Καλησπέρα.
Έχεις διάθεση να μου αναλύσεις λίγο αυτό που έγραψες; π.χ. με ένα παράδειγμα;
Αν θες κάνε μια τροποποίηση στο κείμενό σου
Ευχαριστώ
Το βακτήρια με τις β-λακταμάσες κάνουν διάσπαση της αμοξυκιλλίνης και έτσι πετυχαίνουν αντοχή έναντι του αντιβιοτικού.
Το κλαβουλανικό οξύ μιμείται την αμοξυκιλλίνη αλλά συνδεόμενο με την β-λακταμάση την αδρανοποιεί με μηχανισμό που έχει σχέση με το τρισδιάστατο σχήμα της λακταμάσης.
Ωστόσο έχουν βρεθεί στελέχη με β-λακταμάσες ανθεκτικές στο κλαβουλανικό (πχ μεταλο-β-λακταμάση). Τότε έχουμε "αντοχή" στην αμοξυκυλλίνη και αντοχή στις κεφαλοσπορίνες.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση αυτό που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να αξιοποιούμε το μεγάλο ευρος της αμοξυκιλλίνης από την θεραπευτική στην τοξική δόση και να δίνουμε μεγάλες δόσεις αμοξυκιλλίνης. Σε αυτή την περίπτωση, αν και υπάρχει η β-λακταμάση, κάνουμε υπερκορεσμό της, και έχουμε κάποια δράση της αμοξυκιλλίνης συχνά πολύ καλύτερη από ότι εάν δίναμε κεφαλοσπορίνη.
Αυτό σημαίνει ότι μπορείς για παράδειγμα να δώσεις το συνδυασμό augmentin (875+125)mg το 2ο & 3ο 8ωρο με μια επιπλέον δόση σκέτης αμοξυκιλλίνης 1gr στη πρωι ή παλαιότερα που υπήρχε το amoxil 500 κάποιες φορές για δέρμα ή οστά που είναι φτωχά σε αιμάτωση έδινα μαζί 1tb αμοξυκιλλίνης 500Mg με 1tb augmentin (500+125)mg σε τρεις δόσεις ημερησίως.
Το πρώτο σχήμα το χρησιμοποιώ και σήμερα σε λοιμώξεις που φοβάμαι λίγο ή το βάρος του ασθενή είναι >70Kg καθώς το έχουν μάθει οι γείτονες φαρμακοποιοί και δεν γουρλώνουν τα μάτια τους όταν βλέπουν την συνταγή. Φυσικά, όλα είναι σχετικά ανάλογα με το πως σου φαίνεται η λοίμωξη και ο ασθενής.
Μην ξεχνάτε να λέτε σε γυναίκες ότι η χρήση του κλαβουλανικού μειώνει την αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών.....