Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας κοινότητα.
Εδώ μπορείτε να συζητήσετε και να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για να συμμετέχετε και να μπορείτε να κατεβάσετε αρχεία και εικόνες που βρίσκονται στα μηνύματα πρέπει να εγγραφείτε.
Η εγγραφή είναι δωρεάν και θα σας αποσταλεί άμεσα ένα e-mail για την ενεργοποίηση της εγγραφής σας.
Εάν δεν το λάβετε σε λίγα λεπτά ελέγξετε το φάκελο ομαδικής αλληλογραφίας ή το φάκελο SPAM ή το φάκελο ανεπιθύμητης αλληλογραφίας καθώς μπορεί να βρεθεί εκεί από λάθος του λογισμικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας ξανασταλεί από εδώ.
19 Νοεμβρίου 2024, 22:29:59

Ψηφοφορία

Πρέπει να έχει συμμετοχή ο ασφαλισμένος στις ιατρικές υπηρεσίες ΠΦΥ;

Όχι
Ναι, όταν εξετάζεται ιδιωτικά
Ναι, σε κάθε περίπτωση

Αποστολέας Θέμα: Ο ΕΟΠΥΥ σε αριθμούς.  (Αναγνώστηκε 449357 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

30 Μαρτίου 2016, 13:20:30
Απάντηση #225
Αποσυνδεδεμένος

Ορθοπαιδικός


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Είναι προφανές ότι τα ΚΕΝ δεν αντιστοιχούν στο πραγματικό κόστος των νοσήλειων-χειρ.επεμβάσεων, όπως είνα εμφανές ότι έτσι αναγκάζονται πολλοί να παρανομούν (καταχωρώντας άλλα αντί άλλων ΚΕΝ) για να επιβιώσουν.
Φαύλος κύκλος.
   Τα ΚΕΝ, ειδικά αν αφορούν χειρουργική νοσηλεία, είναι κακοφτιαγμένα μέχρι αηδίας. Υπάρχει έχας περίεργος τρόπος αντιστοίχησης του ΚΕΝ στη χειρουργική πράξη που δεν βγάζει συχνά νόημα. Γράφεις πχ. αρθρίτιδα χειρός και δεν σε αφήνει να διαλέξεις ως χειρουργική επέμβαση "αρθροπλαστική δακτύλου χειρός" αλλά βάζεις γενικά εγχείρηση μαλακών μορίων. Πρέπει να το ζήσει κανείς για να το καταλάβει...
   Φυσικά συχνάκις το εκμεταλλεύονται οι κλινικές δηλώνοντας άλλο ΚΕΝ μεγαλύτερης χρέωσης ενίοτε αναγκαστικά (το τερπνόν μετά του ωφελίμου...). Φυσικά και οι χρεώσεις στον ασφαλισμένο (ειδικά αν χρησιμοποιηθεί υλικό χειρουργικό) είναι πολλαπλάσιες της προβλεπόμενης συμμετοχής...

31 Μαρτίου 2016, 22:06:37
Απάντηση #226
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, εξακολουθεί να εμφανίζει η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ.
( αφιερωμένο σε όσους μιλάγαν για ανθρωπιστική κρίση, επειδή η Ελλάδα είχε καταφέρει να κατεβεί από το δυσθεώρητο ποσό των 5,4 δις €/έτος για φάρμακα το 2009, στα 2 δις το 2014.)
Όντως η Υγεία των Ελλήνων θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερη αλλά, πιστέψτε με, αυτό δεν οφείλεται στο ότι το κράτος δίνει λίγα για φάρμακα (όσο και αν οδύρεται η Φαρμακοβιομηχανία).


28/03/2016, ΕΘΝΟΣ.
Του Δημήτρη Καραγιώργου.


«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ

Εθισμένοι στα φάρμακα οι Ελληνες

Υψηλή φαρμακευτική δαπάνη, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), εμφανίζει η Ελλάδα.

Τα χρήματα που δαπανά το κράτος για φάρμακα ξεπερνούν το 1% του ΑΕΠ, όταν η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν μειώσει το ποσοστό κάτω από το 1%.

Σημαντική είναι η πρωτιά της Ελλάδας και στην κατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στην Ολλανδία.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πολιτική Υγείας στις χώρες-μέλη του.

Οι ειδικοί του Οργανισμού επισημαίνουν μια σειρά από άλλους αρνητικούς δείκτες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, οι οποίοι φέρνουν τη χώρα μας σε πολύ χαμηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.

Για τη φαρμακευτική δαπάνη λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία του 2013, από τα οποία προκύπτει ότι η Ελλάδα δαπάνησε το 1,9% του ΑΕΠ. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσά που θα διαθέσει η χώρα μας είναι μειωμένα και καθηλωμένα στα 1,94 δισ. ευρώ έως το 2018 ή 1,1% του ΑΕΠ.


Εξορθολογισμός

Επικαλούμενοι την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες έχουν περιορίσει τη δαπάνη κάτω από το 1% του ΑΕΠ, οι ειδικοί του ΟΟΣΑ κάνουν λόγο για ανάγκη περαιτέρω εξορθολογισμού της δαπάνης και αναδιάρθρωση της νοσοκομειακής δαπάνης στην Ελλάδα.

Η διασύνδεση του ΑΕΠ με τη φαρμακευτική δαπάνη προκαλεί αντιδράσεις από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. ( εμ βέβαια...)

Σημειώνουν ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για φάρμακα στην Ελλάδα υστερεί κατά 30% από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης. Προτείνουν τον καθορισμό ορίων ασφαλείας, αντί του υπολογισμού με το ΑΕΠ.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται και η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών, με την αναφορά ότι οι Ελληνες γιατροί συνταγογραφούν κατά 50% περισσότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, προτείνουν να παρακολουθείται πιο αποφασιστικά η χορήγηση των εν λόγω φαρμάκων και να γίνεται πιο ορθολογική τους χρήση, με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Προτείνουν, επίσης, προγράμματα ενημέρωσης των επαγγελματιών της Υγείας, για την πρόληψη της υπερβολικής χορήγησης αντιβιοτικών.

Από την παράθεση των στοιχείων προκύπτει και μία κατάρρευση κρίσιμων δεικτών πρόσβασης και λειτουργίας του συστήματος Υγείας. Οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ εκτιμούν πως το 21% των Ελλήνων δεν έχουν κάλυψη από το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Εκτός κάλυψης
Το έλλειμμα αυτό επιχειρείται να καλυφθεί με την πρόσφατη διάταξη για τη δωρεάν φροντίδα των ανασφάλιστων.

Ακόμη και με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, μένουν εκτός κάλυψης οι διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια (εξωνοσοκομειακή) φροντίδα Υγείας.

Δεν καλύπτονται, επίσης, χρονίως πάσχοντες οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές της χώρας, όπου οι δημόσιες δομές δεν διαθέτουν γιατρούς ειδικότητας που αφορά την πάθησή τους, όπως ενδοκρινολόγοι και ογκολόγοι - παθολόγοι.

Στρεβλώσεις παρατηρούνται και στη στελέχωση του συστήματος. Η αναλογία νοσηλευτών ανά γιατρό στο ελληνικό ΕΣΥ είναι 0,6 προς 1. Την ίδια ώρα, η Ιρλανδία έχει αναλογικά 6,5 φορές περισσότερους, με αναλογία τέσσερις νοσηλευτές ανά γιατρό, ενώ η μέση αναλογία στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σχεδόν 3 προς 1.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται συνεχώς, με το νοσηλευτικό προσωπικό να καταφεύγει στη σύνταξη. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ προτείνουν τη χορήγηση κινήτρων σε γιατρούς να στελεχώσουν την εξωνοσοκομειακή φροντίδα και την καλύτερη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών.

Αρνητική είναι η εικόνα της χώρας και ως προς κρίσιμους δείκτες υγείας, όπως η παχυσαρκία και το κάπνισμα. Το 44% των αγοριών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 33% και στη Γερμανία μόλις 15%.

Η κατάσταση με το κάπνισμα δείχνει να βελτιώνεται, με το ποσοστό των καπνιστών να μειώνεται στο 27,3% έναντι 31,9% το 2009, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία. Η Ελλάδα παραμένει, ωστόσο, πάνω από τη Γαλλία, όπου οι καπνιστές στις ηλικίες άνω των 15 ετών δεν ξεπερνούν το 24,1%, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 19,7%.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 1 Απριλίου 2016, 18:12:01 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

8 Απριλίου 2016, 10:03:30
Απάντηση #227
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Από την έκθεση απολογισμού του ΕΟΠΥΥ της 05/11/2015.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

11 Απριλίου 2016, 22:55:56
Απάντηση #228
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους.

11-04-2016
Ναυτεμπορική.


Πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους θα καλύψουν οι προβλέψεις της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που τέθηκε σε εφαρμογή στις 4 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό «επιλύεται μία θεσμική και λειτουργική εκκρεμότητα και καλύπτονται, πλέον, υγιεινομικά οι ανασφάλιστοι, καθώς και οι πρόσφυγες και μετανάστες».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις θα καλύπτονται από το Δημόσιο οι εξετάσεις, εργαστηριακές και άλλες, καθώς και η νοσηλεία αυτών των ανθρώπων, αποκλειστικά από δομές του ΠΕΔΥ και τα νοσοκομεία, σε πρώτη φάση, καθώς έγινε ξεκάθαρο ότι προς το παρόν δεν θα μπορούν να πηγαίνουν σε συμβεβλημένους γιατρούς.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που υπάρχει στη νέα ΚΥΑ, θα παρακάμπτονται οι τριμερείς επιτροπές, ενώ οι έχοντες ανάγκη θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ακόμη κι αν το βιβλιάριο πρόνοιας που έχουν έχει λήξει.

Όσον αφορά εκείνους που δεν έχουν ΑΜΚΑ, δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες, θα λαμβάνουν μία κάρτα εξάμηνης διάρκειας από τα νοσοκομεία και με αυτή θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι ευάλωτες ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, όπως είναι παιδιά, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες και άλλοι.

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, ήδη, το ΠΕΔΥ καλύπτει εργαστηριακά μόνο το 10% των ασφαλισμένων και απαιτείται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμισή του για να καλύψει όλο και περισσότερους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Εκτιμάται ότι σήμερα στη χώρα μας 300.000 άνθρωποι έχουν βιβλιάριο απορίας και το κόστος τους για τον προϋπολογισμό είναι 30 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Οι ανασφάλιστοι που «μπαίνουν» κάτω από το δίχτυ προστασίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ, ενώ όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου «τουλάχιστον 170.000 οικογένειες, δηλαδή 400.000 άνθρωποι, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις που τίθενται για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης».

Όπως εξήγησε η κ. Φωτίου, από την 1η Ιανουαρίου 2017, στόχος είναι να μπουν 700.000 άνθρωποι στο πρόγραμμα με το ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης, η δαπάνη του οποίου ανέρχεται στα 900 εκατ. ευρώ και θα εφαρμοστεί αρχικά σε 30 δήμους της χώρας.

Κονδύλι 100 εκατ. μέσω ΕΟΠΥΥ

Ερωτηθείς ο υπουργός Υγείας για τη χρηματοδότηση του προγράμματος που αφορά τους ανασφάλιστους, απάντησε ότι, ήδη, έχει διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕΟΠΥΥ, ενώ για το 2016 υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της χρηματοδότησης και στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, τόνισε ότι αυξάνεται η ροή χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και εξήγησε ότι αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια 3,5 δισ. ευρώ και φέτος αυτή η χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ.

Στέλνοντας μήνυμα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι για να περιοριστεί η σπατάλη στη νοσοκομειακή και φαρμακευτική δαπάνη θα υπάρξει επιτήρηση και παρακολούθηση αυτής της δαπάνης ηλεκτρονικά, ενώ παραδέχθηκε ότι σε ένα μέρος από το clow back (επιστροφές) θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η έκπτωση που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στις οφειλές και τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας, σημείωσε ότι για το 2016 υπάρχει αύξηση στην πρόβλεψη για τις δαπάνες, καθώς το 2015 αυτή ήταν στο 1 δισ. 388 εκατ. ευρώ. Το 2016 υπολογίζεται ότι θα είναι 1 δισ. 634 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε, μετά την αξιολόγηση, προτεραιότητα για το σύστημα υγείας είναι να αποπληρώσει τα χρήματα που οφείλει σε τρίτους. Αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων προς προμηθευτές αγγίζουν σήμερα τα 3 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Απριλίου 2016, 17:23:11
Απάντηση #229
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
15/04/2016
Της Νικολέτας Ντάμπου.

Σε κατάσταση Alert βρίσκονται οι Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) λόγω υποχρηματοδότησης .

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, είπαν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ.  ΄΄ Σε αυτή την κατάσταση καλούνται να σηκώσουν και το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης των 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών.

Μάλιστα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι ανάγκες αναμένεται να οξυνθούν καθώς θα υπάρξει ανάγκη για φροντίδα των χιλιάδων προσφύγων, που βρίσκονται στη Ελλάδα. Ο κόσμος αλλάζει, οι ανάγκες γιγαντώνονται και η δημόσια χρηματοδότηση παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα στην ΕΕ. Μέχρι την εφαρμογή του Νόμου 4238 υπηρετούσαν 5500 γιατροί στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ. 3000 απολύθηκαν, 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Το 40% των μονάδων έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220. Για τους λόγους αυτούς πρέπει να στελεχωθούν άμεσα με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό όλες οι μονάδες του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας. Οι απολύσεις γιατρών με το Νόμο 4238/2014, ήταν η αρχή της διάλυσης του πρωτοβάθμιου συστήματος.’’ Χρηματοδότηση Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση και η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης να επιλύσει στοιχειώδη προβλήματα, έφεραν σε απόγνωση σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Οι 5500 γιατροί έγιναν 2200 σήμερα και οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά-δικαστικά μέτρα. Οι υπόλοιποι, περίπου 3000 γιατροί εδώ και 15 μήνες, περιμένουν τη δικαίωση από την Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η απαξίωση των εργαστηρίων των μονάδων αναγκάζει τους ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικούς ομίλους υγείας, με συνέπεια να πληρώνουν οι ίδιοι και ο ΕΟΠΥΥ να είναι ο μόνιμος τροφοδότης των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Η επισφαλής εργασία επιστημόνων με μέσο όρο ηλικίας 60 ετών, δεν τιμά ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ούτε προοιωνίζει την λειτουργική σταθερότητα του συστήματος. Σημειώνουμε, ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προκήρυξε 900 θέσεις επικουρικών γιατρών, για τις οποίες, μόνο 170 έκαναν αίτηση, και σήμερα συνεχίζουν να εργάζονται μόνο 130. ΄΄ Η πρόσφατη Υπ. Απόφαση για τις καταχρηστικές μονομερείς αποφάσεις αποσπάσεων-μετακινήσεων γιατρών, παρακάμπτοντας Υπηρεσιακά Συμβούλια, πέραν του ότι παραβιάζει κάθε καλώς εννοούμενη προστασία των υγειονομικών υπαλλήλων από καταχρηστικές ασκήσεις εξουσίας της Διοίκησης λειτουργεί επίσης ως αντικίνητρο και επιδεινώνει την ήδη επισφαλή εργασιακή σχέση. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται ένα διαφορετικό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας (ιατρεία γειτονιάς), που αναφέρεται σε ανάγκες δεκαετίας του 40 και του 50 με προγράμματα ΕΣΠΑ. Η Ομοσπονδία έχει ομόφωνα απορρίψει σχέδια που δεν αρμόζουν στην επιστημονική παράδοση της χώρας μας και πολύ περισσότερο στις ανάγκες του πληθυσμού. Με μεγάλη καθυστέρηση έγινε με το Νόμο 4368 η μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωση των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Περιμένουμε ακόμη την εφαρμογή του δύο σχεδόν μήνες μετά την ψήφιση του νόμου. Συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες (3η και 4η) δεν έχουν ακόμη πράξει τα στοιχειώδη.’’ σημειώνει η ομοσπονδία .

Ενώ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ) ότι η ‘’ 3η και 4η ΥΠΕ παρανόμως δεν κρίνει όσους γιατρούς προσέφυγαν στα δικαστήρια (προφανώς από εκδικητική μανία). Οι σημερινοί διοικητές συνεχίζουν την παρανομία των προκατόχων τους, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Η Ομοσπονδία έκανε παρέμβαση πριν δύο εβδομάδες, αλλά δεν είδαμε ενέργειες μέχρι σήμερα. Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, ( τι ακριβώς εννοεί ;  ) που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες Οι συνεχείς παρεμβάσει ς μας στο υπουργείο και στις ΥΠΕ (1η και 2η) δεν απέδωσαν μέχρι σήμερα.’’ ‘’ Με πρόσφατη υπουργική απόφαση έγινε διεύρυνση του ωραρίου των Μονάδων Υγείας, καταπατώντας κατάφορα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Το σκεπτικό της διεύρυνσης δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ και οι γιατροί των ΚΥ εργάζονται πρωινό ωράριο. Πέραν του ωραρίου αυτού υπάρχει υπερωριακή απασχόληση. Στους γιατρούς του ΠΕΔΥ – ΕΣΥ, αυτό δεν ισχύει. Στην τραγικότητα που περιγράφεται, έρχεται σε λίγους μήνες και η αξιολόγηση των Μονάδων Υγείας ανά ειδικότητα γιατρών και ανά περιφέρεια (3ο μνημόνιο- Ν.4336/2015). Ένα σύστημα που έχει αφεθεί στο έλεος της μιζέριας δεν περιμένουμε να αξιολογηθεί θετικά. Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.’’ υπογραμμίζουν οι γιατροί ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ. Η Ομοσπονδία καθιστά σαφές: 1. Δεν θα δεχτεί οπισθοδρόμηση του Συστήματος Υγείας. Είναι ανάγκη η χρηματοδότηση να αυξηθεί άμεσα. Η λειτουργικότητα του συστήματος δεν πρέπει να αφεθεί σε στείρες ιδεολογικές εμμονές διανθισμένες με μνημονιακούς εκβιασμούς. Οι κάτοικοι της χώρας μας έχουν συνταγματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα, το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία. 2. Δεν θα ανεχτεί να σχεδιάζουν σύστημα υγείας χωρίς τους εργαζόμενους και τους εκπρόσωπους των εργατικών συνδικάτων. 3. Δεν θα χρεωθεί σε καμιά περίπτωση πολιτικές που θα οδηγήσουν στην νεοφιλελευθεροποίηση και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του συστήματος. 4. Η κινηματική μας εμπειρία και πρακτική δεν έχει ξεχαστεί και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. 5. Τα όρια της υπομονής έχουν φτάσει στο τέλος

Πηγή Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος: Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 26 Απριλίου 2016, 15:19:39 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

25 Απριλίου 2016, 18:22:56
Απάντηση #230
Αποσυνδεδεμένος

ΑΡΗΣ


1.Οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ και οι γιατροί των ΚΥ εργάζονται πρωινό ωράριο. Πέραν του ωραρίου αυτού υπάρχει υπερωριακή απασχόληση. Στους γιατρούς του ΠΕΔΥ – ΕΣΥ, αυτό δεν ισχύει.

Άλλοι οι γιατροί ΠΕΔΥ-ΕΣΥ και άλλοι οι γιατροί των ΚΥ? Ακόμα να μάθουμε τι εστί ΠΕΔΥ και τι ΕΣΥ? Έλεος.

2.Στο ΠΕΔΥ επίσης, εργάζονται περίπου 200 γιατροί με δικαστικές αποφάσεις, ( τι ακριβώς εννοεί ;  ) που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και 20 μήνες.

Εννοεί ότι εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα ώστε να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο από το οποίο αμείβονται και δεν το αναφέρει το άρθρο. Μισή αλήθεια και αυτό κάνει το άρθρο αξιόπιστο.

3.Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Τα ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα έπαιρναν ποτέ κάτι που αξιολογείται αρνητικά, αφού δεν θα είναι κερδοφόρο.

ΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

9 Μαΐου 2016, 18:38:14
Απάντηση #231
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
09/05/2016
Βίκυ Κουρλιμπίνη.


Το τελειωτικό χτύπημα στη ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ δίνει η συνεχόμενη, μη απόδοση των εισφορών υπέρ Υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία, δεδομένης της ασφυξίας που έχει δημιουργηθεί στα κρατικά έσοδα, παρακρατούν τα ποσά αυτά για την καταβολή των συντάξεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το μήνα που πέρασε, στα ταμεία του Οργανισμού εισέρρευσαν μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα περίπου 370 εκατ. που έπρεπε να λάβει, ενώ ούτε η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις στο 6% για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ δεν καταλήγει τελικά σε αυτά.

Η κατάσταση στα οικονομικά του Οργανισμού είναι πλέον δραματική όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της ιδιωτικής αγοράς περίθαλψης, που μιλούν πια ανοιχτά για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών μέσα στους επόμενους μήνες. Η μη απόδοση των εισφορών, που παρακρατούνται κανονικά από ασφαλισμένους και συνταξιούχους για τον τομέα της περίθαλψης, έχει λάβει τη μορφή μόνιμου φαινομένου και σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ελάχιστων αποθεματικών που είχαν απομείνει στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ (60 εκατ. ευρώ) στην ΤτΕ, ενισχύει τους φόβους της αγοράς για κατάρρευση του συστήματος.

Και όλα αυτά την ώρα που τα χρέη του Οργανισμού απέναντι στις επιχειρήσεις της Υγείας αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό. Τα τελευταία νέα έρχονται από το χώρο των φαρμακευτικών, όπου, όπως λένε οι πληροφορίες, τα νέα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες αυξήθηκαν μόνο το πρώτο δίμηνο της χρονιάς κατά 120 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, για τους πρώτους τρεις μήνες του 2016, η υπέρβαση στον προϋπολογισμό του φαρμάκου ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ και εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Όπως αναφέρουν παράγοντες από το κλάδο των φαρμακευτικών, ο εκτροχιασμός των δαπανών δεν πρόκειται να σταματήσει, εκτιμώντας πως η υπέρβαση στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει τα 350 εκατ., ίσως και ακόμη περισσότερο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ συνολικά έχουν ανέλθει σε 800 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.
Στο μέτωπο των διαγνωστικών κέντρων, οι δαπάνες δείχνουν να έχουν ξεφύγει κατά 60 εκατ. ευρώ, ενώ και για τις ιδιωτικές κλινικές, ο ρυθμός των υποβολών για τις πράξεις των ασφαλισμένων κινούνται με ρυθμό διπλάσιο του κλειστού μηνιαίου κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ.


Παρά το γεγονός επίσης πως πριν από λίγες ημέρες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να εξοφλεί το 100% των μηνιαίων οφειλών προς τους ιδιώτες παρόχους (από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα πλήρωνε μόνο το 90%, παρακρατώντας το υπόλοιπο 10% μέχρι να γίνει εκκαθάριση των παραστατικών… χρήματα που όμως δεν αποδόθηκαν ποτέ) και πως η εκκαθάριση των οφειλών θα γίνεται με δειγματοληψία, με πλήρη πρόσβαση στα δικαιολογητικά δαπανών των ασφαλισμένων με βάση τα οποία διενεργήθηκε η δειγματοληψία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται έντονα προβληματισμένες για τις "καλές προθέσεις" του ΕΟΠΥΥ, αφού τα ταμεία παραμένουν ουσιαστικά άδεια και τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνουν μόνιμη αδυναμία να χρηματοδοτήσουν τον Οργανισμό.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 9 Μαΐου 2016, 18:40:22 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Μαΐου 2016, 08:14:16
Απάντηση #232
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
14/05/2016
Health view.gr

Επιπλέον μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλεία, στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ ζητεί η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στην πρόταση της Κομισιόν που συντάχθηκε με αφορμή το Eurogroup της Δευτέρας, περιλαμβάνεται μείωση του clawback το 2017 και το 2018 για φαρμακευτικές εταιρείες, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά νοσοκομεία κατά τουλάχιστον 30% κατ’ έτος, κίνητρα σε φαρμακοποιούς για την προώθηση των γενοσήμων και ετήσιος οικονομικός έλεγχος των νοσοκομείων από ελεγκτικές εταιρείες.

Ειδικά για τα νοσοκομεία προβλέπεται ότι έως τον Δεκέμβριο 2016 το 60% των προμηθειών να γίνεται κεντρικά και στο 80% τον Δεκέμβριο 2017. Για την αύξηση της χρήσης γενοσήμων φαρμάκων προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για τους φαρμακοποιούς, η υλοποίηση εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών και η αναθεώρηση –προς τα κάτω– των συνταγογραφικών στόχων των γιατρών. Ο στόχος χρήσης γενοσήμων τοποθετείται στο 50% για τους νοσοκομειακούς ασθενείς τον ερχόμενο Δεκέμβριο (60% τον Ιούνιο 2017) και στο 40% για τους εξωνοσοκομειακούς ασθενείς τον Μάρτιο 2017 (60% τον Μάρτιο 2018).

Για τον ΕΟΠΥΥ, η Κομισιόν προτείνει οι ελληνικές αρχές να εξαντλήσουν τις δημόσιες δομές ώστε οι αγορές υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες παρόχους να γίνονται μόνον όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο δημόσιος τομέας. Μάλιστα προτείνει έως τον Ιούνιο του 2017 να αναπτυχθεί σύστημα προέγκρισης των παραπομπών ασφαλισμένων στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 14 Μαΐου 2016, 08:17:16 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

16 Μαΐου 2016, 16:18:09
Απάντηση #233
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
16/05/2016
Του Αιμίλιου Νεγκή.


Το κτήριο-σκάνδαλο του υπουργείου Υγείας.

Με κάτι τέτοια δεν τον αδικώ τον Πολάκη. Ξέρετε πόσο πληρώνει ενοίκιο το υπουργείο Υγείας για το κτήριο, που νοικιάζει δίπλα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall; Κρατηθείτε… Περίπου 300.000 ευρώ το μήνα!

Μοιάζει απίστευτο. Κι εγώ δεν το πίστεψα, όταν το άκουσα. Μέχρι που πριν από λίγες ημέρες, είδα με τα μάτια μου την απόφαση του γ.γ. του υπουργείου Υγείας Π. Γιαννουλάτου, με την οποία εγκρίνεται ποσό περίπου 900.000 ευρώ για να πληρωθούν τα τα ενοίκια του πρώτου τριμήνου!

Δεν μπορούσε όμως να κάνει κι αλλιώς. Διότι η αποικιοκρατική σύμβαση, η οποία μου είπαν ότι υπεγράφη το 2006 (επί Δ. Αβραμόπουλου) και έχει διάρκεια 20 χρόνια, προβλέπει ετήσια αύξηση του μισθώματος κατά 2% και ρήτρα αν δεν καταβληθεί εγκαίρως το μίσθωμα… επιβάρυνση 25% επί του μηνιαίου μισθώματος. Δηλαδή, αν δεν πληρώνεται κανονικά το ενοίκιο το κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώσει πρόστιμο περίπου 70.000 ευρώ!

Το κτήριο του υπουργείου Υγείας, όπως και άλλα 13 ακίνητα, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τα υπουργεία Παιδείας, Δικαιοσύνης, και η ΓΑΔΑ, ανήκουν στη Eurobank, η οποία τα εκμισθώνει στο ελληνικό δημόσιο για 20 χρόνια.

Θυμίζω ότι στο κτήριο στεγάζεται το ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) και μέχρι πέρσι, η κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ. Το κτήριο διαθέτει περίπου 32.000 τ.μ. τα οποία στην πλειονότητά τους είναι κενά, καθώς το ΕΚΕΠΥ καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο (κυρίως στο υπόγειο).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας επέλεξε το συγκεκριμένο κτήριο, την ώρα που διαθέτει αναρίθμητα ακίνητα. Σύμφωνα με σχετική απογραφή, συνολικά διαθέτει 2.490 ακίνητα: 609 κτίρια, 536 επαγγελματικά ακίνητα, 504 κατοικίες, 498 αγροτεμάχια, 319 οικόπεδα και 24 αποθήκες.

Πέρσι τέτοια εποχή ο Π. Κουρουμπλής είχε ανακοινώσει ότι μέσα σε μία εβδομάδα το ΕΚΕΠΥ θα μεταφέρονταν στο ΕΚΑΒ, γεγονός που μάλιστα θεωρήθηκε τότε προάγγελος της κατάργησής του. Όμως, λέγεται ότι έλαβε ένα εξώδικο από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου και φαίνεται το ξανασκέφτηκε…

Όπως μαθαίνω πάντως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποφασίσει να ξενοικιάσει το κτήριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ήδη, έχει βρεθεί χώρος σε κτήριο του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα διαμόρφωσης των χώρων, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη μεταφορά του πανάκριβου ραδιοτηλεοπτικού εξοπλισμού, που διαθέτει το ΕΚΕΠΥ.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 16 Μαΐου 2016, 16:21:32 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

6 Ιουνίου 2016, 18:58:16
Απάντηση #234
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
06-06-2016. Capital.

Συναγερμός στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το διαθέσιμο κονδύλι για την προμήθεια σκευασμάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες έχει αρχίσει να εξαντλείται επικίνδυνα, ήδη από το πρώτο τετράμηνο, ενώ εικάζεται πως μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ξεπεραστεί και το πλαφόν των 490 εκατ. ευρώ που έχει οριστεί ως "ταβάνι" για το φάρμακο.
Ειδικότερα, όπως εξηγούν έγκυρες πηγές από την αγορά του φαρμάκου, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο, η ενδονοσοκομειακή δαπάνη κατέγραψε υπέρβαση άνω των 65 εκατ. ευρώ. Αν ακολουθηθεί ο ίδιος ρυθμός στις παραγγελίες και στις τιμολογήσεις των φαρμακευτικών, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως για το σύνολο του 2016 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του φαρμάκου για τα δημόσια νοσοκομεία θα ξεπεράσει τα 200 εκατ., δηλαδή θα είναι 30% μεγαλύτερο από το αρχικό κονδύλι που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των εταιρειών πως αυτό δεν επαρκεί.
Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα έχει οριστεί για φέτος στα 600 εκατ. ευρώ, το ανώτατο όριο δαπάνης για τις εταιρείες είναι 490 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπάρχει εξαρχής μια διαφορά ύψους 110 εκατ. ευρώ, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές, και όπως όλα δείχνουν από τις υποβολές τους μέχρι τώρα, τελικά θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Εντούτοις οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών τα τελευταία δύο χρόνια είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Πέρσι ο λογαριασμός του φαρμάκου έφτασε τα 740 εκατ. ευρώ (490 εκατ. από τα νοσοκομεία και άλλα 250 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα που διατέθηκαν μέσω φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ), ενώ η κυβέρνηση βάσει νόμου, έχει ορίσει κλειστό προϋπολογισμό στα 570 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλίων για τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου, Ωνάσειο, Αρεταίειο, Αιγινήτειο και τις ιδιωτικές κλινικές.
Όλη αυτή η κατάσταση εκτιμάται πως θα δημιουργήσει σοβαρές αρρυθμίες στον εφοδιασμό των δημόσιων νοσοκομείων, δεδομένου πως στην ουσία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετακυλύει το κόστος για τον εφοδιασμό του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά.
Τι μέλλει γενέσθαι τους επόμενους μήνες είναι άγνωστο, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστούν ελλείψεις στα φάρμακα, όπως εξάλλου είχαν εξαρχής προειδοποιήσει οι επιχειρήσεις του χώρου.
Την ίδια ώρα, η στάση πληρωμών νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ επιτείνει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, εκτοξεύοντας τις οφειλές. Πιο συγκεκριμένα, οι απαιτήσεις των φαρμακευτικών είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τα 1,264 δισ. ευρώ και μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2016 οι οφειλές από το ΕΣΥ έχουν φτάσει τα 93 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά χρέη του ΕΣΥ προς τις εταιρείες αγγίζουν τα 428 εκατ. ευρώ και σε αυτά προστίθενται 815 εκατ. ευρώ οφειλών του ΕΟΠΥΥ (127 εκατ. ευρώ για το δίμηνο).

Βασιλική Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini at capital.gr
 
« Τελευταία τροποποίηση: 6 Ιουνίου 2016, 19:00:57 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

27 Ιουνίου 2016, 07:33:14
Απάντηση #235
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Ημερησία, 27/06/2016

Κρυφό χρέος 9,3 δισ. ευρώ στις παροχές υγείας - 2,174 δισ. ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΠΥ και 7,139 δισ. ευρώ που είναι οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ σε παρόχους υγείας, νοσοκομεία και σε ασφαλισμένους, απειλεί να «πνίξει» τον κλάδο ασθενείας και όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Κουρούκλης στο 32ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο των εργαζομένων, τα ασφαλιστικά ταμεία ελλείψει ρευστού και προκειμένου να πληρώνουν τις συντάξεις, όχι μόνο καθυστερούν να εκδώσουν περίπου 300.000 νέες συντάξεις που είναι σε καθυστέρηση ενός έως και δύο ετών, αλλά παρακρατούν συστηματικά τις παρακρατούμενες εισφορές ασθενείας των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων με αποτέλεσμα τα χρέη τους να έχουν φτάσει συνολικά σε 2,174 δισ. ευρώ.

Μεγαλύτερος οφειλέτης είναι το ΙΚΑ που δεν έχει αποδώσει εισφορές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων 308 εκατ. ευρώ που είναι έξοδα διαχείρισης- διοίκησης και εισφορά υπέρ ΤΕΑΥΕΟ) και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με οφειλή 790 εκατ. ευρώ, ο ΟΓΑ με 77,6 εκατ. ευρώ, το ΕΤΑΑ με 59,8 εκατ. ευρώ και το ΤΑΥΤΕΚΩ με 45,8 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, ο ΕΟΠΥΥ έως και τον Απρίλιο χρωστούσε 7,139 δισ. ευρώ: 5,416 δισ. ευρώ χρωστά σε νοσοκομεία και άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης, 1,2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες - παρόχους υγείας, 448 εκατ. ευρώ σε ταμεία και πάνω από 75 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2012 κατά 300 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω της αύξησης των εισφορών ασθενείας των συνταξιούχων, αλλά, η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί στα 525,5 εκατ. ευρώ (το 2015) από 1,023 δισ. ευρώ που ήταν το 2012.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

12 Ιουλίου 2016, 15:48:17
Απάντηση #236
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Οψόμεθα...

12/07/2016

Ρευστό προς τα Νοσοκομεία, τον ΕΟΠΥΥ και το Παπαγεωργίου θα διοχετευτεί  μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές.
Προσπάθεια αποκατάστασης της κανονικότητας των πληρωμών προς τους ιδιώτες  επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας, καταβάλλοντας μέσα στο επόμενο 5μηνο 1,54 δις. ευρώ από την υποδόση που έλαβε η χώρα, με την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Προγράμματος Διάσωσης τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός: «Μέχρι το τέλος του 2016 έχει προγραμματιστεί να διατεθεί προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων  ένα ποσό της τάξης των  1,052 δις. ευρώ, για το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» 68 εκατ. ευρώ και για τον ΕΟΠΥΥ 420 εκατ. ευρώ.  Τα νοσοκομεία σήμερα έχουν ληξιπρόθεσμα που φτάνουν στα  1,2 δις. ευρώ και πρακτικά με αυτή τη υποδόση καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος αυτών των οφειλών προς τους προμηθευτές υγειονομικού υλικού και τις φαρμακευτικές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 192 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν το Μάιο σε 3.067 εκατ. ευρώ, από 2.875 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε χρέη του ΕΟΠΥΥ, το ύψος των οποίων αυξήθηκε σε 1.800 εκατ. ευρώ, από 1.650 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι οφειλές των νοσοκομείων, που ανήλθαν σε 1.146 εκατ. ευρώ τον Μάιο από 1.121 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Τάκης Γεωργακόπουλος, το μεγαλύτερο μέρος των εισροών στον οργανισμό θα κατευθυνθεί προς τις αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών  των ιδιωτών παρόχων που είναι συμβεβλημένοι. Έτσι φαίνεται πως οι φαρμακευτικές μάλλον θα παραμείνουν λίγο «πιο πίσω» στις εξοφλήσεις». Από την άλλη μεριά οι φαρμακευτικές έχουν να λαμβάνουν περίπου 315 εκατ. ευρώ από την υποδόση για εξοφλήσεις οφειλών από τα νοσοκομεία. Βέβαια οι συνολικές οφειλές προς αυτές μόνο για το 2015 ήταν της τάξης των 480 εκατ. ευρώ.   

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό: «Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στις πληρωμές, ιδιαίτερα προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ειδικά κατά την περσινή χρονιά υπήρξε υστέρηση. Έτσι δεσμεύσαμε ένα σημαντικό ποσό της τάξης του 30% έως και 50% από την τακτική χρηματοδότηση του  κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να κατευθυνθεί αποκλειστικά προς το φάρμακο. Προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να καλύπτουμε το κόστος των τρέχουσων παραγγελιών φαρμάκων, αν και δεν το καταφέρνουμε πάντα στον βαθμό που θέλουμε».

Όπως σημειώνει, επίσης: «Αυτή η προσπάθεια για την ομαλοποίηση των πληρωμών με την δόση διευκολύνει τον εφοδιασμό των νοσοκομείων και οι προμηθευτές έχουν μια μεγαλύτερη πρόβλεψη στην εξόφλησή τους και μπορούν να εκτελούν κανονικά, πλέον, τις παραγγελίες. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο θα εκλείψουν και τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με ελλείψεις, ακόμη και σε φτηνό υγειονομικό υλικό»
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, στους λογαριασμούς των νοσοκομείων μέχρι το τέλος Μαΐου υπήρχαν περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα οποία, όμως, ήταν «μπλοκαρισμένα» λόγω της γραφειοκρατίας και της δυσκαμψίας των υποστελεχωμένων λογιστηρίων των νοσοκομείων να ενταλματοποιήσουν και να αποπληρώσουν παραγγελίες.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 12 Ιουλίου 2016, 15:59:02 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

26 Ιουλίου 2016, 09:08:34
Απάντηση #237
Αποσυνδεδεμένος

GirousisN


Με τα χρέη... βουνό, έξωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον»

Το λουκέτο μπήκε στην κλινική τη στιγμή που η επιχείρηση οφείλει στους νυν και πρώην εργαζομένους της περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που η διεύθυνση της κλινικής είχε αποδεχτεί ότι οφείλει μέχρι και τις 25/11/2015 με αναλυτική ονομαστική κατάσταση που υποχρεώθηκε να παραδώσει στο υπουργείο Εργασίας. Τεράστιες είναι οι οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τους πιστωτές.

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 26 Ιουλίου 2016, 09:10:45 από GirousisN »

1 Αυγούστου 2016, 00:09:20
Απάντηση #238
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Με άλλα λόγια ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 60 εκατομ €/έτος για επιθέματα όταν συνολικά οι συμβεβλημένοι Ιατροί του ΕΟΠΥΥ του στοιχίζουν 80 εκατομ €/έτος (και δεν τους πληρώνει κιόλας)!!!
Απίστευτα πράγματα.


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

και

Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος

« Τελευταία τροποποίηση: 1 Αυγούστου 2016, 00:15:53 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

14 Αυγούστου 2016, 23:52:48
Απάντηση #239
Αποσυνδεδεμένος

Argirios Argiriou

Moderator
Καθημερινή, 14/08/2016
Πεννυ Μπουλουτζα.




Στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων επιστρέφουν οι Ελληνες ασθενείς. Υστερα από τέσσερα χρόνια σοβαρής μείωσης στην κίνηση των απογευματινών ιατρείων, η οποία συνδέθηκε ευθέως με την οικονομική δυσχέρεια, ο αριθμός των επισκέψεων που έγιναν πέρυσι στα «ιδιωτικά ιατρεία» του ΕΣΥ, εντός των νοσοκομείων, κινήθηκε σε επίπεδα που θύμιζαν την προ μνημονίων εποχή: 522.196 επισκέψεις το 2015, δηλαδή πολύ κοντά στις περίπου 530.000 επισκέψεις που έγιναν στα απογευματινά ιατρεία το 2010, και όταν μάλιστα το 2012 οι επισκέψεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 400.000. Και τα πρώτα στοιχεία από το 2016 καταδεικνύουν περαιτέρω αυξητική τάση.

Στην επάνοδο των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ συνέβαλε η μείωση κατά 20% στο κόστος των επισκέψεων, που έγινε το 2013, επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει –πιθανότατα έως το τέλος του έτους– σε νέα μείωση των τιμών των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία, έχοντας ωστόσο πάντα το βλέμμα στη διατήρηση των εσόδων των νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας (ΕSY.net), το 2015 καταγράφηκαν 522.196 επισκέψεις πολιτών στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αριθμός που άρχισε να θυμίζει ξανά τις παλιές εποχές του συγκεκριμένου θεσμού. Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων ήταν σχετικά απογοητευτική: από τις 530.000 επισκέψεις το 2010, μειώθηκαν ραγδαία κατά περίπου 100.000 το 2011 (429.903 επισκέψεις και περίπου 75.000.000 ευρώ έσοδα), για να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο εντός της κρίσης το 2012 (398.731 επισκέψεις). Το 2013 ο αριθμός των επισκέψεων στα απογευματινά ιατρεία αυξήθηκε ανεπαίσθητα στις 411.819 και το 2014 αισθητά στις 479.092, αφού άλλωστε είχε προηγηθεί μείωση κατά 20% στο κοστολόγιό τους το καλοκαίρι του 2013.

Σταθερά στις πρώτες προτιμήσεις των πολιτών για την απογευματινή τους λειτουργία είναι τα πανεπιστημιακά και τα ειδικής κατεύθυνσης νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι «πρωταθλητής» στα απογευματινά ιατρεία ήταν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (36.603 επισκέψεις), ενώ υψηλά στην «κατάταξη» ήταν τα πανεπιστημιακά Ηρακλείου (30.101 επισκέψεις) και Πατρών-Ρίου (28.939 επισκέψεις).

Τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής επισκέφθηκαν πέρυσι 189.300 πολίτες, ενώ μια απλή σύγκριση των δεδομένων του Ιανουαρίου 2016 με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 καταδεικνύει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις πως η φετινή χρονιά να καταγράψει σημαντικά παραπάνω επισκέψεις (14.339 απογευματινές επισκέψεις τον Ιανουάριο 2015, έναντι 15.350 τον Ιανουάριο του 2016). Στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της Αττικής συμμετέχουν συνολικά 3.200 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 2.100 είναι γιατροί, 500 νοσηλευτές, 400 διοικητικό προσωπικό και 200 παραϊατρικό προσωπικό.

Το 2015 τις περισσότερες επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων της Αθήνας δέχθηκε το εξειδικευμένο στα δερματικά και αφροδισιολογικά νοσήματα «Ανδρέας Συγγρός» (26.711 επισκέψεις) και ακολούθησαν το ΚΑΤ που έχει ειδικό προσανατολισμό στα ορθοπεδικά περιστατικά (20.919 επισκέψεις) και το «Ελενα Βενιζέλου» (16.667 επισκέψεις), αφήνοντας πίσω το Γενικό Κρατικό Αθηνών (16.206 επισκέψεις) και τον «Ευαγγελισμό» (11.743). Ωστόσο ο «Ευαγγελισμός» είναι ο πρωταθλητής των εσόδων από την απογευματινή λειτουργία, όχι όμως λόγω των επισκέψεων στους γιατρούς, αλλά λόγω των ακριβών διαγνωστικών-απεικονιστικών εξετάσεων. Από τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ έσοδα από τα απογευματινά των νοσοκομείων της Αθήνας, τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι του «Ευαγγελισμού», που είναι και το μόνο νοσοκομείο ΕΣΥ στο Λεκανοπέδιο που διαθέτει PET-CT (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απεικονιστικές-διαγνωστικές εξετάσεις είναι ο «μαγνήτης» της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων αφού καλύπτονται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ, ( δηλαδή οι ασθενείς δεν πληρώνουν τότε καθόλου συμμετοχή; ) σε αντίθεση με την επίσκεψη στον γιατρό που είναι ένα κόστος που επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ασθενή, ενώ παράλληλα είναι ένας τρόπος περαιτέρω αξιοποίησης του εξοπλισμού του ΕΣΥ. Πέρυσι διενεργήθηκαν κατά την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων της Αθήνας περίπου 270.500 διαγνωστικές-απεικονιστικές εξετάσεις και 7.300 θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, εκ των οποίων οι 3.865 ήταν ακτινοθεραπείες.

Μείωση τιμών εξετάζει το υπ. Υγείας

Στην καθιέρωση νέου κοστολογίου, με χαμηλότερες τιμές για τους επισκέπτες των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων του ΕΣΥ, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «τα απογευματινά ιατρεία καλύπτουν μια πραγματική ανάγκη του συστήματος Υγείας με την έννοια ότι διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών, που έχουν την οικονομική δυνατότητα, σε γιατρούς και υπηρεσίες του νοσοκομείου. Επιπλέον στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή αφενός μειώνουν τον χρόνο αναμονής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και αφετέρου προσφέρουν έσοδα στο νοσοκομείο. Παράλληλα, προσφέρουν συμπληρωματικό εισόδημα σε γιατρούς και στο λοιπό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτά». Πάντως, το υπουργείο θα προχωρήσει στον έλεγχο των όρων και των προϋποθέσεων συμμετοχής των γιατρών στα απογευματινά ιατρεία (π.χ. εάν τηρείται η προϋπόθεση συμμετοχής και στα πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων) και στην επανεξέταση των ποσών που πληρώνει ο ασθενής. Το «στοίχημα» είναι να μειωθεί η επιβάρυνση για τον πολίτη χωρίς όμως να επηρεαστούν τα έσοδα των νοσοκομείων. Σήμερα, η αμοιβή για απογευματινό ιατρείο στο ΕΣΥ κυμαίνεται για μέλη ΔΕΠ από 72 ευρώ (καθηγητής) έως 36 ευρώ (λέκτορας), και για γιατρούς ΕΣΥ από 64 ευρώ (συντονιστής διευθυντής σε νοσοκομεία πόλεων όπου εδρεύουν ιατρικές σχολές) έως 16 ευρώ (επιμελητής Γ΄ σε νοσοκομείο της περιφέρειας).
( Ποιοι είναι επιμελητές Γ' ;  )


Δεν είναι ορατοί οι σύνδεσμοι (links). Εγγραφή ή Είσοδος
« Τελευταία τροποποίηση: 15 Αυγούστου 2016, 00:10:51 από Argirios Argiriou »
Before ordering a test decide what you will do if it is (1) positive, or (2) negative. If both answers are the same, don't do the test. Archie Cochrane.

 

Σχετικά θέματα

  Τίτλος / Ξεκίνησε από Απαντήσεις Τελευταίο μήνυμα
29 Απαντήσεις
124023 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 27 Σεπτεμβρίου 2022, 12:55:07
από glabu
3 Απαντήσεις
7688 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 21 Απριλίου 2013, 12:58:01
από ΑΡΗΣ
308 Απαντήσεις
361852 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 5 Απριλίου 2022, 09:32:24
από iceman
0 Απαντήσεις
3429 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Ιουλίου 2017, 11:09:46
από Argirios Argiriou
0 Απαντήσεις
4388 Εμφανίσεις
Τελευταίο μήνυμα 7 Οκτωβρίου 2018, 00:04:38
από Argirios Argiriou