Θέματα Εργασίας > Εργασία στο δημόσιο τομέα
Ειδικες περιπτωσεις ασθενων στο Π.Ι.
Zachariadis:
Δεν θα μπώ στην διαδικασία να κάνω παράθεση-απάντηση για αυτά που γράφτηκαν απο τους συναδέλφους πιο πάνω.
Είναι αρκετό να σημειώσω οτι συμφωνώ περίπου με ότι έχει αναφερθεί.Εχεις απόλυτο δίκιο D-Michalis για την άρνηση εκπαίδευσης των ειδικευομένων απο τους ειδικούς-Κλινικάρχες.
Το πρόβλημα αφορά της κλινικές των περισσοτέρων νοσοκομείων ,είτε πανεπιστημιακών είτε όχι.Χωρίς υπερβολή μπορώ να πώ ότι πρακτικά δεν υφίσταται ενδονοσοκομειακή εκπαίδευση
ειδικευομένων.Τα θεωρητικά προγράμματα εκπαίδευσης με τακτικά μαθήματα,συζήτηση ενδιαφερόντων περιστατικών,εκτέλεσης ειδικών ιατρικών πράξεων κτλ άν υπάρχουν είτε δεν εφαρμόζονται είτε καταστρατηγούνται συστηματικά στο βωμό της καθημερινής λάντζας.Το βιώνουν αυτό όλοι σχεδόν οι ειδικευόμενοι της χώρας.Πολύ δε περισσότερο αυτοί που έρχονται
για μικρά χρονικά διαστήματα όπως οι γενικοί ιατροί.Έρμεοι και εκείνοι ενός άθλιου συστήματος εκμετάλευσης εργατικού δυναμικού γίνονται οι «επισκέπτες» ,ή οι «τουρίστες» στα τμήματα
στα οποία υπάρχουν οι «μόνιμοι εργάτες» ειδικευόμενοι της κλινικής.
Είναι κωμικοτραγικό ίσως που το μεγαλύτερο κομμάτι της εκπαίδευσης των ειδικών της χώρας γίνεται πρωταρχικά απο τους συναδέλφους ειδικευόμενους που είτε λόγω παλαιότητας και εμπειρίας είτε λόγω εκπαίδευσης στο εξωτερικό γίνονται οι πρώτοι «μεντορες» στα ΤΕΠ ,στις εφημερίες και στην εκμάθηση της τεχνικής ιατρικών πράξεων...
Προσωπικά ως ειδικευόμενος ο ίδιος ήμουν απο τους λίγους που αφιερωνα ουσιαστικό χρόνο και στήριξη των ειδικευομένων γενικής ιατρικής ,αναπληρώνοντας σε όποιο βαθμό την ενδεια εκπαίδευσης τους (μας) στην κλινική .Δέν είχα κανένα όφελος απο αυτό.Δεν διεκδικούσα θέση καθηγητή ούτε λέκτορα.Απλά ενιωθα την ανάγκη να μοιράσω την παραπάνω εμπειρία που είχα στο αντικείμενο,να βοηθήσω όσο μπορώ τον συνάδελφο να ιεραρχήσει της ανάγκες αντιμετώπισης ,να αποφύγει παγίδες στις οποίες ειχα πέσει ο ίδιος και κατα κάποιο τρόπο να αγαπήσει την ειδικότητα που αγαπούσα και υπηρετούσα εγώ...Εξάλλου και στο SITE αυτό έγινα μέλος αρχικά για να απαντήσω σε διάφορες συχνά μπερδεμένες απορίες ειδικευομένων συναδέλφων που αισθανόμουν ότι «πνίγονται» σε μια σύγχυση χωρίς ουσιαστικό λόγο.Δεν έκανα copy paste άρθρα απο Braunwald ή Hurst ,αλλά κατέθετα κομμάτι της εμπειρίας μου με τρόπο όσο μπορούσα πιό άμεσο και κατανοητό.Το γράφω αυτό τώρα αυτό,όχι για να περιαυτολογήσω και να αυτοπροβληθώ αλλά γιατί ενοχλήθηκα απο αυτά που ο
κ.Πατρωνάκης μου καταλόγισε για δήθεν κακεντρέχεια απέναντι στους γενικούς ιατρούς.Αισθάνθηκα αδικιμένος
Με την ευκαιρία Μάνο, (συνονόματε !) ,να ξέρεις ότι η σχέση μου με το τόπο όπου εργάζεσαι είναι κατι παραπάνω απο οικία ...Και γω Κρητικός είμαι. Έκανα το αγροτικό μου στο Κ.Υ Τζερμιάδων για το ΠΙ Ψυχρού.Δεν γνωρίζω άν ήσουν ήδη ιατρός στη Κριτσά τότε ( 1999-2000) αλλά ήδη εκείνη την εποχή το ιατρείο της Κριτσάς είχε ιδιαίτερη φήμη ,κυρίως απο το γεγονός οτι διέθεται Νοσηλεύτρια !!.Δεν μπορεί τον φαρμακοποιό τον Γιώργο Παπαδάκη θα τονε κατέχεις .Για ρώτα τον άν ξέρει κανένα ιατρό Ζαχαριάδη...Εξακολουθώ να έχω πολλόυς φίλους απο το οροπέδιο και το αγαπώ το μέρος άν και απ την άλλη ήταν αιτία να απομυθοποίησω την εικόνα του «Κρητικού» που είχα.Κάπου αναφέρεσαι σε βιοπραγίες που συμβαίνουν απένατι σε Ιατρούς στην περιοχή και ήθελα πράγματι να πώ την άποψή μου αλλα τελικά δεν πρόλαβα.Κάποια άλλη στιγμή θα το κάνω.Δυστηχώς το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα εκσεσημασμένο στη Κρήτη και μεγάλη ευθύνη για αυτό έχει η εκαστοτε τοπική πολιτική εξουσία. Τελος πάντων ,ξέφυγα πάλι απ το θέμα. :o ;) ;)
ioannis thessaloniki:
Ας μην ξεχνάει κανένας από εμάς ότι η Ιατρική καταρχήν είναι ΜΙΑ! Ασχέτως ειδικοτήτων, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας κλπ. Το ότι ο Γενικός Γιατρός καλείται να διαχειριστεί την περίθαλψη σε μία κοινότητα(με την ευρεία έννοια) είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Η ουσία της ειδικότητας μας είναι άλλωστε αυτή. Να βλέπουμε ασθενείς και όχι ασθένειες και να κάνουμε ότι καλύτερο για να τους βοηθήσουμε με ή χωρίς την συνδρομή άλλων ειδικοτήτων. Επομένως μη τα περιπλέκετε τα πράγματα και μην τσακώνεστε "ανευ αντικειμένου"!! Το εθνικό σύστημα υγείας όπως περιγράφεται τουλάχιστον στον ιδρυτικό του νόμο νοθεύεται με την εμπλοκή του ΕΟΠΠΥ, και την παροχή δικαιώματος συνταγογράφησης στους πάντες. Οι ιδιώτες κυρίως συνάδελφοι συνεχίζουν να υποτιμούν την ειδικότητα μας με κίνητρα κατεξοχήν οικονομικά και πελατειακά, γιατί πολύ απλά δεν τους ευννοεί να μπλέκονται στα πόδια τους Γενικοί Γιατροί. Συνηθισμένοι οι περισσότεροι στην ιδιωτική αμοιβή, που συνοδεύεται πάντα από ανέξοδη μπαρουφολογία και υποτίμηση κάθε άλλου γιατρού ακόμη και της ίδιας με αυτούς ειδικότητας, προς τέρψιν τους ασθενούς, που εκτιμά τις υπηρεσίες αυτές, επειδή τις πληρώνει και μάλιστα αδρά. Κοινώς, λένε στον ασθενή αυτά που θέλει να ακούσει, σε αντίθεση με τους Γιατρούς του ΕΣΥ που δεν έχουν τέτοια κίνητρα. Εκείνο που θεωρώ απόλυτα απαραίτητο είναι η κατάργηση του ΕΟΠΠΥ, η κατάργηση κάθε δικαιώματος συνταγογράφησης σε Ιδιώτες συναδέλφους και η ολοκλήρωση του σκοπού ύπαρξης του ΕΣΥ με την επέκταση της Γενικής Ιατρικής σε όλη τη χώρα και κυρίως στα αστικά κέντρα. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά όμως .....θα ασχολούμαστε με τη διόρθωση μικρών και καθημερινών προβλημάτων για να διευκολύνουμε έστω και λίγο τη δουλειά μας.
Μία τελευταία παράκληση προς ιδιώτες Γαστρεντερολόγους: Σταματείστε να γαστροσκοπείτε νεαρούς και νεαρές 25 χρόνες με λειτουργική δυσπεψία! Δεν προβλέπεται από τις διεθνείς οδηγίες!
Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜία τελευταία παράκληση προς ιδιώτες Γαστρεντερολόγους: Σταματείστε να γαστροσκοπείτε νεαρούς και νεαρές 25 χρόνες με λειτουργική δυσπεψία! Δεν προβλέπεται από τις διεθνείς οδηγίες!
--- Τέλος παράθεσης ---
Table 1. Rome III Diagnostic Criteria for Functional Dyspepsia
Functional Dyspepsia
At least 3 months, with onset at least 6 months previously, of 1 or more of the following:
• Bothersome postprandial fullness
• Early satiation
• Epigastric pain
• Epigastric burning And
• No evidence of structural disease (including at upper endoscopy) that is likely to explain the symptoms.
ΦΙΛΙΩ ΤΟΠΚΑΡΙΔΟΥ:
Αγαπητε συναδελφε ειχα την τυχη να κανω ειδικοτητα ταυτοχρονα με μια σειρα γενικων γιατρων που αγαπουσαν την ειδικοτητα τους και ενδιαφεροτανε να μαθουν....και καποιους αλλους που τους ενδιεφερε μονο να πιασουν μια θεση να αραξουν και να κανουν παιχνιδι με φαρμακα.(εχω παραδειγμα καποιου που ηρθε στο ιατρειο μου με 2 διαφορετικες ομεραζολες και 2 ακριβους συνδυασμους εσπνεομενων που του τα εδωσε ο γιατρος γιατι τον "ειδε"-δεν εξετασε- που ειχε βηχα) και πολλα αλλα.δεν υποτιμω το ρολο των ιατρων πρωτ.φροντιδας αλλα κι εσυ να σεβεσαι τους ιδιωτες συναδελφους ΣΟΥ που στηριζουν ακομα τη γελοια πρωτοβαθμια φροντιδα της χωρας μας απληρωτοι για δυο χρονια σχεδον......ΔΙΟΤΙ οταν κλεισουν τα ιατρεια μας η ηδη αυξημενη κινηση θα πολλαπλασιαστει και θα γονατισετε...μια αλυσιδα ειμαστε...αν εγω δεν ειμαι καλα θα ερθει και σε σενα...
ioannis thessaloniki:
Το θέμα της διαφθοράς συνάδελφε αφορά συγκεκριμένη ειδικότητα; Δεν θα το ανοίξω το συγκεκριμένο θέμα γιατί θα γίνουμε θέαμα....και παρακολουθούν και άσχετοι το φόρουμ
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση