Γενικά > Γενική συζήτηση

ΓΕΝΟΣΗΜΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ SKAI ΣΗΜΕΡΑ

<< < (3/7) > >>

Denominator:
Μία πολύ κατατoπιστική διπλωματική εργασία εκπονημένη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από την κα Μαργαρίτη Ειρήνη σχετικά με το καθεστώς των γενοσήμων στην Ευρώπη (από ygeianet.gr): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

27/02/2012

Την παρέμβαση του εισαγγελέα κατά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) για διασπορά ψευδών ειδήσεων ζήτησε μέσω της εκπομπής του ΣΚΑΪ "Στο Στόμα του Νίκου" ο καθηγητής Οικονομικών Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος με αφορμή, όπως είπε, διαφημιστικό σποτ του Συλλόγου που τρομοκρατεί τους πολίτες.

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Άρθρο του @Diamantius στο clinicalpharmacist.gr

Ορθοπαιδικός:
Σε πολλές ιστοσελίδες κυκλοφόρησε το παρακάτω (spoiler-πρόσθετο κείμενο) σχετικά με τα γενόσημα και την κυκλοφορία τους στην Ευρώπη (το αντιγράφω απο τον ΙΣΛ): Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
[spoiler]   Ευφάνταστα σενάρια και... μαγειρεμένα στοιχεία ανακαλύπτει το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να επιβαρύνει τις τσέπες ίων ασθενών και να ελαφρύνει ια κυβερνητικά κονδύλια για το χατίρι της τρόικας!
    Χαρακτηριστική η περίπτωση των φαρμάκων, όπου πλέον με βάση τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη οι ασθενείς που θα θέλουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με πρωτότυπα φάρμακα, θα πρέπει να πληρώνουν διπλή συμμετοχή, καθώς θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τη διαφορά από το ποσό που έχει ορισθεί ως ασφαλιστική
Τα αντίγραφο
    Στόχος, να προσανατολιστούν όλοι σε φθηνά γενόσημα, δηλαδή αντίγραφα φάρμακα, επειδή κατά τον Αδ. Γεωργιάδη όλες οι αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης έχουν υψηλά ποσοστά χρήσης τους, ενώ εμείς περιοριζόμαστε μόνο σε μικρές ποσότητες. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας δεν δίστασε σε πρόσφατες δηλώσεις του να ιονίσει εμφαντικά ότι η Σουηδία έχει ποσοστό 75% στη χρήση γενοσήμων, ενώ η Ελλάδα μόλις 18%.
   Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας είτε είναι... παραπληροφορημένος είτε σκοπίμως χρησιμοποιεί ποσοστά που δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη.
    Και αυτό διότι με βάση τον επίσημο κατάλογο. Tns EFPIA (ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων), που εξεδόθη πριν από λίγες ημέρες και περιλαμβάνει όλα τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία, η Σουηδία όχι μόνο δεν καταλαμβάνει ποσοστό 75% στη χρήση γενοσήμων, αλλά ούτε υπολείπεται πολύ τns χώρας μας, καθώς εμφανίζεται να χρησιμοποιεί γενόσημα μόνο σε ποσοστό 15%!
   Τα επιχειρήματα του κ. Γεωργιάδη είναι προφανώς εστιασμένα στις επιδιώξεις της τρόικας, που έχει ζητήσει έως το τέλος του 2013 να χρησιμοποιούμε σε ποσοστό 60% τα γενόσημα φάρμακα.
   Ανάλογα ποσοστά όμως παρουσιάζουν μόνο χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στους κόλπους της Ε.Ε. Όπως η Πολωνία με 62,2 %, η Σλοβακία με 52%, η Λιθουανία με 51,7%, η Κροατία με 42,5%. Είναι χώρες που σύμφωνα με την EFPIA έχουν υψηλό επίπεδο αγοράς γενοσήμων φαρμάκων επειδή έχουν και χαμηλά επίπεδα προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, γεγονός που σημαίνει ότι εταιρείες που παράγουν αντίγραφα σκευάσματα σπεύδουν να αναπαραγάγουν το πρωτότυπο φάρμακο προτού λήξει η πατέντα του, γεγονός παράνομο.
    Η Γερμανία, που είναι ένθερμος υποστηρικτής των τροϊκανικών μέτρων για την Ελλάδα, έχει 30,6% ποσοστό στην αγορά γενοσήμων, ενώ η Αυστρία 24,9%.
   Το πιο χαμηλό ποσοστό πάντως εμφανίζει η εύπορη Ελβετία, όπου τα αντίγραφα καταλαμβάνουν μόλις το 9,8% της αγοράς. Και την ώρα που η τρόικα και ο Αδ. Γεωργιάδης ζητούν επιμόνως να αυξηθεί το ποσοστό στην Ελλάδα στο 60%, επιβαρύνοντας δραματικά τις τσέπες των ασθενών, ως εκ θαύματος οι «μνημονιακές» Πορτογαλία και Ιρλανδία παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στα αντίγραφα, με μόλις 20% και 12,1 % αντίστοιχα.
   Ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να υλοποιήσει τις οδηγίες των τροϊκανών, τάζει λαγούς με πετραχήλια στους φαρμακοποιούς για να προωθήσουν τα γενόσημα, χαρίζοντας τους ακόμη και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate), ενώ αντίστοιχα θα τιμωρεί τous γιατρού5 εάν συνταγόγραφούν πρωτότυπα.
   Και ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης επιχειρεί να εξοικονομήσει χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη, βάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα, η Επιτροπή Προμηθειών Υγεία (ΕΠΥ), που οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμούς για τη μαζική φθηνή αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία, παρουσιάζει ταχύτητα... χελώνας.
   Η επιτροπή φαίνεται ότι λειτουργεί με καθυστέρηση 3 ετών, καθώς από το 2010 αναμένονται οι διαγωνισμοί για την αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία. Μέχρι σήμερα, έπειτα από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελάχιστες ποσότητα έχουν φθάσει στον ΕΣΥ «διά χειρός» ΕΠΥ. Το θεσμικό πλαίσιο που είχε τεθεί επέτρεπε μόνο σε μία φαρμακευτική εταιρεία να προμηθεύει τα νοσοκομεία, εφ" όσον είχε κερδίσει το διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν ακόμη και προβλήματα τροφοδοσίας μεγάλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επειδή εταιρεία που είχε κερδίσει το διαγωνισμό δεν είχε το απαραίτητο στοκ.
Εκπτώσεις
    Συνέπεια είναι πολλοί διοικητές νοσοκομείων να προσπαθούν πλέον μόνοι να προχωρούν σε διαγωνισμούς, ώστε να κερδίζουν εκπτώσεις από τα φάρμακα. Μάλιστα πρώτη φορά νοσοκομείο κάνει το δικό του διαγωνισμό για να αγοράσει φάρμακα σε χαμηλότερες τιμές. Πρόκειται για το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), από το οποίο στις 2 Αυγούστου προκηρύχθηκε ο πρώτος διαγωνισμός προμήθειας φαρμάκων από νοσοκομειακή μονάδα του ΕΣΥ.
   Ύστερα από σχετικό αίτημα του, το Δαφνί έλαβε κατ" εξαίρεση εξουσιοδότηση από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και προχώρησε στην προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού σε επίπεδο μονάδας ΕΣΥ.
   Η διαδικασία περιλαμβάνει 113 δραστικές ουσίες, με συνολικό προϋπολογισμό 700.000 ευρώ, και αφορά την κάλυψη αναγκών για ένα έτος.
ΠΗΓΗ:iatroi.eu[/spoiler]
   Έχει και μια εικόνα με τα άνω ποσοστά... Αναρωτιέμαι για την πληροφόρια και θα ήθελα, ει δυνατόν, μια γνώμη απο τον κ. Αργυρίου, ως γνώστη της Σουηδίας.

Δ. Κουναλάκης:
Παρακολουθώντας την συνταγογραφία μου για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: Ότι με βάση τις δηλώσεις του κ. υπουργού πρέπει να τα παίρνω από όλες τις εταιρίες. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό, άρα μήπως κάτι δεν πάει καλά με μένα;

Προσωπικά, γράφω ακόμη ακόμη όνομα φαρμάκου στα σχόλια. Όχι γιατί γουστάρω κάποια σκευάσματα, αλλά γιατί αυτά παίρνει ο ασθενής ήδη και ξέρω ότι έχει ρυθμιστεί. Νομικά, αυτό αναφέρεται στην παράγραφο 5 της υπουργικής απόφασης και δεν είναι συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία καθώς ο φαρμακοποιός μπορεί να δώσει άλλο σκεύασμα και να μοιραστούμε την ευθύνη. Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί πρέπει κάθε μήνα να αλλάζει σκεύασμα κάθε ασθενής. Ναι, το έκαναν κάποιοι γιατροί, δεν βλέπω το λόγο να μεταλαμπαδεύουμε αυτή την ταχτική και στους φαρμακοποιούς. Δεν είναι επιβράβευση αυτής της ταχτικής;

Έχω δει διαφορές από σκεύασμα σε σκεύασμα, διαφορές που μπορεί ένας ενεργός φαρμακοποιός να τις καταλάβει. Τις έχω δει συχνά, ειδικά εδώ στην Κρήτη με την ποσότητα σε λακτόζη που περιέχουν κάποια σκευάσματα σαν αδρανές υλικό, και την έχω δει και σε αλλαγή φαρμακοτεχνικής μορφής πχ από κάψουλα σε χάπι Το ερώτημα είναι εάν ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ρανιτιδίνη από μια πραζόλη, εγώ τι κάνω;

Εκείνο που δεν κατάλαβα κ. Γεωργιάδη είναι γιατί όλα τα γενόσημα έχουν την ίδια τιμή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος. Γιατί όταν σας πρότειναν σε κάθε επιπλέον γενόσημο μιας ουσίας που παίρνει άδεια να δίδεται χαμηλότερη τιμή εκκίνησης δεν το δεχτήκατε. Έτσι, κι αλλιώς τα υπάρχοντα γενόσημα μπορούν να ζητήσουν μείωση της τιμής τους. Γιατί δεν θέλετε μείωση τιμών και εξοικονόμηση χρημάτων;
Ήμουν από τους λίγους που χρόνια τώρα πιέζω για την μείωση των τιμών των γενοσήμων ώστε να έρθουν στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να μην υπάρχει λίπος για μίζες. Είτε προς γιατρούς είτε προς φαρμακοποιούς. Γιατί, διατηρείτε αυτό το λίπος;

Γιατί δεν μπορώ και εγώ να πω ότι τα παίρνετε αφού το συνεχίζετε;

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση