Πραγματικά καινοτόμες ιδέες αυτές στη συζήτηση του Δημήτρη με τον jack. Αλήθεια, αφού καθιερώνεται «διαχειριστικό κόστος» 1 ευρώ, γιατί να μην το πάρει ο οποιοσδήποτε κάνει αυτή τη «διαχειριστική» δουλειά, μηδέ του γιατρού εξαιρουμένου? Καλή σκέψη !!!
Σημειώνω ότι με τα sticks του mobile internet δεν γίνεται χωριό. Έχω δοκιμάσει και Cosmote και Vodafon και Wind στο κτήμα που περνάω πολύ καιρό. Με όλες άλλες στιγμές φυσάει, άλλες στιγμές κολλάει, ενώ άλλες φορές διακόπτει τη σύνδεση αναιτίως.
Καλύτερη όλων στην δική μου περίπτωση απεδείχθη η wind με απόσταση από τις άλλες, αλλά δεν παύει να θεωρείται αναξιόπιστη για τέτοια δουλειά.
Προσωπικά στην προσπάθειά μου να δώ πώς μπορεί να γίνει με τα δύσκολα γεωγραφικώς και επικοινωνιακώς ιατρεία, σκέφτηκα την παρακάτω λύση την οποία πρότεινα στην ΥΠΕ (στο Επιστ. Συμβούλιο) αλλά όλοι γελούσαν (όλοι 50+ με γνώσεις Η/Υ υπό το μηδέν), λέγοντάς μου «βρε συ, ο παππούς καλά -καλά δυσκολεύεται να κρατά το βιβλιάριο ασθενείας, το stick και την πληροφορική θα του μάθεις?»
Ποια ήταν η σκέψη?
1. Όλοι οι ασθενείς κουβαλούν αντί βιβλιαρίου, ένα usb stick (αργότερα μαγνητική κάρτα που έπρεπε να είχε γίνει από ετών, αλλά είπαμε, Ελλάδα …). Ο ασθενής δεν χρειάζεται να ξέρει ούτε τι είναι αυτό. Απλά να το έχει μαζί του.
2. Όταν έρθει στο γιατρό, αυτός περνάει την συνταγή σε φόρμα προσαρμοσμένη από το e-syntagografisi αλλά που υπάρχει εγκαταστημένη στο PC του, και την σώζει στο stick.
3. Δίνει το stick στον παππού και αυτός το δίνει στον φαρμακοποιό του.
4. Εισάγει ο φαρμακοποιός το stick στο PC του και το σύστημα κάνει upload την συνταγή που υπάρχει στο stick (όπως γίνεται και με την κάρτα μετρητών μας στα αυτόματα μηχανήματα).
Όλα αυτά χρειάζονται μερικές –εύκολες θωρώ- αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης και ένα stick για τον κάθε πολίτη.
Ένα stick έχει ευκαταφρόνητο κόστος, ενώ το κόστος προσαρμογής του e-syntagografisi δεν νομίζω ότι είναι μεγαλύτερο από το κόστος σύνδεσης όλων των Π.Ι. σε internet +κόστος εκτυπωτών +μελανιών +συντηρήσεων. Μάλλον είναι σημαντικά υποπολλαπλάσιο, αν το ανάγουμε σε κόστος 5ετίας.
Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, αλλά θεωρώ ότι τέτοιες λύσεις είναι οριστικές και θα τις σκεφτούν κάποτε.