Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Συνταγογραφηση στο Π.Ι.-
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣτον τελευταίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ που τροποποιήθηκε αναφέρεται πώς γίνεται η χορήγηση των αναλωσίμων του διαβήτη, όχι δηλ με συνταγή κλπ, αλλά με γνωμάτευση ισχύος ενός έτους. Άρα, και να ισχύσει το πρόστιμο του ενός ευρώ στις χειρόγραφες συνταγές από 1/7, δεν τίθεται θέμα για το πώς θα συνταγογραφούνται οι ταινίες, βελόνες κλπ.
--- Τέλος παράθεσης ---
Στη γνωμάτευση γράφετε "μάρκες" ταινιών, βελονών κλπ ή μόνο περιγραφή; (π.χ. 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου ανά δίμηνο και ο ασθενής παίρνει τις ταινίες που αντιστοιχούν στη συσκευή του. Άλλωστε μπορεί να αλλάξει συσκευή μέσα στη χρονιά και τότε θα θέλει αλλαγή στη γνωμάτευση αν αυτή γράφει "μάρκα")
Ο νέος κανονισμός γράφει ότι οι ασθενείς αποζημιώνονται από το ταμείο αφού αφαιρεθεί το αναλογούν ποσοστό συμμετοχής. Δηλαδή ο ασθενής πληρώνει όλο το ποσό στο φαρμακείο, παίρνει απόδειξη (ή τιμολόγιο μάλλον) και στη συνέχεια ζητάει την επιστροφή ποσού από το ταμείο; Γνωρίζετε αν υπάρχει "πλαφόν" αποζημίωσης ή επιστρέφεται όλο το ποσό; Παλαιότερα υπήρχε μέγιστο ποσό αποζημίωσης ανά ταινία, αν θυμάμαι καλά.
Πατρωνάκης Μάνος:
Αθήνα 27/06/2012
Αρ. πρωτ.: 1244
Θέμα: Πρόστιμο χειρόγραφων συνταγών από 1η Ιουλίου
Aξιότιμε κ. Υπουργέ,
Κατ΄ αρχάς θέλουμε να σας συγχαρούμε για την ανάληψη της Υπουργίας σας και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.
Παράλληλα για να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες αλλά και εκ νέου ταλαιπωρία των ασθενών στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση,
θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:
Από 1ης Ιουλίου επίκειται η επιβολή προστίμου ενός ευρώ ανά χειρόγραφη συνταγή σύμφωνα και με πρόσφατo ΦΕΚ του
προκαθήμενού σας στο Υπουργείο κ. Κίττα.
Ως Ε.ΚΟ.ΓΕΝ.ΙΑ. που αποτελεί Συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των Γενικών Ιατρών , οι οποίοι κατ’ εξοχήν επωμίζονται τον κύριο
όγκο παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης ανά την Ελλάδα , οφείλουμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις
μέλη μας ασκούν τα καθήκοντά τους σε αντίξοες, υποτυπώδεις συνθήκες και χώρους όπως δωμάτια τα οποία έχουν παραχωρηθεί από
Κοινοτικά καταστήματα, Εκκλησίες, αίθουσες Σχολείων, ιδίως στα εκτός της έδρας των Περιφερειακών Ιατρείων Εξεταστήρια η δε
μηχανοργάνωση των χώρων αυτών είναι ανύπαρκτη. Διαχρονικά υπεύθυνοι για τη κατάσταση αυτή είναι οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων
όπως και οι Τοπικοί φορείς και όχι το ιατρικό προσωπικό.
Στην Ελλάδα το όλο εγχείρημα της Ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την οποία ούτως ή άλλως θεωρούμε απαραίτητη αποφασίσθηκε
με προχειρότητα και βιασύνη από τον πρώην Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο εν μέσω δυσμενούς για τη χώρα μας συγκυρίας.
Μέχρι πρότινος η Ηλεκτρονική συνταγογράφηση λειτουργούσε ακόμη σε πιλοτικό στάδιο μα ακόμη και μετά την πρόσφατη αναβάθμιση
η λειτουργία θεωρείται ελλιπής όσον αφορά στην ταχύτητα καταχώρησης , στο ιατρικό απόρρητο του ασθενούς, στην αδυναμία διασύνδεσης
με οποιοδήποτε ιατρικό φάκελο, στην αδυναμία καταχώρησης περισσοτέρων των τριών σκευασμάτων σε μία σελίδα Α4 , στην ύπαρξη
σκευασμάτων που δεν περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων (ΙΦΕΤ) καθώς και στην αδυναμία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των
αναλώσιμων του σακχαρώδη διαβήτη κ.α.
Ανάλογες δυσλειτουργίες παρουσιάζονται και όσον αφορά στην ηλεκτρονική έκδοση παραπεμπτικών εργαστηριακών εξετάσεων.
Τα προβλήματα αυτά στη πράξη σημαίνουν αύξηση του χρόνου αναμονής και επιπρόσθετη ταλαιπωρία των ασθενών.
Οφείλετε εν τέλει να γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προσπαθούν με αυταπάρνηση να
ανταπεξέλθουν στο λειτούργημα τους. Σύσσωμοι καταδικάζουμε περιστατικά υπερσυνταγογράφησης και καθ’ οιονδήποτε τρόπο εξαπάτησης
των Ασφαλιστικών Ταμείων. Απαιτούμε δικαστική κάθαρση παρόμοιων περιστατικών επίσης όμως καταδικάζουμε τη κατευθυνόμενη στηλίτευση
και διαπόμπευση του κλάδου μας.
Η κάθαρση στο χώρο της Υγείας δεν δύναται να επιτευχθεί με τρομοκρατικά μέτρα επιβολής προστίμου κατά την άσκηση των καθηκόντων
μας, ούτε και με καταστολή της Θεραπευτικής ιδιότητας των γιατρών, γι αυτό σας καλούμε άμεσα να άρετε το μέτρο αυτό που θα επιφέρει
δυσαρέσκεια και αναστάτωση στο ήδη καταπονημένο σύστημα υγείας .
Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας
ΠΗΓΗ ΠΕΡΔΙΚΑΚΗ ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΟΥ
====================================
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
kdiwavvou:
ευχες θερμες, μερες που ειναι ......
νοιωθω να πνιγομαι, σε λιγοτερο απο 5 ml νερου, ποσοτητα. προσπαθησα να ανατρεξω σε λοιπα τοπικς αλλα δεν βρηκα το σθενος να τα διαβασω αναλυτικα για να βρω τις απαντησεις που θελω.
αρχικες σκεψεις : σε ενα μικρο μερος, κλειστη κοινωνια, δεν ειναι δυνατο να τα βαλω με ολους και με ολα. στην τελικη εγω προσωπικα επελεξα να διοριστω και να εργαστω στο συγκεκριμενο μερος
να μην πω `προβληματα`, ας το διατυπωσω πιο χαλαρα : εστω, --> `ζητηματα`
ζητηματα
1ο. οι χρηστες υπηρεσιων υγειας ανηκουν σε 5 κατηγοριες απο οσο εχω διαπιστωσει σε διαστημα 2 σχεδον μηνων παρουσιας μου στο ΚΥ
1α. εχουν επιλεξει τον προσωπικο τους ιατρο ιδιωτη ειτε νοσοκομειακο και ποσερχονται στο ΚΥ μονο για συνταγογραφηση
1β. δεν εχουν προσωπικο ιατρο αλλα εχουν νοσηλευτει και συνεχιζουν να βρισκονται σε μια αλφα αγωγη και ποσερχονται στο ΚΥ μονο για συνταγογραφηση
αυτοπροσωπως ειτε δια αντιπροσωπου
1γ. δεν εχουν προσωπικο ιατρο ουτε εχουν νοσηλευτει αλλα βρισκονται σε μια αλφα αγωγη χωρις να θυμουνται ή να επιθυμουν να πουν ποιος ιατρος, τι
ειδικοτητας και ποτε τους ξεκινησε την αγωγη και ποσερχονται στο ΚΥ μονο για συνταγογραφηση αυτοπροσωπως ειτε δια αντιπροσωπου
1δ. δεν εχουν προσωπικο ιατρο ουτε εχουν νοσηλευτει δεν βρισκονται σε μια αλφα αγωγη αλλα εχουν συχνα επιπλοκες αδιαγνωστης νοσου οποτε και
προσερχονται στα επειγοντα αλλα η βαρυτητα της νοσου δεν απαιτει την διακομιδη σε νοσοκομειο και απο το αδρο ιστορικο και την φυσικη εξεταση
προκυπτει φαινοτυπος συγκεκριμενης νοσου αλλα ο χρηστης υπηρεσιων υγειας δεν εχει διαθεση συνεργασιας / θεραπειας
1ε. δεν εχουν προσωπικο ιατρο ουτε εχουν νοσηλευτει δεν βρισκονται σε μια αλφα αγωγη προσερχονται για να εξυπηρετησουν συγκενη τους για
συνταγογραφηση και απο την διαπροσωπικη επαφη προκυπτει φαινοτυπος συγκεκριμενης νοσου αλλα ο χρηστης υπηρεσιων υγειας δεν εχει διαθεση
συνεργασιας / προγραματισμενης διερευνησης / προσυμπτωματικου ελεγχου
θεματα που προκυπτουν :
αρχικα : ειναι λαθος να συνταγογραφησω ναι μεν αλλα να ενημερωθω πως θα πρεπει να εχω προσωπικη επαφη με τον καθε χρηστη υπηρεσιων υγειας για τον οποιο συνταγογραφω, τουλαχιστο μια φορα ανα τετραμηνο ;
κατα δευτερον : σαν ειδικος που υπογραφω συνταγες, αν ο χρηστης υπηρεσιων υγειας δεν επιθυμει παρα μονο διεκπεραιωση συνταγογραφησης απο εμενα εχει νομικη βαση το να συνταγογραφησω ναι μεν αλλα να ζητησω σε βαθος τριμηνου να επισυναφθει με το βιβλιαριο και γνωματευση του ειδικου θεραποντα ; ή αυτο ισχυει μονο για αγροτικους και ειδικευομενους ;
και εαν υφισταται νομικη βαση για την επισυναψη γνωματευσης, εαν απο τα συμφραζομενα διαπιστωνω απορυθμιση νοσου θα πρεπει να αρκεστω στο να συνταγογραφησω ;
1Α. ειμαι υποχρεομενος να δωσω παραπεμπτικα εξετασεων επειδη τα ζητησε ο χρηστης υπηρεσιων υγειας, επειδη του το υπεδειξε ο θεραποντας ή
θα πρεπει να ειναι ασθενης μου και οι εξετασεις να υπαγονται στον ετησιο προσυμπτωματικο ελεγχο ειτε στα πλαισια απορυθμισης νοσου ;
1Β. σε χρηστη υπηρεσιων υγειας της κατηγοριας 1α για τον οποιο ομως απο 1/1/2012 προκυπτει οτι ουτε μια φορα δεν εχει καμει συνταγογραφηση ο θεραποντας παρα
μονο ο αγροτικος ειτε λοιπος επιμελητης στο ΚΥ, ειμαι υποχρεομενος να δωσω παραπεμπτικα εξετασεων επειδη τα ζητησε ο χρηστης υπηρεσιων υγειας, επειδη του το
υπεδειξε ο θεραποντας ;
1Γ. σε χρηστη υπηρεσιων υγειας με μη χρονιο νοσο το τελευταιο εξαμηνο, ειμαι υποχρεομενος να δωσω παραπεμπτικα εξετασεων επειδη τα ζητησε ο χρηστης υπηρεσιων
υγειας, επειδη του το υπεδειξε ο θεραποντας ;
1Δ. σε χρηστη υπηρεσιων υγειας με μη χρονιο νοσο το τελευταιο εξαμηνο, ειμαι υποχρεομενος να συνταγογραφησω σκευασματα που χρεωθηκε στο φαρμακειο ειτε του
χορηγηθηκαν απο συναδελφο εκτος του ΚΥ, αλλα δεν συνταγογραφηθηκαν ; [ λ.χ λοιμωξη, οδονταλγια, γυναικολογικες δερματολογικες παθησεις κλπ ]
1Ε. σε χρηστη υπηρεσιων υγειας με χρονιο νοσο που [ 1α, 1β, ιγ] ειμαι υποχρεωμενος να συνταγογραφησω αν δεν τον εξετασω ; Τι γινεται αν δυσανασχετει με την
χρεωση των 5 ευρω για την εξεταση ; Τι γινεται εαν προκυπτει οτι απο 1/1/2012 ουτε μια φορα δεν εχει καμει συνταγογραφηση ο θεραποντας παρα μονο ο αγροτικος
ειτε λοιπος επιμελητης στο ΚΥ ;
1Ζ. σε χρηστη υπηρεσιων υγειας με χρονιο νοσο και με πολυφαρμακια [λ.χ τρια αντιυπερτασικα + 2/περισσοτερα αντιδιαβητικα ] ακομη και εαν προκυπτει οτι
παραοκολουθειται απο ειδικο, ειμαι υποχρεωμενος να συνταγογραφησω χωρις να τον εξετασω ; ειμαι υποχρεωμενος να δωσω παραπεμπτικο για εξετασεις χωρις να τον
εξετασω ή χωρις να αξιολογησω προηγουμενες εξετασεις, φυσικη εξελιξη νοσου, τυχον επιπλοκες της νοσου ;
ολα αυτα τα εχει προβλεψει ο νομοθετης ; εαν ναι ποιες ειναι οι παρεμφερεις διαταξεις ;
εαν δεχομαι προφορικα αμεσα / εμμεσα πιεση να λειτουργησω ως εχει [ οπως βρηκα ] και να αποδεχτω πως πρωτοβαθμια σημαινει ενυδατωση και διακομιδη του επειγοντος,
εμπειρικη φαρμακευτικη καλυψη των λοιμωξεων και οπωσδηποτε παραπομπη σε ειδικο για ρυθμιση καθε μορφης χρονιου νοσου / νοσου φθορας με μονο προσωπικο μου
εργο την διεκπεραιωση συνταγογραφησης [ γραφεας υγειονομικου ] :
πως μπορω να διατυπωσω υπηρεσιακα [ και συνοπτικα ] τα ως ανω ωστε να λαβω μια σαφη απαντηση ;
αν διατυπωσω υπηρεσιακα τα ως ανω θα πρεπει να λαβω απαντηση σε δεκα εργασιμες το αργοτερο ;
αν δεν λαβω απαντηση σε δεκα εργασιμες, απευθυνομαι στο νοσοκομειο ;
EzeΤΡΟΛ:
Γεια σας και Χρόνια Πολλά.
Φοβάμαι ότι αν απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που τόσο μεθοδικά και κωδικοποιημένα θέσατε, η λειτουργία του ΚΥ σας, αντί για εύρυθμος, θα γίνει έκρυθμος.
Νομίζω ότι είναι αρκετό να πούμε ότι κανείς ιατρός δεν μπορεί να επιβάλλει στον χρήστη υπηρεσιών υγείας φάρμακα ή εξετάσεις που ο ίδιος ο χρήστης δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει. Για το αντίθετο, δηλαδή αν ο χρήστης μπορεί να επιβάλλει στον ιατρό την αναγραφή φαρμάκων ή εξετάσεων παρά τη θέλησή του τελευταίου, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε την κάθε περίπτωση χωριστά, λαμβάνοντας άλλοτε άλλη απόφαση χωρίς εκ προοιμίου δογματισμούς ή αγκυλώσεις. Τέσπα, αυτό είναι μόνο η δική μου άποψη.
laertis:
Χρόνια πολλά με Υγεία σε όλους.
Για την αναγραφή εξετάσεων και φαρμάκων ώς ειδικευμένοι ιατροί Γενικής Ιατρικής, φυσικά και πρέπει να συμφωνούμε και εμείς, αλλιώς δεν προχωρούμε στην διαδικασία. Εάν το κάνουμε η ευθύνη είναι πλήρως δική μας και όχι του συνάδελφου που τα πρότεινε. Μπορεί άλλωστε να τα συνταγογραφήσει και ο ίδιος μέσω ηλεκτρονικού συστήματος. Την Νομοθεσία την έχω αλλά σήμερα δεν μου είναι εύκολο. Οποιος την χρειαστεί ευχαρίστως να την ανεβάσω κάποια άλλη στιγμή.
Όσον αναφορά την καθημερινή άσκηση ιατρικής εγώ προσωπικά δεν δέχομαι να είμαι απλά ο γραμματέας άλλων συναδέλφων. Προσπαθώ να κάνω τους Ασθενείς μου να αισθάνονται ότι έρχονται στον Ιατρό τους. Αυτό βέβαια σημαίνει πολλές ώρες στο ιατρείο, πολλές περισσότερες από ότι εάν απλά αντέγραφα φάρμακα και εξετάσεις. Και πρός αποφυγή παρεξηγήσεων σκοπός μου δεν είναι η συνταγογράφηση. Απλά η ιατρική μου αρέσει πραγματικά και έκανα πολλούς κόπους και θυσίες εώς τώρα για αυτήν.
Επίσης χαίρομαι πολύ που υπάρχουν και αρκετοί συνάδελφοι που σκέφτονται πώς θα πάνε το πρωί στο Ιατρείο και θα εξασκήσουν αυτά που τόσα χρόνια έμαθαν στα θρανία και τα συνέδρια και δεν συμφιλιώνονται με τις υπάρχουσες νοοτροπίες. Με κάνει και αισιοδοξώ για το μέλλον της Γενικής Ιατρικής στην χώρα μας. Πιστεύω πως εάν συνεχίσουμε να φερόμαστε όπως παλιά κάποια στιγμή θα μας καταργήσουν και καλά θα κάνουν.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση