Τι αλλάζει στους φόρους από το 2009
Σημαντικές είναι οι αλλαγές, που έρχονται στη φορολογία με το νέο έτος. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους για βασικές –ακόμα και καθημερινές– συναλλαγές τους. Κι επειδή καλό είναι να προετοιμαζόμαστε από νωρίς, ώστε να μην πληρώσουμε επιπλέον φόρους χωρίς λόγο, καταγράψαμε τα συν και τα πλην της φορολογίας για το 2009 και σας τα παρουσιάζουμε:
Για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου, όσες μετοχές αγοράσουν από την 1η Ιανουαρίου και μετά, θα πωλούνται στη συνέχεια με φόρο υπεραξίας, με συντελεστή 10% επί της διαφοράς τιμής πώλησης μείον τιμής αγοράς. Δίνεται, πάντως, η δυνατότητα συμψηφισμού με τυχόν ζημιές. Επιπλέον, τα μερίσματα που θα εισπράττονται θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Οι φόροι αυτοί αντικαθιστούν το φόρο επί συναλλαγών, που καταβάλλεται σήμερα.
Σε φόρο θα υπόκεινται και τα stock options για τα στελέχη επιχειρήσεων. Όσο για τη διαφορά μεταξύ της τιμής απόκτησης του δικαιώματος και της τρέχουσας τιμής, θα φορολογείται όπως τα υπόλοιπα εισοδήματα, δηλαδή στην κλίμακα.
Όσον αφορά την κλίμακα, μειώνονται άλλες δύο μονάδες οι φορολογικοί συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, από το 27 στο 25% και από το 37 στο 35%.
Για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ., αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού και επιβολής των τελών κυκλοφορίας. Πλέον, θα συνδέονται με την παλαιότητα και την αντιρρυπαντική τεχνολογία του οχήματος. Όσο λιγότεροι οι ρύποι, που εκπέμπει, τόσο χαμηλότερα και τα τέλη.
Επιπλέον, ολοκληρώνεται η εναρμόνιση της ελληνικής φορολογίας με την κοινοτική, όσον αφορά τα καύσιμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης να αυξηθεί κατά 3%, δηλαδή η λιανική τιμή της αμόλυβδης να αυξηθεί περί το 1 ευρώ το λίτρο.
Οι Α.Ε. και οι ΕΠΕ θα πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου από το 65 στο 80%. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες άνω των 30 ετών και με επιχείρηση άνω των 3 ετών φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ.
Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον ο ακριβής τρόπος, που θα εφαρμοστούν τα τεκμήρια, ή αλλιώς το ελάχιστο κόστος χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων.