Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

"Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!". Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση;

<< < (9/12) > >>

EzeΤΡΟΛ:
Χειρόγραφο από τα απομνημονεύματα του Στρ. Μακρυγιάννη.

tasath:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΆσε, χαμός γίνεται σε φόρα, σάιτ και τσατάδικα φαρμακοποιών γύρω από αυτό το θέμα. Λέγονται πολλά, π.χ. σε περιπτώσεις όπως το Omnic Tocas που έχει μέσα 20 χάπια, έχει γραφτεί μέχρι και άνοιγμα δεύτερου κουτιού και χορήγηση 11 επιπλέον χαπιών. Αλλά τότε προκύπτει το ερώτημα πώς θα πληρωθεί ο φμφ, δεδομένου ότι κάθε κουτί έχει μόνο ένα κουπόνι, που αφορά ολόκληρο το περιεχόμενο του.

--- Τέλος παράθεσης ---

Μια διευκρίνιση: από το ΙΚΑ έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι αποδεκτές οι συνταγές με 2 σκευάσματα Omnic Tocas (προφανώς για 1 μήνα).

EzeΤΡΟΛ:
"Eδώ και 20 χρόνια επιχειρείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση"  (capital.tv)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

EzeΤΡΟΛ:
Ηλεκτρονικά ιατρικές συνταγές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση
(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
 
Πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση από τα φαρμακεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όλων των Ευρωπαίων πολιτών/ασθενών, όπου κι αν ταξιδεύουν, προωθείται και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Το πρόγραμμα epSOS («Smart open services for european patients») έχει ως στόχο οι συνταγές των ασθενών να αποστέλλονται πλέον ηλεκτρονικά σε ένα εθνικό ηλεκτρονικό γραμματοκιβώτιο.

Ο ασθενής, χωρίς συνταγή, θα μπαίνει σε ένα οποιοδήποτε φαρμακείο και ο φαρμακοποιός θα την βλέπει στο Internet για να την εκτελεί. Αυτό το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί στη Δανία, στη Σουηδία, στο Βέλγιο και στην Ανδαλουσία.

Η «Κ» στο σημερινό της ρεπορτάζ εντόπισε το πώς λειτουργούν τα φαρμακεία σε κάθε χώρα της Ε.Ε. και κατέγραψε τα βασικά χαρακτηριστικά τους ανά περίπτωση.

Βέλγιο. Απελευθερώνεται η πώληση φαρμάκων και ιατρικών βοηθημάτων που δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή, αλλά n διανομή τους θα γίνεται μόνο μέσω κοινοτικών φαρμακείων. Σε ό,τι αφορά τα Μη Συνταγογραφοϋμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), οι φαρμακοποιοί μπορούν να τα διακινήσουν και να τα προτείνουν αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη της σύστασης.

Γαλλία. Οι φαρμακοποιοί στη Γαλλία μπορούν πλέον να προμηθεύονται άμεσα από τις φαρμακοβιομηχανίες. Κυρίως προτιμούν στις αγορές tous τα φάρμακα με μεγάλη ανακύκλωση πωλήσεων, τις μεγάλες συσκευασίες για τρίμηνη χορήγηση, τα πολύ ακριβά φάρμακα και φυσικά τα φάρμακα που είναι στη λίστα.

Γερμανία. Το γερμανικό κοινοβούλιο θέλει να θεσπίσει ένα νόμο που θα απαγορεύει στη φαρμακευτική βιομηχανία να ορίζει ελεύθερα τις τιμές των φαρμάκων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα προωθεί την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, που θα περιέχει πληροφορίες με το πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Ελβετία. Οι Ελβετοί φαρμακοποιοί αποδέχθηκαν μια μείωση στο περιθώριο κέρδους τους για τα φάρμακα, με αντάλλαγμα νέες υπηρεσίες τους με χρηματική ανταμοιβή. Οπως π.χ. το «polymedication-check», που τους επιτρέπει να παρέχουν έναντι 30 ευρώ ανά περίπτωση συμβουλές στους ασθενείς υπό πολυφαρμακοθεραπεία.

Ισπανία. Κινητό τηλέφωνο ειδικά σχεδιασμένο για ηλικιωμένους θα πωλείται στα ισπανικά φαρμακεία, το οποίο θα έχει ένα σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αποφεύγουν τα καταστήματα της τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, οι Ισπανοί διαμαρτύρονται για την εξάλειψη της τιμής από τα κουτιά των φαρμάκων, υποστηρίζοντας ότι «η ένδειξη της τιμής εξασφαλίζει τον καταναλωτή».

Ηνωμένο Βασίλειο. Διαφημιστική καμπάνια σε 1.000 φαρμακεία με το σλόγκαν «ask your pharmasist» έγινε πρόσφατα, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Ιταλία. Σχέδιο μεταρρύθμισης για να μετατραπούν τα 17.600 ιταλικά φαρμακεία σε κέντρα πρώτων βοηθειών ώστε να αποσυμφορηθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους, συμπεριλαμβανομένης και ψυχολογικής υποστήριξης, προωθείται στην Ιταλία.

Σουηδία. Στη Σουηδία μέχρι σήμερα λειτουργούν μόλις 1.000 φαρμακεία και είναι όλα κρατικά. Ωστόσο, n κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι από τα 1.000 αυτά φαρμακεία Apoteket θα μπορούσε να πουληθεί σε αλυσίδες μόνο το 50%, ενώ από το υπόλοιπο 50%, τα μισά θα παραμείνουν κρατικά και τα άλλα μισά σταδιακά θα περιέλθουν με συμβάσεις σε φαρμακοποιούς ανεξάρτητους. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ενδιαφερθούν ξένες αλυσίδες φαρμακείων ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των φαρμακείων.
Επίσης, θα επιτρέψει στα ΜΗΣΥΦΑ να πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Πηγή: Καθημερινή 07/04/2011

Denominator:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΜετά από σχεδόν 3 μήνες εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στον ΟΑΕΕ, υπάρχει κάποιος γιατρός που μπορεί να μοιραστεί την εμπειρία του;
Έχει βοηθήσει στη διαδικασία; Κερδίζει χρόνο ο συνταγογραφών;  Τον βοηθάει το σύστημα στην επιλογή της αγωγής;

--- Τέλος παράθεσης ---
Εγώ δεν έχω ΟΑΕΕ, γράφω όμως ηλεκτρονικά ΟΠΑΔ, ΙΚΑ και ΟΓΑ από το Μάρτιο. Έχω εκδόσει μέχρι σήμερα περίπου 2000 συνταγές. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μπορώ να σημειώσω τα εξής:
1) Η πρώτη φορά που γράφεται συνταγή για ένα συγκεκριμένο ασθενή είναι αρκετά χρονοβόρα διότι πρέπει να ελεγχθούν και να διορθωθούν/συμπληρωθούν τα στοιχεία του, δηλαδή η διεύθυνση, το τηλέφωνο, ο αριθμός μητρώου, ο ΑΜΚΑ και η μορφή ασφάλισης (άμεσος/έμμεσος).
2) Για να κερδηθεί χρόνος με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απαιτείται εξαιρετικό επίπεδο χειρισμού του προγράμματος, πολύ γρήγορη πληκτρολόγηση, λεπτομερής γνώση όλων των δυνατών μορφών των σκευασμάτων (και των κωδικών τους πολλές φορές) καθώς και ταχεία σύνδεση (24mbps). Αν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ισχύουν, τότε οι χρόνοι είναι συκρίσιμοι (περίπου 3 λεπτά).
3) Το μεγάλο κέρδος είναι η σαφήνεια της ηλεκτρονικής συνταγής (αποφεύγονται οι προβληματικοί γραφικοί χαρακτήρες) και η καθαρότητά της (είναι γνωστές σε ολους οι περιπτώσεις συνταγών που θέλουν 3 σφραγίδες στις ποσότητες, 3 σφραγίδες στα ποσοστά συμμετοχής, 1 σφραγίδα στο "αγωγή μηνός" και μία στην κάτω αριστερή γωνία: Άντε να διαβάσεις μετά το περιεχόμενό της...
4) Ένα άλλο μεγάλο κέρδος είναι το σώσιμο των .pdf των συνταγών. Εγώ προσωπικά έχω αναπτύξει ένα σύστημα που μπορεί να τις ψάχνει ανάλογα με την ημερομηνία, το όνομα, τον ΑΜΚΑ ή το ταμείο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
5) Το πρόβλημα που προκύπτει σε ορισμένες περιπτώσεις είναι όταν υπάρχει ανάγκη για διόρθωση συνταγής. Δυστυχώς δεν δίνεται η δυνατότητα "τροποποίησης" μετά την έκδοση της συνταγής. Διόρθωση συνεπάγεται ακύρωση και επανέκδοση ή μερική εκτέλεση και συνταγογράφηση μόνο του αντικαθιστώντος το λανθασμένο φάρμακο.
Συμπέρασμα: Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλά κακώς κείμενα, αλλά θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκμάθηση του προγράμματος, ιδιαιτερα από τους πιο ηλικιωμένους συναδέλφους, πριν απαιτηθεί η υποχρεωτική χρήση της. Θα ήταν ευχής έργο να δούμε τέτοια σεμινάρια όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να εκπαιδευτούμε αλλά και να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας.

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση