Όπως είναι γνωστό το αρχικό σχήμα της βρουκέλλωσης περιλαμβάνει σχεδόν υποχρεωτικά ριφαμπικίνη σε συνδυασμό με δοξυξυκλίνη και μπορεί να δοθεί σε ασθενείς που βρίσκονται σε καλή κλινική κατάσταση και εξωνοσοκομειακά (σημειώνεται ότι το νόσημα δηλώνεται υποχρεωτικά). Σε περιστατικά με εντοπισμένη μορφή (σπονδυλίτιδα κ.λ.π.) πρέπει να προστεθεί και τρίτο αντιβιοτικό (στρεπτομυκίνη κατά προτίμηση που επίσης είναι εξαιρετικά δυσεύρετη).
Εδώ και δύο ημέρες έψαχνα δισκία ριφαμπικίνης 600mg για μια ασθενή με βρουκέλλωση και δεν μπόρεσα να βρω πουθενά παρά μόνο περιορισμένη ποσότητα σε σιροπάκι.
Τη λύση την έδωσε ο σύζυγος, τελικά. Με ενημέρωσε ότι το φάρμακο θα το προμηθευθεί από την Αλβανία, από όπου κατάγεται.
Το υπόλοιπο της κουβέντας το αποσιωπώ διότι είναι κάπως αποθαρρυντικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια.
update: Με 30 μπουκάλια σιρόπι ριφαμπικίνης 100mg/5ml (60ml) που φαίνεται ότι εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ μπορεί να γίνει η (κατ' αρχάς) δίμηνη αγωγή.
Έστειλα χθες το παραπάνω με email στον ΕΟΦ ( relation at eof.gr ) και πήρα την παρακάτω απάντηση από την ethomaidou at eof.gr:
Μετά τη διακοπή του προϊόντος RIFADIN 600 mg από την εταιρεία για λόγους παραγωγικούς,δόθηκε εντολή εισαγωγής του προϊόντος μέσω ΙΦΕΤ. Σήμερα μέσω ΙΦΕΤ εισάγεται ήδη RIFADIN ενέσιμο και RIFADIN σιρόπι. Το RIFADIN tabs αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα μας. (Σας ενημερώνουμε επίσης ότι κυκλοφορεί στην αγορά και το προϊόν RIFINAH που περιέχει rifampicine + isoniaziode). Οσον αφορά τη στρεπτομυκιίνη σας ενημερώνουμε ότι εισάγεται με τη διαδικασία των ατομικών παραγγελιών.
Mε εκτίμηση,
Τμήμα Παρακολούθησης, Κατανάλωσης και Επάρκειας Φαρμάκων
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
(τηλέφωνα επικοινωνίας 213 2040361, 213 2040366)
Εντάξει.
Το μόνο που ευσταθεί από όλα αυτά που απάντησε ο ΕΟΦ είναι ότι υπάρχει ριφαμπικίνη σε σιρόπι, που το έχουμε ήδη επισημάνει, αλλά πρέπει να παίρνεις μισό μπουκάλι αν θέλεις να λάβεις 600mg.
Τα υπόλοιπα μόνο στην τραγική τους διάσταση μπορώ να τα δεχθώ. Το να λες ότι σε μία οξεία νόσο (λοίμωξη) πρέπει να κάνεις εξατομικευμένη παραγγελία για ένα αντιβιοτικό (στρεπτομυκίνη) που κοστίζει λίγες δεκάδες λεπτά του ευρώ και που υπάρχει σε πρακτικά απεριόριστες ποσότητες σε όμορα κράτη (θυμίζω: Τουρκία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Αλβανία) μου θυμίζει την παλαιότερη απάντηση για την πενικιλλίνη, πάντα σε ένα σκηνικό υγειονομικού μεσαίωνα (συγγνώμη για το κλισέ, σέβομαι τη μεσαιωνική ιστορία πολύ...).
Επίσης η απάντηση για το Rifinah είναι ή άσχετη με το θέμα ή επιστημονικά απαράδεκτη (στο σχήμα της βρουκέλλωσης ΔΕΝ περιλαμβάνεται ισονιαζίδη).
Υ.Γ. Η Brucella spp δεν είναι τόσο σπάνια στην Ελλάδα. Εναλλακτικά κανείς μπορεί να δώσει κινολόνη (π.χ. σιπροφλοξασίνη) μαζί με δοξυκυκλίνη σε ανεπίπλεκτους ασθενείς. Προτείνονται ακόμη και μονοθεραπείες με δοξυκυκλίνη, αν και δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς. Όμως τα δύσκολα, χρόνια, υποτροπιάζοντα περιστατικά θέλουν επιμονή και προσοχή - εκεί η προσθήκη αμινογλυκοσίδης και ιδιαίτερα στρεπτομυκίνης που είναι η λιγότερο νεφροτοξική (και γι' αυτό μπορεί να δοθεί και σε πιο παρατεταμένα σχήματα με τακτικό ακοόγραμμα) είναι αναπόφευκτη. Παραθέτω προς διευκόλυνση όλων μας μία εξαιρετική κλινική ανασκόπηση δημοσιευμένη στο PLoS One: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος.