Aγαπητε συνάδελφε αντιλαμβανομαι πληρως οτι "οποιος ειναι εξω απ'το χορο, πολλα τραγουδια ξέρει" και ως εκ τουτου η σταση που θα τηρησεις εξαρταται αποκλειστικα απο την δικη σου προσωπικη εκτίμηση των συνθηκων και οχι απο αυτα που θα γραψω εγω ή οποιοσδηποτε αλλος.
Παρ'ολα αυτα, θα παραθεσω την αποψη μου επι του θεματος
(ακολουθει σεντονι, ειμαι σε εφημερια, δεν εχω δουλεια κι εχω κέφια).
Κατ'αρχην, οπως ειπωθηκε και παραπάνω, δεν ειναι ολα τα περιστατικα ιδια.
Ετσι, το περιστατικο που χρειαζεται την συνταγογραφηση ας πούμε χαριν συντομίας life-saving φαρμάκων των οποιων απαιτειται η συνεχης και αδιαλειπτη λήψη ανεξαρτητα απο την επισκεψη στον θεραποντα ειδικό (η οποια μπορει για λογους ανεξαρτητους απο την βουληση του ασθενους να ειναι ετεροχρονισμένη λ.χ. λογω ραντεβου που επαναπρογραμματιστηκαν στα πλαισια απεργιακων κινητοποιήσεων) θα λαβει αυτο που χρειάζεται οποτε το χρειαζεται. Τετοιο περιστατικο μπορει να ειναι ο καρκινοπαθης, ο πασχων απο πολλαπλη σκλυρηνση κ.ο.κ.
Την ιδια αντιπετωπιση θα έχει και ο ασθενης που εχει λαβει αγωγή απο αλλου για καποιο οξυ συμβάν.
Αντιθετως, η πλειοψηφια των χρονιων περιστατικών που λαμβανουν αγωγη για υπερταση, διαβητη, δυσλιπιδαιμιες κλπ και
ειδικα εαν παρακολοθουνται απο ιδιωτη συναδελφο θα πρεπει:
- ειτε να παραπεμπονται σε αυτον για την συνταγογράφηση τους,
- ειτε να εξεταζονται από αυτον και να προσκομιζουν εγγραφη γνωματευση για την συνιστωμενη αγωγή ανα 3-4-6 μηνες αναλογως του περιστατικού
- ειτε να εξεταζονται απο εσενα και να λαμβανουν την αγωγη που προτείνεις.
Οι λογοι για τα παραπανω ειναι πολλαπλοί:
- οι παθησεις εξελισσονται και μαζι τους πρεπει να τροποποιουνται και η φαρμακευτικες αγωγες γι'αυτες. Πολυς κοσμος εχει την αισθηση οτι επειδη μια φορα καποιος εδωσε ενα φαρμακο, αυτο γραφτηκε στην πετρα σαν τις δεκα εντολες και δεν πρεπει να αλλαξει ποτε και για κανενα λογο. Ετσι, θα δεις (αν δεν εχεις δει ήδη) κοσμο να παιρνει διπλή αντιαιμοπεταλιακη αγωγή 5-6 χρονια μετα την PCI, vastarel χρονια και ζαμανια μετα απο εναν ιλιγγο ή μια εμβοη παρ'οτι εν τω μεταξυ εχει εκλειψει η ιδια η ένδειξη του φαρμάκου γι'αυτο κ.ο.κ. Προσωπικα, έχω δει ασθενη να παιρνει για 8 μηνες Ciproxin επειδη καποιος (εν προκειμενω η γραμματέας που εγραφε τις συνταγες στο ΙΚΑ γιατι ο χρονος του γιατρου δεν έφτανε) εκανε συνεχη τυφλη αντιγραφη της αγωγης του προηγουμενου μηνα, και άλλον να "καιγεται" με ολοσωμη αξονικη καθε χρονο για ενα σεμινωμα που ειχε αφαιρεθει (και ιαθεί) 18 χρονια πριν.
- δεν εισαι γραμματεας κανενος, εισαι ενας εκπαιδευμενος ειδικος ιατρός και εχεις καθε δικαιωμα να διατηρεις την επιστημονικα τεκμηριωμενη σου αποψη μεχρι εκει που αισθανεσαι ανετα να την έχεις ή μεχρι εκει οπου σε καλυπτουν οι διεθνεις κατευθυντηριες οδηγίες και η evidence-based ιατρική, και καθε δικαιωμα να μην προβαινεις σε τυφλη συνταγογραφηση αγωγων ή εξετασεων για τις οποιες καταλαβαινεις λιγα ή τιποτα ή σε βρισκουν αντιθετο.
Θυμησου οτι η υπογραφη στις συνταγες και τα παραπεμπτικα ειναι η δικη σου. - καποιοι ασθενεις εχουν την ψευδαισθηση οτι τους παρακολουθεί καποιος επειδη τους βλέπει στην χαση και στην φεξη. Τυπικο παραδειγμα οι διαβητικοί:
"ξέρετε, δεν παμε καλα, πρεπει να ξαναδουμε λιγο την αγωγη σας και το διαιτολογιο σας"
"γιατρε, εμενα με παρακολουθουν για το ζαχαρο στο Χ κεντρο"
"μάλιστα. ποτε σας ειδαν τελευταια φορα;"
"ε, εχω να παω κανα χρονο τωρα αλλα εκει αυτα μου ειχαν πει να παίρνω".
- καποιοι ασθενεις εχουν την ψευδαισθηση οτι οι συνεχεις εξετασεις με καποιο μυστηριο μηχανισμο προστατευουν την υγεια τους. Τυπικό παραδειγμα η χοληστερίνη, κάποιοι 85χρονοι οι οποιοι δεν ειχαν ποτε τους δυσλιπιδαιμια επιμενουν να την μετρανε δυο φορες τον χρονο οσο κι αν τους εξηγεις οτι δεν εχει κανενα νόημα μιας που και να αναπτυξουν δυσλιπιδαιμια σε αυτη την ηλικια περισσοτερο θα κινδυνευαν απο την αγωγη γι'αυτην παρα απο την ιδια την νόσο, αλλοι νεωτεροι εχουν την εμμονη της χοληστερινης "μηπως παθουν καρδια" αλλα προσερχομενοι στο ιατρειο ακουμπανε στο γραφειο δυο πακετα Marlboro, μυριζουν σαν τασακι παρακμιακου μπουζουξιδικου και εχουν μια μπάκα που δυσκολευονται να φτασουν το τιμονι του αυτοκινητου. Απο την αλλη βεβαια, αν τους πεις να κανουν καμια κολονοσκόπηση (που θα πιασει και τοπο) σε κοιτανε περιεργα και αρχιζουν τις υπεκφυγές.
Επιπλεον, προσωπικα κανω συνταγογραφηση δι'αντιπροσωπου μονον κατ'εξαιρεση και για ασθενη που εχω εξετάσει στο προφατο παρελθον.
Ολα τα παραπανω προϋποθετουν οτι εχεις ορεξη να κανεις Ιατρική και οτι "νιωθεις" να την κανεις στο μετρο των δυνατοτητων και της εμπειριας σου, ενω ειναι σαφες οτι ο ευκολος δρόμος ειναι να κανεις αυτο που σου λένε.Εχω βεβαια την αισθηση οτι, εαν δεν προλαβαινεις να κανεις τις συνταγογραφησεις σου στο χρονικο πλαισιο του ωραριου σου, δεν θα προλαβαινεις πολυ περισσοτερο να κανεις "πραγματικη" Ιατρικη με ολον αυτον τον φορτο που περιγραφεις... θα μου πεις πιθανοτατα οτι μπορει τον χρονο μου να τον χαλαλισω για να κανω αυτο που μου αρεσει αλλα οχι για να κανω αγγαρειες και μαλλον θα εχεις δικιο...
Εχε παντα υπ'οψιν οτι υπαρχει και η μεσοβεζικη λυση που συνοψίζεται στο "ο καθενας εχει την ΠΦΥ που του αξίζει": εσυ κανεις το καθηκον σου και εξηγεις σε αυτον που εχεις μπροστα σου πως πρεπει να ειναι και τι εισαι διατεθειμενος να κανεις γι'αυτον και προκειμενου να παρακολουθειται οσο το δυνατον καλυτερα και τακτικότερα.
Ασχολεισαι κανονικα με οσους δειχνουν εμπιστοσυνη και ενδιαφερον και απλα διεκπεραιωνεις τους υπολοιπους, ελπιζοντας οτι σε βαθος χρονου οι δευτεροι θα δουν ποσο καλυτερα ειναι οι πρώτοι. Κι αν δεν το δουν, κακο του κεφαλιου τους.
Τώρα, οσον αφορα τον διοικητή που λες, θα προτεινα (ειτε αυτος ειτε οποιος πολιτης εχει παραπονα) να υποβαλλει τις οποιες ενστάσεις του
γραπτώς και, εαν τυχον πανω σε καποιο ΤΙΑ (πολυ θα ηθελα να δω γραπτό παραπονο του τυπου "ο γιατρος μας εχει την απαιτηση να μας εξεταζει"!!!) το έπραττε θα φροντιζα να προωθηθουν στον οικειο Ιατρικο Συλλογο, στο συνδικαλιστικο μου οργανο, την διοικηση του Νοσοκομείου κ.ο.κ., οπου βεβαια ηδη θα ειχε προηγηθει απο μερους μου γραπτη ενημερωση για την κατασταση που επικρατεί.
Επειδη οι ανθρωποι στις θεσεις αυτες τεινουν να γινουν πολυ "μπάσταρδοι" προκειμενου να επιτυχουν αυτο που θέλουν, ειδικα με Συλλογο και συνδικαλιστικο οργανο θα επιδιωκα να ειχα μια συνάντηση το συντομοτερο προκειμενου να πληροφορηθω για προσωπα, πραγματα και διαδικασίες, δικαιωματα, υποχρεώσεις και παγιδες.
Ο,τι και να κανεις τελικα, Καλο κουραγιο, καλη δυναμη και καλη σταδιοδρομια εύχομαι.