Γενικά > Νομικά θέματα
Υπ.Αποφ. 2012 για ποσά Εφημεριών -Πρωτοκόλλα -Συνταγογράφηση ηλεκτρονική & Ουσία
anastasios theodoridis:
Μίλησα εχθές με συνάδελφο ιατρό που εργάζεται στα κεντρικά στον ΕΟΠΥΥ στο 2106871772 και ενημέρωσα για τα δύο ΦΕΚ 497 Β' και 545 Β'.
Το ένα για την αλλαγή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και το άλλο για την ποινή του ενός ευρού που θα πληρώνει ο κάθε συνάδελφος αν συνταγογραφεί χειρόγραφα.
Δεν είχαν καμία ενημέρωση για τις παραπάνω αποφάσεις, μου ζήτησαν να τους δώσω τους αριθμούς των ΦΕΚ, τα διάβασαν και μου είπαν "ΜΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ".
Τα περαστικά μου!!!!!!!!
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδοςτα διάβασαν και μου είπαν "ΜΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΟΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ".
--- Τέλος παράθεσης ---
Μπορούν το ίδιο πράγμα να το πουν εγγράφως και ενυπόγραφα;
Μπορούν να το πουν face-to-face στους ασφαλισμένους που έρχονται να εξεταστούν ή να πάρουν τις μόνιμες αγωγές τους;
Μαρία Χόρτη:
Η άρνηση συνταγογράφησης σε ασθενή δεν είναι (ασφαλής) λύση.
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη εάν αρνηθώ να συνταγογραφήσω σε ασθενή που έχει ανάγκη την αγωγή του και του συμβεί το παραμικρό επειδή δεν πήρε τα φάρμακά του;
Πότε θα σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτο το κράτος και θα βγάζουμε αποφάσεις και νόμους σαφείς και εφαρμόσιμους ώστε να μην επικρατεί χάος μέχρι τις διευκρινιστικές (;) εγκυκλίους;
Δ. Κουναλάκης:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΗ άρνηση συνταγογράφησης σε ασθενή δεν είναι (ασφαλής) λύση.
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη εάν αρνηθώ να συνταγογραφήσω σε ασθενή που έχει ανάγκη την αγωγή του και του συμβεί το παραμικρό επειδή δεν πήρε τα φάρμακά του;
Πότε θα σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτο το κράτος και θα βγάζουμε αποφάσεις και νόμους σαφείς και εφαρμόσιμους ώστε να μην επικρατεί χάος μέχρι τις διευκρινιστικές (;) εγκυκλίους;
--- Τέλος παράθεσης ---
Προσωπικά, γράφω ακόμη με τα παλαιά. Όταν θα το δω στο Site του ΕΟΠΥΥ θα γράφω με τα καινούργια.
Στην Ελλάδα, οι νόμοι φτιάχνονται για να φτιάχνονται. Κανένας νόμος δεν θεωρείται εφαρμοστέος εάν δεν έχεις ενημερωθεί για την ύπαρξη του.
Ξέρω να σου πω πολλούς νόμους για τα κέντρα υγείας που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, και δεν χρειάζονταν καμιά υπουργική απόφαση.
Γιάννης Ιωάννου:
Όπως όλοι γνωρίζουμε σ' αυτό το κράτος δεν κυβερνούν οι νόμοι αλλά οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι. Το ότι δεν εφαρμόζονται κάποιοι νόμοι είναι πιθανόν να οφείλεται και στην μη έκδοση εγκυκλίων. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι ο πολίτης είναι υποχρεωμένος, (πραγματικά δεν ξέρω κ' εγώ πως) να ενημερώνεται για κάθε νόμο που δημοσιεύεται σε ΦΕΚ και να τον εφαρμόζει. Πόση όμως εμπιστοσύνη μπορείς να έχεις σε ένα κράτος που βουλιάζει; Είμαι και εγώ της άποψης ότι σε κάποια φάση θα έρθει κάποια εγκύκλιος, αλλά δεν ξέρω αν θα λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που ο νόμος ορίζει (έχει δεν έχει ο γιατρός τον απαιτούμενο εξοπλισμό στο αγροτικό ιατρείο, κολλάει ή δεν κολλάει το σύστημα στο ιατρείο του ιδιώτη).
Ίσως, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, τουλάχιστον όσο αφορά εμάς τους ιατρούς του ΕΣΥ, να πρέπει να εφαρμόσουμε “λευκή” συνταγογράφηση. Και εννοώ συνταγογράφηση σε λευκό χαρτί συνταγών που παρέχει το κάθε νοσοκομείο. Έτσι ούτε θα μας κατηγορήσει κανείς ότι δεν δίνουμε την απαιτούμενη θεραπεία που είναι μέσα στα καθήκοντά μας αλλά ούτε θα μπορεί ο φαρμακοποιός να περάσει τέτοιου είδους συνταγές, ηλεκτρονικά. (Σε επικοινωνία που είχα με τοπικό φαρμακείο μου εξήγησαν ότι, ηλεκτρονικά μπορούν να περάσουν μόνο τις συνταγές του ειδικού συνταγολογίου του ΙΚΑ αλλά και πάλι δεν γνωρίζω αν αυτό ισχύει).
Βέβαια θα υπάρξει ταλαιπωρία και κομφούζιο τόσο στους ασθενείς όσο και στους φαρμακοποιούς (και στους γιατρούς εννοείται) αλλά δεν ξέρω πως αλλιώς θα ξυπνήσουν μερικοί.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση