Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ηρθε πριν λίγες μέρες στο Π.Ι.κάτοικος του χωριού για να του αντιγράψω δύο συνταγές με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη (γνωμάτευση και σφραγίδα ιδιώτη γιατρού Παθολόγου, που δουλεύει και στο ικα) .τον οποίο κάλεσε το περασμένο βράδυ στο σπίτι για εξετάσει δύο άτομα στο σπίτι που ήταν άρρωστα στο σπίτι. Εγώ αρνήθηκα την αντιγραφή των συνταγών.Έφυγε και επικοινώνησε με τον ιδιώτη γιατρό. Αυτός μου τηλ.και μου είπε γιατί δεν γράφω δικές του συνταγές και ότι δεν άρχισα καθόλου καλά.Του απάντησα ότι δεν είμαι γραμματέας του και δεν είμαι υποχρεωμένος να το κάνω και μου έκλεισε το τηλέφωνο.Σήμερα ενημερώθηκα από τον ιατρικό σύλλογο ότι μου έκανε καταγγελία και έχω κληθεί να παρουσιαστώ την επόμενη εβδομαδα.Καλώς έπραξα και δεν αντέγραψα τις συνταγές του? Μπορείτε να με ενημερώσετε αν υπάρχει νόμος που να με υποχρεώνει να αντιγράφω τις συνταγές των άλλων γιατρών? Πως να αντιδράσω στην καταγγελία του την επόμενη εβδομάδα στον ιατρικό σύλλογο και τι πρόκειται να μου πουν οι αρμόδιοι εκεί.Συγνώμη για τις ερωτήσεις αλλά δεν μου έχει ξανασυμβεί να με καταγγείλει κάποιος.Σας ευχαριστώ.
Μία καταγγελία, βάσει νόμου, απαιτεί κάποιες διαδικασίες, οι οποίες ακολουθούνται ακόμη και στο "Ελλαδιστάν":
1. η καταγγελία πρέπει να είναι
επώνυμη και
πρωτοκολλημένη.
2. Η
πρωτοκολλημένη καταγγελία πρέπει, υποχρεωτικά, να συζητηθεί σε τακτικό, ή αν είναι εξαιρετικά επείγουσα σε έκτακτο, συμβούλιο του Δ.Σ. του εκάστοτε ιατρικού συλλόγου. Οπότε, υποχρεούται ο σύλλογος να αποστείλει, συστημένα, στον καταγγέλλων και στον καταγγελλόμενο κλήση και αναλυτικό κείμενο με το περιεχόμενο της καταγγελίας, δίνοντάς του το δικαίωμα να λάβει αναβολή μέσω αιτήσεώς του ιδίου ή του πληρεξούσιου δικηγόρου του.
3. Ακολουθεί
ακροαματική διαδικασία και δίνεται, εύλογο,
χρονικό διάστημα προκειμένω ο καταγγελλόμενος να απαντήσει
εγγράφως και βάσει
συγκεκριμένων ερωτήσεων.
4. Η όποια απόφαση αφορά πειθαρχικό αδίκημα και ουδεμία σχέση έχει με το αστικό ή ποινικό δίκαιο.
Επιπλέον, καμία τηλεφωνική, ακόμη και μαγνητοφωνημένη, συνδιάλεξη όπως επίσης και οι άνευ παρουσίας, τουλάχιστον, δύο(2) ενηλίκων μαρτύρων προσωπικές συζητήσεις δεν μπορούν να τεκμηριώσουν "δικαίωμα καταγγελίας". Του εναντίον, μάλιστα, βάσει του αστικού κώδικα, αντιστρέφεται η καταγγελία προς τον καταγγέλλων ως "συκοφαντική καταγγελία", με ότι αυτό συνεπάγεται.