Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

"Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!". Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση;

(1/12) > >>

Argirios Argiriou:
Νομίζω η συζήτηση που ξεκίνησε στο "Σχεδιάζεται ενιαίο συνταγολόγιο για όλα τα ταμεία"

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

για την μηχανοργάνωση της συνταγογράφησης και το γράψιμο συνταγών μέσω υπολογιστή είναι καλύτερο να μεταφερθεί εδώ.

Ο τίτλος εδώ ” Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!”... Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση  ”, ο οποίος τίτλος προέρχεται από μήνυμα που έγραψε στο προηγούμενο forum ο συνάδελφος κ. Σμυρνάκης, είναι πολύ πιο ενδεικτικός του περιεχομένου της συζήτησης μας, και θα είναι έτσι πολύ πιο εύκολο να την αναζητήσουμε στο μέλλον.

Παραθέτω τα μηνύματα που είχα γράψει επί του θέματος στο προηγούμενο forum:


Συνάδελφοι συζητάτε για ένα θέμα που με αγγίζει και με πονάει και εμένα πολύ.

 Καταρχήν να συστηθώ γιατί δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε συζήτηση εδώ σε αυτό το Φόρουμ. Λέγομαι Αργύρης Αργυρίου και γεννήθηκα το 1968 στην Χρυσούπολη Καβάλας. Σπούδασα Ιατρική στην Σουηδία και έκανα αγροτικό εκεί καθώς επίσης και ειδικότητα Γενικής Ιατρικής. Μετά δούλεψα σαν ειδικός Γενικής Ιατρικής στην Σουηδία αλλά και στην Νορβηγία.

 Εδώ και ένα εξάμηνο περίπου, εργάζομαι στο ΙΚΑ Καβάλας.
Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα όταν άρχισα να δουλεύω στο ΙΚΑ ήταν ακριβώς ότι πάνω από το 80% της εργασίας μου ήταν το να ανανεώνω παλιές συνταγές ασθενών.

 Αυτή λοιπόν τη δουλειά που εδώ την κάνω από τις 08.00 έως και τις 13.00 την έκανα στην Σουηδία και στην Νορβηγία από τις 08.00 μέχρι και τις 09.00 με την βοήθεια του υπολογιστή. Όχι μόνο προλάβαινα τότε να εξυπηρετώ περισσότερους ασθενείς αλλά οι συνταγές έβγαιναν ευανάγνωστες και ήταν καταχωρημένες στον υπολογιστή εύκολες και για στατιστική επεξεργασία αν χρειαζόταν.

 Πώς ακριβώς δούλευα λοιπόν εκεί με την συνταγογράφηση παλιών συνταγών; (μιλώ για την Σουηδία αλλά και για την Νορβηγία).
Πηγαίναμε στο Κέντρο Υγείας λίγο πριν τις 08.00.
Από τις 08.00 μέχρι και τις 09.00 καθόμουν στο Ιατρείο μου μπροστά στον υπολογιστή μου όπου ήταν αποθηκευμένοι οι φάκελοι των ασθενών μου. Έβαζα στα αυτιά μου ακουστικά σαν αυτά που έχουν οι DJ, συνδεδεμένα με το τηλέφωνο για να μην κουράζομαι να κρατώ στα χέρια μου το ακουστικό. Οι ασθενείς που ήθελαν να ανανεώσουν την συνταγή τους μόνο, και δεν χρειαζόταν εξέταση, ήξεραν ότι αυτό μπορούσε να γίνει τηλεφωνικά από τις 08.00 μέχρι και τις 09.00 και μου τηλεφωνούσαν. Έμπαινα στον φάκελό τους έβλεπα τα φάρμακα τους και αν θεωρούσα ότι η συνταγή μπορούσε να ανανεωθεί μόνο με βάση αυτά που μου έλεγαν από το τηλέφωνο, μάρκαρα τα φάρμακα που ήθελα και εκτύπωνα τις αντίστοιχες συνταγές. Έβαζα μια υπογραφή και μετά τις 09.00 ερχόταν μια γραμματέας που έπαιρνε τις συνταγές του κάθε ασθενούς, τις έβαζε σε φακέλους και τις έστελνε στα σπίτια τους. Έτσι μετά τις 09.00 είχαμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με καθαρή ιατρική πλέον.

 Γενικά νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα είναι η ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Μετά τιμής,

Αργύρης Αργυρίου
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος



Συνεχίζοντας τις εντυπώσεις μου από την μηχανοργάνωση στην Σουηδία θα έπρεπε ίσως να πω και για μια αστοχία των Σουηδών.

Άφησαν το κάθε Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο να επιλέξει το δικό του λογισμικό χωρίς να λάβουν υπ’ όψη ότι πολλά από αυτά τα λογισμικά δεν είναι συμβατά μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία μεταξύ τους. Αυτό συνεπάγεται πολύ κόπο και παραπανίσια εργασία. Π.χ. τα εργαστηριακά που έρχονται από το Νοσοκομείο, ή τα εξιτήρια ασθενών από το Νοσοκομείο, πρέπει να καταχωρηθούν με το χέρι στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας. Και το αντίστροφο: Πολλές πληροφορίες που υπάρχουν στον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας και που θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμες στους Νοσοκομειακούς Ιατρούς που αναλαμβάνουν ένα ασθενή, πηγαίνουν άχρηστες γιατί οι γιατροί του Νοσοκομείου δεν μπορούν να δουν τον φάκελο του ασθενούς στο Κέντρο Υγείας.

Πρόσφατα διάβασα ότι το Σουηδικό Κράτος προτίθεται να δώσει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι ώστε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία να αποκτήσουν λογισμικά που είναι συμβατά μεταξύ τους.


Συναδελφικά,

Αργυρίου Αργύρης
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συμφωνώ και εγώ ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Μακροπρόθεσμα όμως είμαι αισιόδοξος όσον αφορά την μηχανοργάνωση.
Αυτό γιατί οι νέοι γιατροί που βγαίνουν έχουν όλο και μεγαλύτερη εξοικείωση με τους υπολογιστές.

Σε πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να προκαλέσει επανάσταση, αλλά και να κάνει πλούσιους αυτούς που το ξεκινήσουν, και το έχουμε ήδη θίξει εδώ πέρα:

Αν καθίσουν μαζί ένας καλός κομπιουτερίστας και ένας ψαγμένος γιατρός και βρούν ένα τρόπο να εκτυπώνουν τις συνταγές στο βιβλιάριο του ασθενούς (χωρίς να απαιτήσουν από το αντίστοιχο ταμείο του ασθενούς να αλλάξει την μορφή του βιβλιαρίου).

Αν το πετύχουν αυτό, τότε πιστεύω ότι πολλοί συνάδελφοι θα θέλουν να αποκτήσουν το πρόγραμμα και τον εκτυπωτή, ακόμη και πληρώνοντας από την τσέπη τους. Γιατί; Γιατί θα ξαλαφρύνουν τα χέρια τους, θα τελειώνουν με τους ασθενείς τους πιο γρήγορα από τους άλλους γιατρούς, άσε που και οι ασθενείς τους θα είναι πιο ευχαριστημένοι. Αν αυτό γίνει μόδα, μετά οι Δεινόσαυροι από μόνοι τους θα αναγκαστούν να το υιοθετήσουν. Όσοι από αυτούς δεν το κάνουν θα θεωρούνται ξεπερασμένοι.

Συναδελφικά

Αργυρίου Αργύρης

Υστερόγραφο: Παράλληλα συμφωνώ βέβαια και με τον συνάδελφο κ. Σμυρνάκη ότι θα ήταν πολύ καλό να γίνει μια Ομάδα Εργασίας από την Ελληνικη ΄Ενωση Γενικής Ιατρικής που να αγωνιστεί για μια νομοθετική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που να στοχεύει σε μια ενιαία για όλη την Ελλάδα, Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας ή τουλάχιστον μια ενιαία μορφή εκτύπωσης συνταγών για όλα τα ταμεία. Αυτό θα μπορούσε σε μια πρώτη φάση να είναι προαιρετικό για όσους γιατρούς θέλουν. Όσο για την Kάρτα Υγείας δεν χρειάζεται σώνει και καλά να υποστηρίζεται από ένα και μόνο λογισμικό. Θα ήταν μάλιστα καλύτερα να υποστηρίζεται από διάφορα λογισμικά, ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ προγραμματιστών και να κατεβαίνει η τιμή αλλά να ανεβαίνει η ποιότητα. Αρκεί τα διάφορα λογισμικά να είναι συμβατά μεταξύ τους.

Αν μια τέτοια μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία – τομή την πάρουν Γενικοί Ιατροί, θα είναι και μια έμμεση διαφήμιση για την Γενική Ιατρική σε όλο το Πανελλήνιο.

Για να διευκολύνουμε το κράτος να πάρει την απόφαση, καλό θα ήταν να προετοιμάσουμε μια έτοιμη πρόταση ακόμη και ως προς τα πρακτικά ζητήματα:  Μια έτοιμη πρόταση π.χ. για την μορφή και το περιεχόμενο της Κάρτας Υγείας και συγκεκριμένη πρόταση για την μορφή και το περιεχόμενο της φόρμας συνταγών.

Είστε να βάλουμε μπρος;

Συμφωνώ με τις επιφυλάξεις του Godfather.

Πιστεύω ότι και στο θέμα της αυτοφαρμακίας θα μπεί μια τάξη αν εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Το γεγονός ότι με την μηχανοργάνωση θα είναι πιο εύκολο να αναζητηθούν εύθυνες από τον Ιατρό που εκδίδει ηλεκτρονικά μια συνταγή,
ίσως να κάνει αυτόν τον Ιατρό να μην συνταγογραφεί άκριτα και να τολμά να αρνείται που και που...

 Δεν είμαστε γραμματείς. Είμαστε Ιατροί.


 συναδελφικά,

 Αργυρίου Αργύρης
 Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Γύρισα χθες στην Καβάλα μετά από παραμονή δύο εβδομάδων στη Σουηδία.
Την μία από αυτές τις εβδομάδες εργάστηκα σε ένα Σουηδικό Κέντρο Υγείας σαν locum.
Το καινούριο που είδα είναι ότι τώρα πια τις συνταγές δεν χρειάζεται καν να τις εκτυπώνουν από τον υπολογιστή.
Τις στέλνουν ηλεκτρονικά στο φαρμακείο και πηγαίνει ο ασθενής και παραλαμβάνει τα φάρμακα από εκεί με την επίδειξη ταυτότητος.
Ταυτόχρονα κατάργησαν και τη ειδική συνταγή που εκτυπώναν παλιά για τα ναρκωτικά φάρμακα γιατί θεωρούν ότι το καινούριο σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια πλαστογράφησης.




kefalidisg:
  Καταπληκτικά όλα αυτά που μας περιγράφετε παραπάνω!!!!!!
  Τι γίνεται όμως στην χώρα των Ελ;
  Τελείωσα την ειδικότητα στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης το οποίο θεωρητικά ως πανεπιστημιακό νοσοοκομείο θα πρέπει να είναι λίγο πιο μπροστά από τα περισσότερα της επικράτειας. Τι γινόταν λοιπόν εκεί; όλα, τα πάντα γράφονταν στο χέρι από συνταγές, εξητήρια ως παραπεμπτικά κτλ. Εδώ οι ενδονοσοκομειακές εγασίες που θεωρητικά θα ήταν απλό να δημιουργηθεί ένα σύστημα να τις διαικπεραιώνει και γίνονταν με το ''χέρι'' περίμενε κάποιος να γίνει κάτι σε πανελλαδικό επίπεδο; Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ μακρυά από τις Σκανδιναβικές χώρες, όμως ας πούμε ότι δεν θα έπρεπε να κάνουμε συγκρίσεις με αυτές και ας συγκριθούμε με χώρες οι οποίες βρίσκονται γύρω μας και πρόσφατα μπήκαν στη  Ευρωπαική ένωση. Χώρες λοιπόν όπως η Ρουμανία, η Τσεχία και άλλες παρόλλα τα προβληματά τους έχουν δώσει προταιρεότητα σε κάποια θέματα και φαίνεται ότι σε λίγο θα μας ξεπεράσουν!
  Όλα αυτά ως πρόσφατα!! 
  Δουλεύοντας ως επιστημονικός συνεργάτης της ΩΡΛ κλινικής του ΠΓΝΑ τον τελευταίο χρόνο διαπιστώνω ότι κάτι αλλάζει. Παρατήρησα λοιπόν ότι τα όλα τα ΤΕΙ και οι κλινικές  έχουν εξοπλιστεί με ΗΥ (όλα της siemens βέβαια!!!)  σε δίκτυο με τα γραφεία κινήσεως. Σε μια συζήτηση που έκανα έναν τεχνικό υπεύθυνο έμαθα τα εξής συναρπαστικά: - το δίκτυο δημιουργέιται σε επίπεδο περιφέρειας αρχικά, και επειδή πρόκειται για συμβατά λογισμικά στην συνέχεια θα υπάρξει ένα και μόνο εννιαίο, πανελλήνιο.
                                                                                       - ο κάθε ασθενής οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα αποκτά στην πρώτη του επαφή με το γραφείο κίνησης έναν μοναδικό αριθμό ο οποίος ονομάζεται CS και δίνει πρόσβαση στα προσωπικά του στοιχεία αρχικά σε επίπεδο περιφέρειας.
                                                                                       -Όλες οι εξετάσεις που διενεργούνται εισάγονται στο σύστημα και αν χρειαστεί κάτι υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης. Έτσι τώρα πια εισητήρια, εξητήρια, εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και άλλα απλώς εκτυπώνονται!!
                                                                                       -Βραχυπρόθεσμα προβλέπεται η σύνδεση με τα εργαστήρια και η άμεση παρακολούθηση αποτελεσμάτων κτλ
 Υπάρχουν και άλλα που ίσως μου διαφεύγουν τώρα όλα όμως αφορούν τη οργάνωση των νοσοκομείων και κατ΄ έπεκταση της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την πρωτοβάθμια ακούω μόνο εξαγγελίες.
    Πιστεύω πως απέχουμε ακόμη πολύ από το να καθιερωθεί εννιαίο σύστημα συνταγογράφησης μια και κυρίως δεν υπάρχει βούληση(πως θα μπορούσαν τα τρωκτκά που λυμαίνουν την υγεία στην χώρα μας να συνεχίσουν το έργο τους; ) φαίνεται όμως ότι άρχισε να γίνεται κάποιο πρώτο βήμα, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρχει και συνέχεια.
  Παράκληση και άλλοι να γράψεται για το τι γίνεται και σε άλλα νοσοκομεία ώστε να σχηματίσουμε πιο σφαιρική άποψη!!

ManolisGP:
Ο τίτλος εδώ ” Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!”... Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση  ”, ο οποίος τίτλος προέρχεται από μήνυμα που έγραψε στο προηγούμενο forum ο συνάδελφος κ. Σμυρνάκης, είναι πολύ πιο ενδεικτικός του περιεχομένου της συζήτησης μας, και θα είναι έτσι πολύ πιο εύκολο να την αναζητήσουμε στο μέλλον.

Παραθέτω με τη σειρά μου,  το αρχικό κείμενο με το οποίο είχε αρχίσει η κουβεντα στο προγούμενο forum:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήθελα να βάλω ένα ζήτημα σε αυτή τη σελίδα του forum
"ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ - ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ"

θα ήθελα καταρχήν να συμφωνήσουμε πως
«…ο έλεγχος και η «τακτοποίηση» σε χρόνιες αγωγές ασθενών αναμφισβήτητα είναι ένας βασικός ρόλος του γενικού ιατρού…»

Όμως αισθάνομαι πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή βασικά εμπόδια από αυτή τη λειτουργία μας. Γι΄ αυτό το λόγο νομίζω πώς κάποια στιγμή πρέπει να γίνει συζήτηση "όχι για τα ιατρεία συνταγογραφίας" αλλά για τον "τρόπο συνταγογραφίας".

Η σημερινή κατάσταση είναι γνωστή σε όλους:
…ο ιατρός, με το χέρι, περνάει τα φάρμακα στο συνταγολόγιο του εκάστοτε ασφαλιστικού ταμείου…
… οι χρόνιες συνταγές επαναλαμβάνονται κάθε μήνα…

Μέχρι σήμερα, το βάρος της επανάληψης των συνταγών έχουν αναλάβει, στις πόλεις στα ιατρεία του ΙΚΑ, οι ανειδίκευτοι ιατροί, στην περιφέρεια οι αγροτικοί ιατροί και σταδιακά οι γενικοί ιατροί.
Πρακτική σε πολλά Κέντρα Υγείας είναι το βάρος της επαναλαμβανόμενης συνταγογραφίας να πέφτει στα χέρια των "ανειδίκευτων αγροτικών ιατρών". Επίσης έχουμε δει νοσηλευτές να έχουν εκπαιδευτεί και να γράφουν συνταγές. Σαν «ανθυγιεινή» και άχαρη εργασία μεταφέρεται σε όλο και πιο ανειδίκευτο προσωπικό. Στις καλές περιπτώσεις βλέπουμε ισότιμη κατανομή της επαναλαμβανόμενης συνταγογραφίας σε όλα τα ιατρεία. Έχουμε όμως δει και νέους γενικούς ιατρούς να αναλαμβάνουν το όλο το βάρος της επαναλαμβανόμενης συνταγογραφίας για να ξεκουραστούν οι παλαιότεροι;
Στα Περιφερικά Ιατρεία, οι γενικοί ιατροί, δεν έχουν διεξόδους. Όλη η δουλειά πρέπει να βγει από αυτούς, συχνά το ένα και μοναδικό άτομο.

Είναι γνωστό πως όλο και περισσότερες θέσεις καταλαμβάνονται από γενικούς ιατρούς. Ένας νεοδιορισμένος γενικός ιατρός, πηγαίνει στη θέση εργασίας του με όνειρα και ιδέες… να δουλέψει, να οργανώσει, να εφαρμόσει αυτά που έμαθε. Μετά από τα 4 «δύσκολα» (θα μου επιτρέψετε να πω) χρόνια εκπαίδευσης στο νοσοκομείο, με τα γνωστά προβλήματα αναγνώρισης ρόλου, για πρώτη φορά ανεξάρτητος μπορεί να αναλάβει ευθύνες που ανταποκρίνονται  στο ρόλο του... ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. Η έναρξη της εργασίας όμως θα τον φέρει μπροστά σε μία πραγματικότητα. «ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙ 6 + 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ». Η προσπάθεια εξασφάλισης χρόνου εκτός από το χρόνο συνταγογραφίας για πρόληψη, ενημέρωση, εξέταση των ασθενών, καταγραφή, επισκέψεις σε σπίτια αλλού επιτυγχάνετε με δυσκολία (χωρίς όμως  ποτέ να καταλαμβάνει την πραγματική διάσταση) και αλλού εγκαταλείπετε πριν ακόμα αρχίσει. Συχνά ο μόνος παράγοντας που μας διαφοροποιεί είναι η ταχύτητα στο γράψιμο…

Αυτή η κατάσταση που οδηγεί; Πόσα χρόνια θα αντέξει ένα γενικός ιατρός να κάνει αυτή τη δουλειά. Εξαρτάται από τα όνειρα, τους στόχους του, τη δυναμική που έχει μέσα του. Πάντως είναι ένας αγώνας άνισος.

Νομίζω πως ήρθε η ώρα κάτι να γίνει. Καταρχήν να ενώσουμε τις σκέψεις και τις αγωνίες μας. Ελπίζω όταν γίνει αυτό να δημιουργηθεί σταδιακά μία κρίσιμη μάζα, που θα αγωνιστεί για να αλλάξει αυτή την τριτοκοσμική κατάσταση. Κανένα δε συμφέρει, ΟΥΤΕ το Υπουργείο Υγείας, ΟΥΤΕ εμάς, ΟΥΤΕ τους κατοίκους της περιοχής μας που υπηρετούμε. Ίσως κάποιοι άλλους να εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση…

Γνωρίζετε πως υπάρχουν χώρες που αντιμετωπίζουν τα ζήτημα με πιο σύγχρονα μέσα. Οι γνώσεις μου πάνω σε αυτό το θέμα δεν είναι πολλές αλλά ας φανταστούμε για λίγα λεπτά μία άλλη πραγματικότητα…

…Καταγράφουμε τη χρόνια αγωγή του ασθενή μας σε μία ηλεκτρονική σελίδα, (σαφώς μπορεί να είναι μία Ηλεκτρονική Κάρτα Υγεία)ς. Για κάθε ασθενή που πρέπει να πάρει τα φάρμακά του, ελέγχουμε από τον υπολογιστή την αγωγή, επιλέγουμε τα σκευάσματα που απαιτούνται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δίνουμε απλά μία εκτύπωση. Το έντυπο υπογράφεται και στέλνετε στο φαρμακείο…

Αυτή είναι μία διάσταση. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες.
Πιστεύω πως κάτι τέτοιο δεν είναι ακατόρθωτο. Πως μπορεί να γίνει… σίγουρα το κόστος από μία τέτοια μηχανογράφηση είναι ελάχιστο μπροστά στο κέρδος που θα προκύψει. Μία ολόκληρη ειδικότητα θα αναπνεύσει. Και η γενική ιατρική θα αναπτυχθεί και θα αναβαθμιστεί.

Δεν θα γράψω τίποτα άλλο. Περιμένω τις σκέψεις σας… τις προτάσεις… ακόμα πιθανά και τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης ενός τέτοιου συστήματος…

Από τη Θεσσαλονίκη,
Με εκτίμηση,

Μανόλης Σμυρνάκης
Επ. Β Γενικής Ιατρικής
ΠΙ Βάβδου - ΚΥ Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής



IRENA:
Εγώ πάλι δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για το θέμα της μηχανοργάνωσης των συνταγών. Και αυτό γιατί δεν είναι μόνο θέμα τεχνολογίας και εκπαίδευσης αλλά κυρίως θέμα συμφερόντων. Πείτε ποιος γιατρός απο αυτούς που συνεργάζονται με φαρμακοβιομηχανίες θα ήθελε τα δεδομένα των συνταγών του να καταγράφονται και να αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων που θα μπορούσε να υποστεί στατιστική επεξεργασία? Η στατιστική συτή επεξεργασία θα αποδείκνυε την απόλυτη σχέση με τη μία ή την άλλη εταιρία και την πολυφαρμακία προκειμένου να εξασφαλιστεί το ταξίδι στο εξωτερικό, το laptop ή και ακόμη τώρα τελευταία το ποσοστό επί της τιμής του σκευάσματος.....

Πατρωνάκης Μάνος:
«πενία τέχνας κατεργάζεται»

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση