Να που τα κίνητρα για τα γενόσημα επιστρέφουν (και όλο ξαναφεύγουν). Νέες εξαγγελείες:Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
ΕίσοδοςΤη μικρότερη διείσδυση έχουν στην ελληνική αγορά τα γενόσημα φάρμακα όπως υποστηρίζει η τρόικα. Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Οι τροικανοί
(που είναι φίλοι μας) κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη ζήτησαν για άλλη μια φορά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων στη χώρα μας.
Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι για το μικρό ποσοστό στην ελληνική αγορά. Το επιχείρημά τους ήταν για άλλη μια φορά πως στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σε πολύ υψηλότερα επίπεδα η χρήση τους ενώ στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά.
Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας η διείσδυση των γενοσήμων δεν ξεπερνά το 30% ενώ με βάση τη συμφωνία θα έπρεπε ήδη να αγγίζει το 60%.
Στο πλαίσιο αυτό –όπως λένε πηγές- η ηγεσία του υπουργείου υγείας μελετά μέτρα για την αύξηση της χρήσης, μέτρα που είναι πιθανό να περιλαμβάνουν και
κίνητρα στους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς .
Στο μεταξύ συνεχίζεται η συζήτηση για τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) και για το αν μειώνονται ή όχι οι τιμές τους.
Οι δανειστές μας που επιμένουν εδώ και καιρό να πωλούνται τα ΜΗΣΥΦΑ και εκτός φαρμακείων δηλαδή ακόμη και στα σούπερ μάρκετ άκουσαν πρόσφατα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υποστηρίζει πως δε θα υπάρχει κανένα όφελος για τους καταναλωτές η πώλησή τους στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι τιμές των συγκεκριμένων φαρμάκων ήδη ρυθμίζονται από την αγορά. Οι τροικανοί άλλωστε υποστηρίζουν πως αν πωλούνται και εκτός φαρμακείων θα υπάρξει ανταγωνισμός και οι τιμές θα πέσουν.
Σύμφωνα μάλιστα με τον Νίκο Κωστάρα Γενικό Διευθυντή της εταιρείας IMS Στατιστικών Μελετών, που καταγράφει τις πωλήσεις φαρμάκων στη χώρα μας, η εφαρμογή του μέτρου των μειωμένων τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ έχει δείξει τα πρώτα αποτελέσματα. Όπως σημειώνει, κατά το διάστημα των 2 πρώτων μηνών του καλοκαιριού, τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάζουν σταδιακή εφαρμογή του μέτρου τον Ιούνιο, και ακόμα ευρύτερη τον Ιούλιο. Όπως είναι φυσικό, συνεχίζει ο κ.Κωστάρας, ο βαθμός υλοποίησης διαφέρει ανά περιοχή, με τις τουριστικές περιοχές να δείχνουν ταχύτερη εφαρμογή του μέτρου, ακολουθούμενες από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. «Η μείωση των τιμών εφαρμόζεται σε ΜΗΣΥΦΑ σκευάσματα μεγάλης κυκλοφορίας, κάτι που αποβαίνει προς όφελος του καταναλωτή αλλά και του φαρμακείου καθώς γίνεται πιο ελκυστικό ως σημείο πώλησης.
Το φθινόπωρο, περίοδο όπου κάποιες προϊοντικές κατηγορίες εμφανίζουν μεγάλη κίνηση, θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω ανάλυση» καταλήγει ο κ.Κωσταράς.
Πάντως άλλο δημοσίευμα (προ διμήνου σχεδόν) διαφωνεί για το ποσοστό διείσδυσης γενοσήμων (οπότε θα χάσουμε τα bonus )Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος Δημοσιεύθηκε την 21. Αυγ, 2014 από editor1 σε Ειδήσεις-Νέα
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΟΒΕ, η χρήση γενοσήμων και “offpatent¨” στην Ελλάδα ήταν 61,8% στο τέλος του 2013, όταν ο εθνικός…στόχος έχει τεθεί στο 60%!
Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι διαδοχικές εξαγγελίες από την πλευρά του υπουργείου Υγείας και η λήψη σειράς μέτρων, με στόχο να φτάσει η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων στο 60%. Πρόκειται για τα σκευάσματα που είναι ουσιωδώς όμοια με τα πρωτότυπα των οποίων η πατέντα προστασίας έχει λήξει. Με τη λήξη της πατέντας, μία εταιρεία μπορεί να αντιγράψει το φάρμακο μίας άλλης και να το διαθέσει ελεύθερα στην αγορά.
Λόγω της έλλειψης κόστους έρευνας και ανάπτυξης, οι τιμές των γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων είναι σημαντικά πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες των πρωτοτύπων. Γι΄ αυτό το λόγο, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διείσδυση των γενοσήμων ξεπερνά το 70% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 90%.
Το υπουργείο Υγείας “καταγγέλλει” ότι η χρήση γενοσήμων στην Ελλάδα είναι μόλις 20%, με αποτέλεσμα να επιβαρυνόμαστε οικονομικά ως χώρα. Δεν υπολογίζει, όμως, την κατανάλωση πρώην πρωτοτύπων φαρμάκων, τα οποία έχουν χάσει την πατέντα προστασίας (offpatent) και πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Τα φάρμακα αυτά είναι εγνωσμένης αποτελεσματικότητας και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνονται στα γενόσημα.
(είναι σίγουρο αυτό; ). Τα ποσοστά, δηλαδή, 70% και 90% που καταγράφονται στην Ευρώπη, περιλαμβάνουν τα αντίγραφα σκευάσματα (γενόσημα ή generics) και τα φάρμακα εκτός πατέντας προστασίας (offpatent).
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα οποία δόθηκαν τον Ιούλιο του 2014, η χρήση γενοσήμων και “offpatent¨” στην Ελλάδα ήταν 61,8% στο τέλος του 2013 (
μέτρηση σε συσκευασίες και όχι σε αξίες).
(πάλι καλά το διευκρινίζει. Νομίζω troica θέλει, για τους δικούς τους λόγους, σε άξια όχι σε τεμάχια γενόσημων). Ο “στόχος”, δηλαδή, που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα έχει επιτευχθεί προ πολλού… Από τα ίδια στοιχεία, δε, προκύπτει ότι η χρήση πρωτοτύπων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι 11,6%. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 9,3% στην Ισπανία, 10,9% στη Γαλλία και 8,4% στην Ιταλία.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία, οι ειδικοί του ΙΟΒΕ επισημαίνουν ότι η διείσδυση των προστατευόμενων φαρμάκων (πρωτότυπα) βρίσκεται σε ποσοστό υψηλότερο από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές, εξαιτίας των χαμηλών τιμών των εν λόγω προϊόντων.
Με τις μειώσεις τιμών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει πράγματι τα φθηνότερα πρωτότυπα σκευάσματα (περίπου κατά 50%).
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με τα γενόσημα, οι τιμές των οποίων δεν απέχουν σημαντικά από τις τιμές των φαρμάκων που έχουν χάσει την προστασία της πατέντας (offpatent)… (αν βέβαια πέσουν και άλλο οι τιμές των γενοσήμων αποκλείεται ποτέ να φτάσουμε το 60% σε αξία...)