Δεν νοείται ιατρική εξέταση ασφαλισμένου παρουσία άλλου ασφαλισμένου (με εξαίρεση ίσως την παρουσία της μητέρας για μικρά παιδιά).
Το τρίτο πρόσωπο πρέπει να είναι νομικά εξουσιοδοτημένο, δηλαδή ...νοσηλεύτρια!
Αν δεν υπάρχει τέτοια, προς αποφυγή παρεξηγήσεως, δεν αναλαμβάνουμε "ύποπτα" περιστατικά.
Συμφωνώ απόλυτα για τη μη παρουσία τρίτων σε εξέταση ενηλίκου.
Αν δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό, ίσως μόνο μία διαδικασία μπορεί να μας καλύψει έναντι "υπόπτων": Αυτή της έγγραφης συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση (informed consent). Βεβαίως, αυτό προαπαιτεί να εξηγήσουμε στον ασθενή ακριβώς τι προτιθέμεθα να κάνουμε, ποιο λόγο το προτείνουμε και ποιες είναι οι ενδεχόμενες συνέπειες/προβλήματα. Ο ασθενής, αφού βεβαιωθούμε ότι κατάλαβε πλήρως τι του εξηγήσαμε και αφού απαντήσουμε σε ενδεχόμενες απορίες του, θα κληθεί να υπογράψει ότι συναινεί να υποβληθεί στη διαδικασία που περιγράψαμε, την οποία καλό είναι από πριν να έχουμε σε έντυπη μορφή για να μπορεί να διαβάσει τι ακριβώς υπογράφει.
Θα μου πείτε: "Καλά, θα μπαίνω εγώ σε αυτή τη διαδικασία όταν έξω έχει 50 ασθενείς και είμαι μόνος;". Αυτό θα χρειαστεί να γίνεται, στην αρχή τουλάχιστον, επιλεκτικά στις πιο "ύποπτες" ή "επικίνδυνες" ιατρικές πράξεις. Δε θα ήταν άσχημο να έχουμε έτοιμα απλά έντυπα συγκατάθεσης π.χ. για μία δακτυλική εξέταση προστάτη έτσι ώστε να ολοκληρώνουμε τη διαδικασία συγκατάθεσης σε 1-2 λεπτά. Αφήστε που η ίδια η διαδικασία συνήθως θα αποκαλύψει - μεταξύ των αρνητών - τους συνήθεις αίτιους των προβλημάτων.