Θέματα Εργασίας > Εμπειρίες κατά την εργασία στην ΠΦΥ

"Μισό λεπτό να εκτυπώσω την συνταγή σας!". Πόσο απέχουμε από αυτή την κατάσταση;

<< < (2/12) > >>

Νίκος Αγγελής:
χερετω την παρεα σας συναδελφοι ,
οντως το συγκεκριμενο γεγονος ειναι ακομα περα απο τα ορια της φαντασιας για τα ελληνικα δεδομενα. εδω ακομα δεν ξερουν οι ιδιοι στο υπουργειο υγειας για το ρολο του γενικου γιατρου στο εθνικο συστημα υγειας.
εδω στη βουλγαρια εχει 7 χρονια (δεν θυμαμαι ακριβως ποσο πανω-κατω) οπου εβαλαν τους γενικους γιατρους και το συστημα ξεκινησε να αποδιδει εδω και 4 χρονια. ειναι οι λιγομενοι General Practice η αλλιως GP (πως λεμε γκραν πρι  ;D ) εκανα ενα μηνα σε ενα τετοιο ιατρειο και οι εντυπωσεις που αποκομισα ηταν οι εξης

1) παει ο ασθενης στο γενικο γιατρο της περιφερειας του με το προβλημα του πχ υποψια για πνευμονια με πυρετο και βηχα..
2) ο γενικος ιατρος τον εξεταζει κανονικα και του δινει "χαρτι" για ακτινογραφια θωρακα..και ταυτοχρονα αντιπυρετικα και αντιβλενωδη (σωστα το ειπα?) και τα περναει στο κομπιουτερ εκεινη τη στιγμη (καθε ασθενης εχει δικη του ηλεκτρονικη καρτελα) τι εξετασεις του εγραψε , τι φαρμακα εγραψε,τι πυρετο και πιεση ειχε κλπ
3)αν δεν υπαρχει βελτιωση ο γενικος γιατρος τοτε τον στελνει σε πνευμολογικη κλινικη
4)εαν ενας ασθενης δεν ειναι ικανοποιημενος απο τον γενικο του γιατρο μπορει να τον αλλαξει..η ηλεκτρονικη του καρτελα γραφετε σε ενα οπτικο οδηγο (σιντι ντεμεκ) και δινετε στον νεο γενικο ιατρο ο οποιος κανει ινσταλ την παλια καρτελα στις δικες του και συνεχιζει απο εκει και περα..
5) τελος καθε μηνα η τριμηνο ο γενικος ιατρος στελνει τις καρτελες του στο υπουργειο υγειας και εκει γινετε ερευνα ενα πραγμα αν χρειαζονταν να στειλει σε πνευμολογο για παραδειγμα ενα περιστατικο η αν μπορουσε ο ιδιος να το θεραπευσει και στελνονται με ηλεκτρονικο ταχυδρομειο οι παρατηρησεις κλπ
αυτα για τωρα καλο μεσημερι

Δ. Κουναλάκης:
Δείτε μια εκτυπωμένη συνταγή στο ΙΚΑ στα Ανώγεια

EzeΤΡΟΛ:
Δεν είχε ΕΚΑΣ;

Και γιατί 800 iu βιτ. D ημερησίως στην ηλιόλουστη Κρήτη; Και Φορστέο ή τουλάχιστον διφωσφονικό δεν υπάρχει;

Στο Vastarel δεν φαίνεται δοσολογία. Τώρα, υπάρχει και σε 35 mg, με υπερδιπλάσια τιμή, βεβαίως βεβαίως. Μπορείτε, αν θέλετε, να το αλλάξετε και σε Zidin, χωρίς κανένα πρόβλημα (βλ. "Η στήλη του φασονατζή".)

Επίσης, δεν φαίνεται ο κωδικός του ιατρού.

Πάντως, το εγχείρημα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και μπράβο!

Argirios Argiriou:
Καθημερινή, 10-03-09

Της Γιωτας Mυρτσιωτη

Νέοι ιατρικοί φάκελοι σε ηλεκτρονική μορφή.

Το νοσοκομείο «Γ. Παπαγεωργίου» αποχαιρετά τη γραφειοκρατία και καλωσορίζει τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο Ηλεκτρονικός Ιατρικός Φάκελος του Ασθενούς, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα σε νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, ανοίγει νέο κεφάλαιο στη λειτουργία του βορειοελλαδικού νοσοκομείου. Το πληροφορικό σύστημα άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά πριν από μία περίπου τετραετία. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα και στο εξής ξεκινά η προσπάθεια εφαρμογής του από το σύνολο των κλινικών και των εργαστηρίων του νοσοκομείου.

Σε όλα τα τμήματα καταγράφεται ηλεκτρονικά κάθε ιατρική πράξη, από τα εξωτερικά ιατρεία ώς τις κλινικές και τα εργαστήρια. Επιπλέον, υπάρχει διασύνδεση με τα απεικονιστικά εργαστήρια. Η ιατρική εικόνα από το ακτινολογικό εργαστήριο, το ενδοσκοπικό και το εργαστήριο πυρηνικής ιατρικής θα είναι πλέον διαθέσιμη σε κάθε γιατρό μέσα από τον υπολογιστή του, συνοδευόμενη από το πόρισμα και το ενημερωτικό σημείωμα του ασθενούς (διάγνωση, χρόνος νοσηλείας, θεραπεία, θεράπων γιατρός, πρακτικά χειρουργείου, ακτινογραφίες, κ.λπ.). Το νέο μοντέλο απλοποιεί τη διαδικασία διαχείρισης του ιατρικού φακέλου, διευκολύνοντας τόσο τη δουλειά γιατρών όσο και του ασθενούς. «Αναζητώντας τρόπο για την εξοικονόμηση πόρων, βασικά ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή χρόνου, προτείναμε την εφαρμογή χρήσης του ηλεκτρονικού φακέλου και ταυτόχρονη μείωση χρήσης του κλασικού ιατρικού φακέλου», εξήγησε ο διευθυντής πληροφορικής ΓΝΠ κ. Γιώργος Ιωακειμίδης. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο επιτυγχάνεται ταχύτερη και άμεση ενημέρωση του γιατρού. Μειώνεται ο χρόνος διάγνωσης και των επαναληπτικών εξετάσεων. Περιορίζονται οι επαναληπτικές εξετάσεις, ενώ μειώνεται ο χρόνος που αφιέρωνε το προσωπικό για αναζήτηση φακέλου.

Η πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου προς το παρόν ποικίλει από κλινική σε κλινική, διευκρινίζει ο κ. Ιωακειμίδης. Σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή έχουν κάνει οι δύο ορθοπεδικές κλινικές, η χειρουργική, η οφθαλμολογική, ενώ στο ακτινολογικό τέθηκε σε εφαρμογή η ηλεκτρονική διαχείριση εικόνας.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
 

anastasios theodoridis:
Υψηλές προσδοκίες για εξοικονόμηση 2 δισ ευρώ ετησίως
Ηλεκτρονικό σύστημα στην συνταγογράφηση

Την εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων αποφάσισε η διυπουργική προμηθειών κοινωνικής ασφάλισης.

Ανέθεσε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) η διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού που θα ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου και θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, ώστε να αφορά και στο το ηλεκτρονικό σύστημα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν κατά την Συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις προμήθειες που αφορούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα κ.λπ.), με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας  Φάνης Πάλλη – Πετραλιά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου συστήματος για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων, καθώς και για τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Με την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος και στην Ελλάδα, θα υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης των συνταγών από τα φαρμακεία σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα την άμεση εκκαθάρισή τους και τη διενέργεια αυτόματων ελέγχων και την περαιτέρω επεξεργασία των στοιχείων.

Το νέο σύστημα θα προβλέπει χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για: την εγκατάσταση συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής στοιχείων συνταγής και διάθεσης φαρμάκων και σημαντικότερων υγειονομικών υλικών στα ιδιωτικά και νοσοκομειακά φαρμακεία (τελικά σημεία διάθεσης) , τη λειτουργία κεντρικού συστήματος και τον έλεγχο αναλυτικών στοιχείων, που θα επιτρέψουν τον ταχύτατο και τεκμηριωμένο υπολογισμό στοιχείων και τη βεβαίωση των κρατικών εσόδων.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την εφαρμογή των συστημάτων αυτών μπορεί να γίνει εφικτή μείωση των συνολικών δαπανών έως και 30%. Αυτό, σε βάθος χρόνου, αντιστοιχεί σε συνολική εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως. Ακόμη, σημαντικό όφελος προκύπτει και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου των συνταγογραφήσεων, αντικειμενικού και τεκμηριωμένου υπολογισμού του χρηματικού ποσού επιστροφής από τις φαρμακοβιομηχανίες, έγκαιρου υπολογισμού των οφειλών τους και εξορθολογισμού των δαπανών για φάρμακα, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στα φαρμακεία, το νέο σύστημα θα επιτρέψει τη βελτίωση, την επιτάχυνση και την οργανωμένη αποτύπωση των καθημερινών αναγκών τους και την έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους. Επίσης, θα επιτρέψει την άμεση ενημέρωση για αλλαγές και αποσύρσεις στα Μητρώα Φαρμάκων και Υλικών. Επιπλέον, οι αρμόδιες αρχές για τη χάραξη πολιτικής στο χώρο της υγείας (Υπουργεία, ΕΟΦ, κ.λπ.), θα αποκτήσουν μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης σε θέματα, όπως η παρακολούθηση των αλληλεπιδράσεων φαρμάκων, η παρακολούθηση της κατανάλωσης, η διαχείριση νοσημάτων, η διαχείριση του συστήματος της αποζημίωσης, η παρακολούθηση των τιμών, καθώς και η συγκέντρωση επιδημιολογικών στοιχείων.

Σημαντική προέκταση του συστήματος θα είναι και η διασύνδεσή του με πρότυπο κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών και λειτουργικής υποστήριξης νοσοκομείων, ώστε να ελεγχθούν οι τεράστιες δαπάνες που παρατηρούνται σήμερα στην προμήθεια φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος του ΥΠ.ΑΝ. με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς φαρμάκου, με στόχο την αναμόρφωση της σχετικής Αγορανομικής Διάταξης των φαρμάκων.

Τέλος, ολοκληρώνεται η διαδικασία χορήγησης σε όλους τους πολίτες του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α), ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό των διασταυρώσεων και ελέγχων που γίνονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για όλες τις δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων και, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει καθοριστικά και στον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση