Γενικά > Χρήσιμες πληροφορίες
Ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Μέτρα για να σταματήσουν τόσο οι παράτυπες εξαγωγές φαρμάκων που αφήνουν άδεια τα ελληνικά φαρμακεία όσο και για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων που ενώ βγάζουν φάρμακα από τη χώρα υπερχρεώνουν και τα ελληνικά ασφαλιστκά Ταμεία, λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.
Σε απαγόρευση των εξαγωγών για τρεις μήνες σε φάρμακα που απουσιάζουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων προχωρά το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να χτυπήσει κυκλώματα που κινούνται στην αγορά φαρμάκων και ενώ εξάγουν σκευάσματα αξιοποιούν τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) 2 και 3 φορές χρεώνοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Το τελευταίο διάστημα λείπουν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων περισσότερα από 140 φάρμακα με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται στην αναζήτηση των απαραίτητων σκευασμάτων τους.
Παρότι αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωνε ότι για τις ελλείψεις φταίνε ακόμη και οι ...φαρμακοποιοί πλέον παραδέχεται ότι η απουσία φαρμάκων οφείλεται στη δραστική μείωση των τιμών που καθιστά πολλά φάρμακα ελκυστικά για εξαγωγές. Τακτική συνήθης για τις φαρμακαποθήκες που σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα όχι απλά βγάζουν ελληνικά φάρμακα στο εξωτερικό αλλά διπλοχρεώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς δεν αποκολλούν και καταστρέφουν αντίστοιχα τις ταινίες (κουπόνια).
Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών εκτιμάται ότι έχει ετήσιο τζίρο περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς μετά από σχετική σύσκεψη με τον ΕΟΦ δήλωσε ότι μεγάλη ευθύνη φέρουν και φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες δεν προμηθεύουν αρκούντως ικανοποιητικά την ελληνική αγορά (λόγω χαμηλών τιμών) με αποτέλεσμα να καταγράφονται ελλείψεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε τα κουπόνια από τα φάρμακα που εξάγονται να επιστρέφουν στον ΕΟΦ και να μη γίνονται διπλοχρεώσεις στα ασφαλιστικά Ταμεία.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα που καταγράφονται εδώ και χρόνια στην αγορά φαρμάκου. Διάφοροι επιτήδειοι ενώ εξάγουν τα φάρμακα, δεν αφαιρούν τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) και δεν τις επιστρέφουν στον ΕΟΦ για καταστροφή ως οφείλουν. Αντίθετα κολλούν εκ νέου τα κουπόνια σε βιβλιάρια ασφαλισμένων και χρεώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία 2 και 3 φορές. Το φαινόμενο είναι γνωστό στον εκάστοτε υπουργό Υγείας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χτυπηθεί.
Ο Μάριος Σαλμάς επιχειρεί τώρα να υποχρεώσει όλες τις φαρμακαποθήκες να επιστρέφουν τα κουπόνια, με ειδική καταγραφή των εξαγωγών που θα γίνεται μέσω του ΕΟΦ.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
Δ. Κουναλάκης:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα που καταγράφονται εδώ και χρόνια στην αγορά φαρμάκου. Διάφοροι επιτήδειοι ενώ εξάγουν τα φάρμακα, δεν αφαιρούν τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) και δεν τις επιστρέφουν στον ΕΟΦ για καταστροφή ως οφείλουν. Αντίθετα κολλούν εκ νέου τα κουπόνια σε βιβλιάρια ασφαλισμένων και χρεώνουν τα ασφαλιστικά Ταμεία 2 και 3 φορές. Το φαινόμενο είναι γνωστό στον εκάστοτε υπουργό Υγείας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει χτυπηθεί.
--- Τέλος παράθεσης ---
και αυτη η λύση δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Από όσο γνωρίζω και παρακαλώ όποιος γνωρίζει καλύτερα να με διορθώσει, τα κουπόνια επικολλώνται πριν πάνε στις φαρμακαποθήκες. Επισήμως, μόνο οι φαρμακαποθήκες μπορούν να κάνουν εξαγωγές. Άρα με επικολλημένα τα κουπόνια δεν ξέρω πόσο θα επιστραφούν.....
Η πραγματική λύση είναι το πέρασμα των barcode των φαρμάκων που θα γίνουν εξαγωγή στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ και να βγαίνει "πιστοποιητικό" εξαγωγής. Τότε μόνο θα μπορούν να τα εξάγουν. Η ΗΔΙΚΑ έχει ήδη τις ταινίες των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν και εκτελούνται και μπορεί να έχει μια συνολική βάση για τον ΕΟΦ. Ότι ταινία θα λείπει από αυτά τα δύο θα περιλαμβάνει τα "δανεικά", και τις "κρυφές" εξαγωγές.
Εάν τα barcode δεν έχουν επικολληθεί όταν φτάνουν στην φαρμακαποθήκη ή ο εισαγωγέας πριν την φαρμακαποθήκη μπορεί να τα επανεξάγει, τότε θα μπορούσε να δηλώνεται κατά την διαδικασία ότι δεν έχουν επικολληθεί και να επιστρέφονται οι ταινίες.
Την περίπτωση τώρα των φαρμακοποιών που εξάγουν φάρμακα και τα επικολλούν σε βιβλιάρια ασθενών...εκει δεν ξέρω.....θα σας πει ο Λουράντος.....
Δ. Κουναλάκης:
Επειδή ακόμη δεν έχει γίνει η αναμενόμενη μείωση αλλά εγώ βλέπω κάποιες περίεργες ελλείψεις, θα ήθελα να μου πειτε τι γίνεται αλλού..
Στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν: Kerlone, Salbunova, Qvar, one-alpha (συσκευασίες των 100 χαπιών), Euthyrox....
Υπάρχουν κάποιοι που στην περιοχή τους να κυκλοφορούν;
Από όλα αυτό που με έχει εκνευρίσει είναι η έλλειψη του kerlone καθώς πρακτικά δεν υπάρχει αντικαταστάτης (χωρίς αλληλεπιδράσεις... ).
Zachariadis:
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπειδή ακόμη δεν έχει γίνει η αναμενόμενη μείωση αλλά εγώ βλέπω κάποιες περίεργες ελλείψεις, θα ήθελα να μου πειτε τι γίνεται αλλού..
Στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν: Kerlone, Salbunova, Qvar, one-alpha (συσκευασίες των 100 χαπιών), Euthyrox....
Υπάρχουν κάποιοι που στην περιοχή τους να κυκλοφορούν;
Από όλα αυτό που με έχει εκνευρίσει είναι η έλλειψη του kerlone καθώς πρακτικά δεν υπάρχει αντικαταστάτης (χωρίς αλληλεπιδράσεις... ).
--- Τέλος παράθεσης ---
Τί είναι αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο β-αναστολέα αναντικατάστατο κατα την γνώμη σου;
Η νεμπιβολόλη έχει σχεδόν ταυτόσημα χαρακτηριστικά: υψηλή β1 εκλεκτικότητα (είναι ο πιό καρδιοεκλεκτικός
β-αναστολέας που κυκλοφορεί),απουσία ενδογενούς συμπαθητικομιμητικής δράσης,απουσία δράσης στους
α υποδοχείς,μη λιποδιαλυτός και με μακρό χρόνο ημίσειας ζωής.
Επίσεις β-αναστολέας με παρόμοια χαρακτηριστικά εκτός της λιποδιαλυτότητας είναι και η Μπισοπρολόλη
(η συμπάθεια μου :) με ενδείξεις ταυτόσημες με την Νεμπιβολόλη,εξαιρετικό background μελετών σε ασθενείς
με υπέρταση,στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια ( για τις δύο τελευταίες βέβαια δεν έχει πάρει ένδειξη η Βηταξολόλη).
Επιπλέον η Μπισοπρολόλη έχει το πλεονέκτημα του τετρατομούμενου δισκίου και του πολύ χαμηλού κόστους.(Blocatens)
Θα σου πρότεινα να την δοκιμάσεις στους ασθενείς που ελάμβαναν Kerlone.(τα 20 mg betaxolol αντιστοιχούν σε περίπου 10 mg Bisoprolol)
Δ. Κουναλάκης:
H νεμπιβολόλη επιδρά στο CYP2D6 και δεν συνίσταται με πάρα πολλά φάρμακα, πχ SSRIs Επίσης, κάνει πολύ συχνά οιδήματα.
H μπισοπρολόλη είναι μια εναλλακτική αλλά θέλει παρακολούθηση με εξετάσεις για ήπαρ & έλεγχο νεφρικής λειτουργίας. Την είχα αποφύγει και δεν έχω πολύ εμπειρία από την χρήση της.
H Βηταξολόλη δεν μου έχει κάνει πρακτικά ποτέ σοβαρές παρενέργειες και είναι problem-free από πλευράς έναρξης & παρακολούθησης.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση