Για αυτά που εγκρίθηκαν δεν έχω ιδέα. Άρα δεν έχω και άποψη διαφορετική από δεκάδες άλλα έργα που έχω δει να γίνονται πανελλαδικώς. Και σηκώνει πολύ συζήτηση το πως δίνονται χρήματα. Για παράδειγμα, πόσο κοστίζει η λειτουργία ενός ΚΥ το μήνα; Βγάζει τα έξοδα του; Η λειτουργία του τι κέρδος έχει για τον πληθυσμό ευθύνης του; Πόσο έχει κερδίσει χρόνια ζωής και με τι ποιότητα; Θέλεις να πιάσουμε κουβέντα για το πως χρησιμοποιούνται τα χρήματα σήμερα από το κράτος όταν κάποιοι συμπολίτες μας πεινάνε; Θέλω διπλά.
Όσον αφορά την εμπειρία μου από το CGRG μπορώ να σου πω τα εξής:
α) Πολλές κατευθυντήριες από το εξωτερικό δεν εφαρμόζονται απευθείας στην Ελλάδα (και σε οποιαδήποτε χώρα) για τρεις λόγους:
- Οι ιατροί δεν διαθέτουν τις ίδιες δεξιότητες και δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε μέσα από χώρα σε χώρα
- Οι κοινωνικές αντιλήψεις είναι διαφορετικές (πχ πόσο συχνά σε οσφυαλγία που δεν έχει περάσει μήνας από την έναρξη και που προκύπτει από το ιστορικό αίτιο, εσύ ΔΕΝ στέλνεις ακτινογραφία ΟΜΣΣ; )
- Δεν υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες διαχείρισης από πλευράς δομών και ασφαλιστικών οργανισμών
β) Μεγάλο μέρος του κόστους πηγαίνει σε ταξίδια για να βρεθούν σε ένα μέρος οι συμμετέχοντες καθότι είναι αγράμματοι στις νέες τεχνολογίες.
γ) Η συμμετοχή σε μια τέτοια προσπάθεια είναι επί αμοιβή και όποιος μου πει το αντίθετο και έχει όρεξη, ιδού το φόρουμ, ξεκινήστε να κάνετε το ίδιο εθελοντικά. Είναι η καλύτερη απόδειξη για το αντίθετο. Μπορώ να σας έχω και ορατή και κρυφή περιοχή, με δικαιώματα διαχειριστή για αυτή την περιοχή στο φορουμ εαν μπορείτε να το κάνετε χωρίς να κοστίζει. Ιδού η ρόδος.
δ) Πολλές κατευθυντήριες οδηγίες για να μεταφραστούν και να χρησιμοποιηθούν, κοστίζουν καθώς πρέπει να αγοράσεις τις άδειες χρήσεις.
Συνεπώς, εγώ δικαιολογώ τέτοια κόστη όταν η πλειοψηφία των γενικών ιατρών δεν ενδιαφέρονται για την δουλειά τους ώστε να υπάρξουν τέτοιες προσπάθειες που δουλεύουν σε εθελοντικό χαρακτήρα. Προσωπικά, το ρόλο του κατήγορου και του εισαγγελέα τον θεωρώ εύκολο, το ρόλο αυτού που παράγει έργο θεωρώ δύσκολο.
Και επαναλαμβάνω, υπάρχουν γενικοί ιατροί που μπορούν να κάνουν το ίδιο έργο εθελοντικά; Εγώ προσωπικά, δεσμεύομαι να προσφέρω εργαλεία για να κάνουν αυτή τη δουλειά από απόσταση. Έχεις μυαλά να δουλέψουν;