Υπάρχουν, για τον καθένα μας, κάποιοι Δάσκαλοι που σημαδεύουν τη ζωή μας.
Τη δική μου τη σημάδευσε ο Γεώργιος Παπαζάχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ζώντας αυτές τις δύσκολες μέρες, πάντα σκέφτομαι: "Να 'χαμε μερικούς σαν τον Παπαζάχο".
Ήμουν κι εγώ από τους τυχερούς που τους άγγιξε η ζεστασιά αυτού του καθηγητή. Συγκινούμαι όταν αναλογίζομαι ότι εκτός του μαθήματος του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, στο οποίο συνέρρεαν συχνά πάνω από 1000 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και ήδη γιατρών), τον είχα δάσκαλο και στο θάλαμο, στο 7ο εξάμηνο της Νοσολογίας. Χωρίς να καταλάβω πώς, που δίδαξε πολλά φανερά, κι ίσως ακόμη περισσότερα κρυφἀ.
Πάντα ήθελα να κάνω μία μικρή αφιέρωση στο φόρουμ, καθώς πιθανόν και άλλοι συνάδελφοι να έχουν μνήμες αυτού του γιατρού και δασκάλου.
Ποιος ήταν όμως;
Αντιγράφω από ένα ουδέτερο site μεγάλης επισκεψιμότητας (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος):
Ο Γεώργιος Παπαζάχος (1935-2001) υπήρξε ανάργυρος ιατρός και χαρισματικός πανεπιστημιακός δάσκαλος. Μύησε χιλιάδες φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στα μυστικά του ηλεκτροκαρδιογραφήματος, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το Ιατρείο Υπέρτασης της Α' Π. Π. Κλινικής και μελέτησε τη χρησιμότητα της τηλεκαρδιολογίας Ήταν από τους πρώτους κλινικούς ιατρούς που ασχολήθηκαν με τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής και εξυπηρετούσε ιδιαίτερα κατοίκους απομονωμένων περιοχών και κοινωνικά μειονεκτούντες.Να προσθέσω πόσο πολύ με είχε συγκλονήσει η επί εβδομάδες εθελοντική του προσφορά ως ιατρού στην Αλβανία τα χρόνια αμέσως μετά το άνοιγμα των συνόρων. Σε μια παρουσίαση εκτός Σχολής μας είχε δείξει πάμπολλα slides που έδειχναν τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά και την ελπίδα και τη χαρά που ακολουθούσε όταν οι δοκιμαζόμενοι εκεί συνάνθρωποι ένιωθαν ότι κάποιος τους αγαπά χωρίς να περιμένει κάτι...
Μου άρεσαν πολύ και τα βιβλία του. Αγαπημένο μου ήταν τα "Ηλεκτροκαρδιογραφικά quiz" (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος).
H ιδέα μου ήρθε ξανά, καθώς έπεσα πάνω σε ένα κείμενο που, διαβάζοντάς το, έλεγα: "Αυτό που λέει αυτό το κείμενο ήταν ο Παπαζάχος".
Χάριν πληρότητας, το παραθέτω: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή
Είσοδος.
Σ' ευχαριστώ καλέ μου Δάσκαλε.