Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Argirios Argiriou:
Παραθέτω παρακάτω ένα κείμενο του Γιάννη Μπασκόζου, που το έχει ήδη αναρτήσει σε άλλο σημείο του φόρουμ ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Είναι ένα κείμενο με σημαντικά πραγματολογικά στοιχεία σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ, για αυτό και νομίζω ότι του αξίζει μια ξεχωριστή θέση σε αυτό το φόρουμ.
19/03/2012
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τη συνάντηση ΠΙΣ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ(Υgeianet)
Κατά τη συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ Βουδούρη στις 16/3/12, ξεκαθάρισαν αρκετά τα δεδομένα σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ Βουδούρη η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ ήταν μνημονιακή επιλογή και έγινε με λογιστικά κριτήρια «εξορθολογισμού» των δαπανών και ειδικά της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό σημαίνει πως η συγχώνευση των ταμείων δεν είχε καμία σχέση με την ανάγκη δημιουργίας δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ούτε είχε στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες παρά μόνο τον ανεξέλεγκτο περιορισμό των δαπανών.
Τα 4 ταμεία που αποτελούν τον αρχικό κορμό του ΕΟΠΥΥ είναι το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ που καλύπτουν περίπου 9 εκ ασφαλισμένων.
Για να διασφαλιστεί μια στοιχειωδώς επαρκής κάλυψη των αναγκών είχαν προϋπολογιστεί 9.5 δις ευρω για το 2012 και έσοδα 8 δις ευρώ. (άρα έλλειμμα εξ αρχής 1.5 δις ευρώ).
Στην πορεία περικόπηκαν τα προϋπολογιζόμενα έξοδα σε 6.2 δις με κατανομή 1.2 δις για νοσοκομειακές δαπάνες, 1 δις για μισθούς και αμοιβές γιατρών, 3 δις για φάρμακα και 1 δις για ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και παρακλινικά ιατρικά εργαστήρια. Ούτε και για αυτό το ποσό όμως εξασφαλίστηκε επαρκής χρηματοδότηση. Η μεγάλη υστέρηση εσόδων και η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στο 0.4% (από 1.2 μόνο για το ΙΚΑ!!!) μέσω του εφαρμοστικού μνημονιακού νόμου καθιστούν αδύνατη την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.(προϋπολογιζόμενα μετά τις περικοπές έσοδα 5 δις)
Παρά την αδυναμία λειτουργίας προβλέπεται η ένταξη από 1/4/12 του ΝΑΤ και από 1/6/12 του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ.
Ο ΕΟΠΥΥ ξεκινά με διοικητικό προσωπικό 1200 ατόμων πανελλαδικά. (απολύτως ανεπαρκές σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ)
Στο ιατρικό προσωπικό εντάσσονται οι περίπου 6.000 μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ μόνιμοι και αορίστου χρόνου, 1000 συμβασιούχοι έργου που πήραν παράταση ενός έτους με τον ν 4052/2012, οι περίπου 5.000 που δήλωσαν νόμιμα η παράτυπα συμμετοχή στη σύμβαση των 10ευρώ και τους οποίους νομιμοποίησε με παράταση 1 έτους εκ των υστέρων με τον ίδιο νόμο. Προτίθενται να προκηρύξουν 5.000 θέσεις για συμβάσεις με βάση το σύστημα capitation (TEBE), όπως και 350 θέσεις «στοχευμένες» που εκκρεμούσαν. Είναι φανερό πως ακόμα και αν ολοκληρωθεί ο αριθμός δεν επαρκεί για την κάλυψη του συστήματος και των ασφαλισμένων.
Για τους μισθωτούς γιατρούς του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ νομοθετήθηκε η δυνατότητα να εξετάζουν στο ιατρείο τους , εκτός ωραρίου, μέχρι 150 άτομα το μήνα με αμοιβή ακαθάριστη 10 ευρώ ανά επίσκεψη. Ο κ Βουδούρης δήλωσε πως θα μπορούν να προστίθενται και αμοιβές από ιατρικές πράξεις μέχρι 1500 ευρώ. Ο μισθός των γιατρών ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει 1000-1200 ευρώ (με τις μισθολογικές περικοπές βεβαίως που υφίστανται όλοι οι εργαζόμενοι.)
Για τους γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, ανάλογα με τον αριθμό ασφαλισμένων που θα τους επιλέξουν, η αμοιβή θα φτάνει κατά μέσο όρο μέχρι τις 2.000 ακαθάριστα . Για όσους εκτελούν κλινικές πράξεις θα αμείβονται μέχρι τα 1500 ευρώ και πέραν τούτου με έκπτωση 30%.
Για όσους κλινικούς γιατρούς δεν εκτελούν πράξεις σκέφτονται τρόπους να φτάνει η αμοιβή τα 3.000 ευρώ ακαθάριστα.
Για τα εργαστήρια προβλέπεται χωρίς έκπτωση μέχρι τις 20χιλ ευρώ και από εκει και πάνω με κλιμακούμενη έκπτωση.
Ο κ Βουδούρης αναγνώρισε τη βασιμότητα του αιτήματος για κάλυψη αναλώσιμων και κάποιων εξόδων λειτουργίας ιατρείου.
Για τις πιο σπάνιες ειδικότητες μελετά το ενδεχόμενο κατά πράξη και περίπτωση αμοιβής έως και 50 ευρώ!!! με κάποιο πλαφόν.
Όλα αυτά τα αναφέρω για την πληρέστερη ενημέρωση σας. Όμως αυτά δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένα και δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό για να υλοποιηθούν! Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τα χρέη από δεδουλευμένα προς τους γιατρούς καταλαβαίνουμε πόσο αξιόπιστα είναι. Απλά γίνεται φανερό πόσο δίκιο έχει ο ιατρικός κόσμος που αντιστέκεται και διεκδικεί να ανατραπούν οι υφιστάμενες και νομοθετημένες προβλέψεις και πόσο είναι αδύνατον να υπάρξουν αξιοπρεπείς αμοιβές στο ασφυκτικά περιοριστικό πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών.
Γυρίζουμε λοιπόν στην παρούσα κατάσταση. Ο κ Βουδούρης ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει το πλαφόν των 50 επισκέψεων την εβδομάδα αλλά 200 το μήνα.
Για το θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο κ Βουδούρης παραδέχτηκε την αδυναμία ολοκληρωτικής εφαρμογής προς το παρόν και αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος για ακύρωση της απόφασης για το «πρόστιμο» του 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή.. Μάλιστα εξέφρασε την πρόθεση να δίδεται κάποια αμοιβή στους φαρμακοποιούς για γραμματειακή υποστήριξη, όταν χρειάζεται να ψηφιοποιούν συνταγές. Επίσης παραδέχτηκε πως το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει την αναγραφή δραστικής ουσίας.
Το εντυπωσιακό είναι πως μας ενημέρωσε πως το σύστημα της σάρωσης που εφαρμόζεται είναι υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες ελέγχου και καταγράφει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ακόμα αναφέρθηκε στη δυνατότητα ύπαρξης συνταγογραφικής γραμματείας στα ιατρεία ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ για αποσυμφόρηση του ιατρικού έργου, γραμματεία η οποία δεν θα υποκαθιστά ούτε την επιλογή ούτε την υπογραφή του γιατρού. Ανακοίνωσε δε πως θα αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε λίγα υποκαταστήματα.
Γίνεται φανερό πως ούτε ο εκβιασμός για την άμεση έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με πρόστιμο μάλιστα, ούτε η πίεση στους γιατρούς των μονάδων του πρώην ΙΚΑ για ατομική προμήθεια υπολογιστή έχουν βάση. Μόνο κρυφές η φανερές δεσμεύσεις προς την τρόικα επιβάλλουν αυτή την πολιτική, που πολλές φορές είναι εντελώς παράλογη και βασίζεται σε εισηγήσεις «σοφών» που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα της υγείας στη χώρα.
Για τη συνταγογράφηση των ειδικευόμενων δεσμεύτηκε πως θα δοθεί οδηγία να μπορούν να συνταγογραφούν, αλλά για τις περιπτώσεις ακριβών η ειδικών φαρμάκων θα επισυνάπτουν τη γνωμάτευση του ειδικού.
Εντυπωσιακή είναι και η είδηση για το σύστημα των ραντεβού 184. Μελετάται η κατάργηση του,(μετά από τόσα χρόνια κατάλαβαν πως είναι ακριβή η ανάθεση σε ιδιωτική εταιρία αφού πρώτα κατήργησαν τους υπαλλήλους του ΙΚΑ), και θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι σε ένα από τα τετραψήφια νούμερα με χρέωση δική τους!!
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διατύπωση του αιτήματος για δάνειο 300 εκ ευρώ από το ΤΣΑΥ προς τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα εκ γενετής ελλείμματα του! Το αίτημα συνοδεύτηκε από την έμμεση απειλή πως δεν έχει νόημα να αρνούμαστε αφού η επικείμενη υπαγωγή του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα μας στερήσει από τη δυνατότητα ελέγχου της περιουσίας του ταμείου μας.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι είναι φανερό πως παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΕΟΠΥΥ να φανεί ευχάριστος στα αυτιά μας, προφανώς και λόγω των επικείμενων εκλογών, η πραγματικότητα είναι σαφής. Αν εφαρμοστεί η μνημονιακή πολιτική περικοπών των δαπανών υγείας, ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν διασφαλίζει ούτε την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων, ούτε τις αμοιβές των γιατρών.
Ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές.
ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές Yγείας καθημερινά αυξάνονται. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς φαρμακεία έχουμε και λέμε:
- Η δαπάνη Μαΐου ανέρχεται σε 207 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά λέγεται ότι εξασφαλίστηκαν μόλις τα 107 εκατομμύρια που αναμένεται να πληρωθούμε από βδομάδα... Τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια αναζητούνται...
- Η δαπάνη Ιουνίου ανέρχεται σε 167 εκατομμύρια ευρώ.
- Η δαπάνη Ιουλίου ξέφυγε αρκετά λόγω της αναστολής Ιουνίου και υπολογίζεται πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ...
- Ο Αύγουστος αναμένεται να κλείσει περίπου στα 170 εκατομμύρια ευρώ.
Αν λάβουμε υπόψη ότι από πέρσι οφείλονται άλλα 250 εκατομμύρια ευρώ, τότε το συνολικό χρέος του ΕΟΠΥΥ θα ανέρχεται πάνω από 1 δις ευρώ... Το χρέος αυτό είναι μη διαχειρίσιμο τη στιγμή που το λογιστικό υπόλοιπο του ενιαίου οργανισμού είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ δε γίνεται καμιά κουβέντα για επιπλέον χρηματοδότησή του από το κράτος (αντιθέτως μιλάνε για περαιτέρω περικοπές).
Μπορεί να διανύουμε την καρδιά του καλοκαιριού, αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα προβλήματα αυτά έχουν λυθεί ή ότι πρέπει να παραμένουμε απαθείς... Αναζητείται επειγόντως λύση, ενώ ταυτόχρονα μη ξεχνάμε ότι καθημερινά συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα χρέη λαμβάνοντας νέες συνταγές-ακάλυπτες επιταγές...
Argirios Argiriou:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 18/09/2012
ΘΕΜΑ: ΕΟΠΥΥ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ
Κατά την χθεσινή συνάντηση του Αναπληρωτή Υπ. Υγείας στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τους φορείς Α’Βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, έγινε επίσημη ενημέρωση ότι το ταμείο χρεοκόπησε και αδυνατεί να αποπληρώσει τις δεδουλευμένες δαπάνες των παρόχων υγείας, πλην φαρμακοποιών.
Ο ανεπαρκής σχεδιασμός και η υποχρηματοδότηση του μεγαλύτερου φορέα ασφάλισης της χώρας είναι η κυρίαρχη αιτία και όχι η δήθεν υπερσυνταγογράφηση των Ιατρών, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Σαλμάς.
Είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε με τον πενιχρότατο προϋπολογισμό των 350 εκατ. για την κάλυψη των εργαστηριακών εξετάσεων 9,5 εκ ασφαλισμένων, ενώ οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για το 2011 ήταν 250 εκατ. για 1,2 εκ ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕUROSTAT, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, θα έπρεπε να είναι 1 δις. Ακολούθησαν απανωτές μειώσεις του προϋπολογισμού για τα εργαστήρια με τελικό ποσό τα 260 εκατ. ήτοι 21 εκατ. μηνιαίως, στα πλαίσια της μείωσης των πακέτων των 11,5 δις, και παρά την είσοδο των ασφαλισμένων του Οίκου Ναύτου και του ΤΑΥΤΕΚΩ στον οργανισμό.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση, επισημοποιήθηκε από τον κ. Σαλμά, το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που βρίσκεται στα 2,5 δις, με τον αυθαίρετο περιορισμό της ετήσιας δαπάνης για εξετάσεις και παρακλινικά στα 187 εκ, με 75 εκ να έχουν καταβληθεί για το πρώτο τετράμηνο του, ήδη το ποσό αυτό έχει υπερκαλυφθεί κατά 131,37% . Αυτό πρακτικά σημαίνει στάση πληρωμών για εξετάσεις και παρακλινικά. Ανακοινώθηκε επίσης η πολιτική απόφαση επιβολής περαιτέρω εκπτώσεων, με την απειλή ότι οι ασφαλισμένοι θα κατευθύνονται αποκλειστικά στις δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ.
Η νεώτερη αυτή εξέλιξη αποτελεί τραγική είδηση για την οριακή βιωσιμότητα των ιατρείων και εργαστηρίων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου καθώς η υπάρχει κατά την γνώμη μεθοδευμένη και άνιση περικοπή των δαπανών όλων των υπολοίπων παρόχων του ΕΟΠΥΥ, σε αντιδιαστολή με την φαρμακευτική δαπάνη που θα ξεπεράσει τα 3,2 δις ετησίως σε σχέση με τα 2,25 δις του αρχικού προϋπολογισμού (62% του προϋπολογισμού έναντι στόχου 33% !!!) Την ίδια στιγμή διαθέτει μόνο το 1,8% στους κλινικούς ιατρούς και 4,2% για εξετάσεις – παρακλινικά -φυσιοθεραπευτές !!! (Δείτε σχετικό πίνακα στο τέλος του εγγράφου)
Το θράσος ορισμένων απέναντι στους πολίτες έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ενώ έχουν αποδώσει από μόνοι τους, πέρα από κάθε λογική, το 62% του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ σε φαρμακευτικές δαπάνες, συνεχίζουν να συκοφαντούν τους ιατρούς για υπερσυνταγογράφηση, ενώ τους έχουμε επανειλημμένα υποδείξει τον τρόπο να την περιορίσουν δραστικά και δεν το πράττουν σκόπιμα. Απαντήστε κ. Σαλμά με τίνος εντολή, τη στιγμή που όλοι οι κωδικοί μειώνονται και οι μισθοί των ελλήνων εκμηδενίζονται, ο κωδικός για την φαρμακευτική δαπάνη αυξάνει δραματικά.
Βάσει αυτών, καλούνται τα μέλη μας σε μέγιστη ετοιμότητα και σε τοπικές συνελεύσεις των εργαστηριακών και κλινικών Ιατρών ανά την επικράτεια προκειμένου να συνεδριάσουν εντός των αμέσως επόμενων ημερών και να κοινοποιήσουν τις απόψεις τους στην ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.
Καλούμε επίσης, όσοι δεν είναι μέλη να κάνουν άμεσα την εγγραφή τους, ώστε να υπάρχει η αντίστοιχη συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση νέων μαζικών κινητοποιήσεων, που αυτή την στιγμή μοιάζουν αναπόφευκτες, και πάντα σε συνεργασία με τις αποφάσεις των επιμέρους ενώσεων των εργαστηριακών Ιατρών και των φορέων Α΄βάθμιας και Β’ βάθμιας περίθαλψης, με τους οποίους, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ συνεργάζεται στενά στην κατεύθυνση συγκρότησης ενιαίου μετώπου που θα συμβάλλει από κοινού στο σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των διεκδικήσεων.
Η ώρα μηδέν έφτασε, δεν υπάρχουν περιθώρια για ολιγωρίες, όλοι οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας θα πάρουμε αποφάσεις με μοναδικό σκοπό να αποτραπεί η τελική εξόντωση και ο αφανισμός του ιατρικού κλάδου, από τις αυθαιρεσίες της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και της ηγεσίας του ΥΥΚΑ
Για την ΔΕ της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμμ.
Ελευθερίου Γ. Πολυζόπουλος Εμ.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Zachariadis:
Το νέο σηματάκι του οργανισμού ;)
Argirios Argiriou:
Health Daily, 05/07/2013.
Σχετικά με το συνέδριο
"Shaping the Future of Healthcare in Greece
Surviving Uncertainty, Building Sustainability."
Στο συνέδριο απηύθυνε ομιλία και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών
Χρήστος Σταϊκούρας θέτοντας ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση τον
εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε
ο υπουργός, επισημαίνονταςτα προβλήματα στον οργανισμό, «αν και η σύσταση
του ΕΟΠΥΥ, μέσω της ενοποίησηςτων κλάδων υγείαςτων ασφαλιστικών
ταμείων, αποτέλεσε ένα σημαντικό θετικό βήμα στον τομέα της Υγείας, ενάμιση
χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίαςτου, σημαντικά, κυρίως δομικά, προβλήματα
συνεχίζουν να υφίστανται». Στα προβλήματα περιλαμβάνονται η υστέρηση
που παρουσιάζεται στο σκέλοςτων εσόδων, η μη ολοκλήρωση του νέου
οργανογράμματος του φορέα, η απουσία διαπραγματευτικής δύναμηςτου
Οργανισμού κυρίως λόγω της απουσίας μηχανισμού είσπραξης νοσηλίων,
η αδυναμία του φορέα για αγορά ή και παραγωγή υπηρεσιών υγείας, καθώς και
η ανυπαρξία ιατρικού ελεγκτικού μηχανισμού. Ακόμη ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί
μια αξιοσημείωτη, αναγκαία αλλά και επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή στο
χώρο της υγείας, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται προσπάθεια για την ποιότητα των
παρεχόμενων υπηρεσιών. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός, στον προϋπολογισμό
του 2014 θα εγγραφούν 400 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι φέτος (4,44
δισ. ευρώ για το υπουργείο Υγείας έναντι 4,84 δισ. φέτος). Η φαρμακευτική
δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013, από 3,9
περίπου δισ. ευρώ το 2011, μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία
τριετία. Κλείνοντας ο υπουργός παραδέχθηκε πως δεν υπάρχουν περιθώρια
εφησυχασμού, «αλλά μόνο ανάγκη για άθροιση και συμπόρευση
των δημιουργικών δυνάμεων του έθνους».
Με λίγα λόγια, το έτος 2013, το 50% του προΰπολογισμού του ΕΟΠΥΥ (για την ακρίβεια το 49,25) πηγαίνει για φάρμακα (αφού από συνολικό προΰπολογισμό 4,83 δις ευρώ τα 2,38 θα είναι για την φαρμακευτική δαπάνη).
Θα μπορούσαμε με τα μισά, και ίσως λιγότερα λεφτά για φάρμακα, να είχαμε καλύτερη Υγεία στην Ελλάδα, ναι ή όχι; (και να μείνει έτσι και κανένα φράγκο για να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τους Ιατρούς).
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση