Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
8 Νοεμβρίου 2024, 03:44:02

Αποστολέας Θέμα: Παγκόσμια έρευνα για την Υγεία  (Αναγνώστηκε 2842 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

26 Ιανουαρίου 2012, 10:14:40
Αναγνώστηκε 2842 φορές
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Αποκαλυπτική παγκόσμια έρευνα για την Υγεία

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Το ΕΣΥ παίρνει  κάτω από τη… βάση σύμφωνα με την αξιολόγηση που του επεφύλαξαν οι Έλληνες πολίτες στο πλαίσιο  παγκόσμιας έρευνας για την υγεία  και τις υπηρεσίες περίθαλψης. Ευτυχώς, όμως, προβιβάζονται οι Έλληνες σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας τους, καθώς οι δείκτες πέντε βασικών χρονίων παθήσεων κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδίως σε σύγκριση με εκείνους των άλλων χωρών. Οι πιο ικανοποιημένοι παγκοσμίως από το δικό τους… ΕΣΥ δηλώνουν οι Τούρκοι ενώ ακολουθούν οι Φιλανδοί και οι Βρετανοί.

Πρόκειται για ορισμένα από τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας  για την Υγεία η οποία διεξήχθη σε 28 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, την Αυστραλία και την Αφρική, σε δείγμα 22.000 ατόμων. Στην Ελλάδα διεξήχθη από την εταιρία Focus Bari για λογαριασμό του Διεθνούς Δικτύου Έρευνας Αγοράς IriS από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο 2011.
 
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, η Ελλάδα διαγκωνίζεται στη  μέτρηση των υπηρεσιών υγείας και τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών μαζί με τις: Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Βρετανία.
 
Υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας κινδύνου στην Ελλάδα το άγχος
 
Η σωματική άσκηση, η διατροφή, ο ύπνος, η κληρονομικότητα αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη υγεία, κατά την αντίληψη της πλειοψηφίας του δείγματος. Κατά την άποψη των Ελλήνων, όμως, πρώτος και σημαντικότερος παράγοντας επιρροής της υγείας είναι το άγχος, ενώ σημαντικοί αξιολογούνται ως παράγοντες κινδύνου και επιβάρυνσης της υγείας το κάπνισμα, το αλκοόλ και ο τρόπος αντιμετώπισης της ζωής.
 
Καλό θεωρούν οι Έλληνες το επίπεδο της υγείας τους –και τα στοιχεία της έρευνας  για τα χρόνια νοσήματα φαίνεται ότι επαληθεύουν τα λεγόμενα και τις δηλώσεις των Ελλήνων στην έρευνα, καθώς οι δείκτες των συνηθέστερων χρονίων νοσημάτων αποτυπώνονται στην χώρα μας σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από εκείνα του μέσου όρου. Ειδικότερα, το top5 των ασθενειών που ταλαιπωρούν εφ’ όρου ζωής τους Έλληνες είναι η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, οι καρδιακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης και το άσθμα. Μάλιστα, η καλή υγεία των κατοίκων της δίνει στην Ελλάδα μια από τις… τρεις τελευταίες θέσεις της πανευρωπαϊκής κατάταξης καθώς οι σχετικοί δείκτες είναι  δύο και τρεις φορές πιο χαμηλοί σε σχέση με εκείνους των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πολύ πιο χαμηλοί από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
 
Απογοητευμένοι  από το ΕΣΥ οι Έλληνες
 
Σε παγκόσμια κλίμακα  μόνο δύο στους δέκα πολίτες θεωρούν  ικανοποιητικό το σύστημα υγείας της χώρας τους. Διαφοροποιούνται αισθητά με ποσοστά μεγαλύτερα εκείνων  του μέσου όρου και εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για το δικό τους ΕΣΥ οι Αυστραλοί, οι Καναδοί, οι Τούρκοι, οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί. Στην Ελλάδα η ικανοποίηση είναι πολύ χαμηλή σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες που παρέχει το σύστημα υγείας, καθώς οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε σοβαρή κρίση αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στον ρόλο του. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στον αντίποδα, και στο ζενίθ της ικανοποίησης για τις υπηρεσίες υγείας που λαμβάνουν, βρίσκονται οι γείτονές μας εξ Ανατολών, οι Τούρκοι. Μάλιστα, η Τουρκία κερδίζει και την πρωτιά στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης των  πολιτών από το σύστημα υγείας.
 
Ενημέρωση και διάγνωση από  τους…  φαρμακοποιούς
 
Σε αντίθεση με τους πολίτες άλλων χωρών που απευθύνονται για θέματα υγείας στους οικογενειακούς γιατρούς ή σε εξειδικευμένους ιατρούς, οι Έλληνες απευθύνονται με τυφλή εμπιστοσύνη κυρίως στον… φαρμακοποιό τους. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότεροι από έξι στους δέκα σπεύδουν στον φαρμακοποιό για ιατρική γνώμη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως δεν ξεπερνά το 43%. Ανάλογη είναι η διαφοροποίηση των Ελλήνων σε σύγκριση με τους άλλους ερωτηθέντες του δείγματος σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στους ιδιώτες γιατρούς: το 45% των Ελλήνων επισκέπτεται πρωτίστως ιδιώτη γιατρό για πρόβλημα υγείας του, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος του δείγματος είναι 24%. Τέλος, οι Έλληνες σε σύγκριση με όλους τους άλλους ερωτηθέντες  δηλώνουν ότι απευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για προβλήματα υγείας σε συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας, αναζητώντας  προφανώς τον… μίτο που θα τους οδηγήσει με τον πλέον ασφαλή τρόπο στους δαιδαλώδεις και πολλές φορές επικίνδυνους διαδρόμους του λαβύρινθου του δημόσιου συστήματος υγείας.
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

26 Ιανουαρίου 2012, 11:02:10
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Επιτρέψτε μου να καταθέσω μία σκέψη (προς τον αρθρογράφο): Άλλο να μιλάμε για απογοήτευση από το ΕΣΥ και άλλο από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό του.
Ο καθένας μας έχει μία μαρτυρία περί ηρωικής, αν μη τι άλλο, παρουσίας αυτών στις κρατικές δομές.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

26 Ιανουαρίου 2012, 13:41:00
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Απο τό δημοσίευμα άνωθεν του Πρώτου (ανα)θέματος κόβω :            Ενημέρωση και διάγνωση από  τους…  φαρμακοποιούς  .....  , οι Έλληνες απευθύνονται με τυφλή εμπιστοσύνη κυρίως στον… φαρμακοποιό τους.    ......     Τέλος, οι Έλληνες   δηλώνουν ότι απευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για προβλήματα υγείας σε συνανθρώπους τους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα υγείας, ....

Ίσως η λύση της υποστελέχωσης του ΕΟΠΥΥΥ (και του ΕΣΥ ?) να βρίσκεται πλέον εδώ :) Προτείνω να μαζεύουν ΕΟΠΟχαρτα οι (πάντα συμβεβλημένοι) φαρμακοποιοί και να χορηγούν και το αντίστοιχο γενόσημο (που θα αποζημειώνει ΤΟ ταμείο).

Απ' ό,τι βλέπω με πρόλαβε στο σχόλιο ο Διακοσμητής: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιανουαρίου 2012, 13:44:30 από Ορθοπαιδικός »

26 Ιανουαρίου 2012, 18:53:35
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Εγώ πάλι θα έλεγα ότι το ΕΣΥ δεν είναι άδεια ντουβάρια, κτίρια και κρεββάτια. Είναι πρωτίστως οι άνθρωποι που το στελεχώνουν και φυσικά οι διοικήσεις των εκάστοτε φορέων του.
Η έρευνα και τα συμπεράσματά της πρέπει να προβληματίσουν όλους όσους έχουν συμμετοχή στο ΕΣΥ, στο βαθμό που δεν αδικούνται εκείνοι που κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει.
Από ότι φαίνεται όμως, πολλά δεν λειτουργούν όπως περιμένει η κοινωνία, ο βασικός δηλαδή αποδέκτης των υπηρεσιών και ο λόγος ύπαρξης τέτοιων δομών.


Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

26 Ιανουαρίου 2012, 20:51:07
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Γ.Κτιστάκης

Moderator
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Αποκαλυπτική παγκόσμια έρευνα για την Υγεία

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Απογοητευμένοι  από το ΕΣΥ οι Έλληνες
Σε παγκόσμια κλίμακα  μόνο δύο στους δέκα πολίτες θεωρούν  ικανοποιητικό το σύστημα υγείας της χώρας τους. Διαφοροποιούνται αισθητά με ποσοστά μεγαλύτερα εκείνων  του μέσου όρου και εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για το δικό τους ΕΣΥ οι Αυστραλοί, οι Καναδοί, οι Τούρκοι, οι Άγγλοι, οι Ολλανδοί και οι Φιλανδοί. Στην Ελλάδα η ικανοποίηση είναι πολύ χαμηλή σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες που παρέχει το σύστημα υγείας, καθώς οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι το ΕΣΥ βρίσκεται σε σοβαρή κρίση αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στον ρόλο του
Εγώ πάλι καταλαβαίνω ότι ο κόσμος βαθμολογεί χαμηλά το ΕΣΥ, όχι γιατί όταν λαμβάνει υπηρεσίες δεν είναι καλής ποιότητας, αλλά για τον λόγο ότι αδυνατεί να κάνει χρήση των υπηρεσιών του όταν τις χρειάζεται. Απλά δηλ έχει δύσκολη  πρόσβαση στις υπηρεσίες και όχι χαμηλή ποιότητα. Θα έπρεπε να μας πουν για ποιον λόγο βαθμολογούν αρνητικά και όχι γενικά ¨δεν είναι ευχαριστημένοι¨.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
4823 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 24 Ιανουαρίου 2010, 18:56:03
από anastasios theodoridis
1 Απαντήσεις
5068 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Αυγούστου 2011, 17:28:05
από tsoukase
0 Απαντήσεις
2184 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 2 Αυγούστου 2013, 06:45:45
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
1721 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 15 Σεπτεμβρίου 2015, 00:23:57
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
12039 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαΐου 2018, 13:15:30
από Δ. Κουναλάκης