Γενικά > Γενική συζήτηση
ΓΕΝΟΣΗΜΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ SKAI ΣΗΜΕΡΑ
timex:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠαρακολουθώντας την συνταγογραφία μου για ένα πράγμα είμαι σίγουρος: Ότι με βάση τις δηλώσεις του κ. υπουργού πρέπει να τα παίρνω από όλες τις εταιρίες. Αλλά δεν συμβαίνει αυτό, άρα μήπως κάτι δεν πάει καλά με μένα;
Προσωπικά, γράφω ακόμη ακόμη όνομα φαρμάκου στα σχόλια. Όχι γιατί γουστάρω κάποια σκευάσματα, αλλά γιατί αυτά παίρνει ο ασθενής ήδη και ξέρω ότι έχει ρυθμιστεί. Νομικά, αυτό αναφέρεται στην παράγραφο 5 της υπουργικής απόφασης και δεν είναι συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία καθώς ο φαρμακοποιός μπορεί να δώσει άλλο σκεύασμα και να μοιραστούμε την ευθύνη. Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί πρέπει κάθε μήνα να αλλάζει σκεύασμα κάθε ασθενής. Ναι, το έκαναν κάποιοι γιατροί, δεν βλέπω το λόγο να μεταλαμπαδεύουμε αυτή την ταχτική και στους φαρμακοποιούς. Δεν είναι επιβράβευση αυτής της ταχτικής;
Έχω δει διαφορές από σκεύασμα σε σκεύασμα, διαφορές που μπορεί ένας ενεργός φαρμακοποιός να τις καταλάβει. Τις έχω δει συχνά, ειδικά εδώ στην Κρήτη με την ποσότητα σε λακτόζη που περιέχουν κάποια σκευάσματα σαν αδρανές υλικό, και την έχω δει και σε αλλαγή φαρμακοτεχνικής μορφής πχ από κάψουλα σε χάπι Το ερώτημα είναι εάν ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ρανιτιδίνη από μια πραζόλη, εγώ τι κάνω;
Εκείνο που δεν κατάλαβα κ. Γεωργιάδη είναι γιατί όλα τα γενόσημα έχουν την ίδια τιμή. Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος. Γιατί όταν σας πρότειναν σε κάθε επιπλέον γενόσημο μιας ουσίας που παίρνει άδεια να δίδεται χαμηλότερη τιμή εκκίνησης δεν το δεχτήκατε. Έτσι, κι αλλιώς τα υπάρχοντα γενόσημα μπορούν να ζητήσουν μείωση της τιμής τους. Γιατί δεν θέλετε μείωση τιμών και εξοικονόμηση χρημάτων;
Ήμουν από τους λίγους που χρόνια τώρα πιέζω για την μείωση των τιμών των γενοσήμων ώστε να έρθουν στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και να μην υπάρχει λίπος για μίζες. Είτε προς γιατρούς είτε προς φαρμακοποιούς. Γιατί, διατηρείτε αυτό το λίπος;
Γιατί δεν μπορώ και εγώ να πω ότι τα παίρνετε αφού το συνεχίζετε;
--- Τέλος παράθεσης ---
Αυτό πρέπει να του το πείς στο twitter του για να δουμε τι θα απαντήσει!!!!!!
Loumakis:
Παραθετω πινακα με τα ποσοστα των γενοσημων σε διαφορες χωρες της Ευρωπης (απο την σημερινη "Καθημερινη της Κυριακης")
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος Παραθετω πινακα με τα ποσοστα των γενοσημων σε διαφορες χωρες της Ευρωπης (απο την σημερινη "Καθημερινη της Κυριακης")
--- Τέλος παράθεσης ---
Γιατί άραγε δεν υπάρχει το ποσοστό της Γερμανίας και της Σουηδίας; Δεν έχουν στοιχεία αυτές οι χώρες;
Επίσης της Ιρλανδίας που είναι και μνημονιακή χώρα;
Αδαμάντιος Σκούφαλος:
Έχουμε λοιπόν μια χώρα όπου το 80% της αγοράς του φαρμάκου είναι πρωτότυπα και το 20% γενόσημα και έχει μια δαπάνη Δ1.
Η ίδια χώρα έχει ίσως την παγκόσμια πρωτοτυπία τα γενόσημα να έχουν το 80% της τιμής των πρωτοτύπων και όλα τα γενόσημα να έχουν την ίδια ακριβώς τιμή!
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι η χώρα αυτή με τις ίδιες τιμές γενόσημων με τις παρεμβάσεις του δαιμόνιου υπουργού υγείας της, εναντίων των κακών γιατρών που τα παίρνουν από τις πολυεθνικές, αντιστρέφει την κατανομή και «πιάνει» την υψηλότερη χώρα στον παραπάνω πίνακα με 60% στα γενόσημα, όπως είναι η Βρετανία, και έχει μια δαπάνη Δ2.
Τι εξοικονόμηση θα έχει πετύχει;
Π: Τιμή πρωτότυπου
Γ: Τιμή γενόσημου = 80%Π
Δ1= 0,8xΠ + 0,2xΓ= 0,8xΠ + 0,2x0,8xΠ= 0,8xΠ + 0,16xΠ= 0,96xΠ
Δ2=0,4xΠ + 0,6xΓ= 0,4xΠ + 0,6x0,8xΠ= 0,4xΠ + 0,48xΠ= 0,88xΠ
Μείωση 8,3%. Απλοϊκός φυσικά υπολογισμός που δεν λαμβάνει υπόψιν πολλές παραμέτρους (πρωτότυπα χωρίς αντίγραφα, είσοδος νέων πρωτοτύπων κλπ), οι οποίες οδηγούν σε ακόμη μικρότερο ποσοστό από το 8,3%.
Χωρίς δραματική πτώση της τιμής των γενόσημων δεν θα προκύψει καμιά σημαντική εξοικονόμηση καθώς και με στοχευμένη προώθηση γενόσημων σε κατηγορίες ακριβών φαρμάκων που έχουν τη μερίδα του λέοντος στη δαπάνη.
Ενδεικτικά στον παραπάνω υπολογισμό αν η αναστροφή της κατανομής συνοδευτεί από μια μείωση της τιμής των γενόσημων στο 60% αυτής των πρωτότυπων, οδηγεί σε μείωση της τάξης του 20,8%
medicus:
Καλημέρα, καλή εβδομάδα και -καθυστερημένα- καλό μήνα.
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι που με έχει μπερδέψει. Σε αναζήτηση του ορισμού της έννοιας "γενόσημο φάρμακο", βρήκα την εξής πρόταση:
"Με τον όρο γενόσημο φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ΄ αυτού."
Αφού πρόκειται για "οποιοδήποτε" φάρμακο, χωρίς να υπάρχει η λέξη "αντίγραφο", τότε και τα πρωτότυπα μετά τη λήξη της "πατέντας" μετατρέπονται αυτόματα σε γενόσημα. Ερμηνεύοντας, λοιπόν, κατά περίπτωση και βούληση(πολιτική, οικονομική κλπ κλπ) τον παραπάνω ορισμό δύναμαι να παρουσιάσω, για κάθε χώρα, δύο τελείως διαφορετικά νούμερα ως ποσοστό.
Το άρθρο, όπως και άλλα παρόμοια, δεν παρουσιάζει την ταυτότητα της έρευνας και πάνω απ'όλα το πώς βγαίνει το αντίστοιχο ποσοστό !!!
Ευχαριστώ...
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση