αραχνίδια που είναι υποομάδα των αρθροπόδων. Το άκαρι της ψώρας έχει σχήμα ωοειδές , έχει 4 ζεύγη ποδιών και είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Ζει και πολλαπλασιάζεται μόνο στο ανθρώπινο δέρμα. Το θηλυκό ζει 4-6 εβδομάδες και γεννά 40-50 αυγά. Τα αυγά εκολλάπτονται μετά από 72-96 ώρες. Εκτός οργανισμού ζει μόνο 4-5 ημέρες.

 

Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται κάθε χρόνο από το άκαρι της ψώρας και νοσούν. Η ψώρα προσβάλλει όλες τις φυλές ,όλες τις κοινωνικές τάξεις  σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η ψώρα ξαπλώνεται γρήγορα όπου υπάρχει συνωστισμός όπως σε στρατώνες, γηροκομεία, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία κ.α.    

 

Η ψώρα μεταδίδεται μέσω στενής φυσικής επαφής. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή όταν το ζευγάρι περάσει όλη την νύχτα μαζί. Σε άτομα της ίδιας οικογένειας μεταδίδεται από την στενή επαφή των μελών της οικογένειας . Μπορεί να μεταδοθεί στο σχολείο στα παιδιά που παίζουν , στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Στρατώνες, γηροκομεία ,χώροι που υπάρχει συνωστισμός μεταδίδεται επίσης εύκολα. Η νόσος μπορεί επίσης να μεταδοθεί με παρατεταμένη επαφή με μολυσμένα αντικείμενα όπως σεντόνια, έπιπλα, ενδύματα. Συνεπώς η ψώρα μπορεί να μεταδοθεί και χωρίς άμεση δερματική επαφή.  Η νόσος δεν μεταδίδεται από τις συνηθισμένες κοινωνικές επαφές ( χειραψία, σύντομο αγκάλιασμα ). Επίσης  δεν μεταδίδεται  από λεκάνη τουαλέττας.

 

Ατομα τα οποία έχουν εξασθενημένο ανοσολογικό σύστημα ( άτομα που παίρνουν φάρμακα για αυτοάνοσα νοσήματα ή έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων ) και ηλικιωμένα άτομα  εμφανίζουν πιο σοβαρή  μορφή ψώρας. Στην ψώρα αυτής της μορφής υπάρχουν εφελκίδες  ( κρούστες ) στο δέρμα οι οποίες περιέχουν πάρα πολλά ακάρεα. Οι ασθενείς αυτοί αντιπροσωπεύουν μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης για τα  άτομα του περιβάλλοντος τους. (συγγενείς ,εργαζόμενοι )

Κάποιος που  θα μολυνθεί  από το άκαρι της ψώρας δεν εμφανίζει αμέσως συμπτώματα. Αν μολύνεται για πρώτη φορά τα συμπτώματα θα εμφανισθούν 4-6 εβδομάδες αργότερα. Αν όμως μολύνεται για δεύτερη ή περισσότερες φορές τα συμπτώματα θα εμφανισθούν σε 1- 4 ημέρες από την ημέρα της μόλυνσης

 

Τα συμπτώματα της ψώρας είναι χαρακτηριστικά :

 

·        Χαρακτηριστικός έντονος νυκτερινός κνησμός

·        Δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με πομφούς, σήραγγες που δημιουργεί το άκαρι, που έχουν σχήμα ζικζάγκ. Συχνά εμφανίζονται οζίδια τα οποία αργούν να υποχωρήσουν ( το 80 % υποχωρεί σε 3 μήνες  αλλά μπορεί να επιμείνουν έως ένα έτος ).  Το εξάνθημα εντοπίζεται στα δάκτυλα των χεριών στους καρπούς, μαστούς, αγκώνες, στα πόδια,  μασχάλες γλουτούς , πέος ,όσχεο,και αλλού.

·        Χαρακτηριστικές  δριφάδες ( γδαρσίματα στο δέρμα από τη φαγούρα )

 

Τα μικρά παιδιά όταν προσβληθούν από ψώρα εμφανίζουν φυσσαλίδες, φλυκταινίδια, οζίδια. Οι βλάβες στα μικρά παιδιά γενικεύονται και επεκτείνονται στα χέρια, πόδια, και στο τριχωτό της κεφαλής.

 

Η επίσκεψη στο δερματολόγο θα θέσει την διάγνωση της ψώρας ο οποίος θα δώσει την κατάλληλη αγωγή.

Η θεραπεία πρέπει να γίνει ταυτόχρονα σε όλα τα άτομα με τα  οποία ο πάσχων από ψώρα έρχεται σε επαφή ( οικογενειακό, επαγγελματικό περιβάλλον ). Αν κάποιος από το στενό περιβάλλον του πάσχοντος δεν έχει συμπτώματα πρέπει και αυτός να κάνει θεραπεία. Τα φάρμακα που χορηγούνται τοπικά είναι καλύτερα να εφαρμόζονται μετά από λουτρό. Τα ρούχα, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες θα πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 60 º C η να κλείνονται σε ένα πλαστικό σάκκο για 2 εβδομάδες.

 

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι τα εξής:

 

    Διάλυμα Βενζοΐκού  βενζολίου 25 % (του ΙΦΕΤ και άρα δεν υπάρχει στο e-syntagografisi. Τον Ιανουάριο του 2011 έχει λιανική τιμή περίπου 17 ευρώ). Γίνεται επάλειψη του διαλύματος σε όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι.  24 ώρες μετά το διάλυμα ξεπλένεται και αλλάζονται τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα  Η εφαρμογή επαναλαμβάνεται σε μια εβδομάδα. Το διάλυμα αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό
    Περμεθρίνη κρέμα 5 %. Εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος από το λαιμό και κάτω και ξεπλένεται μετά από 8-12 ώρες.
    Λινδάνη σε κρέμα και διάλυμα 1 %. Απλώνεται σε όλο το σώμα από το λαιμό και κάτω και ξεπλένεται καλά μετά από 8 ώρες. Το φάρμακο αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους, θηλάζουσες μητέρες, παιδιά μικρότερα των 2 ετών και άτομα με ατοπική δερματίτιδα.
    Crotamiton  κρέμα 10 %
    Θείον 2-10 % σε βαζελίνη
    Ιβερμεκτίνη από το στόμα. Το φάρμακο αυτό δεν έχει εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαΐκή  Ενωση .

Προηγείται θερμό  λουτρό και εφαρμόζεται σε όλο το σώμα εκτός του προσώπου. Παραμονή του για 12-24 ώρες και νέο λουτρό. Θεραπεία 3 ημερών. Mπορεί να επαναληφθεί μετά 5 ημέρες


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Προσωπικά εγώ δίνω μόνο το Διάλυμα Βενζοΐκού  βενζολίου 25 % ως άνω. Τονίζω στον παθόντα ότι παίρνει μερικές εβδομάδες μετά την θεραπεία μέχρι να απαλαχτεί κανείς από την φαγούρα. Στο μεταξύ μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς tabl. Atarax 10 mg x 3.


Αργύρης Αργυρίου,
Γενικός Ιατρός.
« Τελευταία τροποποίηση: 10 Μαΐου 2013, 19:39:37 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά: ψώρα θεραπεία 
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
14 Απαντήσεις
43588 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Αυγούστου 2020, 16:24:52
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
3257 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2015, 22:25:50
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
34016 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Φεβρουαρίου 2021, 07:38:33
από Argirios Argiriou
4 Απαντήσεις
39948 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 17 Απριλίου 2021, 12:51:11
από Γιώργος Κανελλόπουλος
0 Απαντήσεις
1657 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Νοεμβρίου 2024, 23:27:12
από Argirios Argiriou