Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 07:26:08

Αποστολέας Θέμα: Συντελεστές αδικίας στη φορολόγηση.  (Αναγνώστηκε 1833 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

1 Μαρτίου 2012, 15:33:44
Αναγνώστηκε 1833 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 29/02/2012.
Tου Πάσχου Μανδραβέλη.




«Την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με συντελεστή 20% εξετάζει» κοινή επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Ετσι, θα έχουμε φορολογικό συντελεστή για τα εισοδήματα από μερίσματα 25%, από τόκους καταθέσεων 10%, από ενοίκια 20% και από την εργασία μέχρι 45%. Και να σκεφθεί κανείς ότι σκοπός αυτής της επιτροπής είναι η... απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.

Ενα μεγάλο καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Επιχείρησε να κάνει πράξη τη φορολογική δικαιοσύνη. Ενοποίησε όλα τα εισοδήματα σε μία κλίμακα, ώστε να φορολογούνται οι πολίτες όπως ακριβώς λέει το Σύνταγμα: «Οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Δεν λέει πουθενά ότι συνεισφέρουν αναλόγως της πηγής των εισοδημάτων τους.

Τώρα, κοινή συναινέσει των τριών κομμάτων, το πολιτικό σύστημα άρχισε να μοιράζει δωράκια σε ομάδες πληθυσμού, και δη στους εύπορους. Ετσι, ένας εργαζόμενος που κερδίζει 100.000 τον χρόνο θα πληρώσει φόρο 40.000 περίπου ευρώ, ενώ κάποιος που εισπράττει ενοίκια 100.000 ευρώ ετησίως θα πληρώσει φόρο 20.000 ευρώ. Ωραία κίνητρα για δουλειά: η εργασία που φέρνει ανάπτυξη θα επιβαρύνεται διπλά από τις αποδόσεις των νεκρών επενδύσεων σε ντουβάρια.

Αν δείχνει κάτι και η πρόταση της επιτροπής είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν μαθαίνει. Επιχειρεί και πάλι να ικανοποιεί πελατειακές ομάδες σε βάρος της προκοπής του τόπου. Φορτώνουν το φορολογικό σύστημα με επιπλέον συντελεστές -και τη συνακόλουθη γραφειοκρατία- προς άγραν ψήφων. Δεν προτείνουν να επιδοτηθεί φορολογικά η δημιουργία νέου πλούτου, αλλά η εκμετάλλευση του παλιού. Διογκώνουν τις ανισότητες πριμοδοτώντας τους ανενεργούς εισοδηματίες σε βάρος εκείνων που παράγουν. Κατά παράβαση του Συντάγματος διακρίνουν τους Ελληνες πολίτες σε εργαζομένους (που φορολογούνται πολύ) και σε εισοδηματίες (που φορολογούνται λίγο). Ενδιαφέρουσα άποψη κοινωνικής δικαιοσύνης...

Και ποιος αντιπολιτεύεται αυτά τα καραμπινάτα ρουσφέτια υπέρ κάποιων πληθυσμιακών ομάδων; Πλην της «Δράσης», που εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, ουδείς. Η Αριστερά δεν έχει χρόνο· αντιμάχεται την πραγματικότητα, αντί να ζητεί τον καλύτερο ισομερισμό των βαρών που αναγκαστικά επιφέρει η κρίση. Δεν υπερασπίζεται τους εργαζομένους από τα υψηλά (σε σχέση με τους εισοδηματίες) φορολογικά βάρη, προσπαθεί απλώς να ικανοποιήσει τα ιδεολογικά της γινάτια. Ενδιαφέρουσα άποψη αριστερής πολιτικής...

Από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να διαρρεύσει ότι η πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων είναι πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Απίθανο μοιάζει, διότι για όλα τα άλλα το ΔΝΤ προτείνει ενιαίους φορολογικούς συντελεστές. ΄Η δεν καταλαβαίνουν ή η διαρροή είναι μια από τις επικοινωνιακές μαϊμουδιές στις οποίες διακρίνεται ο κ. Βενιζέλος.

Ανεξαρτήτως όμως του φωστήρα που εμπνεύσθηκε την πρόταση, υπάρχει ένα θεμελιώδες ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης: η κρίση δεν πρέπει να αναπαραγάγει το παλιό σύστημα της προνομιακής μεταχείρισης κάποιων ομάδων από το κράτος. Ούτε να αποτελέσει πρόσχημα για ανακατανομή του πλούτου.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2012, 15:35:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

Λέξεις κλειδιά:
 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
3 Απαντήσεις
14395 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 4 Αυγούστου 2011, 20:03:25
από anastasios theodoridis
8 Απαντήσεις
5691 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Νοεμβρίου 2017, 18:14:52
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
2583 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιανουαρίου 2016, 22:28:48
από Ορθοπαιδικός
0 Απαντήσεις
6038 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουνίου 2021, 22:38:47
από Argirios Argiriou
1 Απαντήσεις
3331 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 6 Ιουνίου 2023, 08:43:00
από pzogr