Την αναγκαιότητα περί περιοδικής αξιολόγησης του επαγγελματία για τις γνώσεις του και την ικανότητα του τα έχουμε πει. Όσο για το ακουστικό φίλε Δημήτρη εννοείται ότι έχεις εκπαιδευτεί προπτυχιακά. Για την χρήση του υπερήχου και του σπιρομέτρου που δεν περιλαμβάνεται στην προπτυχιακή εκπαίδευση δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια πιστοποίηση για τις γνώσεις στην χρήση του? Αυτό εννοώ ότι θα πρέπει να αλλάξει. Εάν κρίνεται ότι είναι απαραίτητο η εκπαίδευση πάνω σε αυτά να είναι προπτυχιακά, είναι άλλο θέμα συζήτησης . Εδώ θεωρώ ότι υπάρχει ανισότητα και αδικία σε βάρος αυτών που έχουν δαπανήσει σε χρόνο και κόστος για την εκπαίδευση πάνω σε αυτά, έναντι τον υπολοίπων που νόμιμα μπορούν να τα χρησιμοποιούν «ως βοηθήματα». Αυτές οι αδικίες κατά την γνώμη μου πρέπει να διορθωθούν. Η θέση να τα χρησιμοποιεί όποιος θέλει κατά συνείδηση, δεν την θεωρώ σωστή, δίκαιη και ασφαλής για τον ασθενή.
Και ο μαραγκός είναι τέχνη. Και μπορεί να χρησιμοποιεί όποιο μηχάνημα νομίζει ότι θα του κάνει καλύτερα την δουλειά του. Όμως αυτός θα χαλάσει ένα ,δυο, τρία κτλ ξύλα, ανάλογα των γνώσεών του και θα το μάθει. Ο ιατρός πόσους ασθενείς δικαιούται να «χαλάσει» για να μάθει να το χρησιμοποιεί με ασφάλεια για αυτούς?
Γιώργο πραγματικά δυσκολεύεσαι να καταλάβεις. Το να "χαλάσεις" ασθενή τιμωρείται, ανεξαρτήτως του ποιο "εργαλείο" χρησιμοποίησες. Άρα, δεν στέκει αυτό που λες. Δεν χαλάς ασθενείς για να μάθεις με τα "βοηθήματα". Τα "βοηθήματα" σου επιβεβαιώνουν/απορρίπτουν την πιθανή διάγνωση που έχεις στο μυαλό σου. Αλλά η απόφαση είναι πάντα δική σου. Δεν αποφασίζουν τα βοηθήματα και αυτό όποιος δεν το καταλαβαίνει απλά δεν είναι γιατρός, απλά ίσως έχει πτυχίο ιατρικής. Εδώ, κολλάει πολύ καλά η έννοια της "τέχνης" που λέει ο Βασίλης. Δεν σου έχει τύχει ποτέ, όλα τα "βοηθήματα" να είναι κόντρα στην κλινική εικόνα και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι μόνο η κλινική εικόνα έδειχνε την πραγματικότητα;
Να σου πω επίσης παραδείγματα "βοηθημάτων"/ιατρικών πράξεων που πιστοποιήθηκες ότι τα έμαθες προπτυχιακά;
α) ΗΚΓ: Γιατί οι χειρουργικές ειδικότητες ζητάνε γνωμάτευση καρδιογραφήματος;
β) Συρραφή απλού τραύματος: Γιατί οι παθολογικές ειδικότητες φωνάζουν/παραπέμπουν στους χειρουργούς;
Η πιστοποίηση σημαίνει δύο πράγματα:
α) ότι μπορεί την άποψη σου σε μια πράξη να την χρησιμοποιήσει ως "βοήθημα" άλλος συνάδελφος
β) ότι μπορείς να πληρωθείς επιπλέον αυτή την πράξη ως επιπλέον "πόρισμα" για τον ασθενή
Όμως Γιώργο το παραμύθι είναι από κάτω:
Τι οφείλει να γνωρίζει ένας ιατρός ως δεξιότητες που παρέχει υπηρεσίες ΠΦΥ για να μπορεί να θεωρείται επαρκής;;;
Και εδώ αρχίζουν τα πολύ δύσκολα....πχ
- Μπορείς να πεις ότι δικαιούσαι να παραλαμβάνεις τροχαία όταν δεν ξέρεις να κάνεις ένα FAST;
- Δικαιούσαι να γράφεις φάρμακα για το αναπνευστικό ενώ δεν χρησιμοποιείς την σπιρομέτρηση σαν βοήθημα;
και πολλες πολλές απορίες ακόμη.....