Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 21:34:57

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 449347 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

6 Ιανουαρίου 2016, 20:35:09
Απάντηση #210
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι δημοσιογράφοι που την έπεσαν στον Πολάκη για τον "Χιβ" .....
.... το AIDS...
   το"AIDS" τελικά πως το προφέρουμε γιατί θέλω να σπουδάσω δημοσιογραφοφιλολογία: Έιντζ ή Εϊ Αϊ Ντι Ες; Απο καιρό ήθελα να ρωτήσω... Αυτές οι συντομογραφίες με μπερδεύουν.

6 Ιανουαρίου 2016, 23:43:15
Απάντηση #211
Αποσυνδεδεμένος

Αδαμάντιος Σκούφαλος


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Οι δημοσιογράφοι που την έπεσαν στον Πολάκη για τον "Χιβ" .....
.... το AIDS...
   το"AIDS" τελικά πως το προφέρουμε γιατί θέλω να σπουδάσω δημοσιογραφοφιλολογία: Έιντζ ή Εϊ Αϊ Ντι Ες; Απο καιρό ήθελα να ρωτήσω... Αυτές οι συντομογραφίες με μπερδεύουν.

Να αγιάσει το στόμα σου!
Αν ήμουν στη θέση του Πολάκη, θα έγραφα σε ένα χαρτί AIDS, θα το έδειχνα στους δημοσιογράφους και θα τους ζητούσα να διαβάσουν αυτό που έβλεπαν!

7 Ιανουαρίου 2016, 15:24:00
Απάντηση #212
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
07/01/2016
της Δήμητρας Ευθυμιάδου.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

18 Ιανουαρίου 2016, 22:20:30
Απάντηση #213
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Αντιγράφω άρθρο που δημοσιεύσε ο EzeΤΡΟΛ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος:


Περίπου 720 δολάρια το χρόνο δαπανά για φάρμακα κάθε Έλληνας, το χρόνο. Το ποσό αυτό μάλιστα κατατάσσει την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις στη κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με την έκθεση του 2015 -δόθηκε στην δημοσιότητα το Νοέμβριο – η χώρα μας ξοδεύει τα περισσότερα χρήματα για φαρμακευτικές δαπάνες κατά κεφαλή μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, κάθε Έλληνες εμφανίζεται να δαπανά 721 δολάρια ετησίως κατά μέσο όρο για φάρμακα (σε όρους αγοραστικής δύναμης - PPP) έναντι 1.026 δολαρίων που ξοδεύει ένας Αμερικάνος και 752 δολαρίων ένας Ιάπωνας. Στον αντίποδα βρίσκονται η Εσθονία και η Δανία που καταλαμβάνουν τις δυο τελευταίες θέσεις με 272 και 240 δολάρια αντίστοιχα.

Η φαρμακευτική δαπάνη στις χώρες του ΟΟΣΑ ανήλθε σε περίπου 800 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, δηλαδή περίπου το 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία. Η μέση κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη είναι στα 500 δολάρια (δεν αφορά κατανάλωση σε νοσοκομεία), με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εμφανίζει διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ, και περισσότερο από 35% υψηλότερο σε σχέση με την Ιαπωνία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν δαπάνες για φάρμακα που καταναλώνονται σε νοσοκομεία και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλή και αφορά κατά μέσο όρο το 43% της συνολικής δαπάνης. Οι περισσότερες από τις ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα (37%) προέρχεται απευθείας από τις τσέπες των νοικοκυριών. Χώρες όπως η Γαλλία, Γερμανία και την Ιαπωνία αναφέρουν σχετικά χαμηλό μερίδιο της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης περίπου 25-30%, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά (δύο χώρες όπου η ιδιωτική ασφάλιση υγείας παίζει μεγάλο ρόλο στη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης), καθώς και Πολωνία αναφέρουν περισσότερο από το 60% της φαρμακευτικής δαπάνης.


Πηγή : healthview

Πηγή: PHARMA TEAM: ΟΟΣΑ: Στην τρίτη θέση Ελλάδα στις κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 18 Ιανουαρίου 2016, 22:24:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

23 Ιανουαρίου 2016, 14:40:10
Απάντηση #214
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
22/01/2016

Μειωμένος προϋπολογισμός, θεσμοθέτηση των clawback & rebate, μετανάστευση, απλήρωτες συνεδρίες και ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των Φυσικοθεραπευτών και τα οποία θα συζητηθούν αναλυτικά στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος έθεσαν οι Φυσικοθεραπευτές στη χθεσινή τους συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί συνάντηση τους με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη η οποία σύμφωνα με τους Φυσικοθεραπευτές έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του κλάδου και όπως ανέφερε θέλει να γίνει διάλογος με όλους τους παρόχους και κοινός σχεδιασμός ακόμα και για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών, ο οποίος σημειωτέον έχει σταλεί στις περιφερειακές διευθύνσεις και θα επανέλθει να συζητηθεί με τους φορείς για να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ποια είναι όμως τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο κλάδος. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσικοθεραπείας κ. Γεώργιο Κούτρα, ο Σύλλογος εκπροσωπεί περίπου 8.000 μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά τα τελευταία χρόνια όπως λένε, περίπου 300-400 άτομα μεταναστεύουν κάθε χρόνο σε Γερμανία, Βρετανία, Σουηδία, Ντουμπάι κ.λπ.

Περίπου 2.200 είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και 500 είναι στο ΕΣΥ. Κάποιοι απασχολούνται στα 2.200 εργαστήρια που υπάρχουν και κάποιοι άλλοι στα Κέντρα Αποκατάστασης, τα οποία είναι εξαιρετικά πολλά στην Ελλάδα. Για παράδειγμα η Λάρισα έχει περισσότερα Κέντρα από το Βέλγιο.

Μειωμένος προϋπολογισμός

Ενώ, ο Φυσικοθεραπευτής κ. Τριγώνης Βαγγέλης επισημαίνει ότι ένα από σοβαρά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι ο μειωμένος προϋπολογισμός ο οποίος έπεσε φέτος στα 62 εκατ. ευρώ από τα 68 εκατ. που ήταν πέρσι. (συγκριτικά να πούμε ότι το 2014 ο ΕΟΠΥΥ για Ιατρούς πλήρωσε 117 εκατ. ευρώ Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος ) Όπως ανέφερε μάλιστα τα 6 εκατ. κόπηκαν με Υπουργική Απόφαση του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και δόθηκαν αυθαίρετα στα Ανοικτά Νοσήλια των Κέντρων Αποκατάστασης.

Και ενώ, ο προϋπολογισμός  μειώνεται, οι ασθενείς αυξάνονται σταθερά, καθώς οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ πηγαίνουν πλέον στον δομές του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που μέχρι πρότινος είχαν δικές τους δομές, επειδή οι ελλείψεις προσωπικού και άλλα προβλήματα αυτές είτε κατέρρευσαν, είτε έκλεισαν ανάγκασαν του ασφαλισμένους αυτούς να πηγαίνουν σε αυτές του ΕΟΠΥΥ. Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται οο πληθυσμός που χρειάζεται φυσικοθεραπεία.

«Οι Φυσικοθεραπευτές δεν μπορούν να παράξουν προκλητή ζήτηση γιατί δεν συνταγογραφούν οι ίδιοι απλά εκτελούν. Δεν συμμετέχουν σε κανένα πάρτι όπου όπως κι αν γίνεται. Κάθε ασθενής κάνει 10 συνεδρίες με 1 παραπεμπτικό» τονίζει ο κ. Τριγώνης και συμπληρώνει.

Το 60% των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτών καταθέτουν παραπεμπτικά των 2.500 ευρώ μικτά το μήνα. (Οι πιο πολλοί συμβεβλημένοι Ιατροί καταθέτουν μικτά 2000 ευρώ το μήνα ) Από αυτά έχει να πληρώσει φόρους, ενοίκια και τρέχοντα έξοδα και στο τέλος του μένουν 300-400 ευρώ για να ζήσει. Για παράδειγμα ένας φυσικοθεραπευτής κατέθεσε 8.000 ευρώ μικτά για το 6μηνο. Με βάση αυτά δεν έχει συμβάλει καθόλου στην αύξηση της δαπάνης. Παρόλα αυτά όμως θα κληθεί να πληρώσει 2.500 σε clawback και από τα χρήματα που θα απομείνουν τις 5.500 θα πληρώσει φόρους και το 10% και θα του μείνουν περίπου 400 ευρώ για να ζήσει.

Όπως λένε οι κ.κ. Τριγώνης και Κούτρας, με βάση τις προβλέψεις για το 2015 υπάρχει σοβαρή υπέρβαση καθώς υπολογίζουν ότι θα κλείσει στα 86 εκατ. και θα πληρωθεί με clawback. Ουσιαστικά δηλαδή, 1.660.000 κόστος συνεδριών ετησίως γίνονται δωρεάν. Πρόταση δική τους είναι να αλλάξει το rebate και να γίνει κλιμακωτό με ποσόστοση ώστε να περιοριστεί το clawback. Ωστόσο, πρέπει να αυξηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός.

Εκτός Βαρέων Ανθυγιεινών οι Φυσικοθεραπευτές

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο κ. Τριγώνης οι Φυσικοθεραπευτές που εργάζονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ο μόνος κλάδος που δεν λαμβάνει το επίδομα Βαρέων Ανθυγιεινών. «Και δεν μιλάμε για κανένα τεράστιο  ποσό αλλά για 75.000 ευρώ το μήνα αφού πρόκειται μόνο για 500 φυσικοθεραπευτές» σημειώνει ο κ. Τριγώνης.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αναφορικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες με τον ΕΟΠΥΥ οι εκπρόσωποι του Συλλόγου απάντησαν ότι δεν έχουν πληρωθεί από το Σεπτέμβρι (την ίδια ημερομηνία στους πιο πολλούς Ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ έχει μπει μέχρι και ο Ιούνιος του 2015) ωστόσο, έχει δοθεί εντολή για ένα μήνα ακόμη. Κάθε μήνας που περνάει μπαίνουν μέσα 6 εκατ. ευρώ. Ενώ υπάρχουν οφειλόμενα από τα προηγούμενα έτη. Απλήρωτο είναι το 10% του 2ου εξαμήνου του 2012, καθώς και ολόκληρων ετών του 2013 και 2014.

25ο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Πέτρο Λυμπερίδη, στα πλαίσια του 25ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας, το οποίο είναι από 22-24 Ιανουαρίου στο Πολεμικό Μουσείο, θα έρθουν όλοι οι πρόεδροι των περιφερειακών τμημάτων από όλη τη χώρα όπου και θα συζητηθούν τα συμπεράσματα που έχουν αποκομίσει από τις 2 συναντήσεις (με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και τον αναπληρωτή υπουργό υγείας) και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν. Αν δηλαδή θα προβούν σε κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι ο Σύλλογος έχει ήδη εξαγγείλει απεργία στις 3 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, η αλήθεια είναι ότι όλοι οι συνάδελφοί τους είναι σε αναβρασμό, όμως όλοι είναι ανοιχτοί σε προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 24 Ιανουαρίου 2016, 00:49:36 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

28 Ιανουαρίου 2016, 16:47:40
Απάντηση #215
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Της Βασιλικής Αγγουρίδη.

«Χρυσό» claw back θα κληθούν να πληρώσουν οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις. Όχι μόνο γιατί στην επιχειρηματική τους πραγματικότητα ήρθε να προστεθεί και ο κλειστός προϋπολογισμός για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 η εξωνοσοκομειακή δαπάνη εκτροχιάστηκε.

Όταν έκλεισε το πρώτο 6μηνο του έτους με την υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το Φάρμακο να ανέρχεται περίπου στα 157 εκατ. ευρώ, η αγορά διέβλεπε τα άσχημα μαντάτα που θα έρθουν στο τέλος του έτους, κάνοντας λόγο για claw back που θα ανερχόταν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ (εδώ), με «ταβάνι» το διπλάσιο ποσό, περί τα 310 με 315 εκατ ευρώ.

Αυτή η εκτίμηση φαινόταν πως θα είναι ακριβής και μετά το κλείσιμο του 3ου τριμήνου, όταν η υπέρβαση κυμάνθηκε γύρω στα 70 εκατ ευρώ (εδώ).

Αλλά, όπως όλα δείχνουν, το 2015 επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για την αγορά, ξεπερνώντας και τις πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις κατά την εκπνοή του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες το claw back που καλούνται να καταβάλλουν συνολικά για το περσινό έτος οι εταιρίες ανέρχεται σε 340 εκατ. ευρώ!

Η αιτία αυτής της υπέρβασης, κατά περίπου 12%, των εκτιμήσεων φαίνεται πως εντοπίζεται στο 4ο τρίμηνο του έτους, όταν και η δαπάνη βγήκε εκτός ελέγχου.

Να θυμίσουμε ότι το 2014 το ποσό του claw back είχε φθάσει τα 205 εκατ. ευρώ.

Νοσοκομειακό claw back


Απόκλιση σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των Νοσοκομείων σε πιστώσεις για Φάρμακα παρατηρείται μεταξύ της Κυβέρνησης και των Φαρμακευτικών Εταιριών, αλλά και της Κυβέρνησης και των ίδιων της των υπολογισμών.

Καταρχάς, υπάρχει μια εξόφθαλμη απόκλιση μεταξύ του ύψους του κλειστού προϋπολογισμού, που θεσμοθετήθηκε για το νοσοκομειακό φάρμακο, και των φαρμακευτικών αναγκών του ΕΣΥ, τις οποίες αναγνωρίζει ουσιαστικά και το ίδιο το Υπουργείο Υγείας, θέτοντας το όριο δαπανών λίγο πάνω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός κλειστός προϋπολογισμός προσδιορίστηκε στα 570 εκατ. ευρώ (490 εκατ. ευρώ για τα Δημόσια Νοσοκομεία, 20 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και 60 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές), ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή έκανε λόγο για 600 εκατ. ευρώ αρχικά και με νεότερη ενημέρωση για 707 εκατ. ευρώ (αναθεωρημένο μετά την προσθήκη επιμέρους δεδομένων, όπως μας διευκρινίστηκε).

Ο προσδιορισμός του ορίου δαπανών των 707 εκατ. ευρώ (600 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 27 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο, Αρεταίειο και Αιγινήτειο και περί τα 80 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές, μέσω ΕΟΠΥΥ) κρίνεται μάλλον απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα των νοσοκομείων να παραγγέλνουν φάρμακα (η διαδικασία προβλέπει την ύπαρξη πιστώσεων για την έκδοση ΑΔΑ).

Εύκολα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα γιατί η Αριστοτέλους, αφού παραδέχεται ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες του προβλεπόμενου προϋπολογισμού, δεν επιλέγει ένα σταδιακό εξορθολογισμό των δαπανών, με θεσμικές και βάθρων αλλαγές που θα τις καταστήσουν βιώσιμες, αλλά μοιάζει να σηκώνει τα χέρια ψηλά, μεταφέροντας την ευθύνη τις φαρμακευτικές εταιρίες και της επιβολής claw back;

Το «χαράτσι» αυτό υπολογίζεται, βάσει των παραπάνω, στα 137 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την φαρμακευτική αγορά, όμως, θα είναι τελικά σημαντικά υψηλότερο και αυτό γιατί υπάρχει απόκλιση μεταξύ των υπολογισμών των εταιριών για τις ανάγκες των νοσοκομείων σε φάρμακα και του Υπουργείου Υγείας.

Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τοποθετούν το ύψος των πραγματικών αναγκών στα 740 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας και τις προβλέψεις για το νοσοκομειακό claw back του 2016 στα 170 εκατ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 28 Ιανουαρίου 2016, 16:50:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Φεβρουαρίου 2016, 00:37:00
Απάντηση #216
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
σελ. 7 από 24

......................
...............................
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 οδηγεί, όπως εξάλλου και οι προϋγούμενοι,
την υγεία σε επικύνδινες ατραπούς. Εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, η μεγάλη
ανθρωπιστική κρίησ που βιώνουμε δεν πρόκειται να αναταχθεί. Οι κάτω του 4,5%
του ΑΕΠ δαπάνες υγείας - όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7% με πολύ
μεγαλύτερο ΑΕΠ - δεν επιτρέπουν την προσδοκία σε κοινωνικό κράτος που παρέχει
ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.
Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι:
 Η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ από τον τακτικό προϋπολογισμό είναι
526 εκ. €.
 Η κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τα Νοσοκομεία
του ΕΣΥ είναι 1,672 δισ € το 2016.
 Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι 4,317 δις ευρώ
4,232 δις. ευρώ το 2015.
 Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη είναι 2 δις. € το 2016 (ίδια με αυτή του
2015). Οι υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης θα καλυφθούν με rebate
και clawback. Το 2016 ωςτόσο, οι ανάγκες θα είναι αυξημένες, αφού θα
συμπεριληφθούν περί τους 2,5 - 3 εκατομμύρια ανασφάλιστων, οι οποίοι
μέχρι πέρυσι δεν καλύπτονταν φαρμακευτικά.

..................................................................
Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 8 Φεβρουαρίου 2016, 00:48:58 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2016, 15:12:29
Απάντηση #217
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
01/03/2016
του Αιμίλιου Νεγκή.


Παλάτια στην άμμο μελετά να χτίσει η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Το σχέδιο της επιτροπής του Αλέξη Μπένου, στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση, προβλέπει ότι συνολικά χρειάζονται 24.000 εργαζόμενοι (!), δηλαδή, το ετήσιο κόστος μόνο για μισθούς αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ!

Η επιτροπή Μπένου (Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος) έχει εκτιμήσει ότι για να καλύψουμε τις ανάγκες όλης της χώρας χρειαζόμαστε 2.206 ιατρεία γειτονιάς (ένα ιατρείο ανά 5.000 πληθυσμού).

Σε κάθε ιατρείο εκτιμά ότι χρειαζόμαστε δύο γιατρούς (γενικούς ή παθολόγους), δύο νοσηλεύτριες και μία γραμματέα, ενώ ανά δύο ιατρεία έναν παιδίατρο. Έτσι, για να καλύψουμε τις ανάγκες, έχουμε ανάγκη από 5.515 γιατρούς, 4.412 νοσηλεύτριες και 2.206 γραμματείς, σύνολο 12.133 εργαζόμενους.

Η ίδια επιτροπή εκτίμησε ότι χρειαζόμαστε μία μονάδα αναφοράς ανά 25.000 κατοίκους, ήτοι 441 μονάδες. Κάθε μονάδα πρέπει να έχει 4 γενικούς ιατρούς ή παθολόγους, 7 ειδικούς ιατρούς σε δύο βάρδιες, 2 ακτινολόγους, 2 μικροβιολόγους 4 οδοντίατρους και έναν γιατρό εργασίας. Ήτοι, 11.907 γιατρούς…

Συνολικά, λοιπόν, χρειαζόμαστε 17.422 γιατρούς και 6.618 λοιπό προσωπικό. Άρα, σύμφωνα με την επιτροπή, για να λειτουργήσει ένα ένα πλήρες σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας θα χρειαστεί 24.040 εργαζόμενους!

Αν λοιπόν υπολογίζουμε ότι κάθε εργαζόμενος θα αμείβεται κατά μέσο όρο με 2.000 μικτά, τότε βλέπουμε ότι η ετήσια μισθοδοσία τους θα φθάσει τα 577 εκατ. ευρώ (24.040 Χ 2.000 μικτά Χ 12). Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται διάφορα βασικά έξοδα:

Λειτουργικά (ρεύμα, νερό, τηλ.)
Φύλαξη, καθαριότητα χώρων
Αγορά αναλωσίμων (γάντια, σύριγγες)
Αγορά αντιδραστηρίων
Αγορά και συντήρηση εξοπλισμού
Δεν είναι τυχαίο ότι την εποχή, που λειτουργούσαν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους εκτιμάται ότι άγγιζε τα 800 εκατ. ευρώ! Όταν μάλιστα είχαν κυρίως συμβασιούχους γιατρούς και όχι πλήρους και αποκλειστικής, όπως σχεδιάζεται στο νέο σύστημα.

Μπορούμε βάσιμα λοιπόν να υποθέσουμε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του το σύστημα είναι δυνατόν να στοιχίζει περίπου 1,2-1,5 δις ευρώ το χρόνο!

Από την άλλη, θα μου πει κανείς «λεφτά υπάρχουν», αλλά σήμερα οδεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι, σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ ξοδεύει ετησίως περίπου 350 εκατ. σε διαγνωστικές εξετάσεις (διαγνωστικά κέντρα και ιδιώτες γιατροί) και περίπου 80 εκατ. σε ιατρικές επισκέψεις σε ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς. Σύνολο 430 εκατ.

Θέλετε ο ΕΟΠΥΥ να κόψει τελείως και τις δαπάνες σε ιδιωτικές κλινικές και οι ασφαλισμένοι να νοσηλεύονται μόνο στο ΕΣΥ; Έτσι, θα βρεθούν άλλα 250 εκατ. Συνεπώς, σύνολο περίπου 700 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περίπου τα μισά από όσα θα χρειαστούν…
( που ούτε και αυτά μπορούν να τα πληρώσουν ).

Σημειώνω εδώ ότι σήμερα ο ιδιωτικός τομέας έχει ξεκάθαρο προβάδισμα σε ότι έχει να κάνει με ιατρική τεχνολογία και θα είναι σχεδόν αδύνατο για τον ΕΟΠΥΥ να διακόψει τελείως τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές. Π.χ. ο ιδιωτικός τομέας έχει σχεδόν μονοπώλιο στην ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο.

Υπάρχει και το νέο ΕΣΠΑ θα πει κάποιος άλλος. Είτε το θέλουμε είτε όχι, η μισθοδοσία δημοσίων υπαλλήλων (γιατρών, νοσηλευτών και γραμματέων) ουδέποτε υπήρξε επιλέξιμη δαπάνη για διάφορα κοινοτικά προγράμματα…

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, λέγοντας ότι θα θέσει σε λειτουργία μόνο 25 ιατρεία γειτονιάς φέτος και άλλα τόσα του χρόνου. Δηλαδή, με αυτόν το ρυθμό θέλουμε μια 20ετία!

Άφησα το τελευταίο και πιο κρίσιμο ερώτημα για το τέλος: Οι πολίτες θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από αυτό το κρατικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας; Θα είναι πιο ικανοποιημένοι από το να μην έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές;

Ξέρω σίγουρα κάποιους που θα τρίβουν τα χέρια τους: τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Διότι εκεί θα χρειαστεί να προσφύγουν όσοι επιθυμούν να αποφύγουν ουρές και αναμονή για να βρουν καλό γιατρό, να κάνουν μία εξέταση ή να νοσηλευτούν σε κάποιο μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο…

Υπάρχει μόνον ένας τρόπος να βρεθούν χρήματα. Να εξοικονομηθούν από το ΕΣΥ, μέσω συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων και μονάδων, τα οποία φτιάχτηκαν κυρίως για να ικανοποιηθούν οι ψηφοθηρικές ανάγκες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και όχι οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

Είναι σε θέση όμως οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης, που γαλουχήθηκαν από το νοσοκομειο-κεντρικό ΕΣΥ, να ξεπεράσουν ιδεοληψίες και ταμπού; Οι κινήσεις και αποφάσεις τους μετά από ένα χρόνο διακυβέρνησης δείχνουν πως όχι.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Μαρτίου 2016, 15:48:50 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

1 Μαρτίου 2016, 17:00:02
Απάντηση #218
Αποσυνδεδεμένος

deleteduser


Αξίζει μια καλύτερη και πληρέστερη απάντηση, αλλά ελλείψει χρόνου και διάθεσης μπορώ να πω μόνο το εξής:

Αυτό το κοστοβόρο - όπως παρουσιάζεται- σύστημα πρωτοβάθμιας δεν περιλαμβάνει καθόλου ιδιωτική δαπάνη, η οποία σήμερα  - και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα - είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Μήπως στον λογιστικό υπολογισμό που έγινε πρέπει να ληφθεί κι αυτό υπόψιν, την εποχή που για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού η δαπάνη αυτή είναι πλέον μη εξυπηρετήσιμη;

Υ.Γ. Αυτά χωρίς να διαφωνώ ότι χρειάζεται μια συνολική αναδιαμόρφωση των δημοσίων δομών υγείας ούτε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει το σθένος ή την ικανότητα να το πράξει

4 Μαρτίου 2016, 21:40:43
Απάντηση #219
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Μεταφέρω, αυτούσια, σημερινή (04/03/2016) δημοσίευση συναδέλφου από την ομάδα ΙΑΤΡΟΙ ΕΟΠΥΥ στο facebook:

-Καλημέρα σας, δώστε μου το βιβλιάριό σας.
Γιατρέ έχω το ΑΜΚΑ.
-Είστε άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένη;
Εμμεσα.
-Θέλω το βιβλιάριό σας και το ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου.
Το έχω στο φαρμακείο.
Η φαρμακοποιός μου είπε οτι δεν χρειάζεται το βιβλιάριο.
-Θα της πείτε οτι συμφωνούμε σ΄αυτό. Το βιβλιάριο δεν χρειάζεται γιά να κάνει τις βρωμοδουλειές της. Γειά σας και επανέρχεστε, αν θέλετε, με το βιβλιάριό σας.

Συμπέρασμα: Αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα. Κι όσο θα υπάρχουν ιατροί (που θα υπάρχουν, αυτή η ράτσα ποτέ δεν πεθαίνει, σαν τις κατσαρίδες), που θα ικανοποιούν τα καπρίτσια των ασθενών και των φαρμακοποιών, τόσο δεν θα μαζεύεται το πανηγύρι με την φαρμακευτική δαπάνη. Εμείς ας μείνουμε στα ψίχουλα των 80 εκατ. το χρόνο και ας αφήσουμε να γλεντάνε άλλοι με 2 δις το χρόνο.

«ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΥΔΕΣ, ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΠΙΤΑΣΤΗ» Αρτινό αποκριάτικο δίστιχο.
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

17 Μαρτίου 2016, 18:15:47
Απάντηση #220
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
03/03/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.


Οι ανάγκες που προκύπτουν για στοιχειώδεις έστω υπηρεσίες υγείας στις χιλιάδες των προσφύγων που φτάνουν εξαθλιωμένοι στη χώρα μας , περιλαμβάνονται και αυτές στον ανεπαρκή προϋπολογισμό για την φαρμακευτική δαπάνη των 1.945 εκατ. ευρώ. Όταν τους τελευταίους 12 μήνες έχουν περάσει από τη χώρα πάνω από 1.000.000 πρόσφυγες με συγκεκριμένες φαρμακευτικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ανάγκη για έλεγχο μεταδοτικών νοσημάτων και εμβολιασμούς, νομίζω πως δεν χρειάζεται να πει κανείς τίποτε άλλο για να περιγράψει την κρισιμότερη παράμετρο της ανθρωπιστικής κρίσης που διογκώνεται. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα ζούμε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση με τους Έλληνες ασφαλισμένους να μην βρίσκουν τα φάρμακα τους και η πολιτεία να μην μπορεί να τους προσφέρει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, θα πρέπει ο ελάχιστος προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης των 1.945 εκατ. ευρώ., να μοιραστεί και με άλλους προς παρών 1.000.000 ανθρώπους και χωρίς κάνεις να γνωρίζει με την συνεχή ροή προσφύγων στην Ελλάδα τους πόσους θα φτάσουν. Η ιδιωτική πρωτοβουλία για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα είναι αυτή που δίνει πρώτη χέρι βοήθειας τόσο για την ανακούφιση των επειγόντων προβλημάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη των εξαθλιωμένων ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα , όσο και σε ολόκληρη την κοινωνία καθώς προστατεύεται η δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στηρίζοντας την Πολιτεία και την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ώρες, υπέρ όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις. Αναφέρομαι στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο οποίος έκανε δωρεά 40.000 φαρμάκων στους πρόσφυγες , στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης με ευελιξία και αμεσότητα και την έμπρακτη υποστήριξη των εταιριών μελών του στην ανακούφιση των επειγόντων προβλημάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη των εξαθλιωμένων αυτών ανθρώπων και την προστασία της Δημόσιας Υγείας . Να σημειώσω, ότι ο ΣΦΕΕ αμέσως έδωσε το παρών συμβάλλοντας τα μέγιστα στην συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αναγκών που συνοδεύουν την τεράστια έκρηξη του προσφυγικού προβλήματος, το οποίο βαθαίνει την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας . Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος έχοντας στον πυρήνα της δραστηριότητας του τον άνθρωπο, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, προετοίμασε με ταχύτητα και ευελιξία το μηχανισμό, ώστε να συνδράμει στην ανακούφιση των επειγόντων προβλημάτων που σχετίζονται με την περίθαλψη των εξαθλιωμένων ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα, αλλά και στην προστασία της δημόσιας υγείας στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Στηρίζοντας την Πολιτεία και την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες ώρες, υπέρ όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις. Να πω πιο συγκεκριμένα ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες μέλη του ΣΦΕΕ ανταποκρίθηκαν με τη χορήγηση αντισταμινικών, αντιπυρετικών, αντισηπτικών, αντιβιοτικών κ.α. φαρμάκων μεριμνώντας ιδιαίτερα για: τα βρέφη, τα ανήλικα παιδιά, τις κακοποιημένες γυναίκες, τους ασθενείς, τους ηλικιωμένους.



Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 17 Μαρτίου 2016, 20:53:25 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαρτίου 2016, 12:29:44
Απάντηση #221
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαρτίου 2016, 21:32:00
Απάντηση #222
Αποσυνδεδεμένος

Denominator

Moderator
Ο εμβολιασμός των προσφύγων ισοδυναμεί με 1/20 του προϋπολογισμού εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Αν θυμάμαι καλά, η αντίστοιχη δαπάνη για όλο τον πληθυσμό είναι 150.000.000 ευρώ, δηλαδή ίδιας τάξης μεγέθους.
Μελλοθάνατε ιατρέ, οι ασθενείς σου σε χαιρετούν.

29 Μαρτίου 2016, 22:53:15
Απάντηση #223
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 26/03/2016
Της Πεννυς Μπουλουτζα.


Μία στις τέσσερις γενικές ιδιωτικές κλινικές έβαλε λουκέτο την τελευταία πενταετία λόγω κρίσης, ενώ η «κίνηση» στα νοσοκομεία του ΕΣΥ την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20%, ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές για νοσηλεία. Ειδικότερα, από τις 190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές, άνω των 40 έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω της στροφής των Ελλήνων στα δημόσια νοσοκομεία και της έλλειψης ρευστότητας. Μόνον στον «Ευαγγελισμό», τη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, από το 2012 έως το 2015 αυξήθηκαν κατά 12% οι εισαγωγές για νοσηλεία: από 50.000 σε 56.000 πέρυσι.

Συνολικά, στο ΕΣΥ των 32.900 κλινών τα τελευταία 2-3 έτη νοσηλεύονται ετησίως περί τα 2.200.000 περιστατικά. Την ίδια στιγμή η πληρότητα στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν μείνει «όρθιες» είναι ιδιαίτερα χαμηλή, περίπου στο 40%.(βέβαια και στο ΕΣΥ υπάρχουν κλινικές με πολύ χαμηλή πληρότητα, στην επαρχία τουλάχιστον) Ο λόγος; «Οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να νοσηλευθούν σε μια ιδιωτική κλινική. Ακόμα και οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ δεν αντέχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή (σ.σ.: 30% και 50% εάν είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ). Ετσι προτιμούν να πάνε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Ακόμα κι αν χρειαστεί να δώσουν “γρηγορόσημο”, θεωρούν ότι θα τους έρθει πιο οικονομικά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.

Οι ιδιωτικές κλινικές προς το παρόν δεν μπορούν να βασισθούν ούτε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Οπως αναφέρει ο κ. Σαραφιανός, «υστερεί το σύστημα των ασφαλιστικών εταιρειών που δεν έχουν ευέλικτα και οικογενειακά προγράμματα για να προσελκύσουν πελάτες. Υπολογίζεται ότι μόνο το 11% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει ιδιωτική ασφάλεια υγείας, και μάλιστα το 9% είναι στην Αθήνα και το 2% στη Θεσσαλονίκη».

Το τελευταίο, προς το παρόν, «λουκέτο» μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ιδιωτική κλινική του Λεκανοπεδίου. Εκτοτε, δεν υπήρξε νεότερο «περιστατικό», αφού τους τελευταίους μήνες έχουν εξομαλυνθεί οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ προς τις κλινικές. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Σαραφιανός, για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει εννέα μήνες προς τις ιδιωτικές κλινικές, έναντι έξι μηνών που θα έπρεπε να πληρώσει βάσει του κλειστού προϋπολογισμού για νοσηλείες ασφαλισμένων σε γενικές ιδιωτικές κλινικές. Αυτός ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ, όταν οι απαιτήσεις των κλινικών ξεπέρασαν πέρυσι τα 400 εκατ. ευρώ. Και κάθε υπέρβαση από τον προϋπολογισμό πρέπει να παρακρατείται ως clawback από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο λόγος για τον οποίο το 2015 ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε περισσότερους μήνες δεν είναι ότι έγινε αίφνης γενναιόδωρος ή ότι καταργήθηκε το clawback. Aπλά μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στον νόμο 4368/2016 (παράλληλο πρόγραμμα), δίνεται στον ΕΟΠΥΥ η δυνατότητα συμψηφισμού του ποσού της επιστροφής που οφείλει η κάθε κλινική (clawback) με τις υποβολές λογαριασμών επόμενων ετών. Ετσι, αυτά που πληρώνονται επιπλέον του κλειστού προϋπολογισμού οι κλινικές θα παρακρατηθούν από επόμενα έτη και οι ίδιοι οι κλινικάρχες εκτιμούν ότι η «λυπητερή» θα έρθει το 2017...

Παράλληλα, όμως, ο ΕΟΠΥΥ προωθεί έναν νέο τρόπο ελέγχου των δαπανών για νοσηλείες ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, προκειμένου να αποφευχθούν όσο είναι δυνατόν φαινόμενα καταχρηστικών χρεώσεων που συχνά εντοπίζονται. Ετσι, από την 1η Απριλίου 2016, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει η εφαρμογή ελέγχου για το κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων σε πραγματικό χρόνο (real time). Οι ιδιωτικές κλινικές θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά το αίτημα για έγκριση μιας νοσηλείας ή ιατρικής πράξης σε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ και αυτό θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται την ίδια στιγμή. Ομάδα γιατρών ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ θα κάνει και επιτόπιους ελέγχους σε κλινικές, πάλι σε πραγματικό χρόνο. Ελεγχος θα γίνεται και εκ των υστέρων τόσο με τον «παραδοσιακό» τρόπο βάσει των δικαιολογητικών όσο και με τη χρήση της τεχνολογίας και της στατιστικής μεθοδολογίας.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κλινικές που, σύμφωνα με τις υποβολές των τιμολογίων τους, έχουν υπερβολικά μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που εμφανίζουν επιπλοκές στη νοσηλεία τους και οι οποίες ως γνωστόν χρεώνονται πολύ πιο ακριβά... Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια σύγκριση των υποβολών τιμολογίων ιδιωτικών και δημόσιων νοσοκομείων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένης πάθησης, στην οποία προέβη πρόσφατα ο ΕΟΠΥΥ, υπήρξε ιδιωτική κλινική που χρέωνε στο 100% των περιπτώσεων αυτής της πάθησης και επιπλοκές, και δημόσιο νοσοκομείο που χρέωνε μόνο στο 0,1% των περιπτώσεων επιπλοκές.

Πιθανότατα πουθενά η χρέωση δεν γινόταν σωστά...

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 29 Μαρτίου 2016, 22:58:46 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

29 Μαρτίου 2016, 23:38:41
Απάντηση #224
Αποσυνδεδεμένος

Αρχίατρος

Επώνυμοι
Είναι προφανές ότι τα ΚΕΝ δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος των νοσήλειων-χειρ.επεμβάσεων, όπως είνα εμφανές ότι έτσι αναγκάζονται πολλοί να παρανομούν (καταχωρώντας άλλα αντί άλλων ΚΕΝ) για να επιβιώσουν.
Φαύλος κύκλος.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
124021 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
361845 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4388 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou