Στην απο καιρο ελλειψη του Aldactone 25mg, έρχεται κατα τα φαινομενα να προστεθει και η ελλειψη του Aldactone 100mg.
Συμφωνα με τα λεγομενα επισκεπτη της εταιρείας, η έλλειψη ειναι πανευρωπαϊκη και οφειλεται σε προβλημα στο εργοστάσιο παραγωγης.
Το μονο εναλλακτικό φάρμακο της κατηγοριας (Inspra) βεβαια κυκλοφορει κανονικά, αλλα σε πολλαπλασια τιμή και, όλως τυχαιως, το παραγει και αυτό η ιδια εταιρεια... γινομαι κακουλης;
Για το τελευταίο σχόλιο με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο, δυστυχώς. Όμως, παρόλο που και οι δύο ουσίες έχουν αντιαλδοστερονική δράση, έχουν σημαντικά διαφορετικό προφίλ ενδείξεων, όπως αντιγράφω από τα spc:
Η
επλερενόνη ενδείκνυται, επιπλέον της καθιερωμένης θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων των β - αποκλειστών, για τη μείωση του κινδύνου της καρδιαγγειακής θνητότητας και νοσηρότητας, σε σταθεροποιημένους ασθενείς, με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας (LVEF ≤ 40 %) και κλινικά αποδεδειγμένη καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από πρόσφατο έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Η
σπιρονολακτόνη ενδείκνυται στις παρακάτω παθήσεις:
α) Πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός
β) Οιδηματώδεις καταστάσεις
1. Συμφορητική καρδιοπάθεια, όταν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε άλλα φάρμακα ή όταν η χορήγηση δακτυλίτιδας είναι αναπόφευκτη.
2. Κίρρωση του ήπατος
3. Νεφρωσικό σύνδρομο, όταν ο περιορισμός του ύδατος και του νατρίου και η χορήγηση άλλων διουρητικών παραμείνουν χωρίς αποτελέσματα.
γ) Ιδιοπαθής υπέρταση σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, όταν άλλα θεραπευτικά σχήματα δεν έχουν αποδώσει.
δ) Υποκαλιαιμία, όταν άλλα θεραπευτικά μέσα κρίνονται ακατάλληλα ή ανεπαρκή.
Επίσης για την πρόληψη της υποκαλιαιμίας σε δακτυλισθέντας ασθενείς, όταν άλλα μέσα κρίνονται ανεπαρκή.
Η σπιρονολακτόνη μπορεί να δοθεί ως αντιυπερτασικό (έχει ήπια δράση), αλλά σίγουρα είναι (προς το παρόν τουλάχιστον)
αναντικατάστατο φάρμακο τόσο για τον πρωτοπαθή υπεραλδοστερονισμό, όσο και για την κίρρωση. Επειδή και εγώ έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να βρω σπιρονολακτόνη, σε κιρρωτικούς έχω χρησιμοποιήσει επλερενόνη, που, αν και δεν έχει επίσημη ένδειξη, έχει μελετηθεί - σημειώνοντας την εκτός ενδείξεων συνταγογραφία και τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή στα "σχόλια".