Ίσως ο τίτλος του μηνύματος να ακούγεται χιουμοριστικός αλλά δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα με το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΑΔ για τις παραγγελίες των εξετάσεων.
Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να γράψετε ένα ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και να το εκτυπώσετε για έναν ασθενή του ΟΠΑΔ.
Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι αυτό το σύστημα σε υποχρεώνει να έχεις υποχρεωτικά Microsoft Windows.
Η εισαγωγή του ΑΜΚΑ ή του αριθμού μητρώου για αναζήτηση του ασθενή είναι το τέλος της ευκολίας του συστήματος.
Πηγαίνοντας να επιλέξεις εξετάσεις ανακαλύπτεις ότι όλες οι εξετάσεις για όλες τις ειδικότητες είναι χύμα σε μια λίστα. Η αναζήτηση γίνεται με την ονομασία που είναι γραμμένη στο ΠΔ για τις εξετάσεις και φυσικά πρέπει να ξέρεις πως είναι γραμμένη η εξέταση για να την βρεις. Καμιά ελπίδα να επιλέξεις να εμφανίζεται μόνο μια κατηγορία εξετάσεων.
Ας πούμε επίσης ότι η κλασσική αγγλική ονοματολογία με ακρωνύμια (πχ SGOT, SGPT) δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα στην αναζήτηση. Επιπλέον, πρέπει να έχεις υπόψιν τα γράμματα που είναι τονισμένα γιατί κι αυτό μετράει στο εάν θα σου επιστρέψει την εξέταση που ψάχνεις.
Η τραγωδία όμως συνεχίζεται. Για κάθε εξέταση που θέλεις να αναζητήσεις πρέπει να πας να γράψεις το όνομα (όπως το περιμένει να το βάλεις και μυρίζεις φυσικά τα νύχια σου πως το έχει γραμμένο) και αντί να πατήσεις ΕΝΤΕR να το ψάξει (τι πιο γρήγορο;), πρέπει να πας να πατήσεις ένα μικρό κουμπάκι κοντά και δίπλα στο άλλο κουμπάκι που κάνει ακύρωση σε ότι έχεις ήδη περάσει.
Η υποστήριξη από το 1355 μάλιστα μου είπε ότι κάποιοι συνάδελφοι έχουν κρατήσει τεφτέρι τον αρχικό κωδικό από τις εξετάσεις που συνήθως χρησιμοποιούν και μετά αναζητούν τις εξετάσεις πηγαίνοντας πάνω-κάτω την μπάρα δεξιά της λίστας έχοντας ορίσει ταξινόμηση των εξετάσεων στη λίστα βάση του κωδικού...!!!!!!!!!!
Φυσικά, πακέτα εξετάσεων που χρησιμοποιούνται συχνά και ορίζονται από τον κάθε ιατρό είναι απλά ανύπαρκτη ουτοπική πολυτέλεια....
Το δικό μου ερώτημα είναι ποιος είχε την σύλληψη για αυτή την τραγική από πλευράς ευχρηστίας εφαρμογή; Και φυσικά συγχαρητήρια στον ανεγκέφαλο που την είδε και ενέκρινε την χρήση της.
Σε όλο τον κόσμο, ένα λογισμικό για να αρχίσει να χρησιμοποιείται περνάει τουλάχιστον κάποια τεστ ευχρηστίας (usability tests), τα οποία μπορεί να είναι από τον χρόνο που χρειάζεται για να επιτελεστεί μια διαδικασία σαν αρχικό στάδιο, την καταγραφή και ανάλυση των κινήσεων του ποντικιού κατά την χρήση σε ένα επόμενο στάδιο και την καταγραφή της εστίασης των οφθαλμών του χρήστη κατά την χρήση τους σε πιο προχωρημένες καταστάσεις. Εννοείται ότι το στοιχειώδες του πόσο χρόνο χρειάζεται για γράψεις ένα παραπεμπτικό είναι κάτι το απαραίτητο για να πεις ότι την δημοσιοποιείς για χρήση.
Να πω ότι μετράνε πόσα click χρειάζονται; πόση απόσταση είναι οι διαδρομές που κάνει το βελάκι στην οθόνη;
Να πω ότι φτιάχνουν το λογισμικό ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από τον καινούργιο χρήστη που κάνει τα πάντα με το ποντίκι αλλά και από τον έμπειρο χρήστη που έχει μάθει με συνδυασμούς πλήκτρων (key shortcuts) να κάνει χρήση του λογισμικού με απίστευτη ταχύτητα;
Τελικά πίσω από τον παιδαρά ιατρό και την μοντέλα γιατρίνα στην αρχική οθόνη κρύβεται μια απίστευτη γύμνια και μια ανικανότητα στη δημιουργία μιας εύχρηστης εφαρμογής. Γιατί συνεχίζουν ακόμη την χρήση της;
Να σημειώσω δύο πράγματα:
α) Σχόλια για βελτίωση τους έχω στείλει γραπτώς από το Νοέμβρη. Ήμουν από τους πρώτους που έκανα αίτηση για κωδικούς.
β) Επειδή θα βρεθούν πολλοί ανεγκέφαλοι της πληροφορικής να μου πουν ότι για τον υπολογιστή οι παρακάτω λέξεις (Γενική αίματος, Γενική αιματος, Γενική εξέταση αίματος, Γενικη Αιματος) είναι διαφορετικές και είναι πολύπλοκο το όποιο ερώτημα (query) στη βάση ψάχνει όλες μαζι όπως κι αν γραφούν, τους λέω ότι ο υπολογιστής είναι τόσο νοήμων όσο κι αυτός που τον προγραμματίζει. Στο λογισμικό φακέλου ασθενή της διατριβής μου προς αποφυγή διπλοεγγραφών ο ασθενής με πχ το επίθετο Ψυχοπετωνήτης βρισκόταν κατά την αναζήτηση με το πιο απλό sql query όπως κι αν τον έγραφες με τους παρακάτω τρόπους: Ψιχοπεττωνιτης, Ψυχοπαιτονητης, Ψυχωπετονήτης, Ψυχοπετωνήτης. Και δεν τυγχάνω επαγγελματίας προγραμματιστής.
Εννοείται ότι η ιδέα να μην μπορείς να δεις τι εξετάσεις έχουν ήδη παραγγελθεί από σένα ή άλλους συναδέλφους ηλεκτρονικά είναι επίσης μια έξυπνη απόφαση του ΟΠΑΔ.
Η πιο έξυπνη όμως είναι η ιδέα ότι εκτυπώνεις το παραπεμπτικό σε σελίδα Α4 και το δίνεις στον ασθενή λέγοντας ότι πρέπει να μείνει μέσα στο βιβλιάριο σαν στέλεχος. Όπως σε κοιτάει με γουρλωμένα μάτια του εξηγείς ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΑΔ το ζητάνε αυτό και ας φροντίσει να κάνει ότι θέλει με αυτό το Α4.......
Σημείωση: Διάβαζα για τον Παπανδρέου που πάει να διαπραγματευτεί με την Μερκελ.... Μα καλά, δεν παίρνει μαζί του τους προγραμματιστές και τους μανατζερ αυτού του λογισμικού να τους κάνει απόσπαση στη Μέρκελ για 2-3 μήνες; Είμαι σίγουρος ότι μια βδομάδα μετά η Μέρκελ θα μας δώσει 1 δισ με 1% επιτόκιο για 100 χρόνια μπας και φτιαχτεί επιτέλους ηλεκτρονική συνταγογραφία στην ελλάδα......από καμιά σοβαρή ομάδα......