Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ
"Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!". Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση;
anastasios theodoridis:
Διαγωνισμός ΕΟΦ για το σύστημα συνταγογραφίας φαρμάκων
Στο... παρά πέντε της ΔΕΘ η κυβέρνηση θυμήθηκε να εκσυγχρονίσει το σύστημα συνταγογραφίας και χορήγησης φαρμάκων. Στοχεύει, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στην εξοικονόμηση «σε βάθος χρόνου» 2 δισ. ευρώ ετησίως. Το νέο σύστημα δεν θα λειτουργήσει άμεσα . Κι αυτό καθώς ο ΕΟΦ θα προκηρύξει διαγωνισμό εντός του Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες για να τεθεί το σύστημα σε εφαρμογή. Για το ζήτημα αυτό συνεδρίασε χθες η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά.
Η Επιτροπή αποφάσισε την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων.
Μέσω του νέου συστήματος θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρισης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων. Πιο αναλυτικά, το νέο σύστημα θα προβλέπει:
* Την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης).
* Τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.
Γι αυτό τον λόγο ανατίθεται στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού.
Σε δύο στάδια
Η διαδικασία ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε και για το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και εντός εξαμήνου και η υλοποίηση του συστήματος. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, «οι φαρμακευτικές δαπάνες στη χώρα μας αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους λογαριασμούς δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η έως σήμερα έλλειψη ελέγχου στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών ευνοεί φαινόμενα όπως η περιττή συνταγογράφηση, η σπατάλη και η αδιαφάνεια. Υπολογίζουν, δε, πως, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία, η εφαρμογή παρόμοιων συστημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%. Αυτό, σε βάθος χρόνου, αντιστοιχεί σε συνολική εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
ManolisGP:
Δυστυχώς για μια ακόμα φορά όλα φαίνονται να κινούνται μακριά από τα ιατρείο. Επίκεντρο του νέου συστήματος φαίνεται να είναι το φαρμακείο. Μάλιστα σε δημοσίευμα της ελευθεροτυπίας μιλάνε για «on Line φαρμακείο». Σε αυτή τη συζήτηση οφείλουμε να μπούμε και να προτείνουμε το «on line ιατρείο».
Στους στόχους αναφέρονται μόνο τα οικονομικά οφέλη. Πουθενά δεν αναφέρονται τα οφέλη των ασθενών αλλά και των υπηρετούντων ιατρών κυρίως της ΠΦΥ.
Αγαπητοί συνάδελφοι θα πρέπει σε αυτή τη συζήτηση να μπει η ανάγκη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο ιατρείο. Να αναφερθεί:
ο κερδισμένος χρόνος στη σχέση γιατρού ασθενούς από τη μετατροπή της χειρόγραφης στην ηλεκτρονική συνταγογραφία με επακόλουθο τη δυνατότητα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας
η μείωση των ενδεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων με την υποστήριξη ενός συστήματος που θα επιδεικνύει αλληλεπιδράσεις φαρμάκων που ενδεχόμενα ο γιατρός επιλέγει να χορηγήσει.
Μανόλης Σμυρνάκης
Επιμελήτης Β' Γενικής Ιατρικής
ΠΙ Βάβδου, Χαλκιδικής
Argirios Argiriou:
Ακόμη και στην Εσθονία το 85% των συνταγών γράφονται ηλεκτρονικά:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
tasath:
Μετά από σχεδόν 3 μήνες εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ, υπάρχει κάποιος γιατρός που μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία του;
Έχει βοηθήσει στη διαδικασία; Κερδίζει χρόνο ο συνταγογραφών; Τον βοηθάει το σύστημα στην επιλογή της αγωγής;
Πάντως από την "απέναντι όχθη", της εκτέλεσης δηλαδή μιας συνταγής, οφείλουμε να πούμε ότι - παρά τις αρχικές "παιδικές" ασθένειες - το σύστημα συμπεριφέρεται καλά, γρήγορα και έχει αποσυμφορήσει αρκετά τη χειρόγραφη δουλειά. Η χαρτούρα βέβαια έχει αυξηθεί (2 σελίδες Α4), τα κουπόνια παραμένουν, αλλά αναμένουμε βελτιώσεις.
Και βέβαια, ετοιμάζεται να μπει το ΙΚΑ μέσα στο 1ο τρίμηνο το 2011 οπότε και θα φανούν οι πραγματικές δυνατότητες και όρια της εφαρμογής.
2 αγωνίες υπάρχουν:
- Αν θα λειτουργήσει ενιαία πλατφόρμα ηλ. συνταγογράφησης για όλα τα ταμεία (κάτι έχει ακουστεί ότι ο ΟΠΑΔ ετοιμάζει δική του εφαρμογή).
- Πότε θα υπάρξει διεπαφή με τα υπάρχοντα προγράμματα φαρμακείου ώστε να μην διπλοεισάγουμε τα στοιχεία. Με τον ΟΑΕΕ είναι λίγες οι συνταγές, με το ΙΚΑ όμως...
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή ΕίσοδοςΠάντως από την "απέναντι όχθη", της εκτέλεσης δηλαδή μιας συνταγής, οφείλουμε να πούμε ότι
--- Τέλος παράθεσης ---
Καλύτερα να μην πούμε τίποτε μαζί σας.
Mε ποιά ακριβώς ιδιότητα βρίσκεστε στην "απέναντι όχθη"; Είστε διαπιστευμένος βοηθός φαρμακείου ή ... τί άλλο;
Πώς εργάζεστε εσείς στο χώρο του φαρμάκου και "εκτελείτε συνταγές" και ταυτόχρονα αξιώνετε να εμποδίζετε τους νέους πτυχιούχους φαρμακοποιούς να εργάζονται στο φυσικό τους χώρο;
Χρειάζεται θράσος πολλών πιθήκων για να κάνετε κάτι τέτοιο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση