Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
20 Δεκεμβρίου 2024, 21:41:49

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 455949 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

23 Μαρτίου 2015, 17:02:00
Απάντηση #135
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Το παρακάτω δεν έχει άμεση σχέση με τον ΕΟΠΥΥ έχει όμως έμμεση. Όταν υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά εργασίας από πλευράς των Ιατρών, σχεδόν αναμενόμενο είναι ο ΕΟΠΥΥ να το εκμεταλλεύεται με τον ένα ή άλλο τρόπο.

Σε επίπεδα-ρεκόρ η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα. ( Να υπενθυμίσω πάντως στον συγγραφέα του παρακάτω άρθρου ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ότι τα παρακάτω ποσοστά ανεργίας αναφέρονται στην Αθήνα και όχι σε όλη την Ελλάδα. )

21/03/2015

Σε επίπεδα – ρεκόρ έχει ανέλθει η ανεργία των γιατρών στη χώρα μας, με το 37,51% να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Επίσης, το 11,48% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ το 26,02% αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες κατ΄ αποκοπή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή να μεταφράζουν ιατρικά δοκίμια έναντι πινακίου φακής.
Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, ολοένα και περισσότεροι γιατροί μεταναστεύουν. Την τελευταία μάλιστα τετραετία αυξήθηκε κατά 500% ο αριθμός των ανειδίκευτων και ειδικευμένων γιατρών που επέλεξαν να φύγουν από την Ελλάδα!  Σχεδόν 7.000 γιατροί μετανάστευσαν από το 2009 έως και το 2014 ενώ περισσότεροι από 400 οδοντίατροι ακολούθησαν την τελευταία διετία νέα επαγγελματική έδρα στην αλλοδαπή.
Έρευνα του Bloomerg κατατάσσει την Ελλάδα στην 2η θέση των μεταναστών γιατρών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία.Ο μισθός του ειδικευόμενου στη Γερμανία ξεκινά με 2.200 ευρώ καθαρά και μαζί με εφημερίες ξεπερνά τα 2.900. Μάλιστα, όσο περνούν τα χρόνια αυτό αυξάνει και φτάνει στο τέλος της ειδικότητας τις 4.000 ευρώ τον μήνα καθαρά.
Εκτός από την Γερμανία, άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση γιατρών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η ΗΠΑ και η Γαλλία. Αντίθετα, Φινλανδία, Ρουμανία, Ντουμπάι και Δανία συγκεντρώνουν τον χαμηλότερο «βαθμό» στις προτιμήσεις των γιατρών.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 23 Μαρτίου 2015, 17:05:03 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Μαρτίου 2015, 18:44:08
Απάντηση #136
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Οταν μοιράσει οΕΟΠΥΥ τα usb κλειδάκια τότε θα δούμε πόσοι πραγματικά είμαστε !!!
Ως τότε .... Greek statistics.
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

30 Μαρτίου 2015, 21:58:01
Απάντηση #137
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
30/03/2015.
του Βασίλη Βενιζέλου.


Θα μας τρελάνουν με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους;

Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα και δεν μπορεί να μείνει χωρίς συγκεκριμένη και καθαρή απάντηση. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η δημόσια δαπάνη για τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) διαμορφώθηκε τελικά για το 2014 στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη δεν ξεπερνούσε τα... 300 εκατ. ευρώ!

Μιλάμε, δηλαδή, για μία υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά... 133%!


Ο υπουργός Υγείας έχει κατ' επανάληψη καταθέσει τα ίδια στοιχεία για τα ΦΥΚ, αλλά ουδέποτε έως τώρα έχει προχωρήσει σε μία ικανοποιητική ερμηνεία, ή έστω μία ερμηνεία, ακόμη και μη ικανοποιητική...

Εδώ συμβαίνει ένα από τα εξής δύο τινά: Είτε εκείνοι οι οποίοι συνέτασσαν στην αρχή του 2014 τον προϋπολογισμό του έτους για τα ΦΥΚ δεν είχαν και έχουν την παραμικρή ιδέα περί του θέματος, είτε η δυσθεώρητη υπέρβαση της σχετικής προϋπολογισθείσας δημοσίας δαπάνης οφείλεται σε πολύ σκοτεινούς και περίεργους λόγους, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη και εγκληματικά αντικοινωνικοί.

Το λέμε αυτό, γιατί υπέρβαση κατά... 133% σε κάποιον κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν.

Εδώ, λοιπόν, είτε μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας οι φαρμακευτικές εταιρείες, εν προκειμένω οι πολυεθνικές από αυτές, είτε το δημόσιο μισθοδοτεί υπαλλήλους άσχετους και επικίνδυνους να συντάξουν έναν στοιχειώδη προϋπολογισμό για τα ΦΥΚ.

Να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό, επίσης: Τα ΦΥΚ χορηγούνται κατά βάση σε χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στην συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι καταγεγραμμένη τόσο η κατάσταση της υγείας τους όσο και οι ανάγκες τους σε φαρμακευτική περίθαλψη.

Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πόσους οροθετικούς οφείλει να εξυπηρετήσει κατ' έτος και σε ποιο ύψος φθάνει επίσης κατ' έτος η σχετική δημόσια δαπάνη. Το αυτό ισχύει για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με ηπατίτιδα C, ορισμένες κατηγορίες ψυχικώς πασχόντων κ.λπ., κ.λπ., πάντα με την υποσημείωση των νέων περιστατικών μέσα στο έτος, νέα περιστατικά τα οποία μπορούν να προϋπολογισθούν επίσης, με βάση τα γνωστά μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα.

Από τα 300 εκατ. ευρώ του σχετικού προϋπολογισμού στα 700 εκατ. ευρώ της τελικώς διαμοφωθείσας δημοσίας δαπάνης, δεν χωράει καμία ερμηνεία του φαινομένου, κύριε υπουργέ της Υγείας; Για την ιστορία, τουλάχιστον...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Να τονιστεί ότι το κόστος για ΦΥΚ συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό κόστος για φαρμακευτική δαπάνη που το 2015 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 δις.
« Τελευταία τροποποίηση: 19 Απριλίου 2015, 23:52:29 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2015, 01:18:31
Απάντηση #138
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
ο πρώτο καμπανάκι κινδύνου για την δυνατότητα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να "βγάλει" το 2015 έκρουσε το πρωί της Παρασκευής 3 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής!
 
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά - 90,1 Μ", o Παναγιώτης Κουρουμπλής προειδοποίησε σχετικά:
 
"Ο ΕΟΠΥΥ πέρυσι (2014) πήρε 725 εκατομμύρια και φέτος (2015) πήρε 526 εκατομμύρια, αυτά τα χρήματα με τη διαχείριση που κάνουμε και την προσπάθεια θα έχουν ένα ορίζοντα του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση βέβαια είναι αποφασισμένη να καλύψει από το αποθεματικό τις ανάγκες. Με τα λεφτά που μας έχουν εγκρίνει θα πάμε στον Σεπτέμβριο βαριά Οκτώβριο άρα η κυβέρνηση πρέπει από το αποθεματικό να καλύψει ανάγκες"...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

7 Απριλίου 2015, 10:23:57
Απάντηση #139
Αποσυνδεδεμένος

EzeΤΡΟΛ


Ε ναι, όταν εξακολουθεί να πληρώνει τους φμφ με markup 32.5%...
Δεν του πέρασε από το μυαλό να κουρέψει λιγάκι τα λεφτά που πετάει στους φμφ... Τί κέρδος 10 χιλιάρικα το μήνα, τί 9. Ούτε που θα το καταλάβει, ένα μέσο φαρμακείο.
« Τελευταία τροποποίηση: 7 Απριλίου 2015, 11:22:08 από Ο διακομιστής »
Θα έρθουν καιροί που θα είστε ασφαλισμένοι, αλλά θα είναι σαν να μην είστε.

21 Απριλίου 2015, 00:46:36
Απάντηση #140
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη - iatropedia.

Στάση πληρωμών στην Υγεία: Το ταμείο είναι μείον και οι προβλέψεις δυσμενείς για τον ΕΟΠΥΥ.

Περί τα 1,3 δισ. ευρώ χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στους παρόχους του, την ώρα που οι εισφορές κλάδου Υγείας δεν έρχονται από τα επί μέρους Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ) και η χρηματοδότηση από την Πολιτεία αργεί επικίνδυνα ενώ είναι και μειωμένη από 630 εκατ. ευρώ του 2014, στα 520 εκατ. ευρώ το 2015...


"Οι φαρμακοποιοί είμαστε απλήρωτοι 3 ολόκληρους μήνες και κανείς δεν πληρώνει κανέναν" δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος. Την ίδια ώρα, απλήρωτοι είναι και οι γιατροί και οι κλινικάρχες και η φαρμακοβιομηχανία που έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου μέσω του θεσμικού της οργάνου, του ΣΦΕΕ...

Εξάλλου, φήμες αναφέρουν επικείμενο λουκέτο ή τουλάχιστον πολλές απολύσεις προσωπικού σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο της Αττικής την ώρα που 30-40 ιδιωτικές κλινικές σε ολόκληρη την χώρα κρέμονται από μια...κλωστή!

Από το "κάδρο" της καταστροφής δεν λείπουν τα διαγνωστικά κέντρα και ειδικά τα μικρότερα ιδιωτικά εργαστήρια που με χρωσούμενα πολλών χιλιάδων ευρώ εκ μέρους του Οργανισμού, δεν μπορούν πια να επιβιώσουν.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

22 Απριλίου 2015, 16:32:49
Απάντηση #141
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/04/2015
Το ΕΘΝΟΣ.

ΑΝΑΖΗΤΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Αιμορραγία στον ΕΟΠΥΥ, SOS για την αγορά φαρμάκου
Τον εφιάλτη να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τους παρόχους του στο τέλος του μήνα αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ.

Τα ταμειακά του διαθέσιμα είναι ελάχιστα, με το καλό σενάριο να προβλέπει ότι στο τέλος Απριλίου θα έχει ρευστότητα μόλις 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στους φαρμακοποιούς πρέπει να πληρώσει 160 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές Φεβρουαρίου.
Σε περίπτωση μη εξόφλησης, δημιουργείται φαύλος κύκλος, ο οποίος θα εντείνει τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε επείγουσα σύσκεψη των φορέων οι οποίοι εμπλέκονται στη διακίνηση του φαρμάκου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φαρμακαποθηκαρίων, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής.
Ζητούν παρέμβαση
Οι φορείς ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και άμεση συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη εξόφλησης των παρόχων. Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη και από την καθυστέρηση καταβολής στον ΕΟΠΥΥ της κρατικής χρηματοδότησης για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η οποία ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η κατάσταση παρουσιάστηκε ως εξής: Το κλίμα είναι ήδη επιβαρημένο, καθώς οι πολυεθνικές ζητούν να πληρωθούν προκειμένου να στείλουν φάρμακα στην Ελλάδα (cash on delivery).
Η ανάγκη αυτή καλύπτεται έως σήμερα με τη λιγοστή ρευστότητα που έχουν τα φαρμακεία από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση που δεν γίνουν οι πληρωμές, τα φαρμακεία δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις αποθήκες. Οι αποθήκες δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις εταιρείες και δεν θα γίνουν εισαγωγές.
Χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν και τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία οφείλουν στους προμηθευτές τους για προϊόντα που έχουν προμηθευτεί τους τελευταίους 12 έως 14 μήνες. Το ύψος των οφειλών τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.

Ανάλογα προβλήματα ρευστότητας έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, αλλά υπήρχε τότε η δυνατότητα αναδιανομής πόρων που διέθετε το κράτος. Η σημερινή οριακή κατάσταση προκαλεί εκνευρισμό στην αγορά, η οποία δεν γνωρίζει εάν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της.
Οπως ανακοινώθηκε από τους φορείς που μετείχαν στη σύσκεψη, στην κρίσιμη αυτή περίοδο, ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης θα αποτελέσει το καίριο πλήγμα στην υγειονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα. Η έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ - σημειώνουν - θα έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες θα πλήξουν κυρίως τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.
Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν και πολλά φαρμακεία και αποθήκες και αναμένονται εκτεταμένες πτωχεύσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής.

Δημήτρης Καραγιώργος.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 22 Απριλίου 2015, 16:34:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Απριλίου 2015, 21:48:34
Απάντηση #142
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015
Παναγιώτα Καρλατήρα, Μαίρη Λαμπαδίτη
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος


Δίχως πόρους, αλλά με 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

 Ο ασφαλιστικός φορέας βιώνει κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς έχει πάρει μειωμένα ποσά από τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει ακόμα εισπράξει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Αντιμέτωπος με χρεοκοπία βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υπηρεσίες υγείας τις οποίες υποχρεούται να προσφέρει στους 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, αλλά και την αποπληρωμή των χιλιάδων συμβεβλημένων παρόχων του (γιατροί, φαρμακοποιοί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές), στους οποίους οφείλει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Ο ασφαλιστικός φορέας βιώνει μια πρωτόγνωρη κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, καθώς δεν έχει πάρει την κρατική χρηματοδότηση για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Την ίδια στιγμή έχει κλείσει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και από τους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης. Το ποσό των 43 εκατ. ευρώ που λαμβάνει ο ασφαλιστικός οργανισμός μέσα στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα για την κάλυψη των παρόχων του δεν εκταμιεύτηκε ούτε τον Φεβρουάριο ούτε τον Μάρτιο, προκαλώντας εμπλοκή στην εξόφληση, αλλά και πολλά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη αυτή.

Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε να είχε πάρει 650 εκατ. ευρώ για το πρώτο δίμηνο του έτους από τα ασφαλιστικά ταμεία -τις εισφορές των ασφαλισμένων για την περίθαλψη-, αλλά πήρε μόλις 250 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 5,5 δισ. ευρώ.

Το 2015 η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 107 εκατ. σε σχέση με το 2014, δηλαδή για το τρέχον έτος ο Οργανισμός θα πάρει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους 526 εκατ. ευρώ έναντι 633 εκατ. πέρυσι. Η έλλειψη πόρων ταλανίζει τον ΕΟΠΥΥ από συστάσεώς του, ωστόσο στην παρούσα συγκυρία, όπου η ρευστότητα είναι μείζονος σημασίας θέμα για την οικονομία της χώρας είναι εύλογος και ο προβληματισμός σε πολίτες και παρόχους για το παρόν και το μέλλον του.

Πού οφείλεται η οικονομική ασφυξία

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παραδέχεται την οικονομική ασφυξία, αποδίδοντάς τη σε γραφειοκρατικά κωλύματα. Υποστηρίζει αίφνης ότι το υπουργείο Υγείας δεν υπέβαλε έγκαιρα το αίτημα για εκταμίευση της μηνιαίας χρηματοδότησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δεν είχαν παραδώσει πλήρη φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί το Γενικό Λογιστήριο για την έγκριση και την εκταμίευση των ποσών.
Από το Γενικό Λογιστήριο, πάλι, διερωτώνται με νόημα πώς προέκυψε αυτή η γραφειοκρατική εμπλοκή με τα αναγκαία παραστατικά στους φακέλους ειδικά το συγκεκριμένο δίμηνο και ενώ η διαδικασία μέχρι και τον Ιανουάριο γινόταν χωρίς προσκόμματα.

Οπως αναφέρουν, από το περασμένο έτος έχει υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου και των φορέων που χρηματοδοτούνται ώστε να ολοκληρώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία σε εύλογο χρόνο με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση - όπως και γινόταν. Πλέον με τα ταμεία του σχεδόν άδεια, ο ασφαλιστικός γίγαντας θέτει ως προτεραιότητα την κάλυψη των οικονομικών αιτημάτων των ασφαλισμένων και αποδύεται σε αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει τα αναγκαία χρήματα για αναλώσιμα και λοιπές παροχές σε είδος που τους χορηγεί.

Κραχ βλέπουν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ

Η οικονομική ασφυξία του Οργανισμού επηρεάζει άμεσα τους παρόχους υγείας, που περιμένουν την αποπληρωμή τους για υπηρεσίες που έχουν προσφέρει. Σημειωτέον ότι σε όλους τους παρόχους οφείλονται ποσά της περιόδου 2008-2011.

Περίπου 600 εκατ. ευρώ οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα από το 2012 μέχρι σήμερα, ενώ άλλα 140 εκατ. είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) Γιώργος Βουγιούκας αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ότι η οφειλή των 70 εκατ. ευρώ του τελευταίου διμήνου, δηλαδή για Φεβρουάριο - Μάρτιο, μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό των χρεών προς τον κλάδο του.

Περίπου 200 εκατ. ευρώ -πλην των ληξιπρόθεσμων- οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές.
Η πρακτική που ακολουθεί ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Βασίλη Μπαρδή, είναι να γίνεται μερική πληρωμή της μηνιαίας οφειλής, σε ετήσια όμως βάση. Ετσι, οι κλινικές περιμένουν την αποπληρωμή νοσηλίων από το 2013 και μετά, έχοντας εισπράξει ποσά που αναλογούν στο 80% ή στο 90% κάθε μήνα.

Το ποσό των 300 εκατ. ευρώ περιμένουν από τον ΕΟΠΥΥ -όχι με μεγάλη αισιοδοξία- και οι φαρμακοποιοί για τις συνταγές των ασφαλισμένων που εκτέλεσαν τους μήνες Ιανουάριο - Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Τα ληξιπρόθεσμα στον κλάδο των φαρμακοποιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστα Λουράντο, είναι περίπου 15 εκατ. ευρώ.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», «η διακοπή της ρευστότητας από τον ΕΟΠΥΥ πλήττει όλη την αλυσίδα του φαρμάκου. Εμείς οφείλουμε σε φαρμακαποθήκες, φαρμακευτικές και τράπεζες. Οι πιστώσεις περιορίζονται. Ολοι ζούμε με τον φόβο και την αγωνία μήπως σκάσουν επιταγές, μήπως γίνει κραχ στη φαρμακευτική αλυσίδα». Εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου αποφάσισαν έκτακτη σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητηθούν τα νέα δεδομένα.

( Για το τι χρωστάει ο ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες Κλινικούς Ιατρούς κουβέντα. Βλέπεις στην Ελλάδα το hardware ( φάρμακα, εργαστηριακά κτλ) έχει πάντα προβάδισμα ενώ το software, δηλαδή η κλινική εκτίμηση που που σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες είναι η αφετηρία της περίθαλψης, στην Ελλάδα είναι μονίμως σε δεύτερη μοίρα)

Ούτε ευρώ από το ΙΚΑ στον ΕΟΠΥΥ

Στις 25 Απριλίου θα γνωρίζει το ΙΚΑ πόσα χρήματα έχει περιθώριο να χορηγήσει στον ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές του κλάδου υγείας, καθώς προς το τέλος του μήνα θα έχει οριστικοποιηθεί το ύψος των εσόδων από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών (προθεσμία έως 30 Απριλίου).

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ισχυρίζεται ότι από τα έσοδα του ΙΚΑ έχει εγγραφεί για τον ΕΟΠΥΥ κονδύλι 250 εκατ. ευρώ για τον Μάρτιο και 150 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο. Ωστόσο ο φορέας υγείας επισημαίνει ότι δεν έχει πάρει ούτε ευρώ από την αρχή του 2015, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των παρόχων του.

Η έξτρα οικονομική δυσπραγία του ΙΚΑ οφείλεται στην κάμψη των εσόδων το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου πριν από την εξαγγελία της ρύθμισης οφειλών. Δηλαδή οι οφειλέτες απέφυγαν να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές περιμένοντας μια ρύθμιση αντάξια των προσδοκιών τους.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με πέρυσι τα έσοδα εμφανίστηκαν μειωμένα κατά 51 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε μείωση περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και από τη ρύθμιση οφειλών παρά τα αισιόδοξα στοιχεία που δημοσιοποιεί το υπουργείο, τα οποία δείχνουν ότι μέσα σε 15 ημέρες έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία του ΙΚΑ πιστοποιούν ότι σε σχέση με τα έσοδα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2014 αυτά από το «καθυστέρημα» κατέγραψαν μείωση 18%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 23 Απριλίου 2015, 22:33:54 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

5 Μαΐου 2015, 23:26:30
Απάντηση #143
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παρόμοιο δημοσίευμα με το προηγούμενο post αλλά περιέχει και μερικές επιπλέον πληροφορίες:

25/04/2015.
Capital.
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη.

Βαρέλι δίχως πάτο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Με «κραχ» στη ρευστότητα απειλείται πλέον ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος βλέπει τα ταμειακά του αποθέματα να εξαντλούνται επικίνδυνα. Από τη μια η συνεχής υστέρηση των εισφορών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και από την άλλη οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιδιώτες παρόχους (οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έφταναν μέχρι και τα τέλη του Φεβρουαρίου τα 1,299 δισ. ευρώ, από 1,194 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΛΚ) τινάζουν στον αέρα τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα, «ασφυξία» έχει προκληθεί από την πρωτοφανή καθυστέρηση απόδοσης της τακτικής κρατικής επιχορήγησης για τον μήνα Μάρτιο, ενώ εκκρεμεί και η καταβολή της επιχορήγησης για τον Απρίλιο, συνολικού ύψους 87 εκατ. ευρώ, γεγονός που επιτείνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ομαλή λειτουργία του φορέα. Η τακτική επιχορήγηση δίνεται στον ΕΟΠΥΥ στις αρχές ή, το αργότερο, μέχρι τα μέσα κάθε μήνα, εντούτοις αυτήν τη φορά τα χρήματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στα ταμεία, με συνέπεια ο Οργανισμός να έχει κυριολεκτικά «στεγνώσει» από ρευστό και την αγωνία για την επόμενη ημέρα του φορέα να μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

Αν και η διοίκηση του Οργανισμού επισημαίνει πως πρόκειται για τεχνικό πρόβλημα, λόγω μη έγκαιρης υποβολής του σχετικού αιτήματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για εκταμίευση της επιχορήγησης, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για αδυναμία στην πληρωμή του ΕΟΠΥΥ. Το πρόβλημα των εσόδων παραμένει, όμως, έτσι κι αλλιώς, δεδομένου πως φέτος η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 107 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 526 εκατ. ευρώ, έναντι 633 εκατ. το 2014.

«Καίνε» οι δαπάνες

Τρία και πλέον χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Οργανισμός εξακολουθεί να αδυνατεί να ελέγξει τις δαπάνες υγείας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον προϋπολογισμό του φαρμάκου, ο οποίος για ακόμα μία φορά έχει ξεφύγει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τον προηγούμενο μήνα ο προϋπολογισμός για το φάρμακο παρουσίασε υπέρβαση 15 εκατ. ευρώ, από τα 165 ευρώ περίπου που αντιστοιχούν αναλογικά σε κάθε μήνα, ενώ τον Φεβρουάριο η «τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη άγγιξε τα 13 εκατ. ευρώ και τον Ιανουάριο τα 17 εκατ. ευρώ. Σε ανάλογη τροχιά βρίσκονται, όπως λένε οι πληροφορίες, και οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες «τρέχουν» με ρυθμό σχεδόν διπλάσιο από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Δυσφορία στον χώρο των επιχειρήσεων της υγείας προκαλεί, ακόμα, το ότι τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση, ούτε για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε για τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δαπανών, παρά μόνο σκέψεις και σχέδια. Ουσιαστικά, η μόνη νομοθετική παρέμβαση μέχρι στιγμής από το υπουργείο Υγείας αφορούσε την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.

Σχέδια επί χάρτου

Στο πλάνο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται τρία μέτρα. Το πρώτο αφορά την εντονότερη παρακολούθηση της συνταγογράφησης φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής οι «κλειστοί» προϋπολογισμοί αφορούν συνολικά τη δαπάνη του φαρμάκου (η οποία για φέτος έχει οριστεί στα 2 δισ. ευρώ), εξετάζεται, όμως, το ενδεχόμενο να τεθεί πλαφόν ανά ομάδες σκευασμάτων (π.χ., για καρδιαγγειακές παθήσεις). Ήδη υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με το κονδύλι των ακριβών σκευασμάτων, που την τελευταία τετραετία αυξήθηκε από τα 400 εκατ. στα 700 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται να εφαρμοστεί είναι η ανακοστολόγηση –προς τα κάτω όμως– των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων με τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας το προσχέδιο του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ, η εφαρμογή του οποίου, όμως, αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.

Τέλος, θα υπάρξει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης από τον ΕΟΠΥΥ, με σκοπό να μειώσει το κόστος των προμηθειών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των δομών του ΠΕΔΥ και των δημόσιων νοσοκομείων. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης θα αποτελείται από τέσσερις υποεπιτροπές: φαρμάκου, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 25ης Απριλίου 2015
Πηγή:www.capital.gr


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 5 Μαΐου 2015, 23:32:34 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαΐου 2015, 17:04:52
Απάντηση #144
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Παραθέτω το παρακάτω άρθρο στην ενότητα Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς γιατί υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα νούμερα που τα υπογραμμίζω. Τα σχόλιά μου με μπλε και μέσα στο άρθρο αλλά και στο αμέσως επόμενο post.

10/05/2015

Τη μετακύλιση του κόστους για τη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων στις τσέπες των ίδιων των ασφαλισμένων, αλλά και την πολιτική επιλογή να μην υποστηριχθεί όσο θα έπρεπε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), επισημαίνει σήμερα στο protagon ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης. Εισηγείται, επίσης, τη ριζική αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας και την αποσύνδεση της εργασιακής κατάστασης των πολιτών από το δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη.

Για την προμήθεια των φαρμάκων τους, συμπεριλαμβανομένων των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων (και μη αποζημιούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία) φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), οι ασφαλισμένοι δαπανούν περίπου 1 δισ. ευρώ κατευθείαν από τις τσέπες τους. Έχουμε περάσει στην αποασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης;

Είναι προφανές ότι μία από τις επιπτώσεις της περιοριστικής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας ήταν η μετακύλιση ενός σημαντικού μέρους του κόστους των φροντίδων στα νοικοκυριά. Αν αναλογιστούμε ότι οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία έχουν περιοριστεί κατά το ήμισυ, με αποτέλεσμα να μην υπερβαίνουν το 5% του ΑΕΠ -με τον αντίστοιχο στόχο του Μνημονίου να ανέρχεται σε 6%-, γίνεται αντιληπτό ότι η εμμονή σε λογικές συρρίκνωσης της συμμετοχής του κράτους στις δαπάνες υγείας, νομοτελειακά θα προκαλούσε περαιτέρω επιβαρύνσεις στους πολίτες. Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις μας, το κενό χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας από δημόσιες πηγές ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, παρά τον εξορθολογισμό που έχει συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό, η πολιτική αυτή μετέφερε πρόσθετο κόστος στα επίσης συρρικνωμένα ατομικά και οικογενειακά εισοδήματα.

Κατά τη γνώμη σας, οι όποιες μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων παρακολούθησαν τις ανάλογες αυξήσεις στην οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους, ή η δυσανάλογη αύξηση της συμμετοχής έκρυψε κατά το δυνατόν τις πολύ μικρές μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων;

Τη στιγμή που, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, η πολιτική φαρμάκου και υγείας ευρύτερα περιορίστηκε σε πολιτικής (μείωσης της) φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης υγείας αντίστοιχα, οι επιλογές της μείωσης των τιμών των φαρμάκων και της αύξησης της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος συνδυάζονται μεταξύ τους καθώς υπηρετούν τον ίδιο στόχο. Η λογική αυτή έπληξε τόσο τους πολίτες όσο και την αγορά φαρμάκου (πιο πολύ έπληξε τους πρώτους). Μελέτες μας έχουν καταδείξει σημαντικά προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στη θεραπεία, όπως επίσης και μείωση των εσόδων του κράτους από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας του φαρμακευτικού κλάδου. Όσον αφορά την «προσήλωση» στην τιμολόγηση των φαρμάκων, αυτή κατά την άποψή μου δεν υπηρετεί τον στόχο του ελέγχου του κόστους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εδώ και περίπου δέκα χρόνια, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία είχε κυριαρχήσει η πλάνη ότι οι πόροι για την υγεία είναι δεδομένοι, είχαμε επισημάνει ότι το πρόβλημα του φαρμάκου δεν είναι «ζήτημα τιμής» (;;;; ). Αυτό που ενδιαφέρει μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι κυρίως το ζήτημα της αποζημίωσης, πεδίο στο οποίο η διεθνής εμπειρία έχει να επιδείξει καινοτόμες και πολύ αποτελεσματικές πρακτικές. Η διαρκής πίεση επί των τιμών αφ’ ενός έχει κατά βάση επιπτώσεις σε άλλες αγορές και αφ’ ετέρου δημιουργεί κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μελετά ήδη το ενδεχόμενο να προχωρήσει στο μοντέλο της κλιμακούμενης ανάλογα με το εισόδημα οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων για την προμήθεια των φαρμάκων τους. Πως τοποθετείστε στο θέμα;

Τη λογική αυτή την είχαμε επίσης προτείνει στο παρελθόν επισημαίνοντας, ωστόσο, τους κινδύνους που απορρέουν από τη φοροδιαφυγή, καθώς αφ’ ενός θα ευνοηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν από τη χαμηλότερη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων και αφ’ ετέρου θα έχουν έναν ακόμα λόγο να συνεχίσουν να το κάνουν. Από την άλλη, είναι αναγκαία η επικράτηση μιας αναδιανεμητικής λογικής και στη συμμετοχή των πολιτών στο κόστος των υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κάλυψη των ευπαθών ομάδων. Αυτό κατά την άποψή μου δεν περιορίζεται στο φάρμακο, αλλά θα πρέπει να αφορά το σύνολο των φροτίδων υγείας. Ωστόσο, ένα τέτοιο σύστημα θα ήταν πιο δόκιμο να μην βασίζεται σε ένα μόνο κριτήριο (εισόδημα), αλλά να λαμβάνει υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως π.χ. οι συνοσηρότητες.

Εάν πέραν της λιανικής τιμής των φαρμακευτικών σκευασμάτων είχαμε και μία δεύτερη τιμή, την τιμή αποζημίωσης των σκευασμάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία ( μα αυτό υπάρχει τουλάχιστον στα χαρτιά ήδη, είναι η λεγόμενη ασφαλιστική τιμή. Μήπως κατάλαβα κάτι λάθος; ), η οποία θα προέκυπτε μετά από διαπραγμάτευση των φαρμακευτικών εταιρειών με τον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσε, με αυτόν τον τρόπο, το δημόσιο να επιτύχει ιδιαιτέρως συμφέρουσες τιμές για τα φάρμακα των ασφαλισμένων;

Ακριβώς αυτή είναι η πλέον ενδεδειγμένη επιλογή, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Άλλωστε το «σύστημα των δύο τιμών» είναι αυτό το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα, μέσα από διαπραγμάτευση, να καταστούν προσιττές θεραπείες, σε διαχειρίσιμους όρους αποζημίωσης. Ωστόσο, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, το σημείο αποζημίωσης που θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση δεν συνιστά τιμή με την παραδοσιακή έννοια του όρου, καθώς έχει έναν δυναμικό χαρακτήρα και μπορεί να μεταβάλλεται σύμφωνα με τον όγκο, τα αποτελέσματα, τον ανταγωνισμό, τις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας κ.ά. Επιπλέον, δεν (πρέπει να) αποτελεί βάση τιμολόγησης για άλλες χώρες καθώς οι σχετικές συμφωνίες προκύπτουν ειδικώς στη βάση των παραπάνω.

Με 1,5 εκατ. ανασφάλιστους στην χώρα μας, μήπως είναι η ώρα να αποσυνδεθεί η ιδιότητα του εργαζομένου με τις υγειονομικές παροχές και να προχωρήσουμε στη σύνδεση της ιδιότητας του πολίτη ή του κατοίκου της χώρας μας με τις υγειονομικές παροχές, μέσω της γενικής φορολογίας;

Αυτή η πρόταση, ήτοι η υιοθέτηση του βρετανικού υποδείγματος χρηματοδότησης των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, έχει πλέον αρκετούς υποστηρικτές. Ένα τέτοιο σύστημα θεωρείται ότι αφ’ ενός μπορεί να εγγυηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό την καθολική κάλυψη και, παράλληλα, να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ελεγχόμενου κόστους. Επιπλέον, ενδέχεται να καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστικό το κόστος εργασίας και να συμβάλλει στην αύξηση τόσο της απασχόλησης όσο και του διαθέσιμου εισοδήματος από αυτή. Από την άλλη, η υιοθέτησή του θέλει προσοχή και κατάλληλο σχεδιασμό καθώς, αν το υλοποιούσαμε σήμερα, θα προέκυπτε άμεσα ένα δημοσιονομικό κενό μεγαλύτερο από δύο δισ. ευρώ (εδώ νομίζω ότι μόνο ένας Ιατρός μπορεί να κατανοήσει το μέγεθος της σπατάλης που γίνεται ακόμη και τώρα μέσα στο σύστημα και το πόσες πολλές εξοικονομήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να πληγεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους ασθενείς, το αντίθετα μάλιστα). Για τον λόγο αυτό, θα μπορούσε να επιχειρηθεί σταδιακά, σύμφωνα με την πορεία της οικονομίας και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται, δε, ότι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας μιας τέτοιας μετάβασης είναι η αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτό και μόνο καθιστά σαφές ότι ένα τέτοιο σχέδιο, παρά την όποια τεκμηρίωση το συνοδεύει σε επίπεδο σκοπιμότητας, απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και διαρκή παρακολούθηση των κρίσιμων προς την επιτυχία του μεγεθών.

Διατελέσατε αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αμέσως με την ίδρυση του φορέα. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε οικονομικά από τις κυβερνήσεις; Είναι χαρακτηρηστικό ότι ο ΕΟΠΥΥ ουδέποτε έλαβε το 0,6% του ΑΕΠ ως κρατική χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι αυτό αναφέρει ρητώς ο ιδρυτικός νόμος του...

Η κοινωνική ασφάλιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρύτερη οικονομική πραγματικότητα, δεδομένου ότι οι πόροι της προέρχονται κατά βάση από εισφορές και δευτερευόντως από τη φορολογία. Τη στιγμή που οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην απασχόληση είναι δραματικές, τα (αναμενόμενα) έσοδα από την πηγή αυτή μειώνονται με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για μια αποτελεσματική λειτουργία χωρίς την πρόκληση νέων ελλειμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μόνοι βέβαιοι πόροι του οργανισμού ήταν αυτοί που προέρχονταν από τον ΟΠΑΔ, λόγω του ότι (μόνο) οι εισφορές όσων εργάζονται στο δημόσιο είναι δεδομένες. Η ενίσχυση που θα μπορούσε να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό -με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ή με την κάλυψη των ελλειμμάτων όπως γινόταν στο παρελθόν- προσκρούει επίσης στη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Συνεπώς, το πρόβλημα των εσόδων του ΕΟΠΥΥ δεν συνίσταται στη μη απόδοση της προβλεπόμενης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνται και στους δύο βασικούς χρηματοδοτικούς του πυλώνες.(εδώ θα συμφωνήσω) Έτσι, υπό τις συνθήκες αυτές, η ομαλή χρηματοδότηση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ανάγεται σε θέμα ευρύτερων κυβερνητικών προτεραιοτήτων στην κατανομή των πόρων. Επίσης, συνδέεται με τη γενικότερη στάση των δανειστών στον τομέα της υγείας, από την οποία ουσιαστικά «υποδεικνύεται» μια μετακύλιση του όποιου κενού χρηματοδότησης προκύπτει κάθε φορά στα νοικοκυριά (αύξηση συμμετοχής στο κόστος) και τις επιχειρήσεις του κλάδου (clawback, rebates κ.λπ.).

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 11 Μαΐου 2015, 17:21:09 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Μαΐου 2015, 17:06:48
Απάντηση #145
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τα σχόλιά μου στο παραπάνω άρθρο:

Υπέρ της χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας από την Φορολογία και με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού της Ελλάδας, ο κ. Σουλιώτης και του βγάζω το καπέλο.

Από κει και πέρα όμως

Πρέπει να πούμε ότι τα γενόσημα εξακολουθούν να πουλιούνται στην Ελλάδα 400% ακριβότερα από την Σουηδία.
 
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πρέπει να πούμε ότι τα εργαστηριακά έχουν τιμές πολλαπλάσιες σε σχέση με την Σουηδία.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πρέπει να πούμε ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στην Δημόσια Υγεία είναι πενιχρό σε σχέση με το κόστος τους (700 εκατ €/έτος από τα 2 δις που πρέπει να δώσουμε συνολικά για φάρμακα/έτος).

Πρέπει να πούμε ότι η ασφαλιστική τιμή, έχει καταντήσει μια κοροϊδία και μισή, γιατί αν ίσχυε με τίμιο τρόπο να είστε βέβαιοι ότι οι ασθενείς θα αναγκαζόταν να στραφούν στα βασικά και φθηνά φάρμακα. Γιατί π.χ. το Pradaxa (Λιανική Τιμή 78,62 € )και το Sintrom (Λιανική Τιμή 2,36 €) που έχουν τις ίδιες ενδείξεις να μην έχουν και τα δύο σαν ασφαλιστική τιμή την τιμή του φθηνότερου από τα δύο αυτά φάρμακα στην προκειμένη περίπτωση την τιμή του Sintrom; Ο ασθενής τότε θα έπρεπε  να πληρώσει από την τσέπη του την διαφορά  από τα ακριβότερο φάρμακο την διαφορά συν το 25% της τιμής του Sintrom;  Αυτό ήταν το γράμμα του νόμου που ψηφίστηκε με πιέσεις της Τρόικας (συγνώμη των θεσμών). Γιατί όμως δεν εφαρμόζεται;

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πρέπει να πούμε ότι το ΕΚΑΣ έτσι όπως εφαρμόζεται δίνει κίνητρο στους ασθενείς να συνεχίσουν να παίρνουν Πρωτότυπα φάρμακα.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πρέπει να πούμε ότι τα λεφτά ακόμη και εν μέσω κρίσης θα φτάνανε και θα περίσσευαν για μια ικανοποιητική  Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλους τους κατοίκους της Ελλάδας, ανεξαρτήτως αν έχουν εργασία ή όχι,. Πως;  Aν διορθώναμε όλα τα παραπάνω που ανέφερα και αν έκλεινε εντελώς  το ΙΚΑ, και αφήναμε ιδιώτες Γενικούς – Οικογενειακούς Ιατρούς ή Παθολόγους να αναλάβει ο καθένας πληθυσμούς των 1500 – 2000 ατόμων όπου το κράτος θα πλήρωνε κατά μέσο όρο για κάθε ασθενή 20 €/έτος και ο ασθενής πλήρωνε και αυτός στον Ιατρό του 10 €/έτος.  Όποιος ασθενής δεν είχε θα ζητούσε να πληρώσει τα 10 € θα του τα έδινε η Πρόνοια. Τότε το κράτος με 220 εκατομμύρια €/έτος θα έδινε μια ικανοποιητική Πρωτοβάθμια Φροντίδα σε όλους εργαζόμενους και μη, και από κει και πέρα όποιος ήθελε κάτι πιο εξειδικευμένο ή θα πήγαινε σε κρατικό Νοσοκομείο ή θα πλήρωνε από την τσέπη του για Ειδικό.

Αυτά όμως προϋποθέτουν είναι είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε αυγά και να τα βάλουμε με τις συντεχνίες των Φαρμακοβιομηχανιών και αλλά και με Ιατρικές συντεχνίες.

Είμαστε;
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Μαΐου 2015, 15:17:50
Απάντηση #146
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
11/05/2015

Βαθαίνει η "τρύπα" στο φάρμακο.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Συνεχίζεται η μηνιαία «αιμορραγία» του ΕΟΠΥΥ στη δαπάνη για το φάρμακο, που σύμφωνα με παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς είναι πλέον πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Όπως λένε οι πληροφορίες από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο ο προϋπολογισμός για το φάρμακο έχει ξεφύγει ήδη 110 εκατ. ευρώ, υπέρβαση που αποδίδεται αφενός στο πολύ χαμηλό όριο του φετινού κονδυλίου για το φάρμακο (2 δισ. ευρώ για όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των εμβολίων), αφετέρου στη αδυναμία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τη συνταγογράφηση και να περιορίσει τις δαπάνες μέσω της αύξησης του όγκου κατανάλωσης των γενοσήμων.

Ανώτατο στέλεχος φαρμακευτικής από το χώρο του ΣΦΕΕ εξηγούσε μάλιστα στο Capital.gr πως αν ο ρυθμός της υπέρβασης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τότε η «τρύπα» στον προϋπολογισμό για το φάρμακο θα φτάσει μέχρι τα τέλη του χρόνου τα 350 εκατ. ευρώ, ενώ εάν προστεθεί και το ποσό της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) στην οποία προχωρούν οι εταιρείες προς τον ΕΟΠΥΥ, τότε ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να επιτείνει την οικονομική ασφυξία στο χώρο του φαρμάκου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου θα τεθεί επί τάπητος, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του ελέγχου του φαρμακευτικού προϋπολογισμού.

Την ίδια, στο επίκεντρο βρίσκονται αλλαγές αναφορικά με την τιμολόγηση των σκευασμάτων, αλλά και τον περιορισμό των υπερβάσεων. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από το χώρο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ετοιμάζεται και νέο “ψαλίδι” στα φάρμακα, καθώς το υπουργείο Υγείας εμμένει στην απόφασή του να θέσει πλαφόν στα σκευάσματα  υψηλού κόστους που προορίζονται για σπάνιες και σοβαρές νόσους. Το κόστος αυτής της ομάδας σκευασμάτων υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό από τη διοίκηση του υπουργείου.

Εντούτοις το νέο σχέδιο για ην πολιτική φαρμάκου κινείται προς το παρόν με «ρυθμούς χελώνας». Το πιθανότερο είναι πως θα προηγηθεί αναθεώρηση της λίστας με τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία του υψηλού κόστους και στη συνέχεια θα μπει όριο στην κατανάλωσή τους.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 12 Μαΐου 2015, 15:26:00 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαΐου 2015, 21:33:12
Απάντηση #147
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
18/05/2015. ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
[spoiler]«Καθίζηση» στις μαγνητικές

Σε διόρθωση της υπερβολής με τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες οδήγησε η οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχασε την πρωτιά και υποχωρεί συνεχώς στη διεθνή κατάταξη.

Το «φρένο» που έβαλε ο ΕΟΠΥΥ, μειώνοντας τις τιμές των εξετάσεων και βάζοντας «πλαφόν» ανά διαγνωστικό κέντρο, οδήγησε στον εξορθολογισμό μίας κατάστασης η οποία ήταν ομολογουμένως ακραία.

Πριν από την κρίση, οι Ελληνες κάναμε υπερδιπλάσιο αναλογικά αριθμό μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών, σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε τότε 71 ευρώ για μία αξονική. Η δημοσιονομική πίεση οδήγησε σε μείωση της τιμής της αξονικής τομογραφίας, αρχικά στα 60 ευρώ και στη συνέχεια κάτω από τα 30 ευρώ.

Η υποχώρηση στις τιμές οδήγησε και σε μείωση του αριθμού των εξετάσεων, προφανώς επειδή τα διαγνωστικά κέντρα δεν είχαν επαρκή κίνητρα να κάνουν πολλές εξετάσεις. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι υψηλές τιμές αφήνουν πολλά περιθώρια για αύξηση της λεγόμενης «προκλητής» ζήτησης.

   Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες «ξεφούσκωσαν» στην Ελλάδα της κρίσης. Το 2008, αναλογούσαν 321,8 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που το 2012 περιορίστηκε σε 180,3 αξονικές ανά 1.000 κατοίκους.

Μέσα σε μία τετραετία, δηλαδή, μειώθηκαν οι εξετάσεις κατά περίπου 44%. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις μαγνητικές τομογραφίες, οι οποίες από 98,3 ανά 1.000 κατοίκους το 2008, περιορίστηκαν σε 67,6 το 2012 (μείωση 31,23%).

Η καθίζηση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε σημαντική υποχώρηση στην κατάταξη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η εξέλιξη είναι εντυπωσιακή: Το 2008, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο.

Είχε σχεδόν διπλάσιες αξονικές από το δεύτερο στην κατάταξη Βέλγιο (321,8 έναντι 179,3). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην τέταρτη θέση, με 180,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, μετά την Εσθονία (393,3), τις ΗΠΑ (256,8) και το Λουξεμβούργο (205).

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η υποχώρηση στις μαγνητικές τομογραφίες. Το 2008, η Ελλάδα ήταν πρώτη, με 98,3 εξετάσεις ανά 1.000 κατοίκους, με δεύτερες τις ΗΠΑ (93,4). Το 2012, η χώρα μας υποχώρησε στην έκτη θέση, μετά την Τουρκία (114,3), τις ΗΠΑ (104,8), τη Γαλλία (82), την Ισλανδία (79,3) και το Λουξεμβούργο (78,8).

Τα θετικά αυτά στοιχεία συνοδεύονται, ωστόσο, από την εξής ανησυχητική επισήμανση. Παρά τη θεαματική μείωση στον αριθμό των εξετάσεων, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση στον αριθμό των διαγνωστικών μηχανημάτων.

Το 2008 αναλογούσαν 30,8 αξονικοί τομογράφοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Το 2012, η αναλογία διαμορφώθηκε σε 34,8 αξονικούς ανά εκατομμύριο κατοίκους (αύξηση 18,78%). Αύξηση καταγράφεται και στους μαγνητικούς τομογράφους, οι οποίοι αυξήθηκαν το 2012 σε 23,4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, από 19,7 ανά εκατομμύριο το 2008 (αύξηση 12,98%).

Σε αριθμό μηχανημάτων, η Ελλάδα ανέβηκε θέσεις. Στους μαγνητικούς που είχε το 2008 την τρίτη θέση, έφτασε το 2012 στη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία. Στους αξονικούς τομογράφους έφτασε στην πρώτη θέση, από την έκτη που κατείχε το 2008.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ
Οδηγίες προς γιατρούς από ΕΟΠΥΥ

Με εφαρμογή «θεραπευτικών πρωτοκόλλων», επιχειρούν υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ να ελέγξουν τη δαπάνη για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Πρόκειται για συγκεκριμένες οδηγίες προς γιατρούς να συνταγογραφούν εξέταση ανάλογα με το πρόβλημα που παρουσιάζει ο ασθενής τους.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρέπεμψε το προεδρείο της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Η Ακτινολογική Εταιρεία έχει διαθέσιμα τα πρωτόκολλα τα οποία προσαρμόζονται ήδη στη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ», εξηγεί στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Εταιρείας, καθηγητής Ακτινολογίας, Κυριάκος Στριγγάρης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει τακτική επαφή μεταξύ της Ακτινολογικής Εταιρείας και της ΗΔΙΚΑ, ώστε να προσαρμοστούν τα στοιχεία στο σύστημα το συντομότερο δυνατό. Ο κ. Στριγγάρης εκφράζει, ωστόσο, ανησυχία σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον μεγάλο αριθμό αξονικών και μαγνητικών τομογράφων που διαθέτει η χώρα μας.

Το πρόβλημα
Το πρόβλημα -σημειώνει- προκλήθηκε από την απελευθέρωση της αδειοδότησης και κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για λειτουργία νέων μηχανημάτων, που υπήρξε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο καθηγητής εκτιμά ότι από το 2012 έχουν αυξηθεί κατά 30% οι αδειοδοτήσεις και θεωρεί ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση και των εξετάσεων.

Η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία -τονίζει- έχει προσφύγει κατά της απελευθέρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Εισηγήθηκε, δε, στον υπουργό Υγείας να διαμορφωθεί ένας «Τεχνολογικός Υγειονομικός Χάρτης», στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ανάγκες για εξοπλισμό ανά περιοχή και θα δίνονται οι σχετικές άδειες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ[/spoiler]

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Μαΐου 2015, 22:19:55
Απάντηση #148
Αποσυνδεδεμένος

Gatekeeper

Επώνυμοι
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
18/05/2015. ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Πραγματικά Αργύρη , πιστεύεις πως ολές αυτες οι αξονικομαγνητικές εκτελούνταν?




« Τελευταία τροποποίηση: 18 Μαΐου 2015, 22:36:36 από Gatekeeper »
“It’s a poor sort of memory that onlyworks backwards, the Queen remarked.”
Lewis Carroll, 1872,
Through the Looking Glass

18 Μαΐου 2015, 22:59:31
Απάντηση #149
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Ήμουν πρόσφατα στο Συνέδριο του ελληνικού τμήματος των Αμερικανών Χειρουργών στην Ελλάδα, όπου μίλησαν εξέχοντες Αμερικανοί Χειρουργοί, κι πραγματικά δεν θέλετε να ξέρετε τα guidelines τους και πότε αυτοί εκτελούν αξονικομαγνητικές, ακόμα και στο επείγον.

Φυσικά, κάποιοι θα πιπιλίσουν την γνωστή καραμέλα κατά του τρισκατάρατου ιδιωτικού συστήματος των Αμερικανών κτλ, αλλά νταξ, να ωφελείται ο ασφαλισμένος απ' την Δημόσια Υγεία κανείς δεν θα φέρει αντίρρηση, αλλά να κονομάνε κάποιοι... ???

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
125752 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7781 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
367145 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3504 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4489 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou