Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
25 Νοεμβρίου 2024, 04:05:24

Αποστολέας Θέμα: "Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!". Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση;  (Αναγνώστηκε 43349 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

12 Ιουλίου 2008, 08:30:15
Αναγνώστηκε 43349 φορές
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Νομίζω η συζήτηση που ξεκίνησε στο "Σχεδιάζεται ενιαίο συνταγολόγιο για όλα τα ταμεία"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

για την μηχανοργάνωση της συνταγογράφησης και το γράψιμο συνταγών μέσω υπολογιστή είναι καλύτερο να μεταφερθεί εδώ.

Ο τίτλος εδώ ” Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!”... Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση  ”, ο οποίος τίτλος προέρχεται από μήνυμα που έγραψε στο προηγούμενο forum ο συνάδελφος κ. Σμυρνάκης, είναι πολύ πιο ενδεικτικός του περιεχομένου της συζήτησης μας, και θα είναι έτσι πολύ πιο εύκολο να την αναζητήσουμε στο μέλλον.

Παραθέτω τα μηνύματα που είχα γράψει επί του θέματος στο προηγούμενο forum:




Συνάδελφοι συζητάτε για ένα θέμα που με αγγίζει και με πονάει και εμένα πολύ.

 Καταρχήν να συστηθώ γιατί δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε συζήτηση εδώ σε αυτό το Φόρουμ. Λέγομαι Αργύρης Αργυρίου και γεννήθηκα το 1968 στην Χρυσούπολη Καβάλας. Σπούδασα Ιατρική στην Σουηδία και έκανα αγροτικό εκεί καθώς επίσης και ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Μετά δούλεψα σαν ειδικός Γενικής Ιατρικής στην Σουηδία αλλά και στην Νορβηγία.

 Εδώ και ένα εξάμηνο περίπου, εργάζομαι στο ΙΚΑ Καβάλας.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν άρχισα να δουλεύω στο ΙΚΑ ήταν ακριβώς ότι πάνω από το 80% της εργασίας μου ήταν το να ανανεώνω παλιές συνταγές ασθενών.

 Αυτή λοιπόν τη δουλειά που εδώ την κάνω από τις 08.00 έως και τις 13.00 την έκανα στην Σουηδία και στην Νορβηγία από τις 08.00 μέχρι και τις 09.00 με την βοήθεια του υπολογιστή. Όχι μόνο προλάβαινα τότε να εξυπηρετώ περισσότερους ασθενείς αλλά οι συνταγές έβγαιναν ευανάγνωστες και ήταν καταχωρημένες στον υπολογιστή εύκολες και για στατιστική επεξεργασία αν χρειαζόταν.

 Πώς ακριβώς δούλευα λοιπόν εκεί με την συνταγογράφηση παλιών συνταγών; (μιλώ για την Σουηδία αλλά και για την Νορβηγία).
Πηγαίναμε στο Κέντρο Υγείας λίγο πριν τις 08.00.
Από τις 08.00 μέχρι και τις 09.00 καθόμουν στο Ιατρείο μου μπροστά στον υπολογιστή μου όπου ήταν αποθηκευμένοι οι φάκελοι των ασθενών μου. Έβαζα στα αυτιά μου ακουστικά σαν αυτά που έχουν οι DJ, συνδεδεμένα με το τηλέφωνο για να μην κουράζομαι να κρατώ στα χέρια μου το ακουστικό. Οι ασθενείς που ήθελαν να ανανεώσουν την συνταγή τους μόνο, και δεν χρειαζόταν εξέταση, ήξεραν ότι αυτό μπορούσε να γίνει τηλεφωνικά από τις 08.00 μέχρι και τις 09.00 και μου τηλεφωνούσαν. Έμπαινα στον φάκελό τους έβλεπα τα φάρμακα τους και αν θεωρούσα ότι η συνταγή μπορούσε να ανανεωθεί μόνο με βάση αυτά που μου έλεγαν από το τηλέφωνο, μάρκαρα τα φάρμακα που ήθελα και εκτύπωνα τις αντίστοιχες συνταγές. Έβαζα μια υπογραφή και μετά τις 09.00 ερχόταν μια γραμματέας που έπαιρνε τις συνταγές του κάθε ασθενούς, τις έβαζε σε φακέλους και τις έστελνε στα σπίτια τους. Έτσι μετά τις 09.00 είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με καθαρή ιατρική πλέον.

 Γενικά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα είναι η ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Μετά τιμής,

Αργύρης Αργυρίου
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος




Συνεχίζοντας τις εντυπώσεις μου από την μηχανοργάνωση στην Σουηδία θα έπρεπε ίσως να πω και για μια αστοχία των Σουηδών.

Άφησαν το κάθε Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο να επιλέξει το δικό του λογισμικό χωρίς να λάβουν υπ’ όψη ότι πολλά από αυτά τα λογισμικά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία μεταξύ τους. Αυτό συνεπάγεται πολύ κόπο και παραπανίσια εργασία. Π.χ. τα εργαστηριακά που έρχονται από το Νοσοκομείο, ή τα εξιτήρια ασθενών από το Νοσοκομείο, πρέπει να καταχωρηθούν με το χέρι στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας. Και το αντίστροφο: Πολλές πληροφορίες που υπάρχουν στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας και που θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες στους Νοσοκομειακούς Ιατρούς που αναλαμβάνουν ένα ασθενή, πηγαίνουν άχρηστες γιατί οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν μπορούν να δουν τον φάκελο του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας.

Πρόσφατα διάβασα ότι το Σουηδικό Κράτος προτίθεται να δώσει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι ώστε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία να αποκτήσουν λογισμικά που είναι συμβατά μεταξύ τους.


Συναδελφικά,

Αργυρίου Αργύρης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Συμφωνώ και εγώ ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Μακροπρόθεσμα όμως είμαι αισιόδοξος όσον αφορά την μηχανοργάνωση.
Αυτό γιατί οι νέοι γιατροί που βγαίνουν έχουν όλο και μεγαλύτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να προκαλέσει επανάσταση, αλλά και να κάνει πλούσιους αυτούς που το ξεκινήσουν, και το έχουμε ήδη θίξει εδώ πέρα:

Αν καθίσουν μαζί ένας καλός κομπιουτερίστας και ένας ψαγμένος γιατρός και βρούν ένα τρόπο να εκτυπώνουν τις συνταγές στο βιβλιάριο του ασθενούς (χωρίς να απαιτήσουν από το αντίστοιχο ταμείο του ασθενούς να αλλάξει την μορφή του βιβλιαρίου).

Αν το πετύχουν αυτό, τότε πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι θα θέλουν να αποκτήσουν το πρόγραμμα και τον εκτυπωτή, ακόμη και πληρώνοντας από την τσέπη τους. Γιατί; Γιατί θα ξαλαφρύνουν τα χέρια τους, θα τελειώνουν με τους ασθενείς τους πιο γρήγορα από τους άλλους γιατρούς, άσε που και οι ασθενείς τους θα είναι πιο ευχαριστημένοι. Αν αυτό γίνει μόδα, μετά οι Δεινόσαυροι από μόνοι τους θα αναγκαστούν να το υιοθετήσουν. Όσοι από αυτούς δεν το κάνουν θα θεωρούνται ξεπερασμένοι.

Συναδελφικά

Αργυρίου Αργύρης

Υστερόγραφο: Παράλληλα συμφωνώ βέβαια και με τον συνάδελφο κ. Σμυρνάκη ότι θα ήταν πολύ καλό να γίνει μια Ομάδα Εργασίας από την Ελληνικη ΄Ενωση Γενικής Ιατρικής που να αγωνιστεί για μια νομοθετική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που να στοχεύει σε μια ενιαία για όλη την Ελλάδα, Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας ή τουλάχιστον μια ενιαία μορφή εκτύπωσης συνταγών για όλα τα ταμεία. Αυτό θα μπορούσε σε μια πρώτη φάση να είναι προαιρετικό για όσους γιατρούς θέλουν. Όσο για την Kάρτα Υγείας δεν χρειάζεται σώνει και καλά να υποστηρίζεται από ένα και μόνο λογισμικό. Θα ήταν μάλιστα καλύτερα να υποστηρίζεται από διάφορα λογισμικά, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ προγραμματιστών και να κατεβαίνει η τιμή αλλά να ανεβαίνει η ποιότητα. Αρκεί τα διάφορα λογισμικά να είναι συμβατά μεταξύ τους.

Αν μια τέτοια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία – τομή την πάρουν Γενικοί Ιατροί, θα είναι και μια έμμεση διαφήμιση για την Γενική Ιατρική σε όλο το Πανελλήνιο.

Για να διευκολύνουμε το κράτος να πάρει την απόφαση, καλό θα ήταν να προετοιμάσουμε μια έτοιμη πρόταση ακόμη και ως προς τα πρακτικά ζητήματα:  Μια έτοιμη πρόταση π.χ. για την μορφή και το περιεχόμενο της Κάρτας Υγείας και συγκεκριμένη πρόταση για την μορφή και το περιεχόμενο της φόρμας συνταγών.

Είστε να βάλουμε μπρος;


Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις του Godfather.

Πιστεύω ότι και στο θέμα της αυτοφαρμακίας θα μπεί μια τάξη αν εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Το γεγονός ότι με την μηχανοργάνωση θα είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν εύθυνες από τον Ιατρό που εκδίδει ηλεκτρονικά μια συνταγή,
ίσως να κάνει αυτόν τον Ιατρό να μην συνταγογραφεί άκριτα και να τολμά να αρνείται που και που...

 Δεν είμαστε γραμματείς. Είμαστε Ιατροί.


 συναδελφικά,

 Αργυρίου Αργύρης
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Γύρισα χθες στην Καβάλα μετά από παραμονή δύο εβδομάδων στη Σουηδία.
Την μία από αυτές τις εβδομάδες εργάστηκα σε ένα Σουηδικό Κέντρο Υγείας σαν locum.
Το καινούριο που είδα είναι ότι τώρα πια τις συνταγές δεν χρειάζεται καν να τις εκτυπώνουν από τον υπολογιστή.
Τις στέλνουν ηλεκτρονικά στο φαρμακείο και πηγαίνει ο ασθενής και παραλαμβάνει τα φάρμακα από εκεί με την επίδειξη ταυτότητος.
Ταυτόχρονα κατάργησαν και τη ειδική συνταγή που εκτυπώναν παλιά για τα ναρκωτικά φάρμακα γιατί θεωρούν ότι το καινούριο σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλαστογράφησης.




« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιουλίου 2008, 15:09:28 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιουλίου 2008, 13:43:55
Απάντηση #1
Αποσυνδεδεμένος

kefalidisg

Επώνυμοι
  Καταπληκτικά όλα αυτά που μας περιγράφετε παραπάνω!!!!!!
  Τι γίνεται όμως στην χώρα των Ελ;
  Τελείωσα την ειδικότητα στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης το οποίο θεωρητικά ως πανεπιστημιακό νοσοοκομείο θα πρέπει να είναι λίγο πιο μπροστά από τα περισσότερα της επικράτειας. Τι γινόταν λοιπόν εκεί; όλα, τα πάντα γράφονταν στο χέρι από συνταγές, εξητήρια ως παραπεμπτικά κτλ. Εδώ οι ενδονοσοκομειακές εγασίες που θεωρητικά θα ήταν απλό να δημιουργηθεί ένα σύστημα να τις διαικπεραιώνει και γίνονταν με το ''χέρι'' περίμενε κάποιος να γίνει κάτι σε πανελλαδικό επίπεδο; Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ μακρυά από τις Σκανδιναβικές χώρες, όμως ας πούμε ότι δεν θα έπρεπε να κάνουμε συγκρίσεις με αυτές και ας συγκριθούμε με χώρες οι οποίες βρίσκονται γύρω μας και πρόσφατα μπήκαν στη  Ευρωπαική ένωση. Χώρες λοιπόν όπως η Ρουμανία, η Τσεχία και άλλες παρόλλα τα προβληματά τους έχουν δώσει προταιρεότητα σε κάποια θέματα και φαίνεται ότι σε λίγο θα μας ξεπεράσουν!
  Όλα αυτά ως πρόσφατα!! 
  Δουλεύοντας ως επιστημονικός συνεργάτης της ΩΡΛ κλινικής του ΠΓΝΑ τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνω ότι κάτι αλλάζει. Παρατήρησα λοιπόν ότι τα όλα τα ΤΕΙ και οι κλινικές  έχουν εξοπλιστεί με ΗΥ (όλα της siemens βέβαια!!!)  σε δίκτυο με τα γραφεία κινήσεως. Σε μια συζήτηση που έκανα έναν τεχνικό υπεύθυνο έμαθα τα εξής συναρπαστικά: - το δίκτυο δημιουργέιται σε επίπεδο περιφέρειας αρχικά, και επειδή πρόκειται για συμβατά λογισμικά στην συνέχεια θα υπάρξει ένα και μόνο εννιαίο, πανελλήνιο.
                                                                                       - ο κάθε ασθενής οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα αποκτά στην πρώτη του επαφή με το γραφείο κίνησης έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος ονομάζεται CS και δίνει πρόσβαση στα προσωπικά του στοιχεία αρχικά σε επίπεδο περιφέρειας.
                                                                                       -Όλες οι εξετάσεις που διενεργούνται εισάγονται στο σύστημα και αν χρειαστεί κάτι υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης. Έτσι τώρα πια εισητήρια, εξητήρια, εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και άλλα απλώς εκτυπώνονται!!
                                                                                       -Βραχυπρόθεσμα προβλέπεται η σύνδεση με τα εργαστήρια και η άμεση παρακολούθηση αποτελεσμάτων κτλ
 Υπάρχουν και άλλα που ίσως μου διαφεύγουν τώρα όλα όμως αφορούν τη οργάνωση των νοσοκομείων και κατ΄ έπεκταση της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την πρωτοβάθμια ακούω μόνο εξαγγελίες.
    Πιστεύω πως απέχουμε ακόμη πολύ από το να καθιερωθεί εννιαίο σύστημα συνταγογράφησης μια και κυρίως δεν υπάρχει βούληση(πως θα μπορούσαν τα τρωκτκά που λυμαίνουν την υγεία στην χώρα μας να συνεχίσουν το έργο τους; ) φαίνεται όμως ότι άρχισε να γίνεται κάποιο πρώτο βήμα, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει και συνέχεια.
  Παράκληση και άλλοι να γράψεται για το τι γίνεται και σε άλλα νοσοκομεία ώστε να σχηματίσουμε πιο σφαιρική άποψη!!
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιουλίου 2008, 15:11:02 από kefalidisg »
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΗΣ
ΙΑΤΡΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

12 Ιουλίου 2008, 19:28:54
Απάντηση #2
Αποσυνδεδεμένος

ManolisGP

Επώνυμοι
Ο τίτλος εδώ ” Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!”... Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση  ”, ο οποίος τίτλος προέρχεται από μήνυμα που έγραψε στο προηγούμενο forum ο συνάδελφος κ. Σμυρνάκης, είναι πολύ πιο ενδεικτικός του περιεχομένου της συζήτησης μας, και θα είναι έτσι πολύ πιο εύκολο να την αναζητήσουμε στο μέλλον.

Παραθέτω με τη σειρά μου,  το αρχικό κείμενο με το οποίο είχε αρχίσει η κουβεντα στο προγούμενο forum:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα να βάλω ένα ζήτημα σε αυτή τη σελίδα του forum
"ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ"

θα ήθελα καταρχήν να συμφωνήσουμε πως
«…ο έλεγχος και η «τακτοποίηση» σε χρόνιες αγωγές ασθενών αναμφισβήτητα είναι ένας βασικός ρόλος του γενικού ιατρού…»

Όμως αισθάνομαι πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή βασικά εμπόδια από αυτή τη λειτουργία μας. Γι΄ αυτό το λόγο νομίζω πώς κάποια στιγμή πρέπει να γίνει συζήτηση "όχι για τα ιατρεία συνταγογραφίας" αλλά για τον "τρόπο συνταγογραφίας".

Η σημερινή κατάσταση είναι γνωστή σε όλους:
…ο ιατρός, με το χέρι, περνάει τα φάρμακα στο συνταγολόγιο του εκάστοτε ασφαλιστικού ταμείου…
… οι χρόνιες συνταγές επαναλαμβάνονται κάθε μήνα…

Μέχρι σήμερα, το βάρος της επανάληψης των συνταγών έχουν αναλάβει, στις πόλεις στα ιατρεία του ΙΚΑ, οι ανειδίκευτοι ιατροί, στην περιφέρεια οι αγροτικοί ιατροί και σταδιακά οι γενικοί ιατροί.
Πρακτική σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι το βάρος της επαναλαμβανόμενης συνταγογραφίας να πέφτει στα χέρια των "ανειδίκευτων αγροτικών ιατρών". Επίσης έχουμε δει νοσηλευτές να έχουν εκπαιδευτεί και να γράφουν συνταγές. Σαν «ανθυγιεινή» και άχαρη εργασία μεταφέρεται σε όλο και πιο ανειδίκευτο προσωπικό. Στις καλές περιπτώσεις βλέπουμε ισότιμη κατανομή της επαναλαμβανόμενης συνταγογραφίας σε όλα τα ιατρεία. Έχουμε όμως δει και νέους γενικούς ιατρούς να αναλαμβάνουν το όλο το βάρος της επαναλαμβανόμενης συνταγογραφίας για να ξεκουραστούν οι παλαιότεροι;
Στα Περιφερικά Ιατρεία, οι γενικοί ιατροί, δεν έχουν διεξόδους. Όλη η δουλειά πρέπει να βγει από αυτούς, συχνά το ένα και μοναδικό άτομο.

Είναι γνωστό πως όλο και περισσότερες θέσεις καταλαμβάνονται από γενικούς ιατρούς. Ένας νεοδιορισμένος γενικός ιατρός, πηγαίνει στη θέση εργασίας του με όνειρα και ιδέες… να δουλέψει, να οργανώσει, να εφαρμόσει αυτά που έμαθε. Μετά από τα 4 «δύσκολα» (θα μου επιτρέψετε να πω) χρόνια εκπαίδευσης στο νοσοκομείο, με τα γνωστά προβλήματα αναγνώρισης ρόλου, για πρώτη φορά ανεξάρτητος μπορεί να αναλάβει ευθύνες που ανταποκρίνονται  στο ρόλο του... ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η έναρξη της εργασίας όμως θα τον φέρει μπροστά σε μία πραγματικότητα. «ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙ 6 + 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ». Η προσπάθεια εξασφάλισης χρόνου εκτός από το χρόνο συνταγογραφίας για πρόληψη, ενημέρωση, εξέταση των ασθενών, καταγραφή, επισκέψεις σε σπίτια αλλού επιτυγχάνετε με δυσκολία (χωρίς όμως  ποτέ να καταλαμβάνει την πραγματική διάσταση) και αλλού εγκαταλείπετε πριν ακόμα αρχίσει. Συχνά ο μόνος παράγοντας που μας διαφοροποιεί είναι η ταχύτητα στο γράψιμο…

Αυτή η κατάσταση που οδηγεί; Πόσα χρόνια θα αντέξει ένα γενικός ιατρός να κάνει αυτή τη δουλειά. Εξαρτάται από τα όνειρα, τους στόχους του, τη δυναμική που έχει μέσα του. Πάντως είναι ένας αγώνας άνισος.

Νομίζω πως ήρθε η ώρα κάτι να γίνει. Καταρχήν να ενώσουμε τις σκέψεις και τις αγωνίες μας. Ελπίζω όταν γίνει αυτό να δημιουργηθεί σταδιακά μία κρίσιμη μάζα, που θα αγωνιστεί για να αλλάξει αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση. Κανένα δε συμφέρει, ΟΥΤΕ το Υπουργείο Υγείας, ΟΥΤΕ εμάς, ΟΥΤΕ τους κατοίκους της περιοχής μας που υπηρετούμε. Ίσως κάποιοι άλλους να εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση…

Γνωρίζετε πως υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν τα ζήτημα με πιο σύγχρονα μέσα. Οι γνώσεις μου πάνω σε αυτό το θέμα δεν είναι πολλές αλλά ας φανταστούμε για λίγα λεπτά μία άλλη πραγματικότητα…

…Καταγράφουμε τη χρόνια αγωγή του ασθενή μας σε μία ηλεκτρονική σελίδα, (σαφώς μπορεί να είναι μία Ηλεκτρονική Κάρτα Υγεία)ς. Για κάθε ασθενή που πρέπει να πάρει τα φάρμακά του, ελέγχουμε από τον υπολογιστή την αγωγή, επιλέγουμε τα σκευάσματα που απαιτούνται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δίνουμε απλά μία εκτύπωση. Το έντυπο υπογράφεται και στέλνετε στο φαρμακείο…

Αυτή είναι μία διάσταση. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες.
Πιστεύω πως κάτι τέτοιο δεν είναι ακατόρθωτο. Πως μπορεί να γίνει… σίγουρα το κόστος από μία τέτοια μηχανογράφηση είναι ελάχιστο μπροστά στο κέρδος που θα προκύψει. Μία ολόκληρη ειδικότητα θα αναπνεύσει. Και η γενική ιατρική θα αναπτυχθεί και θα αναβαθμιστεί.

Δεν θα γράψω τίποτα άλλο. Περιμένω τις σκέψεις σας… τις προτάσεις… ακόμα πιθανά και τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης ενός τέτοιου συστήματος…

Από τη Θεσσαλονίκη,
Με εκτίμηση,

Μανόλης Σμυρνάκης
Επ. Β Γενικής Ιατρικής
ΠΙ Βάβδου - ΚΥ Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής




28 Αυγούστου 2008, 20:49:58
Απάντηση #3
Αποσυνδεδεμένος

IRENA


Εγώ πάλι δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για το θέμα της μηχανοργάνωσης των συνταγών. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας και εκπαίδευσης αλλά κυρίως θέμα συμφερόντων. Πείτε ποιος γιατρός απο αυτούς που συνεργάζονται με φαρμακοβιομηχανίες θα ήθελε τα δεδομένα των συνταγών του να καταγράφονται και να αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων που θα μπορούσε να υποστεί στατιστική επεξεργασία? Η στατιστική συτή επεξεργασία θα αποδείκνυε την απόλυτη σχέση με τη μία ή την άλλη εταιρία και την πολυφαρμακία προκειμένου να εξασφαλιστεί το ταξίδι στο εξωτερικό, το laptop ή και ακόμη τώρα τελευταία το ποσοστό επί της τιμής του σκευάσματος.....

29 Αυγούστου 2008, 22:11:07
Απάντηση #4
Αποσυνδεδεμένος

Πατρωνάκης Μάνος

Moderator

30 Αυγούστου 2008, 14:25:05
Απάντηση #5
Αποσυνδεδεμένος

Νίκος Αγγελής


χερετω την παρεα σας συναδελφοι ,
οντως το συγκεκριμενο γεγονος ειναι ακομα περα απο τα ορια της φαντασιας για τα ελληνικα δεδομενα. εδω ακομα δεν ξερουν οι ιδιοι στο υπουργειο υγειας για το ρολο του γενικου γιατρου στο εθνικο συστημα υγειας.
εδω στη βουλγαρια εχει 7 χρονια (δεν θυμαμαι ακριβως ποσο πανω-κατω) οπου εβαλαν τους γενικους γιατρους και το συστημα ξεκινησε να αποδιδει εδω και 4 χρονια. ειναι οι λιγομενοι General Practice η αλλιως GP (πως λεμε γκραν πρι  ;D ) εκανα ενα μηνα σε ενα τετοιο ιατρειο και οι εντυπωσεις που αποκομισα ηταν οι εξης

1) παει ο ασθενης στο γενικο γιατρο της περιφερειας του με το προβλημα του πχ υποψια για πνευμονια με πυρετο και βηχα..
2) ο γενικος ιατρος τον εξεταζει κανονικα και του δινει "χαρτι" για ακτινογραφια θωρακα..και ταυτοχρονα αντιπυρετικα και αντιβλενωδη (σωστα το ειπα?) και τα περναει στο κομπιουτερ εκεινη τη στιγμη (καθε ασθενης εχει δικη του ηλεκτρονικη καρτελα) τι εξετασεις του εγραψε , τι φαρμακα εγραψε,τι πυρετο και πιεση ειχε κλπ
3)αν δεν υπαρχει βελτιωση ο γενικος γιατρος τοτε τον στελνει σε πνευμολογικη κλινικη
4)εαν ενας ασθενης δεν ειναι ικανοποιημενος απο τον γενικο του γιατρο μπορει να τον αλλαξει..η ηλεκτρονικη του καρτελα γραφετε σε ενα οπτικο οδηγο (σιντι ντεμεκ) και δινετε στον νεο γενικο ιατρο ο οποιος κανει ινσταλ την παλια καρτελα στις δικες του και συνεχιζει απο εκει και περα..
5) τελος καθε μηνα η τριμηνο ο γενικος ιατρος στελνει τις καρτελες του στο υπουργειο υγειας και εκει γινετε ερευνα ενα πραγμα αν χρειαζονταν να στειλει σε πνευμολογο για παραδειγμα ενα περιστατικο η αν μπορουσε ο ιδιος να το θεραπευσει και στελνονται με ηλεκτρονικο ταχυδρομειο οι παρατηρησεις κλπ
αυτα για τωρα καλο μεσημερι

6 Φεβρουαρίου 2009, 20:15:08
Απάντηση #6
Αποσυνδεδεμένος

Δ. Κουναλάκης

Administrator
Eίπες ότι μια μέρα θα φύγεις, μην τολμήσεις, είσαι χαζός;
όταν έχεις τέτοιους αυλικούς και τέτοια καρέκλα, τι απερισκεψία!
Ένα ξεροκόμματο κάθε πιστός να μασουλάει, "Ναι αρχηγέ" θα λέει συνεχώς
τιμωρία αμείλικτη σ' όποιον τολμά να σ΄αμφισβητεί έργα και πρόσωπα, τι ύβρης!
Ω αρχηγέ, είσαι ο μοναδικός, και τη ζωή μας χρωστάμε σε σένα οι φτωχοί!
Από μετάφραση αραβικού κειμένου

6 Φεβρουαρίου 2009, 21:41:33
Απάντηση #7
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είχε ΕΚΑΣ;

Και γιατί 800 iu βιτ. D ημερησίως στην ηλιόλουστη Κρήτη; Και Φορστέο ή τουλάχιστον διφωσφονικό δεν υπάρχει;

Στο Vastarel δεν φαίνεται δοσολογία. Τώρα, υπάρχει και σε 35 mg, με υπερδιπλάσια τιμή, βεβαίως βεβαίως. Μπορείτε, αν θέλετε, να το αλλάξετε και σε Zidin, χωρίς κανένα πρόβλημα (βλ. "Η στήλη του φασονατζή".)

Επίσης, δεν φαίνεται ο κωδικός του ιατρού.

Πάντως, το εγχείρημα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μπράβο!
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Φεβρουαρίου 2009, 22:26:04 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

11 Μαρτίου 2009, 00:49:17
Απάντηση #8
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 10-03-09

Της Γιωτας Mυρτσιωτη


Νέοι ιατρικοί φάκελοι σε ηλεκτρονική μορφή.

Το νοσοκομείο «Γ. Παπαγεωργίου» αποχαιρετά τη γραφειοκρατία και καλωσορίζει τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος του Ασθενούς, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα σε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη λειτουργία του βορειοελλαδικού νοσοκομείου. Το πληροφορικό σύστημα άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά πριν από μία περίπου τετραετία. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στο εξής ξεκινά η προσπάθεια εφαρμογής του από το σύνολο των κλινικών και των εργαστηρίων του νοσοκομείου.

Σε όλα τα τμήματα καταγράφεται ηλεκτρονικά κάθε ιατρική πράξη, από τα εξωτερικά ιατρεία ώς τις κλινικές και τα εργαστήρια. Επιπλέον, υπάρχει διασύνδεση με τα απεικονιστικά εργαστήρια. Η ιατρική εικόνα από το ακτινολογικό εργαστήριο, το ενδοσκοπικό και το εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής θα είναι πλέον διαθέσιμη σε κάθε γιατρό μέσα από τον υπολογιστή του, συνοδευόμενη από το πόρισμα και το ενημερωτικό σημείωμα του ασθενούς (διάγνωση, χρόνος νοσηλείας, θεραπεία, θεράπων γιατρός, πρακτικά χειρουργείου, ακτινογραφίες, κ.λπ.). Το νέο μοντέλο απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης του ιατρικού φακέλου, διευκολύνοντας τόσο τη δουλειά γιατρών όσο και του ασθενούς. «Αναζητώντας τρόπο για την εξοικονόμηση πόρων, βασικά ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή χρόνου, προτείναμε την εφαρμογή χρήσης του ηλεκτρονικού φακέλου και ταυτόχρονη μείωση χρήσης του κλασικού ιατρικού φακέλου», εξήγησε ο διευθυντής πληροφορικής ΓΝΠ κ. Γιώργος Ιωακειμίδης. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο επιτυγχάνεται ταχύτερη και άμεση ενημέρωση του γιατρού. Μειώνεται ο χρόνος διάγνωσης και των επαναληπτικών εξετάσεων. Περιορίζονται οι επαναληπτικές εξετάσεις, ενώ μειώνεται ο χρόνος που αφιέρωνε το προσωπικό για αναζήτηση φακέλου.

Η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου προς το παρόν ποικίλει από κλινική σε κλινική, διευκρινίζει ο κ. Ιωακειμίδης. Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έχουν κάνει οι δύο ορθοπεδικές κλινικές, η χειρουργική, η οφθαλμολογική, ενώ στο ακτινολογικό τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική διαχείριση εικόνας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Αυγούστου 2009, 20:46:35
Απάντηση #9
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Υψηλές προσδοκίες για εξοικονόμηση 2 δισ ευρώ ετησίως
Ηλεκτρονικό σύστημα στην συνταγογράφηση

Την εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων αποφάσισε η διυπουργική προμηθειών κοινωνικής ασφάλισης.


Ανέθεσε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού που θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, ώστε να αφορά και στο το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά την Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις προμήθειες που αφορούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα κ.λπ.), με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος και στην Ελλάδα, θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για: την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης) , τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων, που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την εφαρμογή των συστημάτων αυτών μπορεί να γίνει εφικτή μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%. Αυτό, σε βάθος χρόνου, αντιστοιχεί σε συνολική εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ακόμη, σημαντικό όφελος προκύπτει και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συνταγογραφήσεων, αντικειμενικού και τεκμηριωμένου υπολογισμού του χρηματικού ποσού επιστροφής από τις φαρμακοβιομηχανίες, έγκαιρου υπολογισμού των οφειλών τους και εξορθολογισμού των δαπανών για φάρμακα, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στα φαρμακεία, το νέο σύστημα θα επιτρέψει τη βελτίωση, την επιτάχυνση και την οργανωμένη αποτύπωση των καθημερινών αναγκών τους και την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους. Επίσης, θα επιτρέψει την άμεση ενημέρωση για αλλαγές και αποσύρσεις στα Μητρώα Φαρμάκων και Υλικών. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές για τη χάραξη πολιτικής στο χώρο της υγείας (Υπουργεία, ΕΟΦ, κ.λπ.), θα αποκτήσουν μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης σε θέματα, όπως η παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, η παρακολούθηση της κατανάλωσης, η διαχείριση νοσημάτων, η διαχείριση του συστήματος της αποζημίωσης, η παρακολούθηση των τιμών, καθώς και η συγκέντρωση επιδημιολογικών στοιχείων.

Σημαντική προέκταση του συστήματος θα είναι και η διασύνδεσή του με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθούν οι τεράστιες δαπάνες που παρατηρούνται σήμερα στην προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος του ΥΠ.ΑΝ. με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς φαρμάκου, με στόχο την αναμόρφωση της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης των φαρμάκων.

Τέλος, ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης σε όλους τους πολίτες του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α), ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό των διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για όλες τις δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων και, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει καθοριστικά και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

27 Αυγούστου 2009, 17:21:31
Απάντηση #10
Αποσυνδεδεμένος

anastasios theodoridis

Ιατροί
Διαγωνισμός ΕΟΦ για το σύστημα συνταγογραφίας φαρμάκων

Στο... παρά πέντε της ΔΕΘ η κυβέρνηση θυμήθηκε να εκσυγχρονίσει το σύστημα συνταγογραφίας και χορήγησης φαρμάκων. Στοχεύει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στην εξοικονόμηση «σε βάθος χρόνου» 2 δισ. ευρώ ετησίως. Το νέο σύστημα δεν θα λειτουργήσει άμεσα . Κι αυτό καθώς ο ΕΟΦ θα προκηρύξει διαγωνισμό εντός του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή. Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε χθες η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.

Η Επιτροπή αποφάσισε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων.

Μέσω του νέου συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρισης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων. Πιο αναλυτικά, το νέο σύστημα θα προβλέπει:

    * Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης).
    * Τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.

Γι αυτό τον λόγο ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.

Σε δύο στάδια
Η διαδικασία ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε και για το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και εντός εξαμήνου και η υλοποίηση του συστήματος. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους λογαριασμούς δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η έως σήμερα έλλειψη ελέγχου στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών ευνοεί φαινόμενα όπως η περιττή συνταγογράφηση, η σπατάλη και η αδιαφάνεια. Υπολογίζουν, δε, πως, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, η εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%. Αυτό, σε βάθος χρόνου, αντιστοιχεί σε συνολική εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Ποτέ μην λογομαχείς με έναν ηλίθιο.....
Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγω πείρας!!!

30 Αυγούστου 2009, 13:21:39
Απάντηση #11
Αποσυνδεδεμένος

ManolisGP

Επώνυμοι
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά όλα φαίνονται να κινούνται μακριά από τα ιατρείο. Επίκεντρο του νέου συστήματος φαίνεται να είναι το φαρμακείο. Μάλιστα σε δημοσίευμα της ελευθεροτυπίας μιλάνε για «on Line φαρμακείο». Σε αυτή τη συζήτηση οφείλουμε να μπούμε και να προτείνουμε το «on line ιατρείο».
Στους στόχους αναφέρονται μόνο τα οικονομικά οφέλη. Πουθενά δεν αναφέρονται τα οφέλη των ασθενών αλλά και των υπηρετούντων ιατρών κυρίως της ΠΦΥ.
Αγαπητοί συνάδελφοι θα πρέπει σε αυτή τη συζήτηση να μπει η ανάγκη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ιατρείο. Να αναφερθεί:
ο κερδισμένος χρόνος στη σχέση γιατρού ασθενούς από τη μετατροπή της χειρόγραφης στην ηλεκτρονική συνταγογραφία με επακόλουθο τη δυνατότητα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
η μείωση των ενδεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων με την υποστήριξη ενός συστήματος που θα επιδεικνύει αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που ενδεχόμενα ο γιατρός επιλέγει να χορηγήσει.


Μανόλης Σμυρνάκης
Επιμελήτης Β'  Γενικής Ιατρικής
ΠΙ Βάβδου, Χαλκιδικής
« Τελευταία τροποποίηση: 30 Αυγούστου 2009, 13:24:31 από Μανόλης Σμυρνάκης »

13 Ιανουαρίου 2011, 22:05:43
Απάντηση #12
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ακόμη και στην Εσθονία το 85% των συνταγών γράφονται ηλεκτρονικά:

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

13 Ιανουαρίου 2011, 22:14:37
Απάντηση #13
Αποσυνδεδεμένος

tasath


Μετά από σχεδόν 3 μήνες εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ, υπάρχει κάποιος γιατρός που μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία του;
Έχει βοηθήσει στη διαδικασία; Κερδίζει χρόνο ο συνταγογραφών;  Τον βοηθάει το σύστημα στην επιλογή της αγωγής;

Πάντως από την "απέναντι όχθη", της εκτέλεσης δηλαδή μιας συνταγής, οφείλουμε να πούμε ότι - παρά τις αρχικές "παιδικές" ασθένειες - το σύστημα συμπεριφέρεται καλά, γρήγορα και έχει αποσυμφορήσει αρκετά τη χειρόγραφη δουλειά. Η χαρτούρα βέβαια έχει αυξηθεί (2 σελίδες Α4), τα κουπόνια παραμένουν, αλλά αναμένουμε βελτιώσεις.
Και βέβαια, ετοιμάζεται να μπει το ΙΚΑ μέσα στο 1ο τρίμηνο το 2011 οπότε και θα φανούν οι πραγματικές δυνατότητες και όρια της εφαρμογής.

2 αγωνίες υπάρχουν:
- Αν θα λειτουργήσει ενιαία πλατφόρμα ηλ. συνταγογράφησης για όλα τα ταμεία (κάτι έχει ακουστεί ότι ο ΟΠΑΔ ετοιμάζει δική του εφαρμογή).
- Πότε θα υπάρξει διεπαφή με τα υπάρχοντα προγράμματα φαρμακείου ώστε να μην διπλοεισάγουμε τα στοιχεία. Με τον ΟΑΕΕ είναι λίγες οι συνταγές, με το ΙΚΑ όμως...
Μπουμπούκος γιοκ. Τσεκούρι τώρα.

13 Ιανουαρίου 2011, 23:48:29
Απάντηση #14
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Πάντως από την "απέναντι όχθη", της εκτέλεσης δηλαδή μιας συνταγής, οφείλουμε να πούμε ότι

Καλύτερα να μην πούμε τίποτε μαζί σας.

Mε ποιά ακριβώς ιδιότητα βρίσκεστε στην "απέναντι όχθη"; Είστε διαπιστευμένος βοηθός φαρμακείου ή ... τί άλλο;
Πώς εργάζεστε εσείς στο χώρο του φαρμάκου και "εκτελείτε συνταγές" και ταυτόχρονα αξιώνετε να εμποδίζετε τους νέους πτυχιούχους φαρμακοποιούς να εργάζονται στο φυσικό τους χώρο;
Χρειάζεται θράσος πολλών πιθήκων για να κάνετε κάτι τέτοιο.
« Τελευταία τροποποίηση: 13 Ιανουαρίου 2011, 23:51:06 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
0 Απαντήσεις
5073 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Δεκεμβρίου 2009, 20:27:18
από anastasios theodoridis
2 Απαντήσεις
5990 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 29 Απριλίου 2010, 17:28:53
από Γ.Κτιστάκης
2 Απαντήσεις
26657 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 23 Μαΐου 2010, 02:52:44
από Δημήτριος
0 Απαντήσεις
53763 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 19 Μαρτίου 2011, 14:40:05
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
6943 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 3 Ιουλίου 2019, 21:27:39
από anasm