Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες

Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.

<< < (25/80) > >>

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή και εγώ έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να βρω σπιρονολακτόνη, σε κιρρωτικούς έχω χρησιμοποιήσει επλερενόνη, που, αν και δεν έχει επίσημη ένδειξη, έχει μελετηθεί - σημειώνοντας την εκτός ενδείξεων συνταγογραφία και τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή στα "σχόλια".

--- Τέλος παράθεσης ---
Στα "σχόλια" της ηλ. συνταγής εννοείτε; Η εκτός ενδείξεων συνταγογραφία γίνεται σε απλό χαρτί.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή και εγώ έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα στο να βρω σπιρονολακτόνη, σε κιρρωτικούς έχω χρησιμοποιήσει επλερενόνη, που, αν και δεν έχει επίσημη ένδειξη, έχει μελετηθεί - σημειώνοντας την εκτός ενδείξεων συνταγογραφία και τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή στα "σχόλια".

--- Τέλος παράθεσης ---
Στα "σχόλια" της ηλ. συνταγής εννοείτε; Η εκτός ενδείξεων συνταγογραφία γίνεται σε απλό χαρτί.

--- Τέλος παράθεσης ---
Βεβαίως, όταν δεν είναι αναγκαστική λύση όπως στην περίπτωσή μας. Γιατί όμως να πληρώνει ο κιρρωτικός ασθενής την ακριβή επλερενόνη σαν να είναι ΜΗΣΥΦΑ, ενώ δεν υπάρχει σπιρονολακτόνη και ενώ μπορεί να δικαιολογηθεί από τη βιβλιογραφία η εναλλακτική της χρήση;

Υ.Γ. Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρομαι γενικά στην αυθαίρετη χρήση σκευασμάτων εκτός ενδείξεων.

Γιώργος Κανελλόπουλος:
Η εκτός ενδείξεων Σ/Γ κανονικά δεν αποζημιώνεται από τα Ταμεία, είτε είναι αυθαίρετη, είτε αναγκαστική και τεκμηριωμένη επιστημονικά. Στην περίπτωση αυτή, φοβάμαι πως θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία έγκρισης εκτός ενδείξεων εξατομικευμένης αγωγής, από τον ΕΟΦ.  Σίγουρα δεν είναι δίκαιο για τον ασθενή σας να πληρώνει 100% το φάρμακο. Επίσης, το να το γράφετε κιόλας στην Η/Σ πως είστε εκτός ενδείξεων, βγάζει μάτι σε τυχόν έλεγχο.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ εκτός ενδείξεων Σ/Γ κανονικά δεν αποζημιώνεται από τα Ταμεία, είτε είναι αυθαίρετη, είτε αναγκαστική και τεκμηριωμένη επιστημονικά. Στην περίπτωση αυτή, φοβάμαι πως θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία έγκρισης εκτός ενδείξεων εξατομικευμένης αγωγής, από τον ΕΟΦ.  Σίγουρα δεν είναι δίκαιο για τον ασθενή σας να πληρώνει 100% το φάρμακο. Επίσης, το να το γράφετε κιόλας στην Η/Σ πως είστε εκτός ενδείξεων, βγάζει μάτι σε τυχόν έλεγχο.

--- Τέλος παράθεσης ---
Νομίζω ότι στο βασικό θέμα (εξ΄ου και η κουβέντα στο thread), στο οποίο συμφωνούμε, είναι ότι απαγορεύεται να λείπει σπιρονολακτόνη. Με δεδομένη και μόνον την έκρυθμη αυτή κατάσταση το γράφω, για να βγάζει μάτι... Θέλω να φαίνεται, τυπωμένο πάνω στην ηλεκτρονική συνταγή, σε περίπτωση που τυχόν μου αποδοθούν ευθύνες, τι με οδήγησε να δώσω φάρμακο εκτός αυστηρών οδηγιών, αν δεν υπάρχει το συνιστώμενο βάσει ενδείξεων. Στην περίπτωσή μας, αν δεν δοθεί έγκαιρα φάρμακο με αντιαλδοστερονική δράση στην κίρρωση, ειδικά σταδίου C κατά Child-Pugh, κινδυνεύει άμεσα η ζωή του ασθενούς - αυτό είναι ιατρική ευθύνη καθορισμού εναλλακτικής αγωγής και όχι γραφειοκρατικό πρόβλημα ποσοστού ή ποσότητας κουτιών ή αριθμού συνταγών. Όσο για την εξατομικευμένη αγωγή μέσω ΕΟΦ την έχω δοκιμάσει και μπορώ να σας πω ότι για να έχουμε διαθέσιμο φάρμακο εκτός ενδείξεων για ανθεκτική γενικευμένη σπλαγχική λεϊσμανίαση με βαρειά δυσαπορρόφηση, κατάσταση εξίσου απειλητική για τη ζωή (Impavido - με δραστική ουσία τη μιλτεφοσίνη - προερχόμενο από τη Γερμανία, όπου είχε ένδειξη για τη νόσο), περιμέναμε πολλές εβδομάδες. Δυστυχώς, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά όλες τις πιθανές λύσεις προβληματικές. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστο δε θα βλάψουμε τον άρρωστο...

Υ.Γ. Η επλερενόνη έχει ασφάλεια χωρίς να υστερεί σε αποτελεσματικότητα έναντι της σπιρονολακτόνης στην κίρρωση, ιδίως σε περιπτώσεις με επώδυνη γυναικομαστία σύμφωνα με μελέτη της Α΄ Παθολογικής ΔΠΘ - Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος - αλλά και παλαιότερες αναφορές.

Denominator:
'Ελλειψη και στο Inj Solu-cortef 250mg (υδροκορτιζόνη). Παρατηρείται γενικώς;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση