Το πόρισμα του ΣΔΟΕ για το κύκλωμα με τα φάρμακα Με ορισμένες υπερβολές η σκοτεινά/αδιευκρίνιστα σημεία, αλλά αξίζει το διάβασμα...Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΤης Ελένης Πετροπούλου
«Χρυσές» δουλειές με τα φάρμακα έχουν στήσει επιτήδειοι στην Ελλάδα, οι οποίοι παράνομα εξάγουν φάρμακα που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς.
Ήδη το ΣΔΟΕ ελέγχει κύκλωμα φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών, που εξαφάνισε από την ελληνική αγορά εκατοντάδες σκευάσματα, τα οποία έχουν «πετάξει» κυρίως προς Γερμανία και βόρειες χώρες, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι υψηλότερες από την Ελλάδα.Τα «πλοκάμια» του κυκλώματος, σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, έχουν απλωθεί σε όλη τη χώρα ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί φαρμακεία που εμπλέκονται στις παράνομες εξαγωγές σε Πελοπόννησο, Κέρκυρα, Αττική και Θεσσαλονίκη.
Εκτός από τα φαρμακεία, οι επιθεωρητές εντόπισαν και περιπτώσεις γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία που διέθεταν προς... πώληση πανάκριβα φάρμακα! Ενδεικτική είναι η περίπτωση διευθυντή Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΕΣΥ, όπου τα κουπόνια ενέσιμου σκευάσματος αξίας 3.500 ευρώ, έκαστο, είχαν κολληθεί στα βιβλιάρια ασθενών, ενώ τα φάρμακα βρίσκονταν στο γραφείο του γιατρού.
Η διαδρομή των φαρμάκων
Τη... διαδρομή των φαρμάκων αποκαλύπτει στην «ΗτΣ» ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ανακοινώνοντας παράλληλα σειρά μέτρων για την πάταξη του φαινομένου. Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα με τις μειώσεις τιμών, τα φάρμακα είναι πολύ φθηνά, με αποτέλεσμα εκτός τις νόμιμες εξαγωγές, κάποιες φαρμακαποθήκες να προχωρούν σε παράνομη εξαγωγική δραστηριότητα.
«Στέλνουν έναν συνεργάτη τους με βαλιτσάκι και 'τιμοκατάλογο' στα φαρμακεία, προκειμένου να ξαναμαζέψουν τα φάρμακα και να τα εξάγουν», αναφέρει ο υπουργός και συνεχίζει: «Στον τιμοκατάλογο υπάρχει το όνομα του φαρμάκου, η χονδρική τιμή του και το ποσοστό που προσφέρει στον φαρμακοποιό για να δώσει το σκεύασμα». Το ποσοστό κέρδους που δίνεται στον φαρμακοποιό που συμμετέχει στη διαδικασία αυτή κυμαίνεται από 17% επί της χονδρικής έως και 40%! Τα χρήματα είναι «μαύρα» και η πώληση γίνεται χωρίς τιμολόγιο. Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, ήδη 60 φαρμακεία βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και έχουν επιβληθεί αυστηρές ποινές, ενώ σε μια περίπτωση το πρόστιμο ανήλθε σε ένα εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως είπε, «τα φαρμακεία που παρανομούν θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ύστερα από 100 χρόνια».
Το πόρισμα του ΣΔΟΕ κατέδειξε ακόμη ότι σχεδόν για όλα τα φάρμακα που εξάγονται (και νομίμως) δεν τηρείται ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η αυτοκόλλητη ταινία γνησιότητας που φέρουν διαγράφεται με ανεξίτηλη μελάνη, αποκολλάται και δίδεται στον ΕΟΦ. «Επίσης, οι εμπλεκόμενοι στις παράνομες εξαγωγές καταστρέφουν τον barcode και έτσι δεν μπορεί να ελεγχθεί πού κατέληξε το φάρμακο», αναφέρει ο υπουργός. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι στα περισσότερα φάρμακα που εξάγονται, έλλειπαν τα κουπόνια, τα οποία έμειναν στην Ελλάδα και... εξαργυρώθηκαν. Όπως είπε ο υπουργός, τα κουπόνια αυτά αποζημιώθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία προς όφελος φαρμακοποιών. Καταλήγοντας ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε ότι το ΣΔΟΕ θα πραγματοποιήσει ελέγχους σε φαρμακεία, για τα τιμολόγια των πωλήσεων του 2012, για τα παραστατικά και δελτία αποστολής. Αντίστοιχους ελέγχους θα πραγματοποιήσει σε φαρμακαποθήκες. «Όποιος φαρμακοποιός βρεθεί ότι έδωσε παράνομα φάρμακο σε φαρμακαποθήκη, θα τιμωρηθεί και με πρόστιμο και με διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Αντίστοιχα στις φαρμακαποθήκες θα επιβληθούν πρόστιμα τα οποία θα είναι εξοντωτικά».
Τι έδειξε το πόρισμα του ΣΔΟΕ
Φαρμακείο μάζεψε από την ελληνική αγορά και έστειλε στο εξωτερικό τεστοστερόνες αξίας 2,5 εκατ. ευρώ.«Τριγωνικές» παράνομες εξαγωγές -από φαρμακαποθήκες σε φαρμακοποιούς και ξανά σε φαρμακαποθήκες- είχαν στηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Ηλεία. Στα φαρμακεία βρέθηκαν εικονικές πωλήσεις σε ασθενείς, ενώ δεν υπήρχαν τιμολόγια αγοράς και πώλησης.
Φαρμακείο στο Κέντρο της Αθήνας και μάλιστα ...δίπλα στο υπουργείο Υγείας, συμμετείχε σε παράνομες εξαγωγές με 930 τεμάχια οφθαλμολογικής ένεσης για την αντιμετώπιση της ώχρας κηλίδας, λιανική τιμή 1.000 ευρώ και χοντρική συνολική αξία 721.660 ευρώ. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι μοναδικό και η φαρμακευτική εταιρεία που το παράγει έδωσε στην Ελλάδα 3.000 τεμάχια. Επίσης διατίθεται μόνο στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ! Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα ταμεία ζημιώθηκαν 150.000 ευρώ.
Καθηγητής πανεπιστημιακής κλινικής κατείχε στο γραφείο του παρανόμως 39 ειδικά οφθαλμολογικά σκευάσματα από τα οποία έλειπαν οι ταινίες γνησιότητας. Σε έλεγχο βρέθηκαν τα κουπόνια σε βιβλιάρια ασθενών.
Τι είναι οι παράλληλες εξαγωγές;
Οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων είναι οι εξαγωγές φαρμάκων που γίνονται ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και βασίζονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, υπηρεσιών και προϊόντων εντός των ορίων της Ε.Ε., γι' αυτό και αποκαλούνται και ενδοκοινοτικές παραδόσεις.
Σε αυτή τη διαδικασία εμπλέκονται όλες οι χώρες της Ε.Ε., είτε σαν εξαγωγείς είτε σαν εισαγωγείς. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει μία χώρα να είναι ταυτόχρονα εισαγωγέας και εξαγωγέας, κερδίζοντας και από τις δύο δραστηριότητες.
Γιατί υπάρχουν διαφορές τιμών
Οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμορφώνουν τις τιμές των φαρμάκων τους με βάση διάφορα κριτήρια, όπως είναι κυρίως το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας αλλά και άλλους παράγοντες, όπως το εάν πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο ή ο καταναλωτής από την τσέπη του, εάν γίνεται η συνταγογράφηση (με δραστική ουσία ή με εμπορική ονομασία), εάν υπάρχουν ή όχι ανταγωνιστικά φάρμακα.
Έτσι διαμορφώνονται διαφορετικές τιμές από χώρα σε χώρα και το ίδιο φάρμακο μπορεί να πωλείται 100 ευρώ στις ΗΠΑ, 90 στη Γερμανία, 70 στην Ελλάδα, 60 στην Ισπανία και πιθανόν 20 ή και λιγότερο σε φτωχότερες χώρες όπως π.χ. η Ινδία και η Κίνα, αφού διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν πωλήσεις στις χώρες αυτές.
Όταν ένα φάρμακο έχει σημαντική διαφορά στην τιμή του ανάμεσα σε δύο χώρες της Ε.Ε., τότε γίνονται παράλληλες εξαγωγές.
πηγη Ημερησια