Αυτή η συχνά διαφαινόμενη αντιπαράθεση Γενικών Ιατρών-Ιατρών ΠΦΥ και Ιατρών άλλων ειδικοτήτων νομίζω ότι
περιγράφει ενα μέρος της πραγματικότητας,ίσως ενα μικρό μόνο μέρος παρά την γενική εντύπωση ότι σχεδόν αποτελεί τον κανόνα.
Στην περιοχή μου πάντως και σε ότι με αφορά ,η σχέση μου με τους Γενικούς Ιατρούς και το Κέντρο Υγείας είναι πάρα πολύ καλή.
Ίσως οι συνάδελφοι εδώ τυγχάνει να είναι οι εξαιρέσεις ,αλλά θεωρώ ότι είναι απο τους πιό καλά καταρτισμένους Ιατρούς με
σπουδαία προσφορά στην τοπική κοινωνία.
Απο την στιγμή που άνοιξα το ιατρείο ,ήταν αναμενόμενο ,προοδευτικά να φτάνουν σε μένα ολοένα και περισσότεροι ασθενείς για
συνταγογράφηση χρονίων αγωγών καρδιαγγειακών νοσημάτων.Έτσι γινόμουν μάρτυρας απο «πρώτο χέρι» για την ποιότητα της πρωτοβάθμιας
φροντίδας με επίκεντρο το κέντρο υγείας.Αντίθετα απο φήμες που δυστηχώς αναπαράγονται εμμέσως και μεσα στο forum,έμεινα έκπληκτος απο την προσεγμένη
και επιστημονικά τεκμηριωμένη συνταγογράφηση των Γενικών Ιατρών.Μάλιστα μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι αυτη ήταν της περισσότερες φορές
«καλύτερη» απο την αντίστοιχη των συναδέλφων Παθολόγων και Καρδιολόγων της περιοχής (κατα την υποκειμενική μου κρίση βέβαια).
Γενικός Ιατρός απο το Κ.Υ μου έχει στείλει.... οξεία περικαρδίτιδα που υποπτεύτηκε απο την κλινική εικόνα και της ήπιες ΗΚΓφικές αλλοιώσεις,
μεσοκολπική επικοινωνία σε νεαρή γυναίκα μετά απο παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο,και έχω κληθεί για βοήθεια σε ηλικωμέμη με κολπική μαρμαρυγή
και πλήρη ΚΚ αποκλεισμό, σε νεαρό με ταχυκαρδία μεγάλης συχνότητας και λιποθυμικό επεισόδιο πρίν την διακομιδή με το ασθενοφόρο.
Ουδέποτε μου άλλαξαν αγωγή σε ασθενή που παρακολουθώ αν έτυχε να παει στο ΚΥ για τα φάρμακά του.Ουδέποτε ως τώρα χρειάστηκα να
μεταβάλλω χρόνια αγωγή ασθενούς που παρακολουθούσε ο συνάδελφος Γενικός Ιατρός γιατί ήταν καθ όλα άψογη ,με στοχευμένες αλλαγές μεσ στο χρόνο.
Αντίθετα ,δεν θυμάμε πόσες φορές χρειάστηκε να «αποσύρω» άτοπες και άσκοπες αγωγές Καρδιολόγου όπως π.χ Ρυθμονόρμ σε ασθενείς με μόνιμη κολπική μαρμαρυγή
ή εκείνο το Exforge μέγιστης δόσης 2 x την μέρα...
Ένα πρόσφατο παράδειγμα - σφραγίδα της καλής σχέσης -επικοινωνίας με τους γενικούς ιατρούς του Κ.Υ ήταν όταν μετά απο συνενόηση μου παρέπεμψαν για εκτίμηση έναν ηλικιωμένο άνδρα κοντά 90 ετών.Ο συνάδελφος Γενικός Ιατρός στο τηλέφωνο μου έιπε ότι «πρόκειται για στηθάγχη και καρδιακή ανεπάρκεια που δεν απαντάει σε καμία αγωγή...
Του δώσαμε μεγάλες δόσεις διουρητικών αλλά έρχεται συνέχεια παραπονούμενος για δύσπνοια και οπισθοστερνική δυσφορία ....δεν έχει κανέναν..ζεί μόνος του,τα παιδιά του έιναι στο εξωτερικό...και για νοσοκομείο ούτε να ακούσει...». Στον Υπέρηχο είχε έντονα επασβεστωμένη αορτική βαλβίδα και σοβαρού βαθμού στένωση.Υπήρχε μόνο μία επιλογή για τον ασθενή:
Χειρουργική αντικατάσταση της βαλβίδας.Δυστηχώς όμως δεν έιχα «άκρες» για να δρομολογήσω τον παππού για άμεση χειρ/κή εκτίμηση-αντιμετώπιση.Σε επικοινωνία με τον συνάδελφο
αποκρίθηκε «αυτό ασ το πάνω μου!» Πρίν λίγες μέρες ο παππούς έκανε επιτυχή τοπόθέτηση βιοπροσθετικής βαλβίδας και η κατάσταση του είναι εξαιρετική !
Θέλω να πιστεύω λοιπών ότι η «διαμάχη» αυτή δεν υφίσταται της περισσότερες φορές.Η καλή σχέση και συνεργασία άν και 'ισως δεν «πουλάει» υπάρχει και πολλές φορές αφανώς
αντιπαρέρχεται την αποδιοργάνωση και το χάος στην πολιτική της ΠΦΥ