Γενικά > Γενική συζήτηση

ΓΕΝΟΣΗΜΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ SKAI ΣΗΜΕΡΑ

<< < (2/7) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

--- Τέλος παράθεσης ---

Είπαμε, ο Χαρδαβέλας ανήκει στο pay-roll συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχάνων.

Η προσπάθεια συγκεκριμένων προ-εμπορικών να ταυτιστεί η συνταγογράφηση δραστικής ουσίας με τις μαϊμουδιές και τα καραφασόν φάρμακα, είναι ανήθικη, υποβολιμιαία και φανερώνει τον ωφελιμιστικό τρόπο με τον οποίο σκέπτονται και λειτουργούν οι συγκεκριμένοι προ-εμπορικοί. 

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Για περισσότερα απο 10 χρόνια είχε στηθεί ένα μεγάλο πάρτι γύρω απο τη φαρμακευτική δαπάνη. Πρωταθλήτρια η Ελλάδα την υπερκατανάλωση φαρμάκων.
Tεράστια κέρδη ύψους πολλών δισ.  ευρώ απέφερε σε όλους τους εμπλεκόμενους, το μεγάλο πάρτι που διήρκεσε για πάνω απο 10 χρόνια, γύρω απο τη φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής το 2009 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα των 11 εκατ. ανθρώπων έφτασε τα 8,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή 4 δισ. ευρώ περισσότερα από χώρες με αντίστοιχο ή ελαφρώς μικρότερο πληθυσμό, όπως η Σουηδία και η Πορτογαλία και 4 δισ. λιγότερο από την Ισπανία των 47 εκατ. κατοίκων.

Η δημόσια δαπάνη από τα 2,4 δισ. ευρώ το 2004, εκτινάχθηκε το 2009 στα 5,28 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή στο ισοδύναμο πληθυσμιακά Βέλγιο έφτανε μόλις τα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό δηλαδή αντίστοιχο με αυτό που οφείλει να φτάσει η χώρα μας το 2012 σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.

Χαρακτηριστικό είναι οτι στο ΙΚΑ η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε από το 2000 πάνω από 400%, φτάνοντας τελικά το 2009 στα 2,4 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα στον ΟΓΑ διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ από μόλις 279 εκατ. ευρώ το 2000.

Το Μνημόνιο προβλέπει διεύρυνση της χρήσης των λεγόμενων γενόσημων φαρμάκων, αντίγραφων δηλαδή φαρμάκων που έχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα, τα οποία καλύπτονται από πατέντα, ωστε να μπορέσουμε να περικόψουμε φαρμακευτικές δαπάνες άνω του 1 δισ. ευρώ

Το 2011 τα γενόσημα ανέρχονταν μόλις στο 18% του συνόλου της ελληνικής φαρμακευτικής δαπάνης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, στόχος με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί την ερχόμενη Τετάρτη  :-* είναι η χρήση των γενόσημων φαρμάκων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και που χορηγούνται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να φτάσει στο 50% μέχρι το 2013.

EzeΤΡΟΛ:
26/02/2012

Τα γενόσημα και το λόμπι του φαρμάκου (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 
Πώς στην Ελλάδα τα αντίγραφα έφθασαν να είναι πιο ακριβά από τα πρωτότυπα

Του Τασου Tελλογλου

Ο γιατρός σε νοσοκομείο της Βόρειας Αττικής είχε διατελέσει σε υπεύθυνη κυβερνητική θέση στο υπουργείο Υγείας. «Ηρθε πριν από τις εκλογές ο Α (αναφέρει όνομα γνωστού φαρμακοβιομηχάνου) και μου πρόσφερε, σε μία τσάντα, χρήματα. Είπα, όμως, ότι έχω καλύψει τις ανάγκες μου και δεν τα πήρα. Διαφορετικά, θα με είχε στο χέρι...».

Ενα δισ. ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα. Το δεύτερο Μνημόνιο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να περικόψει τις δαπάνες για το φάρμακο λίγο παραπάνω από 1 δισ. ευρώ. Από το 2000 ώς το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ξεπέρασε κάθε πανευρωπαϊκό προηγούμενο αύξησης, προσεγγίζοντας τα 5,1 δισ. από 880 εκατ. ευρώ (7,5 φορές αύξηση), ενώ το 82% των φαρμάκων εισήχθη από χώρες της Ε.Ε. Το νούμερο αυτό πρέπει να συμπιεστεί το 2012 στα 2,88 δισ.

Αντιπαράθεση

Η ομάδα δράσης της Ε.Ε. (task force) προτείνει για την επίτευξη του στόχου μία σειρά εργαλείων για τη χρησιμοποίηση των οποίων αντιδρά το λόμπι της φαρμακευτικής βιομηχανίας, αλλά και οι γιατροί που διατηρούν στενές σχέσεις και χρησιμοποιούνται σαν τμήμα του δικτύου διανομής. Αιχμή της αντιπαράθεσης είναι η γενίκευση της χρήσης των γενοσήμων φαρμάκων, εκείνων δηλαδή που έχουν την ίδια σύσταση με κάποιο πρωτότυπο φάρμακο (προστατευόμενο προϊόν). «Τα γενόσημα όταν λήξει η προστασία του πρωτοτύπου (συνήθως μετά 10ετία) μπορούν να παραχθούν από οποιαδήποτε εταιρεία με άλλο όνομα» (καθηγητής Ι. Παπαδόπουλος).

Η χρήση τους στην Ελλάδα είναι πολύ λίγο διαδεδομένη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Κι αυτό διότι κατά κανόνα τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν μέχρι σήμερα τα πιο ακριβά από αυτά...

Στην Ελλάδα, το 2011 η χρήση τους έφτασε μόλις στο 18% του συνόλου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και αυτό γιατί υπάρχει ένας μηχανισμός διαμόρφωσης της τιμής, που για να προστατεύσει την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, καθόριζε την τιμή του γενοσήμου στο 80% και στη συνέχεια στο 70% της τιμής του πρωτοτύπου. Αποτέλεσμα; Οι βιομηχανίες φαρμάκου κατέβαζαν (σ.σ. ιδιαίτερα μετά τη λήξη της πατέντας του πρωτοτύπου) την τιμή του φαρμάκου και το γενόσημο έμενε στο... ράφι. «Σε πολλές περιπτώσεις», λέει διοικητής νοσοκομείου της Αθήνας, «τα γενόσημα είναι ακριβότερα από τα πρωτότυπα, όπως στην περίπτωση των αλβουμινών» (σ.σ. ενός συστατικού των ορών), ενώ σε φάρμακα όπως ογκολογικά ή πνευμονολογικά, που είναι πανάκριβα, απλά δεν κυκλοφορούν γενόσημα.

Το πρόβλημα είχε τεθεί στον κ. Γ. Παπαθανασίου και στην κ. Λούκα Κατσέλη, ως υπουργούς Ανάπτυξης, αλλά και οι δύο δεν νομοθέτησαν την απελευθέρωση των τιμών των γενοσήμων «προς τα κάτω», για να προστατεύσουν την εγχώρια βιομηχανία. «Δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε με τα φάρμακα, αν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη χρήση των ογκολογικών φαρμάκων, διασφαλιζόταν ο σεβασμός των ενδείξεων της Ε.Ε. από τους γιατρούς που συνταγογραφούν», σημειώνει γιατρός σε μεγάλη ογκολογική κλινική της Αθήνας.

Τέλος, χωρίς τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης, ακόμα και η μείωση της τιμής μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της δαπάνης, όπως συνέβη με την κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών, η δαπάνη για τα οποία πενταπλασιάστηκε τα προηγούμενα χρόνια. Με το νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί την επόμενη Τετάρτη οι γιατροί του ΕΟΠΠΥ πρέπει να συνταγογραφούν ώς 50% γενόσημα φάρμακα.

Διαδικασία έγκρισης

Η εγκριτική διαδικασία, πάντως, των ελληνικών γενοσήμων από την πλευρά του ΕΟΦ αμφισβητείται και από επικριτές της επιθετικής εμπορικής πολιτικής των εταιρειών, όπως ο κ. Ι. Παπαδόπουλος. Ο εν λόγω γράφει ότι πολύ λίγα ελληνικά έχουν κλινικές μελέτες που να τα υποστηρίζουν. Διαφορετικό είναι το ζήτημα εάν ένα γενόσημο εισάγεται από μεγάλη χώρα της Ε.Ε., τη Βόρειο Αμερική ή το Ισραήλ, όπου οι εγκριτικές διαδικασίες εφαρμόζονται σαφώς αυστηρότερα απ'' ό,τι στην Ελλάδα. Πάντως και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται έγκριση από τον ΕΟΦ.

Τα όργανα των ιατρών αμφισβητούν συλλήβδην την αξία των γενοσήμων. Αλλά πρόκειται για τα ίδια όργανα που κάλεσαν δύο συναδέλφους τους από τα Γιάννενα στο Πειθαρχικό επειδή τόλμησαν να γράψουν σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό για τις εμπειρίες τους σε δήθεν επιστημονικό ταξίδι στην Ιορδανία, με χορεύτριες, καμήλες, αλκοόλ και τα έξοδα πληρωμένα από φαρμακευτική εταιρεία...

EzeΤΡΟΛ:
26/02/2012
Διπλασίασαν τα (κρατικοδίαιτα) κέρδη και τζίρο τους οι εταιρείες (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 
Θεοδωρα Λιακοπουλου

Ηταν μια χρυσή δεκαετία αυτή που προηγήθηκε της κρίσης για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι «έτρεξε» με ρυθμούς ανάπτυξης 14,1% ετησίως, κατά μέσο όρο. Μάλιστα, η διετία 2007 - 2008 ήταν η καλύτερη, καθώς οι εταιρείες του κλάδου έφθασαν να έχουν σχεδόν διπλάσια κέρδη και τζίρο απ’ ό,τι είχαν το 2004.

Σε εκείνη τη φάση ωφελήθηκαν από την αντικατάσταση παλαιών φαρμάκων με νέα, ακριβότερα σκευάσματα, που αύξησαν τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα επιβάρυναν τα ασφαλιστικά Ταμεία  ;D . Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2007 κυκλοφόρησαν 1.800 (!) νέα ακριβότερα φάρμακα. Τον ρόλο τους στην αύξηση των εσόδων και την παράλληλη επιβάρυνση των Ταμείων είχαν διαδραματίσει επίσης η υπερσυνταγογράφηση, οι ελλειπείς έλεγχοι, αλλά και η έλλειψη μηχανοργάνωσης των ασφαλιστικών ταμείων. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι τότε αρχές της Υγείας προσανατολίστηκαν στην επαναφορά της λίστας, μέτρο που βρήκε αντίθετη την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.

Το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που ο κλάδος παρουσίασε μείωση τζίρου - επανήλθε στα επίπεδα του 2007- και αρνητικά αποτελέσματα. Οπως εξηγείται σε μελέτη της ICAP, η μείωση των τιμών με τα διαδοχικά Δελτία Τιμών Φαρμάκων, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2010, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων και επέφερε πτώση των πωλήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Hellastat, ο κύκλος εργασιών σε δείγμα 145 εταιρειών υποχώρησε το 2010 στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 1 δισ. ευρώ από το 2009 (χρονιά που πέτυχε τα περισσότερα έσοδα ύψους 6,9 δισ. ευρώ). Παράλληλα, το 2010 ήταν η πρώτη χρονιά που οι εταιρείες έδειξαν ζημίες, ύψους 111 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 503 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Ως προς το χονδρικό εμπόριο (φαρμακαποθήκες, συνεταιρισμούς), η μείωση της ζήτησης, η ενδεχόμενη μείωση των παράλληλων εξαγωγών σε συνδυασμό με τα προβλήματα ρευστότητας και αποδοτικότητας που δημιουργεί η καθυστέρηση πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία θέτει σε κίνδυνο εταιρείες του κλάδου με τις μικρού μεγέθους μονάδες να είναι οι πιο ευάλωτες. Ομως, ο αριθμός τους θεωρείται υψηλός για τα μεγέθη της Ελλάδας, καθώς δραστηριοποιούνται 130 εταιρείες έναντι 9 στη Γαλλία και 16 στη Γερμανία.

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΤα όργανα των ιατρών αμφισβητούν συλλήβδην την αξία των γενοσήμων. Αλλά πρόκειται για τα ίδια όργανα που κάλεσαν δύο συναδέλφους τους από τα Γιάννενα στο Πειθαρχικό επειδή τόλμησαν να γράψουν σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό για τις εμπειρίες τους σε δήθεν επιστημονικό ταξίδι στην Ιορδανία, με χορεύτριες, καμήλες, αλκοόλ και τα έξοδα πληρωμένα από φαρμακευτική εταιρεία...

--- Τέλος παράθεσης ---
Η συλλήβδην αμφιβήτηση είναι αντίδραση στη συλλήβδην ισοπέδωση. Όμως οι πιο συγκρατημένες φωνές μιλούν για επιλεκτική χρήση των αξιόπιστων γενοσήμων και με αυτή τη λογική θέτουν προ των ευθυνών τους τόσο τους γιατρούς όσο και τον ΕΟΦ. Νομίζω ότι από εκεί και πέρα, δηλαδή στο κομμάτι "φαρμακοβιομηχανία" και "πολιτική" τα πράγματα είναι δύκολα διαχειρίσιμα.
Όσον αφορά τη συνέχεια, ο γράφων αναφέρεται σε ένα άρθρο του Καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη στο εγκυρότατο BMJ (Arabian nights—1001 tales of how pharmaceutical
companies cater to the material needs of doctors: case report. Ioannis A Giannakakis, John P A Ioannidis Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος).
Θα ήμουν ιδιαίτερα περήφανος αν στο βιογραφικό μου είχα μία πειθαρχική δίωξη για παρόμοιο λόγο...


Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση