Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ ίδια Φαρμακοποιός με την οποία μίλησα προηγουμένως μου είπε ότι οι σταγόνες Unstress δεν υπάρχουν στην κυκλοφορία. Βασίλη το έλεγξες και με κάποιον Φαρμακοποιό στην Ξάνθη;
--- Τέλος παράθεσης ---
Τις έχω δώσει σε πέντε-έξι ασθενείς, μεταξύ αυτών και στη μητέρα μου.
Φυσικά και κυκλοφορούν!
saklas:
Να υπενθυμίσω απλώς ότι συνήθως τιτλοποιούμε την Σιταλοπράμη στο 2πλάσιο της δόσης της Εσκιταλοπράμης, στις σπάνιες περιπτώσεις που θα θέλαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη αλλαγή.
Και επειδή συχνά προτιμούμε Εσκιταλοπράμη για ηλικιωμένους ασθενείς (αν και η Σιταλοπράμη έχει, προς το παρόν, καλύτερη υποστήριξη από τη βιβλιογραφία), υπήρξε πριν 3 χρόνια, αν θυμάμαι καλά, μια αλλαγή στα Guidelines όσον αφορά στις μέγιστες ημερήσιες δόσεις, προς τα κάτω. Πλέον συνιστάται όπως, στα ηλικιωμένα άτομα, η μέγιστη δόση Σιταλοπράμης και Εσκιταλοπράμης να μην ξεπερνά τα 20 και 10 mg, αντίστοιχα.
Ειδικά για τη Σιταλοπράμη, μπορούμε με ασφάλεια να φτάσουμε και τα 30 mg, παρότι δεν υποστηρίζεται πλέον επίσημα η δόση αυτή, αρκεί ο ασθενής να βρίσκεται υπό καρδιολογική παρακολούθηση. Μιλώ για ένα απλό ΗΚΓ ώστε να παρακολουθούμε το διάστημα QT.
saklas:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟι σταγόνες Cipralex είναι σε έλλειψη.
Κυκλοφορεί άραγε κάποιο άλλο αντικαταθλιπτικό σε σταγόνες;
--- Τέλος παράθεσης ---
Ως καθαρά ακαδημαϊκή απάντηση, μπορείς -με λίγη καλή θέληση- να βρεις παροξετίνη.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πάμε από Εσκιταλοπράμη σε Παροξετίνη, αν ο μόνος λόγος είναι η μη διαθεσιμότητα κάποιας φαρμακοτεχνικής μορφής.
Θεωρώ, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν βέβαια (αλλά δυστυχώς έχω πικράν εμπειρία) πως ένας συνάδελφος της γενικής ιατρικής ή της παθολογίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα διστακτικός στο να ξεκινά αντικαταθλιπτική θεραπεία, ειδικά με φάρμακα πέραν της σερτραλίνης, της εσκιταλοπράμης και, έστω, της σιταλοπράμης.
Και βέβαια αφού είναι σίγουρος πως έχει να κάνει με καταθλιπτικό ασθενή και όχι με διπολικό.
saklas:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΟι σταγόνες Cipralex είναι σε έλλειψη.
Κυκλοφορεί άραγε κάποιο άλλο αντικαταθλιπτικό σε σταγόνες;
--- Τέλος παράθεσης ---
Κυκλοφορούν οι Drops Unstress (citalopram - 40mg/1ml). Κάθε 20 σταγόνες είναι 1 ml.
Έχουν μάλιστα υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα (κατά περίπου 20%) σε σχέση με τα δισκία σιταλοπράμης, οπότε υπολογίζω 8 σταγόνες σιταλοπράμης (16mg) = ένα δισκίο 20 mg.
--- Τέλος παράθεσης ---
Αν μπορώ να εκφράσω μια γνώμη, προσωπικά θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός. Υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα σε σχέση με ποιά δισκία σιταλοπράμης; Η συγκεκριμένη εταιρεία κυκλοφορεί μόνο τις σταγόνες. Και τα πάμπολλα γενόσημα σιταλοπράμης (δισκία) δυστυχώς δεν παρουσιάζουν την ίδια βιοδιαθεσιμότητα, όχι σε βαθμό που να επιτρέπει τόσο "λεπτούς" υπολογισμούς.
Δεν αμφισβητώ την επιλογή στην κλινική πράξη, θα μου προξενούσε μεγάλη έκπληξη να δω σημαντικές διαφορές με 2 σταγόνες συν ή πλην του συγκεκριμένου φαρμάκου, στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών.
Απλώς αναγκαστικά, λόγω ακαδημαϊκής ιδιότητας, παρακολουθώ πολύ στενά τη βιβλιογραφία και, δυστυχώς, οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας που υποβάλλονται δεν επιτρέπουν τόση λεπτομέρεια.
timex:
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει γιατί υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά ενώ παλαιότερα δεν υπήρχαν;
Είναι τεχνητές ελλείψεις;
Είναι γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες;
Γιατί;
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση