Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα

Συνταγογραφηση στο Π.Ι.-

<< < (13/29) > >>

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΕπανερχομαι στον τιτλο του νηματος. Πως αντιμετωπιζεται (ή αντιμετωπιζετε) ''ασθενης'' ο οποιος εχει ερθει για να ''γραψει φαρμακα'' 2 φορες και εχει κανει 2 επεισοδια μεχρι τωρα.
Την 1η φορα ηρθε να γραψει ενα symbicort το οποιο του εδωσε η φαρμακοποιος γιατι ειχε βηχα!! Του ειπα οτι θα του το γραψω για να μην το πληρωσει αλλα δεν θα το ξανακανω αν παρει κι αλλη φορα φαρμακα κατ αυτον τον τροπο. Εβαλε τις φωνες, για 10 ολοκληρα λεπτα φωναζε. Εχασα την ψυχραιμια μου και του φωναζα κι εγω να βγει εξω.
Την δευτερη φορα  ηρθε να ''γραψει'' τη χρονια αγωγη του. Ειχε γραφει ομως προ ολιγων ημερων. Του ειπα ευγενικα (σκεφτηκα να ριξω την ενταση) οτι δεν γινεται να τα γραψουμε τωρα, αλλα αν δεν εχει να τα παρει απο το φαρμακειο και θα του τα γραψω σε λιγες μερες. Αρχισε να φωναζει οτι την προηγουμενη φορα ειπα το αντιθετο, και οτι εδωσα εντολη στην φαρμακοποιο να μην του ξαναδωσει φαρμακο χωρις συνταγη (η φαρμακοποιος ειναι μεγαλη ιστορια και προφανως επαιξε εδω εναν κακο ρολο)!! Μετα, και αφου βγηκε απο το ιατρειο, με εβρισε με χυδαιο τροπο, και με απειλες περι ξεκαθαρισματος εφυγε. Μετα με συκοφαντησε σε ολο το χωριο λεγοντας οτι δεν γραφω φαρμακα!!!
Ρωταω τους πιο εμπειρους:
Να κανω οτι δεν συναιβει τιποτα οταν ξαναρθει και να του γραψω αυτα που ζηταει? (δυσκολο)
Να αρνηθω να τον δεχτω απο την στιγμη που με απειλησε και με εβρισε, και ενδεχομενως κινδυνευει η σωματικη μου ακεραιοτητα ? (ή και η δικη του?)
Να του κανω μηνυση?
Να ειμαι ψυχραιμος και να τον αφηνω να φωναζει και να βριζει καθε φορα (ειμαι πεπεισμενος οτι θα το ξανακανει, οσο ευγενικος και να ειμαι μαζι του).
Να του γυρισω τα ντηλικια και τις βρισιες εις διπλουν? (για να πω την αληθεια αυτο θα με ικανοποιουσε περισσοτερο αλλα....).

--- Τέλος παράθεσης ---

Θα κάνεις ένα έγγραφο πρωτοκολλημένο στο ΚΥ αναφέροντας τα δύο περιστατικά. Δεν θα ζητάς κάτι. Οφείλουμε να ενημερώνουμε την υπηρεσία μας για κάθε ιδιαίτερο συμβάν.
Θα τον ακους να λέει ότι θέλει και θα κάνεις ότι είναι νομότυπο εξηγώντας το ευγενικά.
Θα τον ενημερώσεις ευγενικά ότι κάθε παράνομη πράξη του φαρμακοποιού που σου αναφέρει θα γίνει εγγράφως καταγγελία από εσένα.
Θα σηκωθεί και θα φύγει. Όσο χυδαίος και να είναι κερδίζει τον τίτλο του τρελού για τους υπόλοιπους. Δεν θα του περάσει και δεν θα ξανάρθει. απλό.

Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος  Θα ζητήσω εγγράφως την καταγγελία.Υποθέτω ότι δεν την δίνουν για τους εξής λόγους: 1. Δεν έχουν αποδίξεις για τίποτα ,εγώ τον καταγγέλοντα δεν τον γνωρίζω ούτε και αυτός εμένα. 2.Πιθανόν να θέλουν να μου στήσουν παγίδα καθώς είναι κράτος εν κράτει και εγώ είμαι ''ξένος'' στην περιοχή, και ήρθα να αλλάξω την κατάσταση η οποία βόλευε τους ιδιώτες και τον φμφ.Αν όμως όπως λέτε έχουν καλή διάθεση γιατί δεν αποσύρουν την καταγγελία και η κλήση δεν γίνεται σε ''φιλικό'' επίπεδο? Πιθανόν να στήνεται το σκηνικό για να βρεθώ προ τετελεσμένων γεγονότων.

--- Τέλος παράθεσης ---

Ο τρόπος που φερθήκαν δεν αφήνει κανένα περιθώριο για φιλική διάθεση. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα.
Ζήτα εγγράφως και ευγενικά την έγγραφη καταγγελία χωρίς περιττά λόγια. Μην τολμήσεις να πας για κανένα απολύτως λόγο μέχρι να την έχεις.
Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ φιλική διάθεση από μέρους τους όπως τα περιγράφεις.
Φιλική διάθεση θα ήταν να ζητήσει ο πρόεδρος να σε επισκεφτεί ο συνάδελφος και να το συζητήσετε στο ιατρείο σου. Δεν είσαι ιδιώτης, είσαι υπάλληλος στο ιατρείο σου.

Περιθωριακός:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
--- Παράθεση ---Την αλλη βδομαδα ξαναηρθε για τη χρονια αγωγη του. Ηταν πολυ νωρις και του ειπα να τα παρει και θα τα γραψουμε σε 5-6 μερες.
--- Τέλος παράθεσης ---

Τι αγωγή ήταν; Σε βρίσκω λίγο λάθος σ' αυτό από τη στιγμή που τώρα το θεωρείς νωρίς ενώ σε 5-6 μέρες αποδεκτό.
Του εξηγείς (όπως είπε και ο διακοσμητής) ότι το ταμείο του δικαιολογεί θεραπεία μηνός, του λες πότε έγραψε την προηγούμενη φορά, βάζετε κάτω τη δοσολογία και του αποδεικνύεις ότι είναι νωρίς ακόμη.
Βέβαια με τη συμπεριφορά της φαρμακοποιού που περιέγραψες, παίζει το συνηθισμένο φαινόμενο η προηγούμενη συνταγογράφηση να αφορούσε φάρμακα που "χρωστούσε" από παλιά οπότε μπορεί και να του τελείωσαν νωρίτερα και να έχει δίκιο (εν μέρει) ο ασθενής.
Αν θες να το "ζορίσεις" μπορείς να του ζητήσεις "αποδεικτικά" για τη χρόνια αγωγή που ακολουθεί. Αν δεν υπάρχουν ή είναι παμπάλαια, θα ζητήσεις να τον εξετάσεις και να επανεκτιμήσεις την αγωγή του. (ριψοκίνδυνο γιατί μπορεί να ισχυριστεί μετά ότι του "χάλασες" την αγωγή). Αν δεν συμφωνεί (ή δεν θες κι εσύ) τότε θα ζητήσεις πρόσφατες συνταγές/γνωματεύσεις για την ακολουθούμενη αγωγή.
Η μήνυση είναι επιλογή, ιδιαίτερα αν υπάρχουν μάρτυρες προθυμοι να σε υπερασπιστούν! Καλό θα ήταν βέβαια να μάθεις αν είναι γνωστός στο χωριό για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά.

--- Τέλος παράθεσης ---

Καταρχας ευχαριστω τον Διακοσμητη και τον κ. Κουναλακη για τις χρησιμες απαντησεις τους.
Συναδελφε η χρονια αγωγη αφορα μεταξυ αλλων κλοπιδογρελη και 40mg (χ30) στατινης, τα οποια ειχαν γραφει προ 17 ημερων. Θεωρησα οτι δεν ειναι τοσο κολασιμο η επαναληψη στις 23 μερες. Ναι τα χρωσταει, οπως συμβαινει με τους περισοτερους κατοικους καποιων απο τα χωρια ευθυνης μου, καθοτι πριν διοριστω ηταν 3-4 μηνες χωρις τακτικο ιατρο. Προσπαθω να εξυπηρετησω χωρις ομως να κανω πραγματα που μπορει (?) να βγουν εις βαρος μου (ως υπερσυνταγογραφηση?)
Το θετικο της ολης υποθεσης ειναι οτι ''τα ακουσε'' οταν εβριζε απο αλλους παρευρισκομενους, οπως σωστα ανεφεραν οι συναδελφοι. Ηταν μια καποια ηθικη δικαιωση μετα απο 2,5 μηνες συγκρουσεων και ψυχοφθορων καταστασεων, αφου χαλαω τη σειρα που ειχε μπει απο αγροτικους εδω και δεκαετιες (πχ ο κοσμος αφηνε τα βιβλιαρια στη φαρμακοποιο και τα επαιρνε ετοιμα στο σπιτι του!).
Η μηνυση ειναι παντα μια επιλογη (δεν ειμαι σιγουρος πως μπορει να εκληφθει σε ενα καθαρα αγροτικο πληθυσμο μια τετοια κινηση), αλλά θα ηθελα να εξαντλησω καθε αλλη προοπτικη πριν φτασω εκει.

D-Michalis:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος...Την 1η φορα ηρθε να γραψει ενα symbicort το οποιο του εδωσε η φαρμακοποιος γιατι ειχε βηχα!! Του ειπα οτι θα του το γραψω για να μην το πληρωσει αλλα δεν θα το ξανακανω αν παρει κι αλλη φορα φαρμακα κατ αυτον τον τροπο....

--- Τέλος παράθεσης ---

Ακριβώς εδώ είναι που χάνεται η μπάλα.
Όταν το κάνεις έστω και μία φορά, για αυτούς τους ανθρώπους (που ριζωμένο μέσα τους είναι το ότι όλα μπορείς να τα «μαγειρέψεις, αν θέλεις») τότε ποτέ δεν πείθονται ότι δεν μπορείς και την επόμενη, γι’ αυτό πιέζουν «με καρότα και μαστίγια» έως τελικής πτώσεως.

1 φορά = πάντα. Καμία = αρχική γκρίνια, αλλά τελική συμμόρφωση.

(δεν εννοώ για τη χρόνια αγωγή χωρίς συνταγή πρόσφατη του θεράποντα. Εκεί μπορούν να γίνουν κάποιες προειδοποιήσεις. Προσωπικά τους λέω «για να σου δώσω χρόνο, τα γράφω τώρα με ψέματα δήλωση ότι είναι δική μου αγωγή, αλλά την επόμενη φορά να φέρεις τη γνωμάτευση». Αν την επόμενη δεν την φέρει, σημειώνω στο βιβλιάριό του «να μη ξαναγραφτούν χωρίς γνωμάτευση» και του γράφω μόνο τα απολύτως απαραίτητα (π.χ. όχι στατίνες, πραζόλες, ναι σε αντιυπερτασικά, αντιστηθαγχικά). Εννοείται πως την τρίτη φορά συνταγή δεν έχει ούτε ο αδελφός μου. Και αυτό αποτελεί τακτική όλης της μονάδας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτού του είδους να είναι σπάνια.

Αυτά αν τηρούνται με απόλυτο τρόπο, μαθαίνονται στα πέριξ και σύντομα ησυχάζεις.

Γ.Κτιστάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Και αυτό αποτελεί τακτική όλης της μονάδας με αποτέλεσμα τα φαινόμενα αυτού του είδους να είναι σπάνια.

Αυτά αν τηρούνται με απόλυτο τρόπο, μαθαίνονται στα πέριξ και σύντομα ησυχάζεις.

--- Τέλος παράθεσης ---

Αυτός είναι και ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε επιτέλους το πρόβλημα αυτό και να μην μας θεωρούν απλά ¨γραμματείς¨ και υπάλληλοι που απλά γράφουν φάρμακα , όπως πρόσφατα ανέφερε σε κάποια συνάντηση που είχαμε στην ΥΠΕ, κάποιος υποδιοικητής. Φυσικά τα άκουσε από πλευράς μου, παρουσία διευθυντών Κ.Υ  που δεν αντέδρασαν σε αυτό το σχόλιο του υποδιοικητή. Δυστυχώς την τακτική αυτή δεν την ακολουθούν ούτε οι συνάδελφοι και εκεί είναι που γίνεσαι το «μαύρο πρόβατο» και ο κακός που δεν θέλεις να ¨εξυπηρετείς¨ και δημιουργείται η άποψη από τους ασθενείς ότι είσαι  ¨υποχρεωμένος¨ να το κανείς αφού το κάνουν οι άλλοι.

Πρόσφατα είχαμε συνάδελφο Γ.Ι σε Π.Ι κοντά στο Ηράκλειο, που ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε σε δίκη (Φεβρουάριος 2012)  για άρνηση συνταγογραφίας ασφαλισμένου στο ΙΚΑ (αυτό έγινε τον προηγούμενο χρόνο) με βάση την κατάθεση του Διευθυντή του παρακαλώ,  που κατέθεσε ότι ήταν υποχρεωμένος να το κάνει.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση