Θέματα Εργασίας > ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.
Argirios Argiriou:
Το παρακάτω δεν έχει άμεση σχέση με τον ΕΟΠΥΥ έχει όμως έμμεση. Όταν υπάρχει τέτοια υπερπροσφορά εργασίας από πλευράς των Ιατρών, σχεδόν αναμενόμενο είναι ο ΕΟΠΥΥ να το εκμεταλλεύεται με τον ένα ή άλλο τρόπο.
Σε επίπεδα-ρεκόρ η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα. ( Να υπενθυμίσω πάντως στον συγγραφέα του παρακάτω άρθρου ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ότι τα παρακάτω ποσοστά ανεργίας αναφέρονται στην Αθήνα και όχι σε όλη την Ελλάδα. )
21/03/2015
Σε επίπεδα – ρεκόρ έχει ανέλθει η ανεργία των γιατρών στη χώρα μας, με το 37,51% να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Επίσης, το 11,48% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δεν βρίσκουν δουλειά, ενώ το 26,02% αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες κατ΄ αποκοπή σε ιδιωτικά θεραπευτήρια ή να μεταφράζουν ιατρικά δοκίμια έναντι πινακίου φακής.
Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, ολοένα και περισσότεροι γιατροί μεταναστεύουν. Την τελευταία μάλιστα τετραετία αυξήθηκε κατά 500% ο αριθμός των ανειδίκευτων και ειδικευμένων γιατρών που επέλεξαν να φύγουν από την Ελλάδα! Σχεδόν 7.000 γιατροί μετανάστευσαν από το 2009 έως και το 2014 ενώ περισσότεροι από 400 οδοντίατροι ακολούθησαν την τελευταία διετία νέα επαγγελματική έδρα στην αλλοδαπή.
Έρευνα του Bloomerg κατατάσσει την Ελλάδα στην 2η θέση των μεταναστών γιατρών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Γερμανία.Ο μισθός του ειδικευόμενου στη Γερμανία ξεκινά με 2.200 ευρώ καθαρά και μαζί με εφημερίες ξεπερνά τα 2.900. Μάλιστα, όσο περνούν τα χρόνια αυτό αυξάνει και φτάνει στο τέλος της ειδικότητας τις 4.000 ευρώ τον μήνα καθαρά.
Εκτός από την Γερμανία, άλλες χώρες με τη μεγαλύτερη απορρόφηση γιατρών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η ΗΠΑ και η Γαλλία. Αντίθετα, Φινλανδία, Ρουμανία, Ντουμπάι και Δανία συγκεντρώνουν τον χαμηλότερο «βαθμό» στις προτιμήσεις των γιατρών.
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Gatekeeper:
Οταν μοιράσει οΕΟΠΥΥ τα usb κλειδάκια τότε θα δούμε πόσοι πραγματικά είμαστε !!!
Ως τότε .... Greek statistics.
Argirios Argiriou:
30/03/2015.
του Βασίλη Βενιζέλου.
Θα μας τρελάνουν με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους;
Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα και δεν μπορεί να μείνει χωρίς συγκεκριμένη και καθαρή απάντηση. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η δημόσια δαπάνη για τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) διαμορφώθηκε τελικά για το 2014 στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη δεν ξεπερνούσε τα... 300 εκατ. ευρώ!
Μιλάμε, δηλαδή, για μία υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά... 133%!
Ο υπουργός Υγείας έχει κατ' επανάληψη καταθέσει τα ίδια στοιχεία για τα ΦΥΚ, αλλά ουδέποτε έως τώρα έχει προχωρήσει σε μία ικανοποιητική ερμηνεία, ή έστω μία ερμηνεία, ακόμη και μη ικανοποιητική...
Εδώ συμβαίνει ένα από τα εξής δύο τινά: Είτε εκείνοι οι οποίοι συνέτασσαν στην αρχή του 2014 τον προϋπολογισμό του έτους για τα ΦΥΚ δεν είχαν και έχουν την παραμικρή ιδέα περί του θέματος, είτε η δυσθεώρητη υπέρβαση της σχετικής προϋπολογισθείσας δημοσίας δαπάνης οφείλεται σε πολύ σκοτεινούς και περίεργους λόγους, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη και εγκληματικά αντικοινωνικοί.
Το λέμε αυτό, γιατί υπέρβαση κατά... 133% σε κάποιον κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν.
Εδώ, λοιπόν, είτε μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας οι φαρμακευτικές εταιρείες, εν προκειμένω οι πολυεθνικές από αυτές, είτε το δημόσιο μισθοδοτεί υπαλλήλους άσχετους και επικίνδυνους να συντάξουν έναν στοιχειώδη προϋπολογισμό για τα ΦΥΚ.
Να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό, επίσης: Τα ΦΥΚ χορηγούνται κατά βάση σε χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στην συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι καταγεγραμμένη τόσο η κατάσταση της υγείας τους όσο και οι ανάγκες τους σε φαρμακευτική περίθαλψη.
Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πόσους οροθετικούς οφείλει να εξυπηρετήσει κατ' έτος και σε ποιο ύψος φθάνει επίσης κατ' έτος η σχετική δημόσια δαπάνη. Το αυτό ισχύει για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με ηπατίτιδα C, ορισμένες κατηγορίες ψυχικώς πασχόντων κ.λπ., κ.λπ., πάντα με την υποσημείωση των νέων περιστατικών μέσα στο έτος, νέα περιστατικά τα οποία μπορούν να προϋπολογισθούν επίσης, με βάση τα γνωστά μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα.
Από τα 300 εκατ. ευρώ του σχετικού προϋπολογισμού στα 700 εκατ. ευρώ της τελικώς διαμοφωθείσας δημοσίας δαπάνης, δεν χωράει καμία ερμηνεία του φαινομένου, κύριε υπουργέ της Υγείας; Για την ιστορία, τουλάχιστον...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
Να τονιστεί ότι το κόστος για ΦΥΚ συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό κόστος για φαρμακευτική δαπάνη που το 2015 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 δις.
Argirios Argiriou:
ο πρώτο καμπανάκι κινδύνου για την δυνατότητα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να "βγάλει" το 2015 έκρουσε το πρωί της Παρασκευής 3 Απριλίου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής!
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Παραπολιτικά - 90,1 Μ", o Παναγιώτης Κουρουμπλής προειδοποίησε σχετικά:
"Ο ΕΟΠΥΥ πέρυσι (2014) πήρε 725 εκατομμύρια και φέτος (2015) πήρε 526 εκατομμύρια, αυτά τα χρήματα με τη διαχείριση που κάνουμε και την προσπάθεια θα έχουν ένα ορίζοντα του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση βέβαια είναι αποφασισμένη να καλύψει από το αποθεματικό τις ανάγκες. Με τα λεφτά που μας έχουν εγκρίνει θα πάμε στον Σεπτέμβριο βαριά Οκτώβριο άρα η κυβέρνηση πρέπει από το αποθεματικό να καλύψει ανάγκες"...
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links).
Εγγραφή ή Είσοδος
EzeΤΡΟΛ:
Ε ναι, όταν εξακολουθεί να πληρώνει τους φμφ με markup 32.5%...
Δεν του πέρασε από το μυαλό να κουρέψει λιγάκι τα λεφτά που πετάει στους φμφ... Τί κέρδος 10 χιλιάρικα το μήνα, τί 9. Ούτε που θα το καταλάβει, ένα μέσο φαρμακείο.
Πλοήγηση
[0] Λίστα μηνυμάτων
[#] Επόμενη σελίδα
Μετάβαση στην πλήρη έκδοση