Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.

<< < (23/105) > >>

ΑΡΗΣ:
Με τη σύγκριση δυο ανόμοιων μεγεθών δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Βάλτε και τη μισθοδοσία των ιατρών του ιδιωτικού τομέα στον προυπολογισμό τους, για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε. 

GirousisN:
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή ΕίσοδοςΣημερινή ( 01/12/2014) ανάρτηση του συμφορουμίστα, Κλινικού Φαρμακοποιού, Διαμαντή Κλημεντίδη στο facebook. Θα συμφωνήσω μαζί του, γιατί ακόμη και αν λάβει κανείς υπ'όψη ότι τα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύουν βαρύτερα περιστατικά από τις ιδιωτικές κλινικές, η διαφορά παραείναι μεγάλη:
"Είναι ενδεικτικό πως για το 2013 στον ιδιωτικό τομέα κατεγράφησαν 500.000 νοσηλείες με προϋπολογισμό 225 εκατ. ευρώ.
Στο δημόσιο τομέα κατεγράφησαν 1.900.000 νοσηλείες με προϋπολογισμό 4 δις ευρώ. "
Γιατί ο δημόσιος τομέας έχει 4-5 φορές μεγαλύτερο προϋπολογισμό ανά νοσηλεία από τον ιδιωτικό, όταν μάλιστα σε αυτόν δεν περιλαμβάνεται η μισθοδοσία του προσωπικού; Πώς δικαιολογείται αυτό; Θέλω πολύ να μάθω το σκεπτικό και τα στοιχεία πίσω από αυτή τη διαφορά.

--- Τέλος παράθεσης ---
Είναι ενδιαφέρον να μας πεί από πού αντλεί τα στοιχεία του . Γιατί από τα επίσημα στοιχεία του ESYNET προκύπτει ότι το 2013 οι νοσηλείες στο ΕΣΥ ήταν 2.273.000 με μέσο κόστος 831 Ε/νοσηλεία. (πίνακες 2 και 3 στον παρακάτω σύνδεσμο)

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Ενώ λαμβάνοντας υπ' όψη και τη μισθοδοσία το κόστος / νοσηλεία διαμορφώνεται στα 1607 Ε.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Αντίθετα ας δούμε τα παρακάτω :

Κρατήστε έναν αριθμό: Το 2011, οι δαπάνες μόνο του ΟΠΑΔ για τις ιδιωτικές κλινικές ήταν περίπου 500 εκατ. Και γιατί να μην ήταν, αφού τότε ίσχυε το "όσα πάνε και όσα έλθουν"... Γιατί σας λέω να κρατήσετε αυτόν τον αριθμό; Διότι το 2013, ο προϋπολογισμός που φτιάχτηκε στον ΕΟΠΥΥ, προέβλεπε για δαπάνες σε ιδιωτικές κλινικές μόλις 320 εκατ. ευρώ!
Δηλαδή, στο πρώτο εξάμηνο, θα έπρεπε οι δαπάνες να είναι μόνο 160 εκατ. ευρώ. Όμως, στην πράξη, οι δαπάνες έφτασαν - οποία έκπληξη - τα 240! Έτσι, η τρόικα ζήτησε τη λήψη μέτρων, ώστε οι δαπάνες να τεθούν εντός τροχιάς.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Οι νοσηλείες των ιδ. κλινικών το ίδιο διάστημα (2013) ήταν 440.000. Ζήτησαν δηλαδή από τον ΕΟΠΥΥ για 220.000 νοσηλείες το πρώτο εξάμηνο 240.000.000 Ε ή 1091 Ε/νοσηλεία. Και βέβαια με τα γνωστά τεχνάσματα του υπουργείου φθάσαμε σ' αυτό :.

Ο νέος τρόπος κατανομής της δαπάνης θα ισχύσει για τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος ανέρχεται σε 235 εκατ. ευρώ που θα «μοιραστούν» σε 140 κλινικές. Θα γίνει μία «προσωρινή» κατανομή των ποσών με βάση τα στοιχεία του 2013 -ένα έτος που καταγράφηκαν 440.000 νοσηλείες ασφαλισμένων σε κλινικές- και τα τελικά ποσά θα καθοριστούν, αφού θα ληφθούν υπόψη τυχόν μεταβολές των ποιοτικών δεικτών κάθε κλινικής και αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος από ιδιωτικές εταιρείες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Έτσι η δημιουργία εντυπώσεων της πενταπλάσιας δαπάνης / νοσηλεία στο ΕΣΥ αμβλύνεται αρκετά . Η διαφορά / νοσηλεία είναι 516 Ε, κόστος που επιβαρύνεται πολλαπλάσια ο κάθε ασθενής, εξασφαλίζοντας τις περισσότερες φορές όμως αξιοπρεπέστερες συνθήκες νοσηλείας.

Argirios Argiriou:
Αν εμείς οι Ιατροί δεν βάλουμε το χεράκι μας για μπει μια σειρά στον ΕΟΠΥΥ μην περιμένετε να περισσέψουν λεφτά για ανεβούν οι αποδοχές μας:

Ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει για του χρόνου, 36 εκατομμύρια € για δαπάνες προσωπικού

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

ενώ ταυτόχρονα χάνει τουλάχιστον 25 εκατομμύρια € από έξοδα για κατόχους κάρταςΔεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος τα οποία δεν τα ζητά από τις χώρες τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πως μετά να περισσέψουν λεφτά για να δώσουν αξιοπρεπείς μισθούς στους Ιατρούς και στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό;

Denominator:
Πόσο άραγε να κοστίζει η ηλεκτρονική καταγραφή των στοιχείων που προετείνει ο Αργύρης;
Η πλατφόρμα e-syntagografisi προφανώς μπορεί να στηρίζει μία τέτοια καταγραφή. Με το που εισάγουμε τα στοιχεία που αντιστοιχούν στον αριθμό ΕΚΑΑ που μας προσκομίζει ο ασφαλισμένος εξωτερικού, μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά τη συνήθη διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωσή της φαίνονται αν γράψαμε συνταγές και ποιες (και με διαγνώσεις που αντιστοιχούν σε ποιους κωδικούς, που υπενθυμίζω ότι είναι διεθνείς), αν εκδόσαμε παραπεμπτικά και ποια (τα ίδια ισχύουν κι εδώ περί κωδικών) και έτσι ολοκληρώνεται το πακέτο των στοιχείων που χρειάζεται ο ΕΟΠΥΥ προκειμένου να στείλει, σε ηλεκτρονική μορφή, τα στοιχεία στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα.
Η απάντηση που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό είναι ένα αμελητέο κόστος.
Γιατί λοιπόν αυτό δε γίνεται; Γιατί εννοούμε να αρνούμαστε να διεκδικούμε τα αυτονόητα από τους φορείς εξωτερικού για τις υπηρεσίες που προσφέρονται;
Δε θα ήθελα να υποψιαστώ κάτι άλλο από ολιγωρία και κακό σχεδιασμό, ενδεχομένως και ελλιπείς γνώσεις προγραμματισμού.

Argirios Argiriou:
Καθημερινή 14.12.2014
της Πεννυς Μπουλούτζα

Μείωση έως 60% στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Θεαματική μείωση του αριθμού των εξετάσεων που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η οποία σε ορισμένες κατηγορίες, όπως ανοσολογικές και ορμονικές εξετάσεις, αγγίζει ακόμα και το 60% σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014, πρώτους μήνες εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών στη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις «περνάει» μέσα από τον έλεγχο της συνταγογράφησης των παραπεμπτικών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και ο θεσμοθετημένος «κόφτης» στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που γράφει ένας γιατρός ανά παραπεμπτικό, ανάλογα και με την ειδικότητά του, ώστε «ένας γυναικολόγος να μην μπορεί να γράφει εξέταση για τον προστάτη», όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ. Για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προτείνουν: ανακοστολόγηση εξετάσεων, επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών σε περισσότερες εξετάσεις και καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης-rebate, με παράλληλη «κατάργηση» στην πράξη του clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων μειώθηκε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τουλάχιστον κατά 30%, εξέλιξη που αποδίδεται στη μερική εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Αυγούστου και συγκεκριμένα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων όπως το τεστ Παπανικολάου, το PSA, η μέτρηση οστικής πυκνότητας κ.ά. Εντυπωσιακή μείωση καταγράφεται στις αιματολογικές εξετάσεις: είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο 2014 εκτελέστηκαν κατά 41% λιγότερες αιματολογικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 (385.000 λιγότερες εξετάσεις). Η μείωση της δαπάνης για τις εξετάσεις αυτές ήταν 51%.

Επιπλέον, μειώθηκε ο αριθμός των ανοσολογικών εξετάσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 κατά 60% (275.663 εξετάσεις έναντι 440.909) και εκτελέστηκαν κατά 46% λιγότερες βιοχημικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (4.384.513 έναντι 6.385.120 τον Οκτώβριο 2013). Τέλος, για τις ορμονικές εξετάσεις η μείωση τον Οκτώβριο έφτασε το 60% (488.835 έναντι 781.815 τον 10ο/2013). Συνολικά για τις τέσσερις αυτές κατηγορίες εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να πληρώσει για τον Οκτώβριο 2014 το ποσό των 24,1 εκατ. ευρώ, έναντι 38,06 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος τον περυσινό Οκτώβριο.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, τα στοιχεία δείχνουν ότι «αυτός είναι ο δρόμος για τη συγκράτηση των δαπανών». Ο φετινός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 328 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2015. «Για εμάς αυτά είναι τα επίπεδα αναγκών» σημειώνει ο κ. Κοντός και τονίζει ότι «ο εξορθολογισμός της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις δεν αφορά μόνο την περιφρούρηση των χρημάτων των ασφαλισμένων. Η υπερκατανάλωση των εξετάσεων αφορά και τη δημόσια υγεία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που έθεσε με απόφασή του ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, ήδη αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στόχος του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ είναι για το 2015 ο κλειστός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις να τηρηθεί χωρίς τη χρήση του clawback. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και αποτελεσματικές: επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών, ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων όπου απαιτείται και κλιμακωτό rebate-έκπτωση για το ποσό της υπέρβασης».

Εως πρότινος η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις αυξανόταν διαρκώς και το πρώτο εξάμηνο του 2014 η υπέρβαση του προϋπολογισμού έφτασε το 50%. Η υπέρβαση αυτή «κουρεύεται» από τους παρόχους ως clawback. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων ζητεί την άμεση κατάργηση του μέτρου, το οποίο όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Βουγιούκας, «έχει εξαθλιώσει οικονομικά όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που πλέον παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα

[*] Προηγούμενη σελίδα

Μετάβαση στην πλήρη έκδοση